08-11-08

Witte wereldwijn

Les Murgers des Dents de Chien, Françoise & Denis Clair, Saint-Aubin 1er cru 2005 Neus: brioche, citrus, inheems rijp wit fruit, eik;

Mond: vol en vlezig, vol van rijp fruit en een stevige eiktoets maar vooral een fabelachtige structuur met mooie zuren en een zeer lange afdronk. Een wijn op Meursaultniveau aan amper de helft van de prijs (14,50 euro). Gedronken eind vorig jaar bij PvdW in gezelschap van ons beider vrouw en kinderen. Love was in the air...

Huba Szeremley Kéknyelü, jaartal niet genoteerd:

Een Hongaarse witte wijn gemaakt van ( let op voor de tong, spierscheuren voor eigen rekening) de druif Kéknyelü, geteeld op vulkanische bodem.

Dit was voor mij een nieuwe smaaksensatie, héél aromatisch, het bloemerige van een pinot gris gecombineerd met de mineraliteit van een riesling en de vettigheid van een chardonnay. Een pracht afdronk met marsepein.

Getrakteerd in mei 2008 door syntradocent Dominique voor z’n verjaardag. Hij werd prompt door iedereen nog vele jaren toegewenst!

 

 

16:50 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (10)

Commentaren

Hongaars "Kek" betekent "blauw" in het Hongaars. Dus wat zou dan "Kekfrankos" zijn?

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 09-11-08

Kek Blaufrankisch, een Oostenrijks druivenras, of beter nog de oostenrijkse naam voor een in de regio voorkomende druif. Keknyelu is overigens Blaustängler, een wat vergeten witte druif.

Gepost door: Rick | 09-11-08

enig idee ... ... waar die Hongaarse wijn verkrijgbaar is? Tegen welke prijs?

Gepost door: patrick | 09-11-08

delhaizewineworld witte wereldwijn (oostenrijks) in den delhaize,
SCHLOSS GOBELSBURG GRÜNER VELTLINER LAMM 2005, nu aan -35% komt op 14.62/fles, per 6 te bestellen. Ik alvast een dooske besteld.

Gepost door: barre | 10-11-08

@patrick Geen idee of je deze wijn in België vindt, je kan het eventueel aan Dominique zelf eens vragen:
wijnboetiek
http://www.dewijnboetiek.be/
telefoon:050 42 81 90

@barre:
thx voor de (zéér goeie) tip!

Gepost door: vinejo | 10-11-08

@ barre Dit zegt winespectator:
Creamy and luscious-tasting, with loads of honeydew melon, green peach, spice and smoke notes. Shows plenty of power, with lentil and mineral elements on the finish. Drink now through 2010. 1,000 cases made. (90).

Bovenstaand stukje schreven ze in 2007

Gepost door: Brinta | 10-11-08

Gobelsburg Mocht er iemand uit de streek rond Leuven geinteresseerd zijn in een samenaankoop (3+3) van de Gobelsburg GV Lamm, dan mag je dat altijd laten weten op erwin.foramail@gmail.com. 6 flesjes is me wat te veel...

Gepost door: erwin | 11-11-08

Barre, bedankt voor de tip inderdaad. Was onlangs op een wijnproeverij waar éne château Palmer 2004 ook te proeven was. Alle clichés: te jong, kindermoord edm waren toepasselijk maar de man die schonk, kwam in zijn uitleg toch heel origineel uit de hoek. Hij vertelde dat men er ieder jaar naar streefde om de beste wijn te maken (ok tot daar aan toe) en dat men vaak ook chaptaliseerde en houtschilfers gebruikte. Op mijn reactie: "zei u houtschilfers, zei u chaptaliseren in een Palmer" nam hij wat gas terug maar in West-Vlaanderen geldt nog steeds het spreekwoord: "gezeid è gezeid". Ik viel eerlijk gezegd achterover. Vinejo, ik weet dat je ooit een stukje pleegde over houtschilfers. Graag jouw deskundig oordeel.

Soit, het zal aan mij liggen zeker.

Sterren van de avond waren trouwens Clauzet 2004 en 2005 (Saint-Estèphe van onze landgenoot, Maurice Velghe) en Trimbach Riesling (cuvée exc.). Helaas was de Clos Sainte Hune niet te proeven. De Clauzet 2004 was zeker al op dronk (maar kon nog wat jaartjes mee), de 2005 bijlange nog niet. Mooi en kruidig.

Deze maand staat er trouwens een mooi interview met Charles Joguet in Revue de Vin de France en een voorbereiding voor wie deze week de salon des vignerons indépendants onveilig zal maken.

Gepost door: wim | 11-11-08

Wim Als die man het heeft over houtschilfers in Palmer dan klapt hij behoorlijk uit zijn nek. Over het chaptaliseren wil ik me niet uitspreken maar naar mijn mening is dat in Bordeaux niet toegestaan.
Clauzet 2005 heb ik trouwens liggen en ben daar heel blij om (gekocht bij Thienpont)
Op het salon ben ik er niet, vergeet niet naast Joguet om ook Rabasse Charavin, Piquemal en Bunan te bezoeken!
Om over Mas Daumas nog te zwijgen...

Gepost door: vinejo | 13-11-08

huba szeremley Misschien wat laat, maar een zeer groot aanbod van Hongaarse wijnen bij Global Wineries,o.a. Huba.
www.globalwineries.com

Gepost door: Dirk | 22-12-08

De commentaren zijn gesloten.