02-09-08

Rule, Rhone, RULE!

Aan een 200-tal man roséchampagne schenken. Flessen openen, proeven, schenken, glazen bijplaatsen, uitleg geven, glazen wegnemen, en alles weer opnieuw. Het zweet druipt je af.
Maar het is een leuke ervaring, vooral als je merkt dat sommige mensen echt luisteren naar je uitleg over de bereiding van rosé en de specifieke techniek die men enkel in de AOC Champagne mag toepassen (namelijk het mengen van een rode en een witte wijn).
En als dan iemand, wijzend op een Champagnefles, vraagt of dat eigenlijk van Frankrijk komt, dan bevestig je dat en geef je vriendelijk uitleg over Reims en Epernay. Ieder zijn specialisatie...

Op de afterparty had ik het genoegen in het gezelschap te verkeren van enkele wijnfanaten, waaronder ook een wijnmaker uit Asse. BV schonk ons een verrassend lekkere peren-rabarber wijn (bijna niet van echte wijn te onderscheiden) en een zeer smakelijke rosé van een druif waarvan ik de naam jammer genoeg vergeten ben. Het was niet Hortensteiger-flinkenpatcher-baumstein maar wel even moeilijk om te onthouden.

Vervolgens kregen we rood in ons glas.
Ruiken was verliefd zijn.
Ik dacht aan een schitterend gerijpte topBordeaux. Truffels, champignons, fruit, leder, alles wat je verwacht van een wijn op zijn hoogtepunt. GB vond hem iets te vlezig en warm in de mond voor een wijn uit het westen van Frankrijk. Daar moest ik hem gelijk in geven.
Het was uiteindelijk SM die de oorsprong aangaf.
Chateauneuf du Pape.
De Rhone Rangers beweren het al langer: Rhone rules!
De Clos des Papes 1990 die de gastheer ons schonk (dank voor deze godendrank) leverde het bewijs van de superieure kwaliteit van deze wijnen uit de streek tussen Montélimar en Avignon.  
Dit werd nog eens bevestigd door de volgende twee kleppers uit dezelfde appellatie. Domaine Trintignant (voor mensen die vorige berichten lazen, het ging om één van de  proefstalen van het huis die ik inwisselde) werd heel enthousiast onthaald en ook de biodynamisch gemaakte Marcoux 2000 was heel lekker, hoewel hij leed aan een aandoening die vele Rhonewijnen aantast: een te hoog alcoholgehalte.
G had ook een flesje mee. Hij had m’n scepsis opgemerkt ten opzichte van de orgastische commentaren die sommige wijnfanaten plegen te uiten na het drinken van bepaalde Rieslings. Hij schonk dan ook een fantastische primeur in m’n glas: de eerste Riesling die me werkelijk van mijn sokken blies.
Het was een Pfalz van Christtman.
U krijgt geen bespreking, wel een impressie van mijn gevoelens bij het drinken van deze wijn. Maar dan moet u wel naar dit korte (door mijn dochter gemaakte) filmpje kijken.

22:14 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (36)

Commentaren

Riesling Iedereen aan de Riesling, that's my mission :-) Een zéér fijne avond Vinejo!

Gepost door: GB | 02-09-08

Comme chez Soi Mooi stukje! Ja die Riesling, dat moet nogal wat geweest zijn!

Vandaag bericht in De Morgen: "Comme chez Soi zet wijn in solden". Moeilijke zomers voor restaurants, torenhoge prijskaartjes van de wijnen (op restaurant en op de markt) en hun grote verzameling in de wijnkelder die ze liever serveren wanneer ze nog te drinken zijn, doen hen besluiten om 30 procent van de prijs van enkele grote wijnen af te doen. De Angélus 1994 drinkt u nu voor 198 euro, in plaats van 280 euro. Santé!

Gisteravond een flesje La suffrène 2004 geopend om hem te luchten voor bij de steak vanavond. Al eens geproefd gisteren: mooie neus met animaal karakter, leer, bos, kersen op alcohol. (lekker!) In de mond goed maar te bitter op het einde. Vandaag zal hij wel gematigder zijn.

Gepost door: Matten | 03-09-08

Jaja, die gastheer en zijn kompanen, tsk ... veel te gevaarlijk goed wat daar de kelder uitkomt.
Ook gehoord van Luc Van Innis dat Lionel en Pierre hun wijn in de uitverkoop zetten. Koopkracht een beetje opkrikken? Ik vraag het me toch af: de doorsnee klant waaraan Pierre verdient kijkt nog niet eens in de wijnkaart, maar zegt: 'Ik moet dat hebben'.
Frustrerender voor een sommelier kun je niet gaan, denk ik.

Gepost door: Amaronese | 03-09-08

Juicht, wijnliefhebbers, JUICHT! want vanaf heden kan je in de Comme Chez Soi Chateau du Glana 2000 drinken aan de luttele som van 87 euro! En Du Glana is niet minder dan een..Cru Bourgeois!! Hohoho! Die wijn durft in de handel soms wel eens 15 euro kosten als je niet goed uitkijkt waar je hem koopt. Wat een weelde! Een witte La Louviere (vlot in de supermarkten verkrijgbaar aan 20 euro of minder) drink je bij Chez soi (of is het j' ai soif) al aan 91 euro! 't Is voor niets!
Men wil hiermee de gezinnen aantrekken in plaats van de zakenlui, politici of ander 'kruim' der aarde. Ik zie hem al staan voor de ingang van de Comme, de hardwerkende huisvader die thuis nog snel even heeft gecheckt of alle hypotheek,-school-energie en telecomrekeningen zijn betaald en die de kindjes heeft gewaarschuwd dat het deze maand eens zonder uitstapje zal zijn. Ha ja, want zo ne keer ne GLANA drinken op restaurant, daar moet ge iets voor over hebben...!

Alain Bloeykens is razend enthousiast.
Benieuwd of dit ook voor onze vriend Van Hove geldt...
LOL

Gepost door: Vinejo | 03-09-08

Comme chez moi Het is me ook opgevallen. En wetende dat het in de wijnfestivals nòg goedkoper kan, voel ik me niet geneigd om naar de Comme te gaan.

Nog efkes en mijn werk is hier gedaan. Het is woensdag, dus visdag (bij ons), en dus een goed glaasje Elzas-wijn!!!

PS: juist nog eens klein vraagje ivm de komende wijnfestivals: was 2006 nu een deftig jaar of best laten liggen? Ik meen te hebben gehoord dat het het tweede was...

Gepost door: Jean | 03-09-08

Ruiken is verliefd zijn... zelden zo'n mooie omschrijving gehoord. Clos des Papes en Christmann waren écht schitterend. Om de kerk in het midden te houden: Riesling & Rhône geven een wonderlijke combinatie.

Dacht op mijn blog ook iets te schrijven over de 'menslievende' praktijken waarbij ik (en ik niet alleen) mij vragen stel over de "Soi", maar heb teveel medelijden met deze mensen. Nog 2 tips voor dergelijke filantropen: al eens gehoord over het bijtellen van een vast bedrag per fles, zodat de duurdere ook verkocht geraken? Of: al eens nagedacht over het feit dat klanten hun eigen flessen meebrengen en kurkrecht betalen?

Ok, ikzelf ben er nooit gaan eten, maar ik ken toch een 6-tal reacties van mensen die het eten top vonden, maar de prijs van de wijn deed hen met een ongemakkelijk gevoel buitengaan.

Gepost door: Stef | 03-09-08

Comme chez ... Bordeaux 2006 Jean,

als je uw huiswerk al wil maken, niets zo goed als Vinejo :-)

http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/post/4642481/2006-in-bordeaux--la-folie

lees zeker de Van Hove-tekst en de reacties...
Nuttige info...

Probeer nog een betaalbare 2005 of een verloren 2003 of 2004 op de kop te tikken.
Anders denk ik is het beter om wat oudere jaargangen te scoren op Ebay dan te dure 2006 te kopen in Carrefour / Auchan / ...
Betaalbare Bordeaux is nu bij Colruyt te verkrijgen in de vorm van Cambon La Pelouse (jaargangen 2003, 04 en 05 te verkrijgen aan zelfde prijzen -rond 14 Euro en 5 pct korting met code W712 tot 10 sep - als 2006, geen moeilijk keuze dus). Komt misschien nog bij Carrefour, wie weet...

Over de Comme Chez Soi : is een fantastisch restaurant (ben ik er 1 keer geweest, op koste van mijn werk :-) ), maar wijn is verschrikkelijk duur !
is idd schandalig...
Ik heb Ebay vorig jaar Glana 1998 gekocht voor 15 Euro per fles en is echt superwijn, maar geen 90 Euro waard !

Ben absolute voorstander van Bring Your Own, zal er ooit wel eens doorkomen zeker...

Sante - heb een betaalbare Spaanse wijn in mijn glas :-)

Jan

Gepost door: Jan | 03-09-08

Whoehoe zal ook het gevoel zijn als ik door de aankomende folders zal bladeren.

Alhoewel we voorlopig over wijnig info beschikken, heb ik wel al wat CDP op het oog in rood en wit.

In afwachting hiervan Puygueraud 03 geopend.
Nu prachtig. Hij zal morgen niet halen...

Ik ben vandaag nog in Carrefour geweest.
Is de rosé van Suffrène 07 even goed als de 06?

Gepost door: Tienne | 03-09-08

Even weg geweest ...van de wereld zelfs.
Connor Oberst in de Botanique liet me verdwaasd en idolaat achter. De meest melancholische stem uit de rockmuziek.

Maar terug naar de wijn: Jean, 2006 was zeker geen slecht jaar maar wat Jan (is dit Jan VdV?) schreef hierover is bijzonder relevant. Ik laat de 2006 ( en 2005) aan mij voorbijgaan, met uizondering van wat 'kleinere' maar betaalbare kwaliteitswijnen zoals bvb Fleur Haut Gaussens' of De Fancs les Cerisiers.
Voor de rest hou ik de vinger op de knip met het oog op de Languedocdegustatie op 20 9 bij Portovino. Denk (of nee, weet zeker) dat we daar prijs-kwaliteit stukken beter zitten...

Voor die Rosé 07 Tienne, ik zou niet twijfelen...

Gepost door: vinejo | 04-09-08

Schandalige wijnprijzen in restaurants (factor 4, 5 of soms 6) is een typisch Belgische ziekte. Vergelijk dat eens met de wijnlijst van El Bulli, toch ook niet echt het frietkot van om de hoek. Sommige flessen zijn zeer schappelijk (Grange des Pères en Beaucastel). In de Auchan staat Grange des Pères aan 63, bij de Férian de 2001 (een topjaar) aan 60. Beaucastel 1998 (opnieuw een topjaar) aan 80. Allen daarheen. Zie http://vins.elbulli.com/pdf/tradicional.pdf

Alleen al het lezen van zoveel moois ...

Gepost door: wim | 04-09-08

Rhone rules heel kort? Wel vreemd, een berichtje waar de Rhone de hemel in geprezen wordt en als iemand vraagt of 2006 een goed jaar is, dan heeft men het enkel over Bordeaux?

2006 was in de Rhone een mooi jaar, al is dat ook weer een veralgemenisering. Niet gemakkelijk, dat wijngedoe.

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 04-09-08

wijn op restaurant Ik ga al jaren naar de Elzas.Daar kun je nog wijn bestellen op restaurant voor een matige prijs en dan nog lekker eten ook.Ik versta niet dat dat hier niet gaat.Zijn het de taksen,de BTW of de personeelskosten?
Ben vandaag bij De Kok geweest in Lier.Kon niet weerstaan aan de Chemin de Moscou 05 van Gayda.Had meer dan 60 flessen dus 5% korting.Uiteindelijk 19.47€ per fles.Op het domein 18€,dus is het verschil niet zo groot.Vanaf volgend jaar zouden ze de prijs op het domein ook aanpassen.

Gepost door: jef | 04-09-08

Neeneenee Maarten je hebt er inderdaad niks van begrepen ;-)

De vraag over 2006 kwam er ter gelegenheid van de (op til staande) wijnfestivals. En het is algemeen geweten (en ook op deze blog herhaaldelijk gesteld) dat deze festivals vooral (eigenlijk bijna enkel) interessant zijn om je (eventuele) Bordeauxcollectie aan te vullen. Daar heeft zelfs de modale wijnhandelaar zich bij neergelegd. Het is dan ook logisch dat in dit verband "2006" enkel over Bordeaux gaat.
Rhonewijnen -en bvb ook Languedoc,..- zoeken we wel bij die wijnhandelaar. En die zal, zoals je zei, 2006 (en ook 2007) enthousiast aanprijzen..

Gepost door: vinejo | 04-09-08

60 flessen Jef Goe bezig...;-)

Gepost door: vinejo | 04-09-08

In Chai & Bar in Brussel kan je ook al terecht voor het goedkope Bordeauxfestival: http://www.chai-bar.be/attachments/catalogue_2008_nl.pdf

met bijvoorbeeld:

l'Autre de Sociando Mallet 2005 aan 22,90 Euro
Chasse-Spleen 2000 aan 44,90 Euro Què???
Etc..

Het valt mij op dat de Parkerscores van de jaargang 2005 in hun catalogus eigenlijk niet zo fenomenaal zijn, niettegenstaande de prijzen.

Gepost door: Matten | 04-09-08

Vinejo niet voor mij alleen deze 60 flessen.En zeker geen 60 flessen chemin de Moscou.

Gepost door: jef | 04-09-08

Wijnfestivals - de moeite ? Vinejo,

die Jan is een Jan VG, een absolute wijnliefhebber die zelf graag zowat alles drinkt dat prijs/kwali goed is (vooral Spaans, Chili, Australie, ...), maar ook als hobby wat in Bordeaux-wijnen "doet" ...

Lees - relatief goedkope Bordeaux Crus kopen op Ebay's, veilingen, wijnfestivals om nadien (soms jaren later) ze terug te verkopen en sporadisch zelf ook te proeven....
Maar bijna altijd kom ik tot de conclusie dat de prijzen aan de hoge kant zijn voor de grote Bordeaux-namen....

Matten,
heb ook naar Chai&Bar zitten kijken, maar vindt alles heel prijzig...
Heb zelf vorig jaar in Carrefour de Fiefs de Lagrange 2005 gekocht aan een klein 14,5 Eur per fles (na korting voor24+ flessen) en nu wordt die aan 22 Eur aangeboden bij Chai....aiai
Idem voor Pavillon Rouge 2004 (Carrefour Sep 07 - 31,5 Eur na korting), nu Chai 59 Euro...

Ik zie trouwens in heel de catalogus niet zo veel geweldige Bordeaux-prijskrakers staan....
Cambon la Pelouse 2005 aan 15,50 Eur vs 12,80 Eur (na korting voor 48+ flessen) bij Colruyt in het huidige wijnfestival (tot 10 sep).

Voor alle geinteresseerden - de link naar Chai catalogus :

http://www.chai-bar.be/attachments/catalogue_2008_nl.pdf

Over het algemeen is - als ze dezelfde wijnen hebben - Carrefour iets goedkoper dan Chai, maar natuurlijk niet altijd t zelfde in de aanbieding...

Sante !

Jan

Gepost door: Jan VG | 04-09-08

Rhone fan Zelf ben ik ook een Rhone fan en heb enkele mooie C9DP flessen liggen; Beaucastel 2000, Clos du Caillou Quartz magnum 2003, Mordorée, reine des bois 2004, Charvin 2000,2001. Janasse VV 2001, Chaupin 2001. Ook Gigondas en Vacquieras; Roubine, Monvac, des Tours. Verder mooie Ventoux van Fondreche en Pesquie (heel het gamma). Fondreche is zowat overal te koop maar Pesquie (vind ik zeker zo goed en beter koop) vind je voor zover ik weet niet in Belgie. Dit vind ik raar want 80% van de flessen Pesquie gaan naar het buitenland; veel naar USA.

Gepost door: gert | 04-09-08

Carrefour Hopelijk steken deze Franse Carrefour koopjes de grens ook over:

La Vieille Cure 2005, 15.90 (RP93!)
Caronne Sainte Gemme 2005, 11.50 (RP88-90)
Lafaurie Peyraguey 1998, 22.90 (RP92-93)
Pontet Canet 2004, 35.00 (RP90+)

Plus natuurlijk de bijkomende volumekortingen (10%). Vooral die eerste en laatste zou ik zo een kist van durven kopen (wel PC zeker want die dronk ik al).


Gepost door: Dust | 05-09-08

@Vinejo&Maarten Laten we hopen dat er ook wat anders tussenzit dan alleen maar te dure Bordeaux. Allez, laten we hopen ... ik heb zo'n heel bruin vermoeden dat dat ook wel zo zal zijn voor degenen die de meterslange kistenstapels Bordeaux voorbijgeraken zonder verleid te geraken.

Gepost door: Amaronese | 05-09-08

@ Tienne Ha Tienne, welke CDP heb je op het oog als ik zo nieuwsgierig mag zijn?

PvdW had Branda 2002 uit de Aldi hier vermeld. Heb die jammer genoeg daar aan 8 euro niet meer gevonden. In Colruyt wordt de 2003 aan 13,50 euro verkocht. Doen?

Gepost door: Matten | 05-09-08

Rhône of Bordeaux? Wel Matten, om eerlijk te zijn heb ik net CDP Gardine besteld in rood (03) en wit(06). (Bij Colruyt, tot 10/09 5% zonder herverpakkingskost)
Ik ben voorzichtig geweest. Ik wil mijn poer niet voortijdig verschieten. Ik heb al enkele mooie dingen zien staan in Carrefour.fr, met dank @Dust.
En er volgen er nog....

Die Brenda heb ik al enkele malen willen kopen.... Maar ja, er zijn er zo nog veel. Je krijgt hier zeker nog wel reactie over op de blog.

'k Ben vanavond weer concierge.
SMPS...
... geen Coldplay
mss volgt er nog wat...
whoehoe.

Gepost door: Tienne | 05-09-08

@ Dust Ik heb een tweetal maanden terug een fles Lafaurie Peyraguey 1998 gekocht in de Carrefour te Mechelen Noord aan de prijs van 19,6 €/fles. Daar stonden ze toen gewoon in de uitverkoop. Een week gelden stonden ze er nog...sla dus je slag

Gepost door: Carl | 05-09-08

Branda 2002 proefde ik ondertussen, aan 8 euro zeer ok maar 13 euro vind ik te veel, Matten.
Van de 2002 volgt dit weekend een TN van Jan VdV

@Dust: akkoord met uw selectie!

@Amaronese: no illusions, Bordeaux it will be, tenzij je content bent met wat 2derangsitalianen of warenhuisbourgogne

@Tienne: Redelijk cryptisch deze avond...;-)
groeten aan Brenda
whoehoe!

Gepost door: vinejo | 05-09-08

La Gardine Ja die witte La Gardine bij jou thuis, ik smaak hem bijna nog. Heb ook al gekeken maar goedkoop is hij niet. Zou de witte Clos-st-Michel 2004 aan 14,50 euro dat een beetje kunnen evenaren?
Santé trouwens!

Bedankt voor de commentaren op Branda!

Ik kijk ook uit naar Beaumont 2005/
Pouget 2005 Margaux, maar aan 27,95 euro wat duur bij Colruyt? Iemand al geproefd?

Gepost door: Matten | 05-09-08

@Matten, @Every1Els Die witte Clos St-Michel dronk ik nog niet.
Maar nu in rode prijs, 5% korting (w712) en geen herverpakkingskost mss wel de moeite waard om te proberen.

Van die Beaumont kan je mss ook één flesje laten meekomen om te proeven.
Maar in Frankrijk kan je normaliter de Bordeauxwijnen het goedkoopst inslaan.

Nu mijn vader er toch geen weet van heeft, en ik Brenda nog steeds niet wist te bereiken,
nog een extra flesje uit 2004 geopend (rare neus) en na een uur gedecanteerd. Médocaine neus? (Cabernet?), toch uitnodigend, hout maar niet storend,
drinkt zeer soepel weg. In de degustatie van tweede wijnen (zie 14/6) werd deze wijn als vrij eenvoudig en toegankelijker omschreven. Hoewel deze wijn enkele jaren jonger is, kan ik dit enkel bijtreden (hij is verrassend lekker, gezien de appellatie en jeugdigheid.)
Deze Franse Xavierische"tweederangskrokodil" is zeer lekker maar spijtig genoeg eersteprijsbordeaux!

Gepost door: Tienne | 05-09-08

Beaumont Beaumont 2005 is erg goed voor de prijs, hoewel ik ook de 2003 geproefd heb op aanraden van iemand hier en die was idd prijs-kwaliteit zo mogelijk nog beter.

Maar soit, wat ik bij de Colruyt wou kopen heb ik al lang gekocht (waaronder dus een aantal flesjes voorgenoemde Beaumont), ik wacht dus geduldig tot volgende week woensdag (wanneer ik van thuis uit zal werken :P).

Gepost door: Dust | 05-09-08

Carrefour Frankrijk Even een vraag voor de experts - als je op dag 1 of 2 van het wijnfestival naar zo'n Franse carrefour aan de grens gaat (type Wasquehal), is er dan nog enige hoop om wat van de grote Bordeaux te scoren (type Pontet Canet 2004) of ben je per definitie gescheten door het heel erg beperkt aantal flessen (voor heel FR neem ik aan) ?

Merci

Gepost door: Joske | 05-09-08

Hij was beter mijn broer geweest.

Albert hoeft zoals ik blijkbaar niet te wikken en te wegen wat hij gaat kopen.
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_financien/Frere_en_Arnault_kopen_Bordolees_wijndomein.7999399-433.art

De tijd heeft ook een wijnrubriek: doorscrollen naar wijntijd.

Gepost door: Tienne | 06-09-08

Joske, je gaat beter de avond ervoor. Er is dan een proefavond die voor iedereen toegankelijk is en alles staat al uitgestald. Allee, vorig jaar was dat toch zo. Schiet me niet dood als het nu niet zo is. Anders bel je maar eens. In den Auchan mag je dat trouwens vergeten om de avond ervoor te gaan. Het loopt daar traditiegetrouw vol met westvlaamse slimeriken die dan moeten horen dat men eraan begint om 22u, moment dat de winkel toe gaat.

Gepost door: wim | 07-09-08

@Wim Gingen wij niet eens een guldensporenwijnslag houden, of vergis ik mij ;)? Was jij ook niet van het Kortrijkse?

Gepost door: Matten | 07-09-08

@Tienne En over welke tweede wijn ging het nu?
PS: Ik zie dat Bouscaut '05 in Colruyt aan een rode prijs te koop is.. Een aanrader!

Gepost door: Matten | 09-09-08

@Matten, die tweede wijn was Lacoste Borie 04. Gekocht in Auchan à 15.40 euro (Elders al gezien à 17.95 - 19.95 en 23.95).
Ik vond hem verbazend toegankelijk.

Die Bouscaut zou ik wel willen, maar ik heb al CDP la Gardine besteld in rood en wit,
Clos Daviaud les Cîmes 03,
Manoir du Gravoux 04,
Bellegrave 05,
Clos St-Michel 04.

Ik hou het restje budget over voor de concurrentie.
Die Bouscaut drink ik mss. ooit wel eens.
Ik ken namelijk iemand die hem liggen heeft...

Gepost door: Tienne | 09-09-08

Idig ? Vinejo, ik neem aan dat die Christmann een Idig was? Een 2005 misschien? Dat is inderdaad straffe kost.

Gepost door: Harry | 09-09-08

Bouscaut Hehe, inderdaad, dat moet wel een keer lukken!
Heb ook eens een flesje van de witte St-Michel besteld. En mijn lief een flesje witte La Gardine. Ik heb haar in de keuze geleid/gesteund ;).

Gepost door: Matten | 09-09-08

@Harry Het was wel degelijk de Idig, meer bepaald de 2002.
Ik smaak 'm nóg!

Gepost door: vinejo | 10-09-08

De commentaren zijn gesloten.