22-08-08

Chateau Petlus

Als de grote baas van Vorst Nationaal een optreden van de Amerikaanse jazz-zangeres Norah Jones wil boeken, belt hij de nachtegaal van New York niet zelf op. Het is bij de manager van La Jones dat hij moet zijn. Die zorgt er tegelijk ook voor dat de zingende dochter van Ravi Shankar het liefst zo veel mogelijk in de kijker loopt en op die manier goed gepromoot wordt.

norah jonesEigenlijk gaat dat net zo in de wijnwereld. Wij kopen onze flessen bij de wijnhandelaar en zijn stilletjes een beetje jaloers op het feit dat die man heel Frankrijk kan aflopen op zoek naar een schitterend domein.Tenminste, dat dénken we. Want heel dikwijls zijn de schitterende wijnen die we bij onze wijnhandelaar vinden, ontdekt door een makelaar in wijnen.
Net zoals in het oliewereldje bestaan er in de wijnhandel
traders. Die mannen en vrouwen hebben zelf geen grote opslagplaatsen of gigantische kelders. Neen, zij verkopen wijn die ze eigenlijk niet zelf aangekocht hebben. Als freelance-exportmanager van een aantal wijnboeren zoeken ze afzetmarkten en zijn ze de discrete tussenpersoon tussen de producenten en de grote invoerders. Hun inkomen halen ze uit een commissie op de verkoop.

De zoon van Roland Verbraeken, Michel, is sinds 1997 zo’n manager van wijndomeinen. Nu ja,
wijndomeinen is wellicht een wat te klein woord. Verbraeken vertegenwoordigt momenteel twintig producenten. Dat zijn kleine wijnboeren, maar ook négociants of grote groepen zoals bijvoorbeeld de Bordelese gigant Ginestet.
Dat gaat zo: Michel Verbraeken verkoopt in België een lading wijn aan bijvoorbeeld groothandel Crombez uit Kortrijk. Die stuurt zijn vrachtwagen naar Frankrijk, hij betaalt en daarna krijgt Michel Verbraeken zijn commissie. Je zou kunnen besluiten dat al het vervelende werk dus aan de makelaar voorbij gaat. Hij mag het plezante doen: de wijn zoeken. En eens hij verkocht heeft gaat bij hem alleen nog de kassa rinkelen.

Maar dat ideale beeld relativeert Verbraeken toch enigszins.
“Eigenlijk speel ik ook scheidsrechter tussen de twee partijen en dat kan wel eens tegenvallen. Want als er problemen zijn – zowel aan de kant van de koper als aan de zijde van de verkoper – komen ze allebei bij mij terecht. Ik had het deze zomer nog voor. Op een bepaald moment krijg ik een paniekerige telefoon van een klant die net een lading wijn gekocht had via mij. Ge moet direct komen! Er komt rook uit mijn flessen! Ik zeg: Wablief? Rook? Die klant: Ja, "poef" zegt dat.                                                                                                    
De reden was meteen duidelijk: de wijn was niet gestabiliseerd en er was een tweede gisting gestart”

Michel Verbraeken heeft in de loop der jaren de markt zien veranderen. “Ik vertel u geen geheimen als ik stel dat de wereldmarkt elk jaar groter wordt. De top 50 van Bordeaux is eigenlijk een zeer klein plasje wijn. Er zit een enorme zee wijn onder waar het grote geld niet in geïnteresseerd is. Het is enkel die kleine toplaag die alsmaar meer gevraagd wordt. China betaalt momenteel voor de topbordeaux van 2006 met de glimlach 50 procent méér dan de echte marktwaarde, omdat ze persé die toppers in huis willen halen. Ze kopen die flessen en willen ze ook meteen drinken.
Natuurlijk is die
jonge wijn nog veel te hard, maar daar hebben ze een oplossing voor. Zonder liegen: in China en Japan drinken ze Château Pétrus die aangelengd is met cola om hem zachter te maken.”
                                                             petrus
Het feit dat de groeilanden zo’n buitensporig grote budgetten beschikbaar hebben, betekent nog niet dat alle topwijn naar daar verhuist. Michel Verbraeken: “Vroeger brachten de kastelen hun wijn op de markt en betaalden zowat alle négociants een andere prijs. Nu is dat afgelopen. Nu bepalen de kastelen tegen welke prijzen de négociants mogen verkopen. En als er eens eentje tussen zit die onnozel doet, krijgt die het jaar nadien geen wijn meer. Daarom volgen we hier in het westen niet echt de gekke prijzen die China, Japan, India en Rusland betalen. De prijzen zijn flink de hoogte in gegaan, dat wel. Maar 50 procent boven de marktwaarde? Neen, zo gek zullen ze ons niet krijgen.
Wat natuurlijk wel een feit is: we moéten elk jaar verkopen. Als ik in 2007 in België niet zou verkopen wat ze me geven, dan moet ik het jaar nadien niet meer langskomen.”

