23-11-08

Leoville Barton, La Dame en Co

Sneeuw in november, een landerige zondagnamiddag, Bright Eyes en The Good Life op de stereo. Een glaasje thee volstaat niet om deze ervaring te optimaliseren. 

Vandaar dat ik Tienne bij me uitnodigde om samen te genieten van enkele fantastische wijnen uit een streek waar menig wijnbouwer uit andere streken jaloers op is. Welke appellatie in de wereld is meer voorbestemd om topwijnen te maken van de druiven cabernet sauvignon en merlot dan Bordeaux?
Nochtans begonnen wij deze hedonistische sessie met een Portugese Dao die ideaal was ‘pour faire le pallet’. Een mooie fruitigheid in de neus (frambozen) maar ook kruidig, vooral zoete kruiden (kaneel en ook... wierook, schitterend
  herkend door Tienne),  in de mond verbazend fris voor zulk een zuidelijke wijn, de zuren ondersteunen perfect het warme fruit.
Casa De Mouraz Dao 2005
De eerste Bordeauxfles was onmiddellijk een voltreffer, enorm rijp fruit (zowel rood als zwart), zeer evenwichtig in de mond met voldoende rijpe tannine om een mooie toekomst te verzekeren. We vonden uiteindelijk zelfs dat deze wijn zeker 5 jaar nodig had om zijn optimum te bereiken. Hij wordt door sommigen als de nieuwe Sociando Mallet beschouwd, deze Chateau Charmail Haut Médoc 2005. Hij is  in ieder geval op de goede weg.

De volgende wijn had in eerste instantie een gerookte vlezigheid in de neus maar bij openstaan werd dit harmonieuzer en evolueerde het naar tertiaire geuren (bos, paddenstoel) Meer geëvolueerd in de neus dan in de mond echter, want er blijft voldoende materie over om hem lang over je tong te laten strelen; Chateau Grand Puy Ducasse, Pauillac 2001.

Ondertussen zorgden de sneeuwbuien voor een schitterend wit tapijt. Ook de volgende wijn legde een zacht tapijtje op het tongepitheel, enorm fluwelig en romig, caramel en zwart fruit, enorm knap gemaakt en met een hemelslange afdronk. De eerste wijn van dit Chateau krijgt van RP 97 punten, wel de tweede wijn krijgt er van ons ook 90. La Dame de Malescot Margaux 2005.


Wat dan gezegd over de volgende wijn? Enorm rijp en overvloedig
 zwart fruit en grafiet in de neus, zelfs met een zware snotvalling zouden deze aroma' s je olfactorisch centrum prikkelen. In de mond is deze wijn de harmonie zelve, vol maar ook koel, het fruit drijft boven maar daaronder liggen verschillende laagjes andere smaaksensaties. Lengte en afdronk. Topwijn volgens ons beiden. En inderdaad
Léoville Barton St Julien 2002 lost de verwachtingen ruimschoots in.
Maar ook de wijn erna konden we niet anders dan kwalificeren als wijn van het allerhoogste niveau. De stijl TOTAAL verschillend, als Guy Verhofstadt tegenover Dirk Van Mechelen.
Eerder koel in de neus met aardse tonen, geplet rood fruit en peper (van topkwaliteit!) In de mond zeer
  gestructureerd, harmonieus maar niet vol, eerder klassieke Bordeaux met een mooie lengte en zachte afdronk. Voor mij van het niveau van de vorige (op een andere manier) en wat blijkt bij onthullen van het etiket? Inderdaad, ook een deuxième grand cru classé.
Chateau Durfort Vivens werd onlangs geprezen op deze blog en na dit glas blijkt dat dit volledig terecht was.
  Tienne had de 2000 meegebracht en was zelf enorm aangenaam verrast door de kwaliteit van deze wijn. Totaal andere stijl dan Léoville, maar o zo mooi.
O zo mooi was deze zondagnamiddag. O zo mooi kan het leven zijn.

php878h5QPM

 

18:13 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (29)

Commentaren

Ik overweeg een verhuis...

Gepost door: Rick | 23-11-08

Wat een beklijvende proeverij moest worden, is uiteindelijk hierop uitgedraaid.
Na de massale afzeggingen, door overmacht, mochten we (wine for two) gezellig in de warmte genieten van lekkere wijn en goede muziek.
Ik heb nu ook zelf kunnen ervaren hoe topwijn is uit minder gehypte jaren. Subliem. Die Barton is my cup of tea!

@Matten,
ik heb nog iets voor u.

Gepost door: Tienne | 23-11-08

BTW ook getuige geweest van een redactie die werkt aan de snelheid van het geluid.

Gepost door: Tienne | 23-11-08

Die charmail van waar heb je die? En de tweede wijn van malescot st-exupérie?

Gepost door: raf | 23-11-08

Slik, 'k zal nog eens een proeverij afzeggen omwille van een snotvalling ;-)! Ik heb jullie in elk geval niet besmet. Was dat niet nobel? (knarsetandend)

Gepost door: Matten | 24-11-08

Off topic: Decanter Enig iemand idee of je ook losse nummers van Decanter kan kopen? Of werken zij enkel met abonnementen? Welke wijntijdschriften - die in Vlaanderen te koop zijn - lezen jullie nog zoal ?

Verder dit weekend mijn eerste Zinfandel (McManis Vineyards Zinfandel 2006) gedronken. Laten we eufemistisch zeggen dat dit mij niet echt van vreugde op de tafel deed dansen: eik meets zoet gestoofd fruit! Way to sweet for me...

Gepost door: NCO | 24-11-08

Charmail Ben eens (kort) aan het zoeken geweest naar de prijs van die Charmail. Op het internet vond ik een prijs van 25 Euro terwijl Matten in een eerdere reactie op deze site sprak van 9(!) euro. Lijkt me wel een groot verschil ...

Gepost door: NCO | 24-11-08

@ NCO Hey NCO, dat zal iemand anders geweest zijn want ik ken die wijn niet.

Gepost door: Matten | 24-11-08

Die 97RP voor Malescot 2005 kan ik volledig bevestigen. Echt schitterende wijn!!!

Wat betreft de Zinfandel, sorry dat je er blijkbaar de verkeerde hebt uitgekozen. Niet alle zinfandels zijn zo gemaakt! Ga maar eens naar Portovino voor een flesje Seghesio, en je zal er wellicht een andere mening op na houden!

Voor Decanter kan je terrecht bij de betere tijdschriftenhandel.

Gepost door: Peter VdV | 24-11-08

@Raf,@NCO,... Charmail 05 en la Dame 05 beiden in een impulsieve bui gekocht in Auchan à resp.: 16.80 en 22.50.
Ik denk dat dit vrij goede prijzen zijn. Voor la Croix de Beaucaillou 05, Clos du Marquis 05 en les Hauts de Pontet 05 moet je in Colruyt al 36, 46 en 36 euro neertellen.

TIP? De dorpsgenoot van Charmail, Verdignan (2001) staat vanaf woensdag in promo in Carrefour : 25.98 euro per 3 flessen.

Gepost door: Tienne | 24-11-08

@NCO & Peter VdV Betreffende Portovino: dat kan ik alleen maar beamen. Op wijncursussen met Jan De Clercq heb ik fantastische zaken gedronken, waaronder wijnen van Seghesio (op de cursus "Zinfandel" / "Primitivo").
De wijnen die ik bij Portovino kocht waren trouwens keer op keer voltreffers.

Gepost door: Johan | 24-11-08

Charmail Ik heb Charmail bezocht in juli 2007, een sympathieke ontvangst door Olivier Sèze die een heel gedreven persoon is. Zijn wijngaarden grenzen aan die van Sociando M. Ik geloof dat we zijn krachtbom Charmail 2005 terplaatse ook ca.18 € betaald hebben... . Ik had die nochtans niet zien staan in het wijnfestival ?? Anders had ik bijgekocht!
Minder goed nieuws: Sèze zou dit jaar zijn domein verkocht hebben (aan wie?), ik weet niet of hij nog bij het dagdagelijks beheer betrokken blijft.

Gepost door: Vincent | 24-11-08

@NCO Er is in Brugge in de Noordzandstraat een tijdschriftenwinkel met een zeeeeeer ruimassortiment aan wijntijdschirften : Decanter hebben ze ook.

Gepost door: LC | 24-11-08

Proeverij Wederom een mooie proeverij en een bewijs dat grote wijnen vooral in kleinere jaren zichtbaar zijn (Leoville Barton).

@ Rick : Laten we het Leuvense aan de andere kant van Brussel leggen, wat dacht je van de streek rond Aalst ;-))

Gepost door: Carl | 24-11-08

@ zowat allen Bedankt voor de tips! Ik zal eens op zoek gaan bij de betere tijdschriftenwinkel in mijn buurt (Brugge behoort daar spijtig genoeg niet bij :-). En wat betreft de Zinfandel: don't worry, mijn nieuwsgierigheid is groot genoeg om het niet bij één fles te houden...

Gepost door: NCO | 25-11-08

@NCO Wat ik nog was vergeten vermelden, de Seghesio stond op nummer 10 in de Winespectator TOP 100 voor 2008. En het is niet de eerste keer dat ze dat doen...

Gepost door: Peter VdV | 25-11-08

Eén commentaar op deze zondaagse proeverij uit name van de afwezigen
Damned...

Gepost door: Bert | 25-11-08

Cht Gloria 2004 aan 19,50€ Is dat duur?

Gepost door: Brinta | 25-11-08

@brinta Eigenlijk wel, ja.

Gepost door: vinejo | 25-11-08

Die Casa De Mouraz-fles lijkt me overigens nog behoorlijk vol ten opzichte van de andere flessen. Merk ik hier enige voorkeur?
Zijn enkele wijnen geproefd de dag erna ook?

Gepost door: Bert | 25-11-08

Casa de Mouraz in Wijnkoopgids 2009 Vinejo,
En primeur (!) kan ik jou als één van de eersten die Casa de Mouraz oppikte en naar waarde wist te schatten, melden dat Casa de Mouraz 2005 geselecteerd is voor Wijnkoopgids 2009, en dit zelfs als 'troetelfles' (erelaureaat). En zonder hier te willen overdrijven met zelfpromotie, onze Château de Combebelle 2006 werd ook geselecteerd. Zeer leuk!!! Die wierook is trouwens een leuke ontdekking van je kompaan en een zoveelste toevoeging aan het toch al indrukwekkende pallet (jeneverbes, rozemarijn, kaneel, kruidnagel, zwarte bosbessen, rode pruimen, chocoloade,...). Ik zal de volledige beschrijving van Frank VdA nog eens doorsturen.

Gepost door: Steven | 25-11-08

Is dat nu ijswijn ?

Gepost door: Gerten | 25-11-08

Excellence IX Vandaag in de krant volgende GB promotie gezien: Excellence IX, 1eres Cotes de Blaye, 2006, aan +/-6.5 Euro (weet de exacte prijs niet meer). Zou volgdens de advertentie 3* gekregen hebben in de GH 2009??? Na wat zoekwerk, ben ik te weten gekomen dat hij komt van Chateau Segonzac (alhoewel ze hem daar niet op de website vermelden). Voor de rest vind ik er weinig van terug.
Iemand enige ervaring met deze wijn en heeft er iemand hier al de GH 2009 (ter bevestiging) ? Mijn gevoel zegt me dat hier iets niet correct is ...

Gepost door: NCO | 26-11-08

Segonzac dronk ik al de drie cuvées (tradition,Vieilles Vignes en Heritage), stuk voor stuk kwaliteit voor hun geld. Van de aangehaalde cuvée heb ik nog nooit gehoord, hij staat ook niet vermeld op de website. Quasi zeker dat dit dus een supermarktcuvée is. Wat dus niét wil zeggen dat ie slecht zal zijn, sommige domeinen maken liever een speciaal etiket voor de supermarkt om de handelaars niet voor het hoofd te stoten terwijl de wijn( bijna) hetzelfde is.
GH2009 heb ik nog niet in mijn bezit, benieuwd of het klopt...

Gepost door: vinejo | 26-11-08

Excellence IX 2006 Het klopt.

GH 2009, prijsvork 3-5 EUR (rood, dus goede QPR).
Excellence IX 2006 ***
Kort uittreksel:
Assemblage 9 meilleurs crus bourgeois de l'appelation, 80 M, 20% CS. Cassis et fruits de bois, mêlées à des notes épicées, torrefiées et minérales. Materiel mur, tannins soyeux. A décrouvrir dans 3 ans.
SARL Cru Bourgeois Blaye Wines is de producent.

Gepost door: Johan | 26-11-08

Merci johan een soort négociantwijn dus. Maar aan 6.5 euro nu niet direct een koopje lijkt me...

Gepost door: vinejo | 27-11-08

@ Johan & Vinejo Merci voor de info! Ik twijfel nog maar ik denk dat ik hem ga laten passeren...

Gepost door: NCO | 27-11-08

D'Aiguilhe Querre, Castillon Vandaag gekocht in Carrefour Hasselt, Aiguilhe 2006 aan 6.29eur bij kelderresten. (er liggen nu nog een 20-tal flessen).

Gepost door: gert | 28-11-08

Mijn vraag is nu: hoe kan die Aiguilhe Querre 2006 aan 6.29€ zo snel mogelijk bij ons, liefhebbers, komen, zonder dat wij ons naar Hasselt moeten verplaatsen?
(en ik ben waarsch niet de enige die daar nu aan denkt....)

Gepost door: Bert | 28-11-08

De commentaren zijn gesloten.