18-12-08

Bordeaux contralalala Beaujolais. Harmonie wijn en muziek deel 6

BDC van Ikwilwijn onderhoudt ons over slaapverwekkende riedeltjes en eenvoudige muziekjes.

Klik en lees...


Dit stukje werd geschreven met de volledige en bewuste wetenschap dat ik hiermee minstens de helft van de vinejo-boys over me heen krijg – slik. 

Laatst bracht mijn teerbeminde echtgenote een stukje côte à l’os mee van bij de slager. Ik dacht : “ik zal het nog eens proberen” en haalde een fles Gruaud Larose 2000 uit de kelder. Voorzichtig openen, zachtjes decanteren, een half uurtje laten staan, intussen het lapje vlees in de grillpan zwieren en al eens proeven. Mmmh, goed gemaakt, gebalanceerde wijn, versmolten tannines, een mooi evenwicht tussen fruit en structuur, elegant en toch vol… 

Aan tafel, perfect gegaard vlees met wat fleur de sel, een toefje jonge sla wat zelfgedraaide mayonaise en enkele aardappeltjes uit de oven, alles puur natuur. De wijn paste heel mooi bij het eten. Tenminste, de eerste twee glazen… Nadien kreeg ik een gevoel dat ik ook bij dit begeleidend muziekje heb (past ook in het volgend rijtje : Toyota, darts, RSC Anderlecht, Herman Brusselmans, Ann Van Elsen, de bende van Wim, James Bond, James Last, Olivier Deschacht, Lance Armstrong, Tom McRae, Radio Donna zaliger, Erik Van Looy, Yves Leterme). Net zoals deze klassieker hier tot een technisch goed gemaakt doch slaapverwekkend riedeltje verwordt, mist bordeaux in het algemeen (op enkele uitzonderingen na) dat wat ik in wijn zoek : plezier en spanning. Na een glas bordeaux komt er bij mij zelden die o zo noodzakelijke goesting in een tweede glas, laat staan dat ik zin krijg om de hele fles leeg te maken…

Geef mij daarentegen maar een goed glas gamay! Neen, geen halfverwaterde Beaujolais Nouveau van Duboeuf, maar een stevig geconcentreerde Gamay Vinifera van Marionnet (vignes non-greffés) of een supersappige Morgon van Lapierre, een Gamay Sans Tralala of een Cotes de Puy van Foillard. Wijnen waarvan je blijft drinken, waarvan plots iemand uitroept ‘Hé, is die fles nu al leeg?’, waarvan je steevast vindt dat die flessen tegenwoordig toch wel heel klein geworden zijn… Wijn die ik associeer met pruttelende stoofpotjes op de kachel – wat rode ui, look, paprika, gepelde tomaat, aardappelen en een licht aangekleurd stukje lam – met een mooie Vacherin, met echt terroirvoedsel, met gezelligheid en een grote groep vrienden rond de tafel, met een knappend haardvuur en schijfjes droge worst van ezel in de winter of een terrastafel met een bordje olijven in de zomer, met boerenmarkten, met gezellige wijnbars, met (opr)echte smaak, met volgend muziekje in alle eenvoud en zeker niet perfect… 


 (Deze link werkt enkel bij dubbel klikken)

 

 

17:39 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (47)

Commentaren

Kom in mijn armen, BDC en trek u niks aan van die Bordelezen. Zet u naast mij, ik zal het stoofpotje opzetten en wij zullen uren praten over wijnen met kloten...Ik hou van u !

Gepost door: Rick | 18-12-08

Tja jongens jullie worden echt wel voorspelbaar hoor. 't wordt een slaapverwekkend riedeltje eigenlijk....

Gepost door: vinejo | 18-12-08

Godzijdank zijn er nog uiteenlopende meningen. Anders zou het pas echt slaapverwekkend worden !

Gepost door: Rick | 18-12-08

Het gaat hier niet over een uiteenlopende mening, Rick...

Gepost door: vinejo | 18-12-08

les goûts et les couleurs Ne se disputent pas .....

Gepost door: Rob | 18-12-08

Meningen terzijde Ik vind dat het nummer van Scala perfect uitdrukt wat Bert bedoelt. Een betere vertaling van wijn naar muziek zul je ver moeten zoeken.

Kijk voorbij de bordeaux-bashing en je zult zien dat dit er zelfs geen is.

Each to their own,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 18-12-08

even serieus... ...waar haal je die Cotes de Puy van Ann Brusselmans ?

Gepost door: vinejoboy | 18-12-08

man man man het gaat hier gewoon over wijn eh... altijd dat kiezen voor wat zo wat ongewoon is ... afzetten tegen de gevestigde waarden...
Ik drink alles graag (en soms wat minder graag) , ...
de bende van wim is wel langsgeweest bij Pierre Overnoy... niet?

Gepost door: Venne | 18-12-08

30e verjaardag Vandaag mijn schoonouders op bezoek gehad voor mijn 30e verjaardag en wat vioor één. Daar ik al iets langer van hun komst op de hoogte was had ik me al voorzien en stonden de uitverkoren flessen al klaar.
Als aperitief had ik een Cremant de Jura van Marcel Cabelier millesimé 2004 voorzien dewelke mooi onze oesters, zakouskis en wildpaté (met zelfgemaakte veenbessenconfituur) op toastjes begeleidde.
Nadien volgde een flesje Chablis GC Les Blanchots 2000 van Domaine Laroche (de beste Chardonnay die ik al ooit gedronken had) bij het koude voorgerechtje (Een gerookt zalmbuiltje met witloof en gerookte heilbot). Als hoofdgerecht had mijn liefje een rosbief met wintergroentjes voorzien en ik een Saint Emillion 1er GCC Beau Sejour becot 2004, wat een magistraal samenspel opleverde hoewel deze wijn nog wel enkele jaren te gaan heeft. Om af te sluiten stond er nog een perentaartje met ijs op het programma dewelke begeleid werd door een Sauternes Rabaud Promis 2001 (goddelijk, zelfs zo jong).
Ziehier het verslag van een meer dan tevreden 30-jarige man

Gepost door: Carl | 18-12-08

Heel mooi Carl en proficiat!
Maar ik vind het wel een schande dat je, als trouwe 'vinejoboy', twee wijnen hebt gedronken die niet afkomstig zijn uit Bordeaux. En je vond ze dan nog lekker ook, waar gaan we naartoe?

Gepost door: vinejo | 19-12-08

@ BDC Bij deze wil ik mij wel opofferen om de rest van uw Bordeaux flessen over te nemen, ik denk wel dat ik geen probleem ga hebben om de flessen leeg te krijgen :-)))
Anyway, van alle trouwe lezers hier ben ik misshien wel diegene met de minste "wijnervaring" en ik betrap er mezelf soms al op dat ik teveel bezig ben met de wijn te analyseren en ipv er gewoon van te genieten...

Mooi Neil Young stukje trouwens, met Scala heb ik ook minder affiniteit (te clean, te braaf, te te...)

Gepost door: NCO | 19-12-08

@ vinejo Ik vind gewoon dat de cremants uit de Jura zeker niet moeten onderdoen voor een kleinere champagne. Over de grote boys zwijg ik want hoewel ik deze nog niet geproefd heb moeten die praktisch perfect zijn. ALs je weet dat er met dezelfde druiven gewerkt wordt (voor deze cremant betekent dat 80 % Chardonnay en 20 % Pinot Noir) en je weet dat de druiven gewoon beter rijp geraken (wat inhoudt dat er minder suiker moet toegevoegd worden) omdat de Jura nu eenmaal zuidelijker gelegen is maar dat ze toch hun frisheid behouden door het aanplanten op grotere hoogte dan kan dit eigenlijk niet slecht zijn. Een beter alternatief voor Champagne ken ik niet. ;-)

Gepost door: Carl | 19-12-08

Jura Eigenaardig genoeg is het zure aspect van de basiswijn (én de mineraliteit van de bodem) nu net datgene wat Champagne uniek maakt. Maar de Jura herbergt inderdaad een schat van prachige wijnen, van Crémant tot stille witte en rode (en uiteraard vj en vdp).
Pvdw is zelfs en beetje verliefd op deze streek...

Gepost door: vinejo | 19-12-08

@ BDC Mooi stukje BDC, ieder zijn voorkeur natuurlijk.

RSC Anderlecht vind ik niet passen in dat rijtje. Maar je bedoelt misschien het Anderlecht van de laatste jaren?

Gepost door: Matten | 19-12-08

Kleinere Champagne Als ik moet kiezen tussen een overigens uitstekende cremant d'alsace als de Domaine Grands Freres (11 EUR) of een kleine champagne als bijvoorbeeld een Lilbert-Fils Grand Cru (17 EUR op het domein), dan steekt de laatste er toch met kop en schouders boven uit.

Gepost door: erwin | 19-12-08

een scala aan smaken Mooi stukje, Bert (ik vermoed dat dit BDC uit Mollem is?)
De meiskes van Scala: waarschijnlijk heel toffe juffrouwen, maar ik heb eerlijk gezegd nooit goed begrepen waar de hype vandaan kwam. De analogie met wijn is wel goed gekozen, want hoewel Scala een koor is , ontbreken ze precies wat koormuziek zo interessant kan maken, namelijk polyfonie. Bij Scala wordt de melodie gezongen and that's it: vrij monotoon. Als je dat met Bordeauw-wijn wil associëren, mag dat, hoewel mijn ervaring van grote Bordeaux-wijn eerder een polyfonie van geuren en smaken is. Dit gezegd zijnde, is het waar dat door de toename van het alcoholgehalte heel wat wijnen hun verfrissend karakter hebben verloren en zoals overzoete desserten vlug gaan vervelen. Onlangs nog een simpele muscadet, die ik bij het Carrefour wijnfestival had ingeslagen gedronken. Voor ik het wist was ze drie vierde leeg. Lekker!

Gepost door: Peter | 19-12-08

20% korting op overschotten van wijnfestivals (+ 10% op 24 flessen) in Carrefour. Normaal pas morgen maar meestal vandaag al in de winkel. Dikke aanrader is Deyrem valentin Margaux 2005, gekocht, geproefd en zéér goedgekeurd.

Gepost door: vinejo | 20-12-08

20% Is dat enkel in SDW zo of ook elders in de Carrefours?

Gepost door: Carl | 20-12-08

Korting is in alle Carrefours maar nu blijkbaar toch enkel op zondag (vroeger durfde men al eens de zaterdag alles klaarzetten, kortingprijzen incluis)...In de meeste winkels zullen het trouwens vooral de (veel te dure) 2006 zijn die in korting komen. Maar als je geluk hebt vind je hier of daar wel een interessante 2004 of 2005...

Gepost door: vinejo | 20-12-08

Italiaanse wijn Heeft er hier iemand ervaring met Vin Santo del Chianti? Ik heb vandaag 2 halve flesjes van Gavioli uit 1997 kado gekregen maar ik weet niet goed wat ermee aan te vangen. Heeft iemand deze wijn of een ander jaartal dan wel een andere producent al ooit geproefd? Laat het me weten want ik krijg aan die italiaanse wijnen kop noch staart ;-)

Gepost door: Carl | 20-12-08

@ Carla Als het dat is wat ik denk, betreft het zoete witte wijn bekomen door de druiven te laten drogen op rieten matten tot het rozijnen zijn. Na een lang verblijf op kleinen kastanjehouten vaten krijg je het zoete goedje. Bekend zijn de harde toscaanse amandelkoekjes uit de streek die er soms bij gecombineerd worden. Kan lekker zijn, maar m.i. is er veel commerciële rommel bij. 1997 is wel een goed jaar in Toscane. Heb zelf een flesje van Gattavecchi 1999 (zeer goed jaar) dat ik ter plaatse proefde van de zomer in Montepulciano. Vond hem zeer goed.

Gepost door: Gerten | 21-12-08

oei, 't is Carl zekerst ? sorry

Gepost door: Gerten | 21-12-08

@ Gerten Geen probleem ivm de verschrijving.
Bedankt voor de info. Ik zal wel zien wat ik ermee doe. Het zijn 2 halfjes, moest het eerste niet meevallen kan ik de andere nog steeds trachten te verkopen of weg te geven.

Gepost door: Carl | 21-12-08

Voorspelbaar, tja, maar wel een beetje waar Alleen, ik snap niet waarom Neil Young in de pic mag en je Tom McRae ergens in het oranje rijtje schuift. Daar heb je'm gemist (of met voorbedachten rade tegen de doelpaal gekeild? ;-) ).
Beaujo wordt misschien wel wat teveel de heildrank van de nieuwe wijnhippies die we aan het worden zijn, net zoals Neil Young stilaan een karikatuur van zichzelf geworden is. Geef mij dan maar de poëzie van den Tom: niet eenduidig interpreteerbaar en niet voor de kar van gelijk welke overtuiging te spannen. Niet anti. Wel veel spannender ... .
Luister nog eens en drink een glas van Cyril Alonso ...

Gepost door: Amaronese | 23-12-08

Natuurlijk is wat BDC in zijn mooie stukje schrijft waar, en zelfs geen klein beetje. Maar mijn reactie kwam er eerder op die van (mijn fel gewaardeerde blogollega) Rick. Ik word namelijk niet graag in een hokje geplaatst. En blijkbaar is dit het geval als je durft positief te schrijven over Bordeaux (terwijl al de positieve commentaar over wijnen uit andere streken door sommigen blijkbaar niet wordt opgemerkt).
Kijk, om even bij het thema te blijven,soms heb ik zin in een lekkere portie ruige garagerock, andere keren luister ik liever naar de frivole soulpop van Jack Johnson. En deze laatste kan makkelijk de ganse dag door de boxen schallen, terwijl de garagerock van bvb Cheater Slicks na een uurtje wat zwaar op de maag begint te liggen. Maar gedurende dat uur heb ik er énorm van genoten.
Een Bordeaux is ook niet digestief, en die drink je op een andere manier dan een Beaujolais. Ook hier zijn zulke flessen sneller leeg dan je ze kan aanvoeren. Maar een Bordeaux op dronk kan gewoon fantastisch zijn in zijn terughoudende kracht, zijn schitterende evenwicht, de totale absentie van een alcoholische indruk, de fantastische versmelting van alle elementen waaronder ook het hout.
Geloof me, ik kan ook wild zijn van een loepzuivere biodynamische racine van Courtois (die dan wel ook 25 euro kost) of van een Morgon van Lapierre (trouwens al uitgebreid besproken op deze blog). En ik kan evengoed soms vloeken op veel te dure Bordeaux met prestigieuze etiketten. En zolang er pipo’ s zijn die in wijngildes Bordeaux aanprijzen die ze veel te duur hebben aangekocht zal de perceptie niet veranderen. Haut Bages Liberal 2004 werd in een wijngilde als topper gedronken, kostprijs volgens de wijnmeester 36 euro. Wel, ik heb die wijn ook liggen en betaalde 18 euro. Met korting weliswaar, maar op deze blog is al uitdentreure herhaald dat je Bordeaux niét in de wijnhandel moet kopen maar in de grootwarenhuizen. Volgens mij wordt tegenwoordig zelfs bij de Bordeauxhuizen rekening gehouden met het feit dat hun wijn in de warenhuizen goedkoper op de markt komt dan de primeurprijs.
Alle andere streken en appellaties koop je beter in de wijnhandel. Maar in dat verband valt me de laatste tijd op dat het, in het milieu van wijnhandelaars en aanhang, bon ton is om Bordeaux en in het algemeen de meer ‘klassieke’ wijnen neer te halen ten voordele van biologische en biodynamische wijnen. Ik heb nog nooit een gewone wijnliefhebber ontmoet die het mantra van sommige handelaars, als zouden enkel nog biologische wijnen lekker en verteerbaar zijn aanhangen. Nooit aan gedacht dat deze mensen gewoon een niche zoeken in de oververzadigde wijnmarkt?
Terwijl ik me durf voorstaan op het feit dat ik alle wijnen een kans geef waarbij ik even veel kan genieten van deze of gene wijn, afhankelijk van de omstandigheden waarin ie wordt gedronken. Voor een Bordeaux heb je geduld nodig (BDC dronk de Gruaud minsens 5 jaar te vroeg, grote Bordeauxwijnen uit topjaren hebben MINSTENS 15 jaar nodig om perfect OP DRONK te zijn.) Gisteren een Fieuzal uit 1993 gedronken, niet eens een topjaar, kostprijs 18 euro, wel ik kan u melden dat dit voor de 6 aanwezigen een groot hedonistisch moment was). Maar ik had wel betere glazen uitgehaald. Een Beaujolais is zo primair fruitig en heeft zulk een intensief aroma dat het glas waaruit je hem drinkt niet veel uitmaakt. Voor een Bordeaux heb je grotere glazen nodig om z’n complexiteit te ontdekken en begrijpen, om z’n onderhuidse kracht te ontdekken. Maar net zoals ik niet zomaar een Beaujolais primeur uit Delhaize zal kopen, kijk ik ook uit bij de keuze van mijn Bordeauxflessen.
En wie dat doet heeft gewoon…The Best of Both worlds

Gepost door: vinejo | 23-12-08

Hier kan ik me wel bij aansluiten.

Ik ben persoonlijk een enorme rhone en bourgogne fan. Desondanks blijkt de Bordeaux in mijn kelder 37% uit te maken tegen 25% voor rhone (sta er zelf verrast van).

Iemand anders maakte fal de analogie met Anderlecht... er zijn nu eenmaal supporters die liever anti-brugge zijn dan pro-Anderlecht of omgekeerd. Ik vind dat allemaal een beetje triestig. En zelfs al doet een wijn je echt niks... de gestibus enzovoorts

Gepost door: barre | 23-12-08

Hé jongens Waar zijn jullie mee bezig?
Natuurlijk heb ik dit stukje een beetje extremer geschreven om wat reacties uit te lokken – opdracht volbracht.
Ik schreef hier enkel over mijn gevoel dat ik heb bij het drinken van bepaalde wijnen, niet de allesomvattende waarheid over wijn die iedereen op straffe van uitdroging moet volgen! Jammer dat sommigen het hebben van een wat afwijkende mening “triestig” vinden…

Ter informatie :
1. Ik drink niet enkel beaujolais. De afgelopen week dronk ik – naast een professioneel nummertje bordeaux-degustatie – een zwavelloze Soave, een Spaanse Vina Tondonia van 1981, 2 Belgische wijnen, een mooie Duitse riesling, een Oostenrijkse Zweigelt-cabernet, enkele champagnes, een prosecco en een cava. Geen beaujolais.
2. Ik heb nog steeds bordeaux in mijn kelder, ook al koop ik er tegenwoordig niet veel meer.
3. Als ik bordeaux koop, is het meestal Saint-Julien en in het bizonder Château Léoville Barton
4. Meer dan een derde van mijn kelder ligt vol Rhônewijnen, vooral Châteauneufs van verschillende domeinen
5. Ik heb ook veel Duitse rieslings liggen
6. Ik schreef over gamay, niet alleen over beaujolais.
7. De Morgon van Lapierre die ik heb is bijgezwaveld – net als 95% van de wijnen in mijn kelder.
8. Ik ben verliefd op die blonde van Scala
9. @ vinejo : Ik geloof niet in het adagium “binnen 10 jaar zal deze wijn wel lekker zijn”. Zever! Goede wijn moet van bij het begin al lekker zijn. Grote (bewaar!)wijn zal dan na verloop van tijd nog beter worden.
10. @ vinejo : Grote wijn verdient inderdaad een groot glas, daarom dronk ik die Gruaud uit de Bordeaux Sommelier van Riedel (4400/00). Een nog groter glas gebruiken wij om bloemen in te zetten ;-)
11. @ Venne : wat je nu ‘zoeken naar het ongewone noemt’, doe je toch ook zelf? Of drink jij altijd dezelfde wijn? Variatie, wordt dat ook wel eens genoemd.
12. @ Amaronese : Neil Young mag in the picture en Tom McRae niet omdat ik a/ een overjaarse hippie begin te worden – het klimmen der jaren, weet je wel – en b/ McRae een ongeloofelijke zaag vind. Het staat u natuurlijk vrij om net het omgekeerde te vinden.
13 en besluit : Ik hou van lekkere wijn, waar die ook vandaan komt. Ik hoop van u hetzelfde.

Aan iedereen een prettig eindejaar gewenst!

Gepost door: BDC | 24-12-08

@BDC Zeveren doe ik bepaald veel, maar niet in het geval waar jij me ervan verdenkt. Lees eens letterlijk wat ik schreef:

"BDC dronk de Gruaud minsens 5 jaar te vroeg, grote Bordeauxwijnen uit topjaren hebben MINSTENS 15 jaar nodig om perfect OP DRONK te zijn"

Jij vond de wijn helemaal niet slecht, enkel te zwaar. Wel, als hij PERFECT op dronk is zal hij heel wat lichter overkomen. Je drinkt je grote Bordeauxflessen gewoon te jong om er voluit van te genieten.(en Gruaud 2000 is een grote wijn, volgens RP op dronk tussen 2015-dit is toeval!- en... 2030)
Anderzijds, als je schrijft dat goede wijn van het begin lekker moet zijn kan ik daar ook maar gedeeltelijk mee akkoord gaan. Goede (bewaar)wijn moet van het begin goed in elkaar zitten en alles hebben wat nodig is maar in sommige stadia van zijn evolutie(en zeker jong) kan het zijn dat je hem niet echt 'lekker' kan noemen.
En...Tom McRae: twee schitterende cd' s en dan was t op. Die was jong dus inderdaad veel beter...

Wederkerige (lekkere) wensen!

Gepost door: vinejo | 24-12-08

Waarom? Waarom is het zo moeilijk om te aanvaarden dat iemand een (grote) bordeaux niet lekker vindt? Waarom moet er altijd naar excuses gezocht worden? Ik heb er geen probleem mee om toe te geven dat ik natuurlijke wijn geproefd hebt die complexiteit miste en mij niets deed en dat ik genoten heb van een fles bordeaux op leeftijd.

Soit, Vinejo, ik wens jou en al de rest hier een goede kerst en hoop dat je deze avond veel lekkere wijn gedronken hebt. Bij mij was het alvast dik in orde.

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 25-12-08

Bordeaux ;-) deze avond Château Brown 2005 (RP + WS : 90) gedronken : schitterende wijn, natuurlijk nog heel jong en heeft nog een enorm potentieel maar ik ben blij dat ik hem jong al eens heb geproefd , mijn overige 5 flessen hou ik wel voor binnen een paar jaren.
In Collishop gevonden voor 17.95 euro, uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Ik vind toch ook dat je voor Bordeaux niet slecht zit bij de grootwarenhuizen (wijnfestival Carrefour/GB, rode prijzen Collishop), voor niet-Bordeaux wijnen heb ik wel al veel slechte en te dure ervaringen gehad en daarvoor kun je inderdaad toch beter terecht bij de wijnhandelaar

Gepost door: Kris G | 25-12-08

@maarten je zit weer naast de kwestie, sorry.
@de rest: ben nog niet thuis, zit nog te genieten van La fleur petrus 2001. Topwijn. Beter nog dan de VCC 2002.
I love my brother in law.

Gepost door: vinejo | 25-12-08

@vinejo La Fleur Petrus 2001??? Viex Château Certan 2002!!!! Schande!!!!!!! Minstens 10 jaar te vroeg!!!! :-) - daar vraag je nu wel zelf om, hé!
Ik ga met jouw vorige post akkoord : GROTE bordeaux uit TOPJAREN hebben tijd nodig om PERFECT op dronk te zijn. De vraag is natuurlijk wat de woorden in hoofdletters nu juist zijn. Is Lafite of Margaux een grote wijn? In jaren als 1986,90,95,00 natuurlijk wel, maar durf je er nu nog een 1987, 92 of 97 en binnenkort 99 van opendoen? Zo vind ik Chasse Spleen een goede bordeaux zijn, maar meer dan 10 jaar zou ik hem toch niet durven bewaren (of enkel één flesje voor een 'vertikalleken').
Laat het me zo stellen : de kans op 'lijken in de kelder' is veel groter dan op een grote, oude wijn. Wat niet wegneemt dat een grote oude wijn een super belevenis is!
Afsluiten doe ik met een uitspraak van mijn grootoom - zelf een fervent bourgogneliefhebber : "Heb je al eens de echte kostprijs berekend van een wijn die je tien-twintig-dertig jaar hebt laten liggen?" Hoewel ik zelden of nooit veel belang aan de prijs van een wijn hecht, heeft de man echt wel een punt...

Gepost door: BDC | 25-12-08

Reactie was verwacht maar
1. Linkeroever-rechteroever
2. 2000 - 2001/2002

Gepost door: vinejo | 25-12-08

heb ook een kistje Brown 2005, na enkele goeie ervaringen met vroegere jaargangen.

Vandaag een Leoville Las Cases 1975... niemand gaat zeggen dat dat te vroeg is zeker

Gepost door: Barre | 25-12-08

Hangt er vanaf Barre Dronk je hem voor de middag?
;-)

Gepost door: vinejo | 25-12-08

neenee 't was goed na de noen

Gepost door: Barre | 26-12-08

Ah ...dan was' t nie te vroeg. Officieel mag het eerste glas wijn gedronken worden vanaf 12 uur 's middags.

Gepost door: vinejo | 26-12-08

Oef Dan toch op het juiste uur afgesproken;-)
Vermits ik weg ben de komende week, alvast mijn best wensen aan iedereen.

Gepost door: Rob | 26-12-08

Bordeaux '97 Wij dronken met Kerst o.a. (mijn voorlaatste fles) Ducru-Beaucailou '97. Volgens mij is dat wat Vinejo bedoelde met grote Bordeaux die perfect op dronk is. Ook al gaat het om het "mislukte" jaar 97.

De kleur was al behoorlijk geëvolueerd en in de neus waren de tertiaire aroma's al behoorlijk aanwezig, naast mooi subtiel fruit. Maar vooral in de mond was dit indrukwekkend: eerst kreeg je verrassend veel fruit, dan die mooie fluwelige structuur, dan eventjes een (mooie) alcolhol-prikkel, die dan overging in een heeeel lange afdronk: Puur genot !!!

Daarnaast probeer ik ook elke fles die ik proef evenveel kans te geven. Ik ben ook al regelmatig teleurgesteld door Bordeaux die ik te duur betaalde, maar dat vergeet ik meestal: wat me bij blijft zijn de momenten zoals hierboven beschreven...

Smaken evolueren trouwens ook hé.
En hier ontdek ik weer een nieuwe parallel met muziek. Tien jaar geleden dronk ik geen wijn en vond ik Bob Dylan maar niks, maar nu is dat helemaal anders. Het "voelt" namelijk helemaal anders. Je smaak, maar ook je kennis veranderen constant:
Ik ben al 15 jaar muzikant; als ik een nummer hoor, dan luister ik automatisch naar de klank van de snare-drum, de productie, de gitaarsound, etc... Soms is dat een beetje lastig omdat je door dat gedetailleerd analyseren, soms vergeet te genieten. En je kan dat dus heel moeilijk "af zetten".

En zo kom ik weer bij wijn: mensen die er heel veel van kennen, kunnen soms ook wat te ver gaan, terwijl het hoofddoel toch nog steeds genieten is.

Wat niet wegneemt dat het altijd wel fijne lectuur oplevert ;-)))

Ik wens jullie in ieder geval allemaal een fijn eindejaar, en nog veel wijngenot !

Dave

Gepost door: Dave | 27-12-08

Ik zou het niet beter kunnen zeggen, Dave!

Gepost door: BDC | 27-12-08

Volledig met je eens BDC!
;-)

Gepost door: vinejo | 27-12-08

1997 1997 was misschien een mindere jaargang maar waarschijnlijk net daarom km ik regelmatig koopjes tegen van dat jaar. En die hebben me nog maar zelden teleurgesteld. Onlangs een sociando mallet 97, werkelijk super, botergeil, dat was het enige dat ik aan kon denken toen.

Gepost door: Barre | 28-12-08

Ducru '97... ...heeft me toen 24 euro gekost: I know what you mean ;-)))

Gepost door: Dave | 28-12-08

Wow... wat een mooie discussie. Het gevaar met dergelijke discussies is dat men gaat denken dat er een absolute waarheid bestaat, en ik denk dat dit niet het geval is. Persoonlijk ben ik ook een grotere fan van Beaujolais dan Bordeaux, en ik hoop dat niemand daar wakker van ligt. Ook wil ik melden dat ik ook geloof dat een jonge wijn al lekker moet zijn om de tand des tijds te kunnen overleven. Verder wens ik nog iedereen proficiat te wensen met jullie zeer professionele blogs. Ik vind het echt leuk om hierin te grasduinen.
Mvg,
Stephane

Gepost door: Stephane | 29-12-08

@barre SM 1997 botergeil, yeah right!!

Gepost door: vinejo | 29-12-08

SM 97 Heb zo nog 1 fleske daarvan liggen in mijn kelder, ne mens zou er zowaar 'goesting' van krijgen, zeker als de wijn als geil omschreven wordt :-)

Gepost door: Jan VG | 29-12-08

Perfect voor ouwejaar, Jan zo zet je 2009 passend in ;-)

Gepost door: vinejo | 29-12-08

De commentaren zijn gesloten.