Michel Verbraeken gelooft niet dat de hausse in de prijzen voor topbordeaux zal aanhouden. “Volgens mij is dat een cyclisch gegeven”, stel hij. “Het gaat een paar jaar op en dan weer naar beneden. 1991 tot 1994 waren matige jaren. 1995 was een topjaar, maar is goedkoop verkocht. 1996 was een matig jaar, maar werd al duurder verkocht. En toen bleek dat 1997 een rotjaar was, ging die wijn toch tegen topprijzen de deur uit. 1998 was weer een veel beter jaar, maar de prijzen stortten in. Dan kwam het magische jaar 2000 en begon de cyclus opnieuw. 2004 was bijvoorbeeld het traditionele jaar bij uitstek.
Kopen, kopen, kopen!, hamerde ik mijn klanten in. Maar de verkoop was een catastrofe. Na het andere magische jaar 2005 zullen we allicht weer een gelijkaardige cyclus meemaken.
De 2006 wordt in ieder geval nog extreem duur verkocht. De prijzen
départ van de premier grand cru’s waren 330 euro en voor Mouton 380 euro. Pas op, dat zijn de prijzen bij het vertrek uit Frankrijk en zonder BTW!” De zoon van Roland Verbraeken maakt ook elk jaar de verkoop van deprimeurwijnen mee. “Dat is geen wijnverkoop meer, maar een beursspel”, meent hij. “Eerst is er een grote proeverij waar ik al de toppers ga beoordelen. Kort nadien komen de châteaus dan één voor één met hun primeurprijzen naar buiten en begint het spel. Je moet zo snel mogelijk kopen en weer verkopen want degene die eerst is, heeft het makkelijker om zijn wijn kwijt te geraken. Ik ben tijdens de primeurperiode zoals die mannen die je zenuwachtig met drie telefoons tegelijk ziet bellen in Wall Street. Bovendien gaat de stress in stijgende lijn, want de grootste châteaus komen pas tegen het einde van de primeurperiode met hun prijzen buiten. Ik kan het je verzekeren: na die campagne ben je leeg, kapot.”

“Met La Mission Haut-Brion
(buur van premier grand cru Haut-Brion maar zelf niet geklasseerd – pvdw) heb ik ook iets voorgehad. Ik had de 2006 geproefd en in het verslag aan mijn beste klanten geschreven dat de kwaliteit prachtig was, zelfs op een hoger niveau dan de grote Haut- Brion zélf.  ChLaMission    De 2004 van la Mission had départ 66 euro gekost en voor de 2005 betaalden we al 145 euro. Maar toch raadde ik mijn klanten in mijn verslag aan om la Mission te kopen, want ik was ervan overtuigd dat het een topper zou worden. Eén ding wist ik op dat moment niet: een paar weken later schreef Robert Parker exact hetzelfde als ik. Slecht nieuws heet dat, want de 2006 kwam buiten aan… 330 euro, of het niveau van de premier grand cru’s. Niettemin heb ik toch 900 flessen verkocht. Want als ook Parker het schrijft… Maar het verhaal is nog niet klaar. Ik bel naar négociant Ginestet en hoor dat ze daar nog 660 flessen van la Mission 2004 aan 66 euro op de prijslijst hebben staan. Prompt kocht ik ze allemaal. Ik zou die flessen tegen even zotte prijzen als de 2006 hebben kunnen aanbieden, maar ik heb dat niet gedaan. Wie bij mij de dure 2006 kocht, kon er tegen een prijsje de 2004 bij krijgen. Klantenbinding noemen ze dat.”               
                                                      
Het grote en dure bordeauxgeweld verkopen is nochtans niet het liefste wat Michel Verbraeken doet. “Destijds hadden we bij de Wijnkeldermeester kleine wijntjes die onze ontdekkingen waren. Dat soort werk doe ik nog altijd het liefst: kleine pareltjes vinden en die aan de man brengen. Het kan me niet schelen dat ik daar niet veel aan verdien. Te kunnen zeggen: dat heb ík gevonden!, is veel belangrijker. En dat is iets dat ik van mijn vader geleerd heb.”

pvdw

 

22:09 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (15)

Commentaren

Alweer een schoon stukske van PvdW.
Laten we inderdaad hopen dat die prijzen terug zullen dalen want met ons gewoon portefeuilleke...
Ik ben in ieder geval over de 'gewone' 2004 tot nu toe laaiend enthousiast en blij dat ik één en ander daarvan liggen heb.
Als je nog kleppers vind van 2004: kopen! Het zouden wel eens uw laatste kunnen zijn...

Gepost door: Bert | 23-08-08

Die Verbraeken (what's in a name) mag mij alleszins zijn Médocs van het 'matige jaar' 1996 aan matige prijs verkopen...

@PVDW
Inderdaad weer een schoon stuksken van uw hand, maar hier spreek je beter van een wijnagent(uur) - exportmanagers, al dan niet freelance, zoekt overal ter wereld een afzetmarkt, niet enkel in België of de Benelux.

Gepost door: BDC | 24-08-08

@bdc Toen ik dit stukje schreef zat ik ook wat in de knoei met de naamgeving. Was Michel Verbraeken nu een trader, een makelaar, een agent of een freelance-exportmanager (al was die laatste benaming eerder een vergelijkende omschrijving dan een echt synoniem) Eminent wijnschrijver Bruno Vanspauwen erkende mijn taalkundige twijfels in een stukje dat hij ooit schreef voor De Standaard Magazine. Daarin interviewde hij Marc Buelinckx van Wijnagentuur Vincent in Walshoutem. In dat stukje schrijft hij dat er "over deze wijntraders, ook wijnmakelaars of wijnagenten genoemd, weinig geweten is door het brede publiek".
Buelinckx zelf preciseert zijn job als volgt: "Ik word wijnmakelaar genoemd, maar omschrijf mijn taak liever als een beheerder van markten. Ik ben geen echte verkoper in de ware zin van het woord. Eigenlijk ben ik een exportmanager voor wijndomeinen. Ik creëer markten en stabiliseer ze nadien. Dat wil zeggen: ik zorg ervoor dat de wijnen jaar na jaar verkocht raken, zie erop toe dat er geen jojo-effecten optreden. Voor de helft speelt mijn beroep zich af in de wijnkelders: proeven, uitmaken welke wijn het best geschikt is voor welk land en welke invoerder, eventueel bijsturingen suggereren aan de wijnmaker, aanbevelingen doen omtrent de prijs... De meeste wijnbouwers kennen alleen hun markt, en van andere markten weten ze niets. Daar hebben ze mij voor nodig. Zo kunnen zij zich concentreren op de kwaliteit van hun wijnen."
Na mijn lange interview met Michel Verbraeken denk ik dat die twee dezelfde job hebben. Maar wat nu de juiste naam voor hun job is... Daar moeten ze het misschien nog eens over hebben.

Gepost door: pvdw | 24-08-08

schoon héél schoon stukske PVDW; dat van die kleine pareltjes vind je vaak terug bij goede wijnhandelaren, vind ik.

Gepost door: Rick | 25-08-08

Merci, weer wat licht op het eraan toe gaat in de winebizz. Zet aan het denken, hoop ik (en dat zal ook wel je bedoeling geweest zijn, neem ik aan).
En toch, 'kleine pareltjes'? Ga ik toch even liever halen bij de wijnhandelaar die geen nood heeft aan een agent. Het parallellisme met een hyperkapitalistische beursideologie is er voor mij wat teveel aan (van die frasen als 'markten stabiliseren' en het verhaal van chateaus die de prijzen betalen - tsk, laten we even niet vergeten dat een commisie in een forfait en een bijkomende percent wordt uitgedrukt). Maar enfin, hopelijk is de man oprecht als hij verzekert dat hij liever niets verdient aan een klein domein dan veel verdient aan een Bordelees chateau ... .

Btw, mooie [i]slip of the pen[/i] daar: 'deprimeurwijen' --> 'deprimeerwijnen'???! ;-)

Gepost door: Amaronese | 25-08-08

Courtier Hey, da's toevallig - heb vorige week ook een interview gedaan met Michel, omdat ik een tekst aan het schrijven ben over het 'en primeur' systeem in bordeaux.
Ik denk dat je Michel best omschrijft als een courtier tussen de négociant en de importeur.

Gepost door: Wijnsteen | 25-08-08

Languedoc Volgende week vertrek ik met mijn madam en kleine naar de Languedoc, naar Portiranges-plage om precies te zijn een plaatsje in de buurt van Beziers.
Hebben jullie nog tips van domeinen waar ik eens moet aankloppen of tips van restaurants?
Alvast bedankt allemaal.
BTW drink hier momenteel een Ventisquero Reserva 2003 Cabernet Sauvignon... gekocht tijdens een opendeur dag. Toen heel goed bevallen, maar nu smaakt hij me niet meer. Raar

Gepost door: Brinta | 25-08-08

Giscours 2001 Interessant stuk!

Mooie avond gehad met een Giscours 2001: volop drinkbaar, open en met veel rondeur. Iets te veel hout/gebrande koffie in de neus (+ stal, kaneel, rood fruit en cassis) maar mond is zeer toegankelijk met een beeldig evenwicht. Lekker! (vrouwelijke Margaux, al had ik dit iets robuuster verwacht)

Saint-Pierre 2001, Haut Condissas 2001, Rauzan Gassies 2001, Gruaud Larose 2001: het valt mij op dat veel grote Bordeauxs uit 2001 drinkklaar zijn. Of vergis ik mij?

Gepost door: Matten | 25-08-08

@Brinta: Als je Minervois aandoet: Chateau Bassanel, d 'Oupia, Le Cazal, Borie de Maurel. 4 verschillende wijnen, alle 4 schitterend.

Gepost door: vinejo | 26-08-08

Op de vorige posts... @Matten
Interessant wat je zegt over die Bordeaux 2001. Ik heb er ook al goeie ervaringen mee: o.a. Lalande-Borie en ook Saint-Pierre. Ik heb ook nog Lagrange 2001, maar daar lees je vaak over dat hij nog langer nodig heeft. Iemand ervaring mee ???
Verder heb ik ook nog Sociando-Mallet '99 en Gruaud-Larose '99 (kelderresten Carrefour aan 22,5€), maar naar 't schijnt hebben die ook lang nodig. Als er iemand een idee heeft wanneer deze wijnen op dronk zijn, laat maar komen !

@Vinejo & Brinta: Chateau Bassanel vind ik ook een prachtige wijn. Ik heb dat ontdekt bij Wijnhandel Palms in St-Truiden, maar daar hebben ze mij ook verteld dat het "gedaan" is. Ze bedoelden daarmee dat het domein verkocht is terwijl het naar het schijnt zo'n typisch familie-domein was. De Kermit Lynch-doembeelden dreigen dus ! Misschien toch vooraf even checken om je een ontgoocheling te besparen !

Gepost door: Dave | 26-08-08

@Brinta Zoals Vinejo al meldt : aanraders Borie de Maurel in Felines Minvervois (www.boriedemaurel.com) en Château d'Oupia in Oupia. In Conilhac (naast Lézignan in Corbières) château Vieux Parc o.a. prachtig voor wit (verdelen ook wijnen van Château du Donjon - Minervois) en in dezelfde straat : klasse restaurant : Côté Jardin met prima wijnkaart !

Gepost door: Jan | 26-08-08

Allemaal bedankt Voor de tips. Ik heb gezien dat Le Cazal eigenlijk vlak bij ons ligt, dus die ga ik zeker bezoeken.

@Dave
Chateau Lagrange 2001 krijgt een 90 van WS. En hij is op zijn best na 2006 volgens hen. Smakelijk dus :)
De Sociando Mallet '99 kreeg ook een 90 en zou na 2003 op zjn best zijn.
En als laatste is de Gruaud-Larose '99 volgens hen ook 90 punten waard en is deze al 4 jaartjes op dronk.

Nu een vraagje aan allen... Zo'n Sociando Mallet kan een serieuze taninne bom zijn als je deze te vroeg drinkt. Van de 1999 verwacht WS dat ie na 4 jaar op dronk is, maar zo'n wijn kun je toch veel langer bewaren onder goede omstandigheden? Ik weet dat je door verschillende factoren kunt bepalen waneer deze wijn op dronk is maar kun je ook een benadering maken van wanneer zo'n wijn uiterlijk gedronken moet worden?

Gepost door: Brinta | 26-08-08

@Brinta Dat is straf ! Ben net terug van een campingverblijf in Portiragnes-Plage. Er zijn twee wijnhandelaren in het gehucht, de ene aan de kant van Les Sablons, in het kermisstukje, met een brol-rosé maar een verrassend lekkere 100% grenache met schroefdop van La Colombette, de andere aan de andere kant van de blok, aan het plein met de restaurantjes, met de hele collectie van Clos Bagatelle (de cuvée Mathieu en Marie is schitterend en goedkoop) en een hele mooie stevige rosé van Dom des Jougla. Op het pleintje zelf vonden wij maar één restaurant goed en dat is het meest linkse (lekkere tapasschotel en een heerlijk bar grillé au fenoeil flambé au pastis. In Portiragnes dorp is een wijnhandelaar die de witte en de rode van La Voulte-Gasparets heeft, beide zeer lekker (en potten succulente cassoulet...). Het is een zaak op een hoek, met nogal zuiderse openingsuren, zijnde gesloten van 12 tot 4, en niet het te verwerpen Caves de Douce France of zoiets dat er op 200m vandaan ligt. Prettige vakantie !

Gepost door: Rick | 26-08-08

@RICK Wel Rick dat moet toeval zijn.. wij gaan ook naar Portiranges-plage :) We hebben een huisje gehuurd op een site genaamd Alegria (meen ik).
Ik ga dus ook zeker eens langs bij de twee wijnhandelaren.
Weet jij toevallig of ze Engels spreken, want mijn Frans is zeker niