25-10-08

Het pure concurrentieprincipe

Geregeld vertoef ik met m’n neus in wijnboekjes allerhande. Heden is dit“De streken van de druif” van Frank Van der Auwera.
Het boekje staat vol interessante wijnwetenswaardigheden, maar het loont toch de moeite om even stil te staan bij volgende aandachtspunten:

1. Wanneer je een uitspraak weergeeft, tracht te vermijden dat de context je woorden kan beïnvloeden.

In een stukje waar het gaat over het indrukwekkende aantal buitenlandse investeringen in wijnland Chili, haalt FVdA wijncommentator ‘Tim Atkin’ aan:
“Als buitenlandse investeringen een betrouwbare maatstaf zijn voor het potentieel van een land, dan lijkt Chili’ s toekomst even zeker als die van een Zwitserse bank.”
  
Bye bye Chili 
pan_kloppen

 

2. Wanneer je redelijk technisch gaat, tracht het dan eerst en vooral zelf te begrijpen

 

Kopie van fvda

 

denken

 
Ik dacht eerst aan een drukfout (vervang ‘minder’ door ‘meer’ en het klopt), maar het kopje boven de tekst (de densiteit van de aanplant verminderen) bewijst het tegendeel... 

Voor alle duidelijkheid
1. Hoe gróter de densiteit, hoe meer concurrentie, hoe minder trossen per wijnstok (dus hoe lager het rendement en hoe ‘kwalitatiever de output ') .
2. Hoe gróter de densiteit, hoe dieper de stokken moeten gaan voor water en voedsel, hoe gevarieerder en rijker de bodembestanddelen, hoe ‘kwalitatiever de output '.


Bij het schrijven van betreffende regeltjes had Frank, gezien de output, blijkbaar niet erg veel concurrentie...smilie5

01:05 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (10)

Commentaren

Waarschijnlijk heeft Van der Auwera de volgende simpele redenering gevolgd nadat hij in de verte eens iets gehoord had over plantdensiteit: "als ge één plant op een hectare zet, hebt ge automatisch minder wijn dan als ge er 10.000 zet".
Eigenlijk verwondert zijn uitschuiver me niet. Iemand die wil zeggen dat de wijnbouwer heel wat kan doen om zijn rendement te verminderen, schrijft dat beter ook gewoon zo. Iemand die echter op dat moment begint te goochelen met een duf, pseudo-intellectueel en dito wetenschappelijk vocabularium (moeilijke woorden, dus), heeft iets te verbergen. Dat hij er geen fluit van kent, bijvoorbeeld.

Gepost door: PvdW | 25-10-08

Kurt zei hier al eens dat de Les Tours de Peyrat Vieilles Vignes 2005 veel wijn was voor 7,50€ bij de Carrefour. Welnu hij is nog meer wijn als je met je Mastercard betaald bij de Cora. Daar krijg je hem dan aan 6,79€ ipv 7,99€.
Ik ga eens kistje halen.

Gepost door: Les Tours de Peyrat Vieilles Vignes 2005 | 26-10-08

cora Vergeet dan niet de rode Roussillon van Cazes, nu te koop aan nog geen 7 eur; bio wijn, lekker,...(en CC Hachette, 3 sterren)

Gepost door: gert | 26-10-08

Van der Auwera had ooit eens één heel goed idee...en daarna heel veel slechte. Al goed dat er nog bloggers zijn.
PS Bruno Vanspauwen weet wél waarover hij schrijft. Lijkt me toch.

Gepost door: Rick | 27-10-08

@Gert Goed idee inderdaad. Hopelijk staat ie er nog. Heeft iemand deze of de andere par Cazes wijnen al gedronken? Er staan er momenteel 4 in promo.

Daarbij zie ik ook dat er een zoete Le Grenat par Cazes is en een Villa Passant een VDN welke ook goeie kritieken krijgt. Iemand deze al geproeft?

Gepost door: Brinta | 27-10-08

Benieuwd wat de andere 4 rendementsremmers dan wel mogen wezen.

Gepost door: LC | 27-10-08

Daarvoor moet je het boekje zelf kopen LC.
Fortis werd alvast schandelijk over het hoofd gezien.

Gepost door: vinejo | 27-10-08

Boekje vind ik niet direct. Blijkt overal uitverkocht te zijn.
Zou nummer 2 misschien een kunstmatig geïnduceerde hagelbui kunnen zijn ?

Gepost door: LC | 28-10-08

Inderdaad! En nummer drie is de passage door de wijngaard van een kudde Indische olifanten na rectale pili pili-injectie.

Gepost door: vinejo | 28-10-08

Tja, de Frankie, altijd lachen ... .
Wijnbloggers, idd, goed dat die er zijn, maar beter nog: goed dat er mensen zijn die wijnboeken grodnig lezen ipv ze op de salontafel te laten vergelen ...

Gepost door: Amaronese | 29-10-08

De commentaren zijn gesloten.