17-10-08

Uit de Vlaamse pers

-Belga - Na het bezweren van de kartelcrisis, het hervormen (sic) van de staatshervorming, het oplossen van de bankcrisis en het opmaken van de begroting gaat premier Yves Leterme nu ook zijn schouders zetten onder een Europees project voor de wijnbouw.
Leterme wil een Europees toezichts- en controleorgaan dat verscheidene factoren die de wijnmarkt beïnvloeden kan reguleren. Zo wil men er ondermeer voor zorgen dat er niet meer kan gespeculeerd worden op de wijnmarkten, waardoor de modale consument toegang kan blijven krijgen tot wijnen uit het duurdere segment.
De oppositie was uiteraard snel om dit initiatief af te schieten of op zijn minst ontoereikend te noemen. LDD reageerde het scherpst bij monde van Jean Marie De Decker. "Waarom zou de eerste de beste arbeider, ambtenaar of bediende in staat moeten zijn zich topwijnen aan te schaffen? Dat ze eerst maar hun hypotheken trachten af te betalen vooraleer te denken zich tot de happy few te mogen rekenen. Overheidsbemoeienis is voor niks nodig, de wijnmarkt reguleert zichzelf wel!" aldus de voormalige judocoach.
Bart de Wever van NVA vindt de voorstellen een slag in het water. Volgens hem zijn er meer ingrijpende beslissingen nodig, met als eerste prioriteit het opteren voor monocépages in alle regio’ s. Hierbij greep De Wever naar het voorbeeld van Bourgogne. Daar is in de 14de eeuw onder impuls van Filips de Stoute de scheiding tussen pinot noir en arme broertje gamay  perfect verlopen. “En kijk wat de gamay ondertussen vermag in de Beau
jo
lais!” aldus De Wever.
Ook de andere partijen in de oppositie spaarden hun kritiek niet.
VB-voorman De Winter vond het gebrek aan aandacht voor de Vlaamse wijnen typerend voor de “Christendemocraten die enkel Vlaams zijn in gedachten”. Ook vroeg hij zich luidop af wat er in dit Europese project gaat worden van typisch Vlaamse cépages zoals de Sin
jo
or en de Westfluut. Hij eindigde zijn tussenkomst dan ook met een nogal voorspelbaar “Eigen druif eerst”.
Groen! van zijn kant vroeg zich af waarom men in Europa niet meteen alle wijnbouwers verplicht om biodynamisch te werken. Waarop Dewinter voorstelde dat ze dan meteen maar Mieke Vogels een paar meter onder de grond zouden begraven om haar achteraf in minieme doses als meststof te gebruiken.
Na deze opmerking werd het debat geschorst.   
 

 

bart met tros


 

14:59 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (8)

Commentaren

knap! Heel knappe parodie. Maar misschien voor alle zekerheid een wijnbedevaart oprichten?

Groeten,

Maarten

Gepost door: Maarten | 17-10-08

Schitterend Zeer mooi en zeer actueel mits invullen van wat economische termen... De politici zouden hier beter een voorbeeld aan nemen. Laat ze zich maar eens bezighouden met de belangrijke dingen des levens.

Gepost door: Carl | 18-10-08

Ah... ..Non hein. Ca? Non! Jamais de ma vie!

Gepost door: Joëlle | 18-10-08

Wahahahaha *hysterisch* wahahahahaaaaaa ... .
De vraag is maar of Weverke zijn tros nog ziet hangen :-D .

@Maarten:
't Is nu eens mijne toer om met varkens te smijten. De vraag is maar of een afdakske altijd goed gerief impliceert!

Gepost door: Amaronese | 19-10-08

Logica Wel Amaronese, als we de wetten van de logica respecteren dan gaat het eigenlijk zo:

goed gerief => afdakske, daaruit volgt

geen afdakske => geen goed gerief.

Maar ik ben altijd meer fan geweest van de kwantummechanica, die zegt dat de kwaliteit van het gerief en de grootte van het afdakske nooit tezelfdertijd exact gekend kunnen zijn.

Groeten,

Maarten

Gepost door: Maarten | 19-10-08

@Maarten Ik concludeer:
1) Eenduidige conclusie <=> klassieke fysica => niets te verbergen, dus goed gerief
2) Geen eenduidige conclusie <=> kwantumfysica => iets te verbergen, dus alle kwantumfysici hebben een minderwaardigheidscomplex???

Gepost door: Amaronese | 20-10-08

Ben de voorbije dagen naar de 50 jarige viering van caves de france geweest (Dendermonde). Toppers waren Olivier Lefvlaive (Puligny Montrachet 1 cru), Hiedler (Oostenrijks) en ... château pibarnon. De eigenaar zelf was er. Sympathieke man, begeesterd en kende de Kermit. Hij raadt aan om de 2001 nog een jaar te laten liggen, zit nu in een gesloten fase. Heb een aantal flesjes liggen. Even geduld dus. Te proeven waren de rosé 2007, idd zo lekker als Vinejo hem beschrijft, de restanques 2006, de witte 2006 (schitterend) en de rode 2005 (nu reeds zeer gebietbaar met mooie fijna tannines en voldoende fruit). Zeer, zeer mooi.

Gepost door: wim | 20-10-08

Aha Een nieuwe Bandolbekeerling!
Heb van Pibarnon rood 93, 98, 2000 en 2001 liggen.
93 is geboortejaar van mijn dochter, tracht ik nog wat mee te wachten, 98 lijkt een topbordeaux, 2000 is ook al mooi op dronk en is als topchateauneuf.
Over de 2001 schreef ik (op een blauwe zondag in 2006) het volgende op een Frans forum:
j' ai achèté 3 btlls Pibarnon 2001 pour 24€/b.
Je n' ai pas pu resister de m' ouvrir une jeudi passé.
Et bien, ce n' était pas une bonne idée.
Bien sur, j' ai beaucoup aimé ce vin, surtout... aujourd' hui.( après 4 jours d' ouverture il n' est pas encore ouvert...).
Vraiment, ce vin était aussi bien fermé que les magasins aujourd' hui..
Le matériel dans la bouche y est, c' est sure, mais pour le moment, c' est bien caché.
Pourtant, j' ai eu beaucoup de plaisir de le deguster maintenant, j' aime bien de sentir la structure et les promesses de ce vin.
Mais les 2 autres bouteilles , je les attends 5 ans voir plus...

Gepost door: vinejo | 20-10-08

De commentaren zijn gesloten.