25-12-08

Mattens tale. harmonie wijn en muziek deel 8

Als kerstgeschenk krijgt u van muziekrecensent Matten een nooit eerder verschenen recensie van één van Bob Dylans meesterwerken, ‘Tell tale signs’...

Dylans muziek combineren met wijn, er zijn vele mogelijkheden. Ik denk spontaan aan gecorseerd rood: warm, hartig en jaren flesrijping nodig. Dylan dronk naar verluidt zelf goedkope rode wijn en at er graag stinkende kaas bij – u zou eens aan Joan Baez moeten vragen wat zij daarvan vond toen ze talloze keren een micro met hem deelde. Goedkope rode, al zingt hij in Just Like Tom Thumb’s Blues: “I started out on Burgundy/ But soon hit the harder stuff”. Ik deze keer ook; ik verkies een fles Prieuré Saint Jean de Bébian 2000 als gezelschap terwijl ik naar Not dark yet luister en mij het leven en de dood laat uitleggen door Bobby Dylan. 


dubbelklikken (jammer genoeg) vereist 

Tell tale signs **** 

De oneigentijdse troubadour heeft tussen 1989 en 2006 een bewogen artistiek pad bewandeld. Daarvan getuigt Tell tale signs, de achtste telg in de officiële The bootleg series. Dylan is zo veelzijdig dat zijn officiële discografie met gemak gedubbeld kan worden met alternatieve versies, live-registraties en liedjes die de platen nooit hebben gehaald.

Dylan, in de herfst van zijn leven, heeft in 1997 met Time out of mind het ontij afgewend. Het leek er niet naar dat hij ooit nog zijn nooit eindigende optredenstroom zou onderbreken om nieuw materiaal van groot statuur aan de wereld te schenken. De neerwaartse spiraal van de tachtiger jaren was uitermate pijnlijk. Nu, welke artiest maakt meer dan 1 wereldsong, meer dan 1 invloedrijke plaat, is - laat staan na 50 jaar carrière - nog scherp als een mes?

In de muziekdocumentaire No direction home – nogmaals een landmark van Scorsese in het genre – zagen we een verbazend lucide man met een no-nonsense kijk op zijn sterrenbestaan. Over de gemene ophef toen hij elektrisch begon, poneerde hij gewiekst: “You can kill someone with kindness too”. Maar tegendraadsheid kan ook écht tegen je werken. Dylan verdwaalde in zijn eigen labyrint en liet enkele van zijn fijnste liedjes onbekommerd op het schap liggen: een kwestie van zinsverbijstering of hamsteren voor de toekomst? De plaat Oh mercy in 1989 was wel een lichtpunt maar door het weglaten van uitschieters als Dignity en Red river shore ondermijnde hij zijn kunstenaarschap. Het is die verscheurdheid die men niet heeft willen of kunnen maskeren op Tell tale signs: de tweede versie van Dignity lijkt zeer onnodig, er zijn live passages met rammelende intro’s of tenenkrullende gitaarinterventies van Dylan zelf, zoals in de versie van Cocaine blues die hoogstens leuk is. Ongelukkig – lees er de vele uitzichtloze songteksten op na – was hij in velerlei opzichten.

Dylans gezegende leeftijd brengt frisse thematische horizonten met zich mee. Vooral vanaf Time out of mind duiken beschouwingen over sterfelijkheid op, waarvan Not dark yet tot het fijnste in de liedjescatalogus behoort. Ain’t talkin op Modern times, hier als alternatieve versie opgenomen, schurkt er dicht tegenaan. Wie meent dat Dylan na de zestiger jaren niets meer te zeggen heeft gehad, die onderschat het inzicht der jaren en het gepolijste metier. 

De vooruitgang van de techniek maakt perfect klinkende opnames mogelijk. In de mainstream pop hoort men de ene onbevlekte ontvangenis na de andere, alsof er geen mensenhanden aan te pas kwamen. Steriel perfect geluid is een keuze, maar niet die van Bob Dylan. Luister naar de eenzame akoestische gitaar in Most of the time. De directheid van muziek en zegging, zonder steriele filterende geluidslagen, beroert rechtstreeks het hart. Of je doet zoals meesterproducer Daniel Lanois en je brengt het mythische New Orleans naar je mobiele studio. Lanois staat voor een doorwrochte productie, maar die is altijd organisch van aard.  Zie nogmaals Red river shore: pure mojo!

Country en bluegrass stonden altijd dicht bij ‘s mans oeuvre maar door een heus bluegrasscombo onder leiding van David Bromberg begeleid worden, dat was er vreemd genoeg nooit eerder bij. Miss the Mississippi, niet toevallig een liedje van de eerste ster in de populaire muziek Jimmie Rodgers, zet de toon. Waarachtig vertolken noemt met dat. Tell tale signs eindigt daarna groots: ‘Cross the green mountain is een lied van epische allure, testamentair van sfeer.

Dylan is een icoon zonder suikervulling, nooit een hapklare brok. Die positie is nooit evident geweest. Deze cd’s luiden wat dat betreft geen noemenswaardige koerswijziging in. Het spectrum dat hij hier bestrijkt is misschien nooit weidser geweest. Zelfs in het geval van de kameleontische Song and dance man is dat iets om niet licht over te gaan. 

Matthias Depoorter (Matten

Bob Dylan

Tell tale signs. Rare and unreleased 1989-2006. The bootleg series vol. 8

Columbia

 

12:02 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (26)

Commentaren

Knappe bespreking en schitterende song.
Prieuré 2000 dronk ik al geregeld (ooit gekocht bij Leirovins à 14 euro), zeer goede wijn maar telkens weer die ongelooflijke koffie-tabakgeur die het aroma domineert.

Gepost door: vinejo | 25-12-08

Hier is een gepassioneerde freak aan het woord.
Als er één ding is waarom ik Dylan ook meer dan zomaar weet te appreciëren is het idd de ruis, de imperfectie van menselijk spel dat nooit, maar dan ook nooit weggemoffeld wordt, integendeel soms gethematiseerd wordt.
Vanavond gaat er hier een Prieuré van '98 open, naast nog een hoop andere wijn van '98. Het stugge, maar genereuze van Prieuré past wel mooi bij Dylan.

Gepost door: Amaronese | 26-12-08

Bedankt!
Dat bouquet is inderdaad zoals je het beschrijft. Bij een Bordeaux zou het mij storen..

Dan moeten we op 22 april samen gaan kijken in Vorst en vooraf een glaasje drinken ;-). Ik ga zeker voor de vierde keer op rij hulde brengen.

Gepost door: Matten | 26-12-08

Dat wijn een passie voor je is, wist ik al.
Dit stukje getuigt dat dit ook het geval is met muziek.

(en ja, zelfs met je job.)
(deadline zondagavond?)

Gepost door: Tienne | 27-12-08

Why not? Btw: de '98 was fabuleus. Ik kijk er al naar uit om er vanavond het restje van op te kuisen. Satijnzacht in de mond, nog heel primair eigenlijk, maar toch die typische tabak (koffie was niet thuis deze keer). En dan vlak voor de agdronk dat stroeve dat wat tegenhoudt in de mineraliteit. Zijn reputatie echt wel waard.
Ik zal er wat van opzij houden voor een heildronk op Dylan ...

Gepost door: Amaronese | 27-12-08

Deadline niet maar er staat al zeer lang een proeverij vast op zondagavond.. 't Zal voor een andere keer zijn zeker?

Schitterend idee Amaronese!

Op kerstavond dronk ik bij mijn pa lekkere Champagne (11 euro!/ Niziolek in Venteuil); lekkere Chablis vieilles vignes 2005 en 2006 van Domaine des Genèves, Dominique Aufrère uit Fleys; tegenvallende Morey-Saint-Denis 2002 van Domaine Pierre Amiot et fils en een zeer stugge Hautes côtes de nuits Les Genévrières 2003 van Château de Villars Fontaine. (ik heb nog een flesje uit '97 liggen en ik kan u verzekeren dat dat een bom van een wijn is. Die heeft nog minstens 5 jaar nodig om enigszins toegankelijk te worden. De wijnmaker zegt zelf: "C'est La Tâche")

's Anderendaags geproefd van Château de Candale Saint-Emilion grand cru 2000: zeer lekker, zuiver zonder excessen, goede prijs-kwaliteit. Daarna 2 niveaus hoger: Latour à pomerol 1999: charmante, flatterende stijl, bijzonder lekker.

Gepost door: Matten | 27-12-08

Allez Pierre Amiot et Fils MoreyStD tegengevallen? Misschien een mindere fles. Heel mooie Pinot: puur op finesse en sappig fruit gemaakt. En lekker frisse zuren. Content dat Colruyt dat invoert. Die mensen kunnen een stukje wijnmaken. Zeker hun Grand Cru's eens proberen.

Gepost door: Amaronese | 28-12-08

Kerst en andere Op kerstavond een Labégorce Zédé van 1993, niet erg spannend maar zeker ook niet slecht. Werd echter compleet van tafel geblazen door een Bourgogne uit datzelfde jaar. Sorry, ik heb geen geheugen voor Bourgognes, herinner mij enkel nog dat het een Pommard - denk 'premier cru' - was.

Gisteren dan de Pierre Marey Pernand Vergelesses witte Bourgogne opengetrokken uit het wijnfestival van Carrefour. Erg goed voor z'n prijs. Heb me gezien de maaltijd (rood vlees) echter vooral bij de Hauts de Pontet Canet 2003 gehouden (zelfde commentaar).

Was net nog in de Carrefour Zemst en daar stond in de middengang quasi de helft van het aanbod van het wijnfestival in september afgeprijsd aan -30%. Kisten vol Smith Haut Lafitte 2004 bv. (nog steeds te duur). Interessant leken mij:

Beau Séjour Bécot 2004 a 19 EUR (richtprijs 30+ EUR)
Doisy Vedrines 2003 a 12 EUR (richtprijs 20+ EUR)
Vrai Canon Bouché 2006 a 11 EUR (richtprijs 15+ EUR)
Les Hauts de Pontet Canet 2003 a 13 EUR (richtprijs 20+ EUR)

Die laatste twee kan ik zeker aanraden, wegens reeds gedronken. Vooral de VCB was ik van onder de indruk, heb neergeschreven 'Perfect uitgebalanceerde wijn, met diepte van fruit, rijpe tannines, frisheid en een overvloedige lange afdronk. Super.' met bijhorende score 91/100.

Gepost door: Dust | 28-12-08

@ Amaronese Amai die Beauséjour is super van prijs! Heb ik in Auchan tijdens FAV van nog een editie eerder, aan 30 euro gekocht..

Ja Amaronese..de Morey.. We proefden hem vóór het diner en mijn vader en ik vonden dat direct zeer goed. Tijdens het kersteten - kalkoen - smaakte hij zurig en ontbrak alle finesse. Mijn verklaring achteraf is de sterk gekruide lotte (met olijvensaus en look) die ons onder andere parten heeft gespeeld. En sigarettenrook is ook al niet bevorderlijk ;-). (Ik heb de fles gekocht nadat ik je proefnota gelezen had.)

Gepost door: Matten | 28-12-08

Prachtige tip Die beausejour heb ik recentelijk voor mijn 30e verjaardag nog opengetrokken en was, hoewel nog jong, zeer goed. Dit was trouwens een CDC in GH 2008.
Ook de Doisy Vedrines 2003 is aan die prijs een steal, een GCC uit een topjaar aan een prijs waar je normaal alleen maar mindere goden uit mindere jaargangen voor krijgt. Niet twijfelen zou ik zo zeggen.Krijgt op Cellartracker ook meer dan mooie commentaren (gemiddelde van 90,7). Morgen sta ik in de carrefour te Zemst.

Gepost door: Carl | 28-12-08

Tja blijkbaar zijn de allerbeste koopjes alweer in Zemst en omstreken te vinden. Die Beausejour à 19 euro is echt wel zeer scherp. Volgens mij was de basisprijs trouwens veel meer dan die 30 euro, eerder iets rond de 40. En DV 03 aan 12 euro, de prijs van de tweede wijn, wie kan dit laten liggen...
En ondertussen stuurt die gast die in alle carrefours de mooiste koopjes heeft weggekocht tijdens de wijnfestivals zijn lijst met wijnen steeds opnieuw rond, met prijzen die alsmaar zakken...
Net zoals vele andere opkopers begint hij waarschijnlijk lichtjes te panikeren... (meedogenloze grijns)

Gepost door: vinejo | 28-12-08

Die Doisy vedrines koste denk ik iets van een 24 euro basisprijs en de Beausejour koste in het wijnfestival vorig jaar 35,5 euro (basisprijs zal dus nog wel iets hoger gelegen hebben).
Ik hoop alleen maar dat ik de kinderen stil kan houden in de wagen op weg er naar toe (toch een rit van een half uurtje ;-)

Gepost door: Carl | 28-12-08

Opkoper met lijstjes Ik heb ook net vandaag weer zo'n lijstje ontvangen. Zijn prijs voor de Beausejour ligt aan 30,83 euro maar net een fractie boven de winkelprijs lijkt me :-p

Gepost door: Carl | 28-12-08

2004 alleszins, gisteren heeft iemand alle overblijvende Becot (2004) meegenomen aan 19.5 euro, 5 dozen!

den 2005/2006 staat aan -30%, eventueel te vermeerderen met 24flessen korting

net gebeld

Gepost door: barre | 29-12-08

Evere Net even een frisse neus gaan halen, mijn werk achtergelaten en naar de Carrefour in Evere gegaan...
spijtiggenoeg niet zo veel van al dit lekkers te vinden, er waren voornamelijk 2006`ers in de aanbieding van de 'grote namen' :
Giscours 2006 aan 35.5 Euro (even getwijfeld)
Pontet Canet 2006 aan 53 Euro (duur) - gisteren is er nog ene op Ebay verkocht aan 39 Eur ...

Dus uiteindelijk met een leeg karretje terug buitengereden.
Kan vanavond eventueel in Zemst stoppen, maar zo te zien zullen de interessante zaakjes daar ook al zijn gaan lopen :-)

Sante !

Gepost door: Jan VG | 29-12-08

@ Jan VG Ik ben er deze voormiddag geweest en het enige dat ik in mijn karretje geladen heb zijn
2 x Les Hauts de Pontet 2003 à 13,23 €
1 x Cantemerle 2005 à 14,84 €
1 x Les Ormes de Pez 2006 à 18,90 €
1 x Dom Chevalier rood 1999 à 22,40 €

Alle Beauséjour was weg alsook alle Doisy Vedrines. Spijtig maar ik ben toch tevreden met mijn buit en ik ga vanavond diene Dom. de Chevalier al meteen eens proberen. Het kan maar smaken.

Gepost door: Carl | 29-12-08

@ Carl ok, bedankt voor uw bericht Carl
ik zal vanavond maar rechtstreeks naar huis gaan, dat zal de vrouw ook het meest apprecieren :-)

Laat u de Chevalier smaken !

Gepost door: Jan VG | 29-12-08

zemst toch ook nog naar de carrefour van zemst gereden onder een lange lunchpauze... had eerst eens gebeld, 'steven van de wijn' had nog een paar beau-sejours gevonden en had ze opzij gelegd (8 eigenlijk).
Doisy lag er nog een beke, heb er 4 meegenomen (om de kist te vullen) en voor de rest wat hauts de pontet canet, durfort-vivens (aan 16 euro of zo).

Carl, aangezien jij vandaag ook voor de Bécot ging zien, wil ik u wel een fles of 2 laten aan de aankoopprijs.

Gepost door: barre | 29-12-08

@ Barre Dat zou alleszins een mooie geste zijn. We zullen via mail wel verder afspreken hoe we dit praktisch kunnen regelen.

Gepost door: Carl | 29-12-08

Dom. de Chevalier rood 1999 Wat een wijn! En dat voor een 1999. Aan die prijs is dit echt een topklasse en gerijpte Graves. De enige andere grotere 1999 die ik tot nu toe gedronken had was een Gruaud Larose en die was me nogal tegengevallen door zijn geslotenheid en oppervlakkigheid. Er was weinig diepte in te bespeuren maar dit ...Een heel ander verhaal : Mooie geuren van zwart en klein rood fruit, leder en potloodslijpsel (de eerste keer dat ik deze geur waarneem bij een wijn) springen het glas uit nadien in de mond weer zwart fruit en verbazingwekkend gepolijste tannines. Een topper uit onverwachte hoek. Wanneer ik terug ga werken en er zouden nog flessen van deze wijn staan in de Carrefour Zemst dan weet ik het wel....

@ Barre : Nogmaals bedankt om me die grote geste te doen. De flesjes zullen op jouw gezondheid geschonken worden.

Gepost door: Carl | 29-12-08

carl Graag gedaan

heb die graves ook nog vastgehad, maar heb hem gepasseerd zonder echte reden (had al 'mijn 24 flessen')
krijg er al spijt van

Gepost door: Barre | 29-12-08

Dylan Net de tijd gehad om het clipje eindelijk te bekijken. Om de een of andere reden heb ik nooit veel naar Dylan (het sprak met nooit echt aan) geluisterd, maar ik moet zeggen dat dat met dit liedje misschien wel eens gaat veranderen. Schitterende song! Enige tips waar ik best begin met de ontdekking van Dylans oeuvre ? Time out of mind ?

Gepost door: NCO | 07-01-09

@ NCO 'k Ben zeer content met je repliek!

Het heeft mij enkele jaren gekost vooraleer ik zelf Dylan kon appreciëren. Ik besefte wel dat hij een icoon was maar ik hoorde toch liever covers van zijn songs. Maar een keer je voor de man en zijn oeuvre valt, is er geen weg meer terug.

Time out of mind: zeker eens beluisteren.

Zijn allerbeste platen zijn alle die verschenen in de jaren '60 vanaf zijn tweede plaat The freewheelin' Bob Dylan tot en met Nashville skyline (met het duet en retake van Girl from the North Country): 8 superplaten. Daarvan is mijn favoriet Bringing it all back home.
Niet te missen (misschien wel zijn allerbeste):Blood on the tracks uit 1975.
Check ook Desire uit '76, dat is zeer toegankelijk en meer dan een prima teaser om je tot Dylan te bekeren.
Recent: Time out of mind, Love and theft en Modern times
En als je daarna nog niet genoeg hebt kan je je laven aan the bootleg series en eventueel verder spitten in het oeuvre en uit de redelijke, mindere tot bar slechte platen nog een hoop diamanten opdiepen.

Gepost door: Matten | 07-01-09

Thx for the tips!

Gepost door: NCO | 08-01-09

Wijnkoopjes in carrefour Zemst !!! Beste wijnliefhebbers,
Een zeer grote hoeveelheid kelderresten in carrefour Zemst gesignaleerd aan - 30 % .Bij aankoop van 24 flessen wordt dit zelfs - 37%!!!
Was er gisteren als eerste bij.Heb schitterende koopjes gedaan.Snel zijn is de boodschap!
Men zegge het niet te veel voort.Steven

Gepost door: Steven | 17-07-09

Die wijnkoopjes..... ...... zijn inderdaad de moeite en blijkbaar is het niet alleen in Zemst: ik ben net (tijdens middagpauze) een kijkje gaan nemen in de GB in Brussel centrum: er stonden een hoop kelderresten; vanalles door elkaar in van die blauwe plastieke bakken: alles aan 50% !
Niet dat het aanbod zo fenomenaal was: Marbuzet, Haut-Bages Averous en Fiefs de Lagrange waren de meest opvallende namen.
Maar toch fijn buitengekomen met 2 flessen Fiefs de Lagrange 2005 aan 9,53 € ;-))))

Moraal van het verhaal: 't is de moeite om eens in uw plaatselijke GB/Carrefour binnen te lopen...

Gepost door: Dave | 22-07-09

De commentaren zijn gesloten.