29-09-08

Boulevard of Broken Bourgogne

De eerste jaren van mijn passie slaagde ik erin binnen de 5 seconden een gezochte fles terug te vinden in mijn wijnbewaarplaats.
Mijn wijngeheugen is soms verbazend (in vergelijking met mijn ‘anderedingen’geheugen) maar de laatste tijd werd het wel echt moeilijk.
Soms moest ik een paar minuten schuiven met kisten en rommelen met flessen vooraleer ik eindelijk een bepaalde fles terugvond.
Onlangs was het dus tijd voor een kleine reorganisatie. Best plezant eigenlijk, ’t is alsof je door je adressenboek bladert en enkele namen van oude kennissen tegenkomt waarvan je allang dacht dat je ze dringend nog eens wou zien. En elke wijnliefhebber weet dat het verlangen naar een wijn (en het aanschouwen van je troepen) soms even aangenaam is dan het drinken zelf.
Na enkele uren zoeken, verplaatsen, twijfelen, verleggen, opzijzetten en terugplaatsen kwam ik eindelijk tot een aanvaardbare constellatie van mijn wijnuniversum.
Er waren echter vier flessen waarvoor ik niet onmiddellijk een plaatsje vond. Het waren dan ook flessen die ik gewoon had gehouden als relikwie om ooit op de kast te zetten. Geen dure flessen, wel wijnen uit een relevant oogstjaar. Een Tursan-Baron Bachen en een witte –generieke- Bourgogne uit
1995 (geboortedatum jongste dochter), een witte Bourgogne uit 1969 (geboortejaar vinevrouw) en een Graves uit 1994, eigenaardig genoeg genaamd “Les Notables de Maucaillou”. Niks te maken met de befaamde Moulis, en al zeker niet meer drinkbaar. Ik hield hem gewoon zolang opzij voor het geval dat één van mijn toekomstige schoonzonen van dat jaar afkomstig zou zijn...smilie5

Plots ontwaarde ik nog een hoekje tussen het rek, de muur en een stapel kisten. Een hoekje waar je niet goed bij kan, maar voor het bewaren van zulke flessen is dat net een voordeel.
Ik stak de vier flessen in een doos en trachtte ze in het hoekje te plaatsen. M’n wervelkolom wrong zich in een onmogelijke bocht en mijn armen rekten zich bijna uit m’n schoudergewrichten, maar ik slaagde er net niet in om de doos netjes op de grond te plaatsen. Eigenlijk moet ik al die kisten die ik net zo mooi heb gestapeld weer verschuiven, dacht ik. Dat is het veiligste. Maar soms is wachten als voetganger op het groen licht ook het veiligste en loop je toch door.
Ik probeerde nog één maal de doos netjes op zijn plaats te zetten. Met een uiterste inspanning slaagde ik erin ze ongeveer 15 centimeter boven de uiteindelijke bestemming te houden. M’n armen konden onmogelijk verder naar beneden. En op een gegeven moment neem je dan de beslissing. Die flessen kunnen daar wel tegen. Tien-vijftien centimeter, dat kan toch geen kwaad... 

Broken Bourgogne

16:10 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (25)

Commentaren

Bedankt Vinejo! (zal die nummers ook eens opsnorren want ik ken ze niet)

Zeer mooi, maar pijnlijk stukje! Altijd leuk ook om een nieuwe bijdrage op deze site te kunnen lezen. En ik hoop dat ik ook ooit de weg in mijn wijnverzameling mag verliezen.. Hmm dan zal ik wel meer wijn moeten kopen dan ik er drink Hmm ;-).

Gepost door: Matten | 29-09-08

dat zal hier eindigen met emmer en dweil

Bij mij duurt het soms 15 min alvorens een welbepaalde fles te vinden. Ze liggen (+120 stuks) namelijk gewoon bovenop elkaar gestapeld in een oude kleerkast. Etiket voor etiket lezen is een opgave. Ik tracht me dan ook te specialiseren in de cartouches. Ze rusten op eik zeg ik dan maar. Telkens ik een fles onderaan eruit haal veroorzaak ik een lokale aardverschuiving. Vooral cote du rhone en champagneflessen zijn qua vorm minder aangepast aan dit stapelconcept.

Gepost door: Gerten | 29-09-08

Been there done that, got the t-shirt !

Gepost door: Rick | 29-09-08

Amai Gerten, da's inderdaad wel een gevaarlijke bedoening zo hé! En ligt er daar niet ook nog een magnum Pontet Canet 99 tussen? Ook lastig formaat hé. Zorgen we een volgende keer anders wel voor ze :-)

Ik herken ook die bewondering die je kan hebben voor je eigen collectie.
Je hebt die al 100x gezien maar het blijft steeds beetje ontdekken. Ik kan me in de kelder ook gerust een uur bezig houden met herschikken, bekijken, herontdekken, watertanden,...

Gepost door: Bert | 29-09-08

@ Bert Pontet Canet 1998. Ben nog even gaan checken, wat vrij moeizaam ging vermits auto wederhelft te dicht bij de kast staat. Resultaat is dat ik hier toch weer met een glas vino nobile zit...

Gepost door: Gerten | 29-09-08

@Gerten Emmer en dweil én ik heb die kisten dan toch weer mogen verschuiven... Maar het rook wel goed moet ik zeggen. Zo goed dat ik spijt had dat ik ze niet op een andere manier had geopend...;-)

@Matten
1 2 3 4 5 senses working overtime, dat ken je zeker (was hun 1ste 'hitje')
Anders 'making plans for Nigel' was trouwens ook een bescheiden succesje.
Allez, in mijnen tijd toch...

@Bert
Had vroeger hetzelfde met cd' s. Dan trok ik er blind 5 uit het rek, stak ze blind in de cd-lader (wat inderdaad zo moeilijk was dan je je het voorstelt) en trachtte dan te ontdekken welke cd s het waren. Was soms even moeilijk dan blind wijn proeven...

Gepost door: vinejo | 29-09-08

die CD's waren voor mij niet zo moeilijk te herkennen na een tijd,
maar wel steeds zo fantastisch nog eens te horen na al die tijd.
En dan dat speciale gevoel van weleer dat terugkeert en tot de constatatie komen dat je die teksten nog steeds van buiten kent zonder die songs jaaaaren gehoord te hebben...

Gepost door: Bert | 29-09-08

NEEE NEE NEE Verschrikkelijk lijken me die eerste momenten als je dat glas hoort breken.

Je zult wel denken, hier komt ie weer met zijn vragen: Inderdaad..
Ik heb onlangs bij de Ikea twee rekjes bijgekocht om alle volle dozen netjes weg te werken. Dit zorgt ervoor dat ik het bestaande rek ook opnieuw inricht. Eigenlijk komt het er opneer dat ik toch MINIMAAL eens per jaar een volledige wijziging doe vanwege plaatsgebrek.
Maar we willen allemaal een kelder die vochtig is, koel is, vrij van geluid en... trillingen. En dat laatste is ZOO moeilijk.
Ben trouwens een flesje Domaine des Ondines liggen op aanraden van vinejo. Bij de lokale Carrefour (Schoten) stonden nog een aantal flesjes uit 03, 04, 06 en 07. Nu alleen nog die uit 2007 :) Verrassend die smaak van eucalyptus. Ben trouwens zeer benieuwd naar de proefcursus bij Syntra die donderdag aanstaande begint. We hebben al bericht gehad van hen of we per mail wilden bevestigen daar er maar 6 inschrijvingen waren. Mocht een persoon niet komen dan zou de cursus worden afgelast. Fingers crossed.. misschien moet ik mijn vrouw ook inschrijven :)

Gepost door: Brinta | 30-09-08

Off topic Iemand hier enige ervaring met volgende wijnen:
* Chateau Courbian, Cuvée prestige, Medoc 2004, 8.3 euro
* Domaine De Nalys, Cuvée "Le Bois Sénéchal", Ch9 du pape, 2006, 13.3 Euro
* H. de Sandilaure, Vieilles Vignes, Cotes Du Rhone (wit), 2006/2007, 4.75 Euro
* JC Chatelain, Cuvée Sélection, Sancerre, 2006/2007, 9.5 euro

Bovenstaande wijnen (en nog 9 andere) zijn te koop via de jaarlijkse Cera aandeelhoudersactie in oktober. De prijzen zouden tot 35% goedkoper moeten zijn als in de winkel ...

Gepost door: NCO | 01-10-08

De Chatelain volgens Wine Spectator:
Tangy, with lots of lemon zest and chive notes, followed by a floral hint on the light-bodied finish. Drink now.
Score: 88
Release Price: $28

Gts,

Gepost door: Peter VdV | 01-10-08

Wijn en trillingen.. fel overroepen volgens mij. Zolang je niet naast de tgv woont of een ouwe tramlijn door je living denderen hebt kan er niet veel gebeuren denk ik.
Hoop dat je cursus doorgaat...Mss schrijft iemand van ons blogbezoekers zich nog wel in? Brinta trakteert de eerste les met een flesje...

@NCO
-35% op de wijnen, hopelijk volgen je aandelen die trend niet...:-)

Gepost door: vinejo | 01-10-08

@ Brinta Welke cursus ga je volgen ? Ik heb me ingeschreven voor de "Wijnintroductie cursus" die begin januari start in Hasselt.

@ Vinejo: gelukkig heb ik Fortis een tijdje geleden links laten liggen... Wat de wijnen betreft: het is inderdaad een mooie korting maar het zijn evenwel bijna allemaal nobele onbekenden, zo goed als niks gevonden op het internet... Hoeft niet noodzakelijk slecht zijn maar toch... Ik zal maar proefflessen gaan halen en dan maar proeven in het weekend (wat een "opgave" )

Gepost door: NCO | 02-10-08

@NCO Ik ga vanavond starten met de cursus basiswijn degustatie bij Syntra in Aalst, gegeven door dhr Van der Elst waar ik al veel goeie dingen van gehoord hebt. ik ben benieuwd want tot op heden heb ik geen feedback gekregen of de cursus door gaat. Geen nieuws is goed nieuws zullen we maar zeggen. Helaas was er geen plaats meer op de sommelier-conseil cursus, noch in Asse, noch in Kontich. Ik houd me dus beschikbaar voor volgend jaar en intussen nog wat cursusjes meepakken als het goed bevalt.
Gisterenavond een Madiran gedronken. Hallo kroket.. wat een klepper was dat. Knalde bijna van de stoel af (14,5%) zeer veel donker DONKER fruit, maar hij was nog te gesloten. Vanavond nog eens proberen.

BTW heeft er hier iemand met een iPhone als eens die wijn apps voor de iPhone bekeken zoals Wine Snob of Wine Log?

Gepost door: Brinta | 02-10-08

Innige deelneming met het verlies en zeer oprechte deelneming aan alle andere ontroofden. Na een paar jaar kelder kent een beetje liefhebber dat maar al te goed. Ik had het voor met een Riesling uit 1991 (ik noem gene producent, want anders krijg ik een moordcommando op mijn dak). Vreselijk. Nog vijf minuten staan staren naar de scherven van de fles en dan vooral dat vreselijke zicht van het vocht dat over de keldervloer loopt en het besef dat je er niks, maar dan ook niks meer aan kan doen ... . Enfin, de kelder ruikt nu nog steeds fris naar exotisch fruit en een beetje petrol. best feëeriek ...

Gepost door: Amaronese | 02-10-08

@ Amaronese Ik zie je al helemaal ontredderd staan kijken in de kelder... :-)
Toch curieus welke Riesling dat nu was...

Gepost door: NCO | 02-10-08

@NCA Nalys is een mooi domein; de dertien verschillende druiven die mogelijk zijn om een CnDP te maken cultuveren ze er. Een erg mooi proeflokaal waar er gul geschonken wordt. Persoonlijk vind ik Nalys bij de betere prijs-kwaliteit domeinen. Ginder kost hij ongeveer eur. Ook de witte CnDP is zeker de moeite. Ik geloof zelfs dat de 2005 een CC. was in de Hachette.

Gepost door: gert | 02-10-08

kom maar naar beneden! Vinema,
Ik weet niet of dit verhaal je nu beter of juist slecht doet voelen. Een aantal jaren geleden kwamen 2 van mijn nonkels samen om een goede fles wijn te drinken. Toen de bezoekende nonkel binnenkwam riep de ander vanuit de kelder: 'Kom maar naar beneden, ik zit in de kelder. Maar breng wel een lepel mee.' Verbaasd ging de nonkel naar beneden met een soeplepel. Daar trof hij zijn broer aan op handen en knieen, met een lepel wijn aan het 'scheppen' van de vloer. Hij had immers zonet een fles Petrus laten vallen!!! Echt gebeurd! Beiden beweren dat de wijn zelfs op die on-orthodoxe wijze nog lekker was, maar ik weet niet of dit betrouwbaar is. Het was immers niet meer blind hé!

Gepost door: Peter VdV | 02-10-08

de hele familie Vinejo, die kenden we al. Nu hebben we ook Vinema. Is er ook een Vinepa ?
Of slaan we een blogje of twee door elkaar ?

Gepost door: Rick | 02-10-08

@Amaronese Zelfs een Doctor kon die fles niet meer redden zeker?

Maarten

Gepost door: Maarten | 02-10-08

@Maarten Nee, zelfs die niet meer.
Btw: ik ben niet thuis vanavond, stuur uw mannen maar nen andere keer langs :-p ...

@Rick
Jep, one big happy family ... yeah! Of zeg ik: yuk?

Gepost door: Amaronese | 02-10-08

juist terug Ben juist terug van de basisdegustatie cursus bij Syntra. Leuke avond zeg... we hebben een aantal waters met smaakjes geproefd, en een 5-tal verschillende wijnen.. er was geen tijd meer voor de andere fles. Kan niet wachten op volgende week.
De lesgever (Van der Elst) vroeg ons uit te kijken naar wijnen met kurk. Mocht iemand hier toevallig een flesje met kurk hebben dan wil ik die wel komen afhalen..

Gepost door: Brinta | 02-10-08

flessen met TCA... ...brengen we netjes terug naar de handelaar. Dan krijg je bij een degelijke handelaar netjes een nieuw exemplaar (hopelijk zonder TCA)...

Gepost door: Peter VdV | 03-10-08

@Peter I know... maar je moet toch leren hoe TCA smaakt, ruikt nietwaar?

Gepost door: Brinta | 04-10-08

TCA Muffe oude rotte natte gazetten. Echt waar!

Of heeft er iemand een betere beschrijving?

Gepost door: Peter VdV | 05-10-08

bouchon Een beschrijving blijft nog altijd een beschrijving. Aan de lijve ondervinden gaat langer mee.

Trouwens, ik had laatst op een degustatie een glas wijn waar gewoon geen geur van af kwam. Het was alsof er niets in het glas zat. Ook de smaak was wat flets. Een gerespecteerd wijnconsulent wist mij toen te vertellen dat ook dit een vorm van kurk was (vooropgesteld dat de wijn van voldoende kwaliteit/maturiteit is om geur af te geven).

Groeten,

Maarten

Gepost door: Maarten | 06-10-08

De commentaren zijn gesloten.