23-09-08

Jeugdsentiment

Drie van m’n all time favorites.
Vraagje aan het jonge grut (voor mij is tegenwoordig tussen 20 en 35 al jong):
Moet je 40 jaar zijn geweest om deze songs te kennen én ervan te houden?

 22:57 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (35)

Commentaren

Valt goed mee Vinejo,
ik heb nog 2 weekjes voordat ik er 32 word en ja, ik ken alle 3 de songs en ja, ik vind ze prima.
Dear God van XTC is mijn favoriet uit deze 3.
Nog niet wanhopen, zo oud ben je dus nog niet :-)

Dat komt pas als je aan de blauwe pillen bent ...

Gepost door: Jan VG | 23-09-08

Mister Silex Den Didier is van ons heengegaan, wie gaat er nog zo een goede sauvignon maken.....

Gepost door: Venne | 23-09-08

mag het "oud" grut ook meedoen ?? Ik ken maar één van de drie !
Ben ik nu heel oud of heel jong??
Waren het nu drie chateaux uit de Bordeaux geweest, dan...

Gepost door: wina | 24-09-08

Drie jaar Ik ken ze natuurlijk;
vind ze natuurlijk goed;
maar dít "favorieten aller tijden"?
Nooit vanzeleven.
Wat bewijst dit?
In de cruciale jaren is een leeftijdsverschil van drie jaar... een eeuwigheid.
(Maar gelukkig komt dat op latere leeftijd allemaal weer goed)

Gepost door: PvdW | 24-09-08

i don't mean a big reduction... ... in the price of beer
subliem !

winwood klinkt meer als een kind van zijn tijd (veel synths)

Gepost door: Steven VDW | 24-09-08

Allé, ik ben ook blij dat ik nog (net) tot het jonge grut behoor. Ik ken ze ook alle 3. Eén (The Buggles) en twee (XTC) vind ik heel goeie songs, 3 (Steve Winwood) iets minder (klinkt en ziet er iets te eighties uit).

Eén van mijn all time favourites uit die periode is trouwens "You and your sister" van This Mortal Coil. Weet niet waarom maar moest er spontaan aan denken toen ik Dear God van XTC hoorde.

Gepost door: NCO | 24-09-08

29 and still alive Beste Vinejo,

Ik val met mijn 29 (midden december 30!!!!) midden in de door jouw geviseerde groep en ook ik ken deze drie songs. Ik moet anderen hier bijtreden dat ze niet to mijn all time favourites behoren, maar ik kan ze zeker goed verdragen. Als ik dan toch een favoriet uit de (donkere) jaren tachtig moet kiezen zal het eerder iets à la "A Forest " van the Cure, "Blue Monday" van New Order of "Leningrad" van Billy Joël zijn. Zeer divers maar alledrie zeer mooi op hun eigen manier.

Gepost door: Carl | 24-09-08

Mh geef mij maar 'dear god' van XTC, al was het om de tekst alleen al. Maar geef mij maar depeche Mode of het late werk van Kraftwerk ...

@Venne
Idd. Werd ik ook even stil van.

Gepost door: Amaronese | 24-09-08

@Amaronese Ik hoop van ganser harte dat uw wijn-smaakpapillen in betere doen zijn dan degene die uw favoriete muziek bepalen ;-)

Gepost door: PvdW | 24-09-08

Gelukkig heb ik hier geen clip geplaatst van mijn allereerste (neen, mn 2de, mijn eerste was Smokie) liefde.
Barclay James Harvest.
Jawel!

@Carl
Geef mij dan maar meteen de ganse 17seconds
die onheilspellende gitaren...
dat depressieve
die donkerte die...
uiteindelijk...
licht bracht

Gepost door: vinejo | 24-09-08

Over van ons heengaan ook van ons heengegaan, op 15/09/08:
Richard Wright, pianist en keyboardist van Pink Floyd
en oa auteur van de nrs The Great Gig in the Sky en Us and Them van Dark Side of the Moon en Part IX van Shine On You Crazy Diamond (Wish You Were Here)

Gepost door: Bert | 24-09-08

Pink Floyd is dan ook meteen meer mijn ding
(en 40 moet je daar dus niet voor zijn, Vinejo, enkel muziekliefhebber :-) )

Gepost door: Bert | 24-09-08

@amaronese mooie in memoriam trouwens!

@Bert
Naar aanleiding van je 'tussen haakjes': We spreken wel nog eens af hoor!

Gepost door: vinejo | 24-09-08

Tussen haakjes Ik bedoelde de 'tussen haakjes' van uw 1ste reactie
:-)

Gepost door: vinejo | 24-09-08

u kennende dacht ik al zoiets...

Gepost door: Bert | 24-09-08

Ik moet eerlijk zeggen, ik ben 26, en kende alleen Video killed the radio star. De 2 anderen zijn nobele onbekenden...

Gepost door: Christian | 25-09-08

@Vinejo thx

@PvdW
'Mooi'heid is niet wat mij kan boeien, evenzo voor wijn: er zijn meer lelijke wijnen die ik me zal heugen dan nette nufjes: die stellen alleen maar gerust.
Net zo voor muziek, literatuur and all the rest. Ik citeer Lucebert:

[i]in deze tijd heeft wat men noemt
schoonheid schoonheid haar gezicht verbrand
zij troost niet meer de mensen
zij troost de larven de reptielen de ratten
maar de mens verschrikt zij
en treft hem met het besef
een broodkruimel te zijn op de rok van het universum[/i]

De zoveelste reden waarom ik naar bv. Bach, Buxthude, Telemann, Pärt en cornuiten niet kan luisteren, maar wel naar Ligeti, Mahler of bv. Bruckner. Of in andere muziek: geen John Miller, Count Basie of Satchmo, wel Coltrane, Dolphy of Coleman. Of nog: geen ABBA, Metallica of Coldplay, wel Kraftwerk, Einsturzende Neubauten of Belle and Sebastian.

Hetzelfde als in 'call me nerd, and I will say thank you'. Dus laat Dépeche Mode maar razen, evengoed om te herbronnen als een glaske vin de voile uit de Elzas ... .

Gepost door: Amaronese | 25-09-08

@Amaronese Niemand moet verantwoording afleggen voor wat hij al dan niet graag hoort en bovendien vind ik die discussie op zich een beetje zinloos. Puur muzikaal vind ik Dépeche Mode en Kraftwerk een verschrikking, wellicht omdat ik tien jaar eerder "jong" was dan jij. Mijn namen? Kevin Coyne, Rory Gallagher, Warren Zevon en (ja hoor) Mozart en Haydn. Alle vijf zaliger. Dat wil ook al wat zeggen, zeker?
Lucebert is een zwartkijker en dat is niet mijn favoriete mensensoort. Maar hij kan zijn zwartgalligheid wel schoon opschrijven.
En o ja. Vin de voile uit de Elzas heb ik nog niet kunnen proeven, maar als dat in de buurt komt van vin jaune, dan zijn we het daar alvast wél over eens.

Gepost door: PvdW | 25-09-08

@PvdW Och, ik moet geen verantwoording afleggen hoor, daar was het me zeker niet om te doen, heb je volledig gelijk in: eerder, net als jij waarschijnlijk, de passie delen. Ik vind het net leuk mensen te ontmoeten die nadenken over wat er uit hun boxen schalt i.p.v. 'gewoon' wat te hebben opstaan of 'gewoon' naar de top X luisteren omdat iedereen dat doet (net zo met wijn hier!).
Zinloos zou ik zo'n discussie nooit vinden: mij heeft het al heel wat nieuwe ontdekkingen opgeleverd, al was het maar omdat je soms niet weet waar je eerst naar moet luisteren in een soort muziek (bv. Kraftwerk: niet het electronische op zich, maar eerder het optimistische geloven in de toekomst, dat dan tegelijkertijd - en zeker nu - zo ontzettend naïef en frêle overkomt, een beetje zoals een goede Beaujolais). Rory Gallagher - geweldig! Doet me denken aan dolle ritten door de Ardennen met een paar kameraden elke zomer Kevin Coyne, nog nooit van gehoord, zit al in mijn Last fm - en valt mee. Country-sfeer dus. Wat van Neil Young en bv. Great Lake Swimmers?
Mozart en Haydn altijd ok, al was het maar o.w.v. het aanstekelijke zelrelativisme en cynisme dat ze beiden aan de dag leggen. Momenteel gaan we qua muziek hier eerder de Tom McRae-tour op.
Lucebert - zwartgallig??? Dat werd in de 50ies over zijn nieuwe poëzie geschreven ... zou ik nooit durven zeggen. Ken weinig dichters waar de poëzie zo barst van levenslust, energie en feestelijkheid (ook al zakt ze soms onder de gordel en de regionen van het vleeslijke, maar dat hoeft geen reden te zijn ...).

Enfin, Vin de Voile, komt idd in de buurt van Vin Jaune, misschien nog meer Château Chalon en is toch anders. Heel paradoxaal: er zijn maar weinig wijnen die net zoals Vin Jaune en Sherry even mooi ouderdom en levendigheid combineren. Vin de Voile wordt gemaakt in de Elzas (sorry, vind proefnota niet meer) en o.a. in de Gaillac (bv. http://www.vins-plageoles.com/index.php) , maar blijft gewoon heel zeldzaam omdat het smaakprofiel nu eenmaal buiten het 'gewone' ligt.

Gepost door: Amaronese | 25-09-08

@Amaronese Ik bedoelde eigenlijk: discussiëren over wat al dan niet "goed" is, want daar kom je toch niet uit. Maar leren kennen: absoluut gelijk!
Kevin Coyne zou ik niet meteen als "country" omschrijven, eerder doorleefde blues en singer-songwriter-parels. Warren Zevon zit meer in dat country-vak, net zoals de idd door mij ook min of meer verafgode Neil Young (die zelfs nu als oude man nog hoge toppen scheert, zie Prarie Wind met bijvoorbeeld een wel zeer beklijvend nummer over zijn dementerende vader).
Lucebert heb ik nog niet zo veel van gelezen, maar de bundels uit de laatste periode van zijn leven maakten me toch niet echt happy, herinner ik me.
"Buiten het 'gewone'" Dat hebben we graag en daarvoor zijn we hier ook klant bij Vinejo, zeker?

Gepost door: PvdW | 25-09-08

En ik bij jullie..:-) Kraftwerk: The man machine (met the robot en neonlights) heb ik--tussen de Elvis Costello-sessies door- in de 80ies grijsgedraaid. Echter nooit een 2de LP van gekocht.
Bij Depeche Mode ben ik op Rock Torhout '85 in slaap gevallen (moet toegeven, de nacht was zwaar geweest)
Great Lake Swimmers; Begin vh jaar live gezien in magdalenazaal, Brugge, wel nog iets anders dan Kevin Coyne hoor (Kevin Coyne kan voor de geroutineerde humolezer van een bepaalde leeftijd geen onbekende zijn, zou ik ook niet in de countryhoek steken)
Tom McRae: Twee schitterende cd s, een fantastisch liveoptreden in AB en dan niks meer (tenzij wat halfslachtige songs)
Warren Zevon, PvdW, dedju, wist niet dat jij daar fan van bent (was): Werewolf in London, schitterend. Kan nog altijd niet luisteren zonder krop in de keel naar 'El amor de ma vida' van zijn laatste cd (gemaakt in de wetenschap dat ie ging sterven). Zijn allerlaatste officiele song heet trouwens 'keep me in your heart".
Hartverscheurend indeed.

Gepost door: vinejo | 25-09-08

@Vinejo Nooit gemerkt dat ik een excitable boy ben?

Gepost door: PvdW | 25-09-08

Neen Eerder een Hula Hula boy...

Gepost door: vinejo | 25-09-08

't jonge grut ... hmhm... wat dit betreft goed om nen ouwen te zijn
't is om kiekevel te krijgen die nummerkes.
bij deze graag volgende link vinejo:
http://nl.youtube.com/watch?v=Eh44QPT1mPE
... nog een deceniumke ouder maar nog altijd op dronk en potentieel voor nog vele, vele jaren

Gepost door: St Canarus | 26-09-08

Long... ... may you run, Canarus!

Gepost door: PvdW | 26-09-08

In a gadda Davida Iron butterfly of Slayer!!!

Gepost door: Venne | 26-09-08

Bach Neen ik ben 28 en ik vind Dear God zeer goed! (om te antwoorden op de vraag) Ook Things we used to do on grass, 1000 umbrellas, I'd like that, Summer's cauldron, Books are burning etc vind ik fantastische XTC-songs!

En om in te pikken op de discussie over kunst en smaak: zeer boeiend en niet naast de kwestie denk ik. (ik hou mij daar beroepshalve mee bezig)
Amaronese, je zegt dat je liever op zoek gaat naar wijn, muziek,.. die eerder interessant of verontrustend dan mooi is. Kan ik wel volgen: liever Paul Mccarthy of Günter Brus of Bruckner dan ... En nu heb ik het moeilijk om een kunstenaar of muzikant te noemen(die naam waardig welteverstaan) die alleen maar mooi, lieflijk, zonder weerhaken etc is. Ik denk dat alle goede kunst het mooie en het sublieme verenigt en meer overhelt naar de ene of de andere pool. (om gedateerde maar nog pertinente terminologie te gebruiken)

"Bach en kornuiten" deed een beetje pijn om te lezen ;). Ik vind dat je Bach verkeerd inschat. Bach stelt niet noodzakelijk gerust. Naar zijn Matthäuspassion luister je niet onbewogen. Het is juist de combinatie van het superieur mooie en verschrikkelijke dat zo sterk is. Ook Mozarts melancholie gaat diep, ook al wordt dit soms bij oppervlakkige beluistering niet opgemerkt.
Of Coltrane: voor mij is zijn sterkste werk dat waarin de balans tussen traditie en melodie en het opheffen ervan bereikt wordt. Ik denk dan aan A love supreme.

Gepost door: Matten | 26-09-08

Mooi gezegd, Matten senses working overtime en making plans...

@St Canarus:
Prachtig clipje, het lijkt NU gefilmd en is 37 jaar oud. De jonge, bijna naieve , onbezoedelde Neil Young. Kiekevel indeed...
Hier de rechtstreekse link ( voor wie nog niet gekeken heeft)

Gepost door: vinejo | 29-09-08

Neil Young Ik zou graag eens een wijn drinken die zo door je ziel snijdt. Weet niet of dat mogelijk is, maar het lijkt mij wel een mooi doel om naar te streven.

Maarten.

Gepost door: Maarten | 30-09-08

Neil very Young nooit zo gezien, die kerel...
Very nice

Gepost door: Bert | 01-10-08

HAHA Neil very Young, LOL

Gepost door: vinejo | 01-10-08

@PvdW Stuur me eens je mailadres. Ik heb zo'n ideetje ...

@Matten
Ook beroep gemaakt van een obsessie?
'Pijn om te lezen': 'k ga nooit zeggen dat ik Bach&co. slechte componisten vind of zo. Dat is zeker zo niet. Maar het is gewoon de idee van wat een kunstenaar in die tijd een uitzonderlijk kunstenaar maakte dat me tegen de borst stoot. Vooral dan omdat je het - zelfs zonder het te weten: ik ben echt gaan zoeken waarom die kerels me niet lagen - hoort en leest bij elke noot die ze op papier zetten.

Gepost door: Amaronese | 02-10-08

Jazz Ik probeer dat toch. Ik ben op de goede weg, laat het ons zo zeggen.

Maar ik volg je hier niet. Bedoel je hun religieuze instelling of de mensen voor wie ze werkten? Of hun pragmatische aanpak?

Eergisteren de spotgoedkope box "Kind of Parker" met 10 cd's van Charlie Parker gekocht. Jazz en wijn, geen leuke combinatie?

Gepost door: Matten | 03-10-08

Geen van beiden. Maar dat leg ik liever boven een glas wijn uit. Wordt vervolgd ... .

Gepost door: Amaronese | 03-10-08

@ Amaronese Mooi plan!

Gepost door: Matten | 06-10-08

De commentaren zijn gesloten.