31-08-08

Het imago(probleem) van l' Hortus

Wim stuurde ons al de eerste info door over de wijnfestivals, waarvoor dank.
In Intermarché kan je ondermeer Domaine de l'Hortus 06 kopen aan 18.95 euro.
Ik grabbelde in mijn PvdW-doos en vond daar dit –in juli 2008 geschreven – stukje. 

Supermarkten versus de kleine wijnhandelaar. Journalisten Dirk de Prins en Herwig Van Hove hadden het er al eerder over op deze blog. Feit is dat het gros van de wijnverkoop in België via de warenhuizen verloopt. En in Frankrijk is dat niet anders.
Ik had het er deze zomer over me
t Jean Orliac van het prestigieuze Domaine de l’Hortus in Valflaunès (Côteaux du Languedoc, Pic Saint-Loup). Ik had tijdens onze vakantie opgemerkt dat zowel zijn rosé als zijn rode wijn (de gewone Bergerie de l’Hortus én de topcuvée Domaine de l’Hortus) te koop waren in de verschillende Intermarchés van de streek. Zelfs in de buurtwinkel van het dorp waar we logeerden stonden zijn flessen in de rekken (en ze waren daar in weinig fraai gezelschap).
Overigens vond ik bij Intermarché ook de
Pic Saint-Loup van het domein Mortiès, ook al zo’n grote naam uit de streek. En die zag ik in de supermarkt staan, uitgerekend een uur nadat ik op het domein te horen had gekregen dat de 2005 uitverkocht was…

Jean Orliac van Hortus kon maar moeilijk verbergen dat hij wat verveeld zat met mijn vraag. “Het is niet goed voor ons imago van kwaliteitswijn dat we in die rekken staan, maar we komen dat elk jaar tegen. Sommige négociants kopen hier op het domein blijkbaar wijn die ze nadien doorverkopen aan de warenhuizen in plaats van aan de reguliere wijnhandel. We vinden dat niet leuk, maar we kunnen er niets tegen beginnen. Er loopt er elk jaar wel eens eentje tegen de lamp en aan die verkopen we natuurlijk niet meer, maar het blijft dweilen met de kraan open.”
Na wat aandringen relativeert Orliac die situatie. “Zolang het enkel warenhuizen in de streek zijn die onze wijnen aanbieden, vind ik dat minder een probleem voor ons imago. Als
Carrefour in de grootstad als Montpellier – hier
25 kilometer verder – onze wijn aanbiedt, vindt ik dat zelfs eerder een eer dan een probleem. De kleine Franse wijnhandelaar is volgens mij toch ten dode opgeschreven. Tegen het geweld van de warenhuizen – zeker tijdens de foires – kan niemand op.”

Blijft nog de vraag of het financieel ook interessant is om de Hortus- en de Mortièscollectie in de Franse Languedocwarenhuizen aan te kopen. De jaargang 2006 van de topcuvée betaal je bij de Franse Intermarché 17,50 euro en de Bergerie kost er 10 euro. Dat is ongeveer twee euro meer dan op het domein én dan bij… master of wine Jan De Clercq uit Maldegem (respectievelijk 15,80 euro en 8,70 euro, Portovino).

Conclusie: als de voorspelling van Jean Orliac uitkomt, staat de Franse wijnliefhebber er niet al te best voor (maar hij kan nog altijd naar het Meetjesland komen…).

hortus

 De cave van het Domaine de l’Hortus ligt aan de voet van de Hortusberg

pvdw

19:07 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

Commentaren

De Hortus 2006 is nu blijkbaar ook in de Casino warenhuizen te koop in Frankrijk aan...15 euro (maar bij Portovino krijg je er gratis goede service, vriendelijke uitleg én heel wat tips bij).
Andere koopjes in verschillende warenhuizen zie link:

Gepost door: vinejo | 31-08-08

Wijnfestival Carrefour Ik vond na wat surfen op de Carrefour website een artikel over het wijnfestival 2008 mét downloadbare wijnlijst: http://www.hypercarrefour.be/News_1.cfm?lang=NL&News_ID=2145

Alleen lukt het mij thuis noch op het werk om de wijnlijst te downloaden. Er is een .DS bestandsnaam mee gemoeid die ik niet open krijg. Als iemand van jullie het wil proberen (en daarna wijnlijst op het blog zet ;-))) zou dat fijn zijn !

Groetjes

David

Gepost door: Dave | 01-09-08

Bedankt Jan en Vinejo Juist terug uit vakantie en hier ben ik met de evaluatie.Ik heb twee van de drie wijndomeinen gedaan die ik op deze blog als tip kreeg van Jan en Vinejo.Dom Salitis en Gayda.Dom Salitis levert inderdaad een lekkere rode(cuvee premium 06 aan 6.5 €) Ook de witte zijn zeer lekker voor de prijs.(Chardonnay aan 5.2€,Sauvignon aan 7.5€ en de Viognier aan 9€) Ook bezocht ik Gayda.Dit is toch een verhaal apart.Als je het domein oprijd zie je al dat hier met de grote middelen is gewerkt.Ze maken ongeveer 5 jaar wijn en sinds 2 jaar is er een goed restaurant.(Met Belgische chef-kok,die in een sterrenrestaurant heeft gewerkt in Brussel!) De lunchmenu kost 19.50€.We bestelden een fles sauvignon blanc als aperitief.Ze kwamen met het eerste gerechtje en de de fles werd verder uitgeschonken.Tot onze verbazing kwamen ze vragen of we verder Sauvignon bleven drinken,want de menu was wijnen inbegrepen.(Alleen hun gewone cuvées Tair d'Oc genoemd)Nu deze gewone cuvées zijn op zich al pareltjes voor 3.9€ per fles.We hadden deze wijnen natuurlijk al geproefd in de cave.Hun betere cuvées d'Archet genoemd zijn volle wijnen met een beetje vatlagering.Ze kosten tussen 7 en 9.5€.De twee beste cuvées waren uitgeput.Van de beste (Chemin de Moscou 05,normaal 18€)hebben we natuurlijk eentje gedronken in het restaurant bij een beetje kaas.Bij De Kok hebben ze deze nog aan 20.50€.Veel geld, maar zeker zijn prijs waard.In de Rhone hebben we dan per toeval een wijnboertje gevonden.In Collias,Dom Les Cabotines.Zoals in het artikel hierboven aangegeven lag deze wijn in het lokale kruidenierswinkeltje.Wij namen twee rode mee voor aan de rivier met een beetje kaas.Tot onze verbazing waren dit verrassend lekkere wijntjes.Aangezien we nog een restaurantje moesten reserveren gingen de twee mannen al maar door.Het was 19.00 hr en we komen onverwachts voorbij Les Cabotines.Het was enkel open tussen 18.00 en 20.00 Hr.Wij natuurlijk binnengegaan.Deze wijn word gemaakt door twee vrouwen.Een ervan in infermiere.Hun eerste wijn was pas twee maanden op de markt.Ze maken zelfs een Syrah zonder sulfieten aan 8€.Oh ja,in de Aldi in Carcassonne vond ik nog 6 flesjes Croizet Bages aan 9.99€.

Gepost door: Jef | 01-09-08

Aldi De Croizet Bages is van 2004

Gepost door: Jef | 01-09-08

Domaine Gayda Kan je bij Vinipure in Leuven en De Kok in Lier krijgen. Stuk voor stuk prachtige wijnen. De Chemin de Moscou van 2004 liep voor mijn qua kwaliteit mee met een Mas Gauby bv. En dat is echt veeeeeel gezegd ...

Gepost door: Amaronese | 01-09-08

THX voor je verhaal, Jef, blijkbaar een vruchtbare reis!

En Dave, ik kan met dat bestandje ook niks doen maar als troost heb ik hier de link voor de wijnfestivals van de Franse Carrefours:

Gepost door: vinejo | 01-09-08

De commentaren zijn gesloten.