18-11-08

Bourgogne kopen? Naar Antwerpen lopen!

Als na 10 seconden blind proeven iemand “Dit is Beaujolais-achtig” zegt.
En na 15 seconden een ander “
Maar sommige Bourgognes smaken ook zo”.
Als net voor het onthullen van het etiket een derde persoon vermoedt dat er een “
Passetoutgrain” achter de kous steekt.
En iemand voegt er nog aan toe “
Een 2006!”.
Wanneer dan het etiket wordt onthuld en er “
Bourgogne Passetoutgrain 2006“ op staat vermeld, dan ben je niet slecht bezig als wijnclubje.
Bourgogne Passe tous grains verenigt namelijk de twee CEO ‘ s van de Bourgognestreek. Waarbij CEO hier staat voor Cépage en Exclusivité d’ Origine.  De
gamay en de pinot noir.

LL had dus het lef gehad om onze tweemaandelijkse degustatieavond volledig in het teken te stellen van de Bourgogne. Hij was hierbij, tegen z’n aard in, slim tewerk gegaan.
In plaats van hier en daar een flesje te kopen op etiket, met het gekende risico op de consumptie van veredeld slootwater, besloot hij op zoek te gaan naar mensen die er iets meer van kennen. Specialisten als het ware. En als je dan op een winkel stuit in het Antwerpse die
“Bourgogne Wijnen”  heet, dan kan je met een gerust hart je zoektocht staken. 

In Bourgogne is het, nog meer dan in andere streken, belangrijk om bij je keuze rekening te houden met
de wijnbouwer, eerder dan met de appellatie of zelfs classificatie.
Waarom zijn sommige mooie blondjes dom? Omdat ze hun uiterlijk gebruiken om ergens te komen en het niet nodig vinden zich verder te ontwikkelen. Dit fenomeen stelt zich ook in de wijnwereld. Je hebt heel wat wijnboeren die zich verstoppen achter hun gerenommeerde appellatie en geen verdere moeite doen. Hun fles met de ronkende naam verkoopt tóch.
Maar de wijnliefhebber die ze uitdrinkt zal, net zoals na een nacht met het domme blondje, op zijn honger blijven zitten (ook al stelt het domme blondje voor om dan maar snel pistoletjes te gaan halen).
In
Bordeaux ben je soms véél beter af met een Cotes de Castillon dan met een duurdere St Emilion, in Bourgogne kan je voor dezelfde prijs beter een topSavigny of Mercurey kopen dan een Clos Vougeot van een wijnbouwer die zichzelf (en zijn appellatie) niet respecteert.
En deze filosofie zorgde voor een heuglijke en geruststellende avond. Het ís nog mogelijk om Bourgognes van topkwaliteit te drinken zonder Fortisgewijs je beurs te kraken.

1.
Bourgogne Passetoutgrain 2006 Robert Groffier
Rood fruit, poepkes, hoog in zuren , eenvoudig maar af. 84/100  (12€)
2.
Bourgogne Rouge ‘La Fortune’ 2006 A&P De Villaine
Fruitig, dierlijk, putje. Zachte, rijpe pinot noir, biologische teelt sedert 1986.
87/100 (14.50€)

3. Mercurey 2006 V Dureuil Janthial
Zacht, charmant, fluwelig. Behoorlijk intens en evenwichtig, gelaagd fruit. De beste rode wijn uit de Challonais die ik ooit dronk.
90/100 (16€)
4.
Savigny les Beaune 2006 M Ecard
Veel materie maar niet echt gracieus, zelfs wat monolitisch. Tegenvaller. 83/100 (20€)

5. Monthélie 1r cru Jobard ‘sur la velle’ 2005
Rokerig en kruidig in de neus, subtiel en fijn in de mond, mokka in de afdronk.
Veel toekomst.
89/100 (22.50€)

6. Marsannay 2003 Méo Camuzet
Hét bewijs dat bij de keuze de wijnbouwer primeert boven de appellatie; Beter dan 90% van de Bourgognes die ik al dronk uit grotere appellaties. Lengte, evenwicht, en structuur in een fluweelzachte verpakking.
93/100 en een paar banken vooruit. (21€)

Of de prijzen concurentieel zijn kan ik niet inschatten, maar qua kwaliteit mag BourgogneWijnen alvast comfortabel achterover leunen. Iets wat wij ook deden toen de gastheer ons nog trakteerde op een schitterende Champagne
Fresnet Juillet uit topjaar 1996…

Wines of the Night
Wines of the Night

 

21:38 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (21)

Commentaren

echt wel wijnbouwers die je zeker niet op naam zou kopen... (dit is licht ironisch bedoeld) Groffier, de Villaine, Meo Camuzet - enkel nog DRC ontbreekt! Deze sterren maken dus ook mooie wijn uit minder gemediatiseerde aoc's. Mooie prijzen ook.
Zou het kunnen dat je handelaar Van Oevelen heet?

Gepost door: BDC | 18-11-08

Lap BG-wijnen is inderdaad ( tot nu toe ) één van de best bewaarde geheimen waar je beter je pinot noir kan gaan halen. De meeste grote domeinen worden via hem aangeboden aan 'eerlijke' Bourgogneprijzen.

Gepost door: KK | 18-11-08

@BDC Van Oevelen, Francois Van Oevelen, shaken not stirred

Gepost door: KK | 18-11-08

@NCO Ik heb onlangs de Piancarda gedronken op jou aanraden. Hij is mij en mijn vrouw erg bevallen bij het betere Italiaanse 'werk'. Schitterende prijs voor zo'n mooie wijn. Ik heb meteen nog een paar flesjes ingeslagen. Bedankt voor de tip! Helaas heb ik hiervan geen proefnotities gemaakt.

Gepost door: Brinta | 18-11-08

@ Vinejo Ik las dat je onder de indruk was van een witte Chateau Les Charmes De Godard (Cotes De Francs). Heb je toevallig ook de rode gedronken?
Ik kwam vandaag een flesje rood tegen aan 7,99€ bij de Cora. Ik zal eens zien of ze de wittte ook hebben liggen.

Gepost door: Brinta | 18-11-08

off topic Aan het verzamelde forum der Bordeauxkenners: Fombrauge 1998 aan 15 euro bij Colruyt. Zou dat iets zijn?
PS Dank voor de lovende woorden bij het vorige postje (en ook voor het postje zelf, natuurlijk, Vinejo!). Aan Rick wil ik nog twee tips kwijt:
- als je een gîte kiest bij een wijnboer heb je al een streepje voor
- en heel het jaar door braaf zijn helpt natuurlijk ook bij sommige vrouwen... ;-)

Gepost door: PvdW | 18-11-08

vorige postje is dus al twee postjes geleden.

Gepost door: PvdW | 18-11-08

@ Brinta Blij dat hij je bevallen is. Ik drink hem regelmatig bij mijn vader waar hij zowat de Italiaanse huiswijn is. Ik zou ook eens een paar flesjes moeten inslaan.

Gepost door: NCO | 19-11-08

Bourgogne Sommige onder jullie herinneren zich misschien wel dat ik nog niet echt goeie ervaring had met Bourgogne en/of Pinot Noir (zie een paar van mijn vorige postjes). Wel, daar is recent verandering in gekomen. Eerste relatief goeie ervaring kwam van een fles Vistamar Sepia Pinot Noir (Chili, 2006, 5.5 Euro). Qua tasting note bijna identiek aan de Passe Tout Grain van jullie tasting: poepkes/snoepkes, kersen maar niet zo hoog in de zuren. Al bij al simpel maar aangenaam (zeker voor die prijs).
De eerste echte wauw ervaring kwam zowaar met een Beaujolais. Nog niet zolang geleden had ik heel zware vooroordelen tov deze streek maar na wat leeswerk (blogs afschuimen maw :-) ontdekte ik dat deze regio ook heel wat moois te bieden heeft. Op een degustatie dronk ik de Clos de la Roilette van Coudert (Fleurie, 2006, 11 Euro). Schitterende wijn, schitterende prijs! Elegant, complex, mooie tannines, lange afdronk, ... Er liggen er ondertussen al een paar in mijne kelder... Op dus naar de eerste echt goeie Bourgogne/Pinot Noir!

Op dezelfde degustatie was ik ook onder de indruk van de Vigna Monte Pradone Superiore 2004 van Saladini Pilastri (14 Euro, Marche, 70% montepulciano, 30% sangiovese). Ook deze was way too good om niet te kopen!

Gepost door: NCO | 19-11-08

Off-topic: Oostenrijk en Frankrijk Dit weekeinde de Schloss Gobelsberg Grüner Veltliner Lamm 2005 (14,62 EUR in Delhaizewinewolrd - 35% korting inbegrepen) geproefd. In één woord: superlekker. Ik heb geen spijt van de aankoop.

Ik ontving ook de brochure met de eindejaarswijnen Delhaize, maar dat vond ik op eerste zicht weinig soeps. Iemand met specifieke aanraders?

Ik heb onlangs ook een nieuwe Champageproducent ontdekt: Gérard Dravigny te Chamery (onderkant Reims in de algemene richting van Epernay). 12,60 EUR voor de Tradition brut en 14,10 EUR voor de Rosé. Goede prijs-kwaliteit-verhouding. Bij mijn weten geen verdeler in België.

Gepost door: Johan | 19-11-08

Beetje jaloers toch wel als ik deze post lees. Ik ben een absoluut pinot noir fan die de mosterd in Duitsland en andere pinot noir landen haal omdat het zo verduiveld moeilijk is om goed te kopen in Borugogne. Dringend eens naar Antwerpen rijden.
@pvdw: dat van die gite: zo slim is ze wel (en wij hebben maar één kind, dus een ruime voorraad potentiële speelkameraadjes is een conditio sine qua non...en ik ben wel braaf (denk ik) maar helaas ook zeer veel uithuizig. Maar OK, alle nadeel hep se voordeel, om maar eens een bekende voetballer te parafraseren

Gepost door: Rick | 19-11-08

@rick of dringend eens samen naar bourgogne rijden...
Voorbije weekend was het Hospice de beaune, blijkbaar ook de moeite.

Gepost door: Venne | 19-11-08

@Johan In de eindejaarsfolder van Delhaize staat de Schlumberger Grand Cru Kitterle 2001 aan 8.25 EUR/fles. Om nu te drinken en aan die prijs lijkt me dat wel een kleine aanrader.

Gepost door: erwin | 19-11-08

degustatie CHATEAU FOMBRAUGE Vrijdag 5 December om 19h30 is er via young-charly.com een degustatie te Kasteel van Brasschaat (nabij Antwerpen) van Saint Emillion Grand Cru: CHATEAU FOMBRAUGE. Sinds 1999 in handen van Bernard Magrez. Te degusteren zijn de millésimes 2000 tot 2006. Je kunt je aanmelden op: josee@young-charly.com

Voor zover ik zie is er geen inschrijvingdbedrag gevraagd.

Gepost door: Brinta | 20-11-08

Vandaag gedronken Vandaag gedronken met Ree stoofsel, Verdignan 2001; rond, lekker maar te rond voor het gerecht, Fiefs Lagrange 2002; tegenvaller, neus van rode neuskes en de smaak ook, flauw,... Mont Pezat , 2006; de redder, veel potentieel, klassewijn voor zijn prijs...(maar nog even wachten).

Gepost door: gert | 21-11-08

Goed nieuws voor de liefhebbers van wijnveilingen:

http://tijdblogs.typepad.com/wijntijd/2008/11/wijnveilingen-v.html

Gepost door: Tienne | 21-11-08

Not blowin' in the wind @brinta
de rode Charmes Goddard heb ik nog niet gedronken, de witte staat hoger aangeschreven. Maar aan 8€/fles zal dit zeker niet tegenvallen denk ik.

@PvdW
Fombrauge 1998 lijkt op het 1ste zicht aan 15€ een goede zaak (vermits 98 top was in de regio) maar RP zegt dat ie slechts tot 2007 op zijn beste niveau blijft. Anderzijds, wel interessant om ns te weten hoe Fombrauge evolueert na 10 jaar...

@NCO
Beujolais, de enige streek in Frankrijk waar je de absolute top nog kan kopen aan 15 euro.
Met dank aan de belabberde reputatie vd Beaujolais primeur.

@johan
De Soudars 2004 aan minder dan 10 euro lijkt me wel wat. Of de vina del vero, moet op een 4.8 euro komen Ook die Saumur van T Germain kan bijna niet tegenvallen aan die prijs.
En waarom geen Anthonic magnum (15tal €) voor je feestjes, een kwaliteits wijn aan de prijs van een slobberwijn...

@gert
Toevallig aten wij gisterenavond (alvorens voor de zoveelste keer naar RVHG te gaan kijken) ook een hertenragoutstoofpotteke. We dronken er eerst nog een overschotje sancerre bij van Riffault (jawel, hij moest op) en dat viel best wel mee! Daarna een Pessac 2002 (de la garde), was mooi, maar eigenaardig genoeg had ik net het gevoel dat hij wat voller had mogen zijn. Een Portugees was, weet niet waarom, het eerste wat in me opkwam (er was saus bij met oa een liter zoetz witte wijn en rozijntjes), hoewel mss op het eerste zicht bij zulke schotels eerder een rijpe madiran of cahors zou passen.
Enfin, ’t heef gesmaakt alleszins....
Montpezat heb ik nog 2000: idd een wijn die zijn pédigree overstijgt.

@tienne
Sylvies, here we come!

Gepost door: vinejo | 22-11-08

Off-topic : advies gevraagd Saint Georges Côte Pavie 2000 St-Emilion Grand Cru Classé staat in Delhaize met 25% korting > interessante koop of niet?

Gepost door: Kris G | 22-11-08

Dat is nu eens een van de meest onbekende GCC s van St Emilion. Nooit gedronken, niet veel van terug te vinden, kan meevallen , kan tegenvallen.
Hou wel rekening met het feit dat de oorspronkelijke prijs sowieso 20% te duur was wegens het gehypete jaar 2000...

Gepost door: vinejo | 22-11-08

Net gedronken; Fombrauge 2003 met mijn wijnminnend schoonbroer maar minder kennend.... uit zijn mond; het beste wat ik ooit gedronken heb en het was inderdaad enorm goed...Gevold door Potensac 2006; tja, toch minder maar aanvaarbaar. Ik heb de indruk dat Potensac achteruit boert, vroeger vond ik dit enorm goed en nu.... aanvaarbaar.

Gepost door: gert | 22-11-08

Fombrauge @Brinta Zoals hierboven vermeld; zeer goed 2003 en ik heb deze flessen (3 stuks) slechts 15 eur betaald( per fles) in de Carrefour Kuringen bij de kelderresten. Momenteel vragen ze terug 25 eur. (wat ik nog aanvaarbaar vind gezien de kwaliteit.)

Gepost door: gert | 22-11-08

De commentaren zijn gesloten.