05-12-08

Klassieke Black Metal. Harmonie wijn en muziek deel 3

Voor ik het derde gaststukje op jullie loslaat nog even deze tip:  Dirk Grandry houdt openfles-dagen dit weekend, en wie een beetje vertrouwd is met zijn assortiment weet dat het de moeite is om eens binnen te springen (vrijdag-, zaterdag en zondagnamiddag, topcuvées te proeven van ondermeer Fondrèche, Charvin, Catena Zapata, Dureuil-Janthial,...)

Maar neem, alvorens alras naar Oelegem te schreden, nog even de tijd voor het derde gaststukje op deze blog.
De opdracht om wijn met muziek te combineren leidt soms tot verrassende keuzes. Zo ook bij blogbezoeker
Kris...

Klik en lees..

Om mijn muzikale voorkeuren te begeleiden heb ik gekozen voor 2 Bordeauxwijnen. Ze behoren beiden tot mijn favoriete wijnen maar zijn onderling totaal verschillend. Ik heb ze geassocieerd met twee van mijn lievelingsmuziekstukken die op het eerste zicht ook heel ver van elkaar staan, maar eigenlijk toch veel met elkaar gemeen hebben…

De eerste wijn is Château de Fonbel 2003, een Saint-Emilion Grand Cru, de 3de wijn van het befaamde Chateau Ausone. De wijn krijgt van Parker 89/100, ik vind zelfs dat de beoordeling met een 9 mag beginnen. Deze wijn is al een paar keer gepasseerd op deze site, kost rond de 13 euro en is super qua prijs/kwaliteits verhouding, echt een stevige wijn waarvan je weet wat je mag verwachten,
Ik heb deze wijn gekoppeld aan het slot van de 2e Symfonie van
Mahler (De Verrijzenis), het is een ongelooflijk stuk muziek, voor mij  de beste symfonie die ooit is geschreven : je hebt 2 solo-zangeressen, een dubbel koor en een bijna dubbel symfonisch orkest nodig om dit stuk te brengen. Bij de meeste voorstellingen zijn er niet minder dan  200 à 250 muzikanten.  Het filmpje toont enkel het laatste stukje uit het 5de deel van de symfonie, het volledig stuk duurt bijna anderhalf uur.  Ik heb het genoegen gehad om dit stuk ooit live mee te maken en het was een zeer intense ervaring (lees in dit verband maar eens de comments die op youtube staan). 

 

Mijn 2de onvergetelijke wijn is Château Pontet Canet 2003, Pauillac Grand Cru Classé en zeker ook geen onbekende op deze site.
Dit is de meest complexe wijn die ik ooit gedronken heb, iedere slok geeft andere sensaties. Hierbij heb ik een song gekozen van een Black Metal Band
: Eradication Instincts Defined uit hun album Death Cult Armaggedon. Misschien op zich een verrassende keuze om zo'n verfijnde wijn te koppelen aan zulk op het eerste zicht bruut geweld, maar ik heb er zeker mijn redenen voor : Het album is opgenomen met een volledig symfonisch orkest en dit zorgt ervoor dat de muziek ernorm complex in elkaar zit waarbij de ene keer dat je ernaar luistert de gitaren de overhand hebben terwijl een andere keer de violen je meer kunnen bekoren. Net zoals iedere slok Pontet Canet andere emoties geeft.  De intro van het nummer zal voor sommigen misschien bekend in de oren klinken : het is de opening van de heel bekende 9e Symfonie van Dvorak (Uit de Nieuwe Wereld-symfonie), de klassieke invloeden blijven hoorbaar in het vervolg van de song en geven een intens samenspel met de rauwe metal-sound.
Ik moet er wel nog bijvermelden dat de youtube kwaliteit van het geluid jammer genoeg onvoldoende is om de echte diepe sfeer van het nummer naar boven te halen. Maar met een slok Pontet Canet erbij lukt dit gegarandeerd al veel beter…

 

14:45 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (27)

Commentaren

Waarmee nog maar eens bewezen wordt dat de menselijke stem het allermooiste instrument is. En dan heb ik het voor alle duidelijkheid over het eerste clipje;-)

Gepost door: vinejo | 05-12-08

Ik heb juist de volle zeven minuten uitgezeten van het tweede clipje, I'm ready to kill someone now :-)... En over stemmen gesproken, dat moet toch ongelooflijk slecht zijn voor uw stembanden (ik heb het nu over het tweede clipje :-)...

Toch weer een mooi stukje; fascinerend trouwens ook dat iemands muzikale voorkeur zowat het ganse muziekspectrum kan bevatten !

Klopt het dat die Fonbel in de GB te koop is ?

Gepost door: NCO | 05-12-08

@ NCO ik heb hem al 2x bij het wijnfestival van Carrefour en GB kunnen kopen, laatste editie was hij wel moeilijk te vinden

Gepost door: Kris G | 05-12-08

héhé dimmu borgir en een goed wijntje ;-)
waarom ook niet ;-)
een stevige nadronk welteverstaan

Gepost door: jero | 05-12-08

@vinejo off-topic Ik heb je tip ivm Thierry Germain even verder onder de loep genomen en wat blijkt: de Saumur Cuvée Soliterre 2007 in Delhaizewineworld (11,90 EUR -20%) krijgt zo maar even 17/20 in de Bettane & Desseauve wijngids. Ik twijfelde even, maar zal toch een aankoop wagen. Bedankt voor de tip!

Gepost door: Johan | 05-12-08

@ Johan Geloof me: de Soliterre IS voor goed negen euro een KOOPJE (tenminste, als-ie de kwaliteit haalt van eerdere jaargangen - de 2007 proefde ik nog niet).

@Kris
Eerste clipje is inderdaad kippevel. En het tweede... tja...

Gepost door: Kampioen | 05-12-08

Delhaize En nog bij Delhaize:
Soudars (Ht-Médoc) 2004 aan een 9.03€ (ipv 12.90€)
Arnauton (Fronsac) 2005 aan 9.73€ (ipv 13.90€)
en ook nog aandere koopjes aan -20%, -25% en -30% (oa magnums van Soudars, Ferrand,...)
Was lang geleden dat ik nog eens een Delhaize binnenging én weer buitenging met enkele flessen...

Gepost door: Bert | 06-12-08

in onze Delhaize zijn ze voor Soudars aan die prijs zelfs al aan de 2005 toe!
De Arnauton Grand Sol staat in mijn Delhaizefolder aan 11,12 euro?
En ook zeer goed bij Delhaize (vorige week geproefd): Ch. Guibeau 2005, Puisseguin Saint-Emilion aan 8,18 euro

Gepost door: PvdW | 06-12-08

Les hautes de pontet Vandaag gekocht, kelderresten Carrefour Kuringen; Fombrauge 2003 aan 16,90. (ze zijn op nu) en nog niet gekocht maar twijfel; hautes de pontet 2003 aan 14,90. Is dit een koopje ??

Gepost door: gert | 06-12-08

de intro van het tweede fragment ken ik niet, maar het is zeker niet de opening van de 9de van Dvorak (zie url)

Gepost door: Gerten | 06-12-08

@Gerten het Largo is ook niet slecht in de 9e van Dvorak ;-)
eens schitterend live gehoord door het Bournemouth Symphony Orchestra in De Doelen in Rotterdam

het is niet exact de opening van de 9e maar Dimmu Borgir heeft er wel gebruik van gemaakt : ik heb eerst de Metal versie gehoord, toen ik toevallig eens naar de symfonische versie luisterde heb ik direct de link gelegd met Dimmu Borgir : het zijn niet de eerste noten van de Symfonie, net na de korte zachte opening hoor je de overeenkomsten, Dimmu Borgir is trouwens geïnspireerd door Wagner en Dvorak

Gepost door: Kris G | 06-12-08

Music for Bordeaux wines Eigenlijk geen verrassende keuze voor een Bordeaux liefhebber. Het eerste stukje is magistraal, overweldigend schoon, bijna onaards prachtig, zoals sommige Bordeaux dat kunnen zijn. Het tweede stukje is de techniek van het eerste kopiëren en dan Gewoon Heel Hard Roepen...juist, zoals sommige Bordeaux dat ook kunnen. Om nog maar niet te spreken van alle wereldwijnen die dit ook doen, met maar één verschil: Nog Harder Roepen.
Wie in de buurt van Zwartberg woont moet eens binnenspringen bij Raineri: de Nosiola 2006 van Pravis was vorig jaar al een erg mooie witte (nootachtig en floraal), maar is nu nog ronder en complexer geworden. Een heel mooie witte aan een redelijke prijs.

Gepost door: Rick | 07-12-08

@ PvdW Juist: Arnauton aan 11.12€ (en niet 9.73)

Gepost door: Bert | 07-12-08

Prestige des Hautes Garrigues Gigondas 2004 Leuke combinatie!

Vrijdag zag ik het groots en ontkurkte ik Malescot St Exupery 2003 en Prestige des Hautes Garrigues Gigondas 2004 van Domaine Santa Duc. Ik was begonnen met de Gigondas en dat was een belevenis. Ik heb niet zo veel ervaring met Rhône, maar dit was het mooiste en meest intense boeket tot dusver: aardbei, bessenfruit, rozen, kruidig en geparfumeerd.(zeer diep) De smaak was compleet, met veel reserve, concentratie en finesse. Ik was zeer content! (en een beetje licht in het hoofd: 15 °)
De Malescot was veel minder charmant van neus: noterig, gerookt, koffie en weinig fruit. De mond was zeer degelijk met een knappe structuur en prominente maar goede aciditeit. Alleen verwachtte ik vanwege het jaar een iets charmantere wijn en rijper fruit.
Na drie dagen bleek de Malescot mooi op zijn plooi gekomen: neus nog altijd niet bijzonder maar bijzonder lekkere mond; eerder lieflijk dan stoer. De Gigondas leek nog gebalder en zelfs iets te geconcentreerd. Binnen een aantal jaren probeer ik het opnieuw. (met de Gigondas want van Malescot was dat het enige flesje)

Gepost door: Matten | 07-12-08

Arnauton actie Standaard Interessante tip ivm die Arnauton 05: op 20/12 zit er in de Standaard een bon van 2+1 gratis...

Gepost door: NCO | 08-12-08

Reserve de la Comtesse 04 aan 19 Euro (Pauillac), take it or leave it ?

Gepost door: NCO | 08-12-08

@NCO Ik vermoed dat het bij De Standaard zal gaan om de basiscuvée van Arnauton. Degene waar hierboven sprake van was is de Grand Sol, een betere cuvée.

Gepost door: PvdW | 08-12-08

@PvdW Zal inderdaad vermoedelijk wel zo zijn. De "gewone" basiscuvée blijkt trouwens ook de moeite te zijn volgens Kurkdroog.be (het gaat wel over de 04, Standaard actie betreft de 05): Château Arnauton 2004 Frankrijk 85,50% 9,30 €
Fronsac / Bordeaux - Wijn die ons gelukkig maakt met zijn charmante aanzet, zijn goed gedoseerd hout, zijn fruitconcentratie en zijn vlezige pomerol-achtige textuur.

Gepost door: NCO | 08-12-08

Malescot Er was nog één glas Malescot over. Nu is hij perfect: al het storend hout van de neus is gaan liggen en heeft plaatsgemaakt voor donker fruit en natte bosgrond met bladeren.

Gepost door: Matten | 08-12-08

@gert Toevallig ben ik vorige week naar een degustatie van Château Fombrauge geweest, hierbij was ook Bernard Magrez aanwezig. Wat een schitterende man was dat. Hij vertelde hoe hij rond 2000 het château en zijn wijnen veranderde en liet ons dat ook proeven. Een aantal wijnen van voor die periode en een paar erna. Hij vertelde over het pigeren van de wijnen en het terroir. Maar hij vertelde niet alleen, hij liet ook proeven. En wat...

Wit:
Château Fombrauge 2006 (38,50€)
Wat een mooie afdronk hier, met een mespuntje zuur dat in het begin aanwezig was, verdween en tegen het einde terugkwam.

Rood:
Château Fombrauge 1970 (68,60€ mgn)
Château Fombrauge 1976 (39,75€)
Château Fombrauge 1991 (32€)
Château Fombrauge 2000 (44€) de eerste door Magrez
Natuurlijk in het schitterende jaar 2000, maar hier proefde je ZO mooi het rijpe fruit, klein rood fruit. Kruidig en volledig verweven. In het einde nog een klein beetje zuur.
Château Fombrauge 2002 (28,85€)
Voor iedereen die ik sprak DE wijn van de avond, daar deze qua prijs/kwaliteit boven de rest uitstak
Château Fombrauge 2004 (25,75)
Beduidend minder dan de vorige.
Château Fombrauge 2005 (31,95€)
Ook schitterend, maar nog wat jong
Château Fombrauge 2006 (28,95)
Ondanks dat de wijn 3 uur open had gestaan, had deze nog last van de puberteit.

En toen kwam de klepper van de avond:

Magrez Frombauge 2004 (143,30€)
WAAAAUUUUUWWWWWW, Zoveel fruit had ik nog nooit geroken. Zoveel verschillende karaktertrekjes kwamen hier boven. Hier bleef je in ontdekken. Eenmaal in mijn mond... wilde ik deze niet doorslikken of uitspuwen. Zalig, zoveel texturen. Toch maar doorslikken. 20 seconden en het was nog niet gedaan. Eenmaal thuis rook ik deze wijn nog.
Helaas had hij de 2000 hiervan niet meegenomen daar deze 98 had gekregen van Parker. De 2004 moest het met 94 puntjes doen.

Gepost door: Brinta | 08-12-08

@brinta Ik krijg zin in wijn als ik je enthousiaste proefcommentaren lees. Magrez is fel gecontesteerd( teveel techniek in de kelder) maar ik dronk er toch ook al schitterende wijnen van.

@NCO
Tja, geen slechte prijs, maar voor 20 euro kan je eigenlijk beter kopen denk ik...(de 2000 al 5 keer geproefd en nooit overtuigd geweest)

@matten
De Malescot kan verrassend dierlijk zijn voor een Margaux vind ik (zeker na opening, gaat er later wat uit) Die Gigondas daar heb ik ook 2 flesjes van liggen, verwacht er heel wat van...

Gepost door: Vinejo | 08-12-08

@Rick Heel mooie (en juiste ) analyse!

Gepost door: Vinejo | 08-12-08

@ Vinejo Merci voor het advies. Ben gisteren naar de Makro geweest (want daar stond hij bij de kelderresten), maar hij was nog niet binnen... Andere kelderrestjes waren oa Chateau Gloria 04 aan 21 euro, Croizet Bages 04 aan 19 Euro (prijzen trouwens onder voorbehoud want uit mijn geheugen). Van beide waren er trouwens nog veel flessen in Makro Deurne.

Gepost door: NCO | 09-12-08

@Vinejo Dat klopt helemaal. Ik heb ook "animaal" bij mijn notities staan. Gisteren pas was dat iets gaan liggen en had ik het gevoel met een "echte Margaux" te maken te hebben.
Terecht dat je heel wat van de Gigondas verwacht. Ik begrijp de 94 Parkerpunten. Maar afblijven, dat wordt iets om naar uit te kijken. Dit beviel me veel meer dan Châteauneuf-du-pape 2005 van Charvin. De Charvin was van een aparte zuiverheid, maar persoonlijk val ik voor de Gigondas.

Gepost door: Matten | 09-12-08

Gloria 2004 Ik vind de 21 Eur voor deze fles in de Makro kelderresten wel overdreven.
In t laatste wijnfestival van Carrefour nog een kist (restant van vorig jaar) gevonden van deze jaargang aan 18 Euro en een klets per fles.
In festival 2007 was hij zelfs maar 17 en een beetje denk ik.
Maar ja, dat is historische info natuurlijk en spijt (omdat je iets niet kocht) komt altijd te laat....

Gepost door: Jan VG | 09-12-08

Correctie Correcte prijs van de Croizet Bages is trouwens 17 Euro (ipv 19 Euro). @ Jan VG: inderdaad, na wat gesurf was ik ook tot de vaststelling gekomen dat de Gloria nogal duur was...

Gepost door: NCO | 09-12-08

Makro heeft gewoon een slechte aankoper voor wijn (doe eens de moeite daar eens te kijken wát ze hebben én aan welke prijs) en denkt blijkbaar dat ze met deze prijzen een promo doen...
Nice try.
Croizet Bages: zelf 15€ is teveel voor deze wijn.
Is gewoon de naam GCC onwaardig: vele Cru Bourgeois' overstijgen de kwaliteit van dit château.

Gepost door: Bert | 09-12-08

De commentaren zijn gesloten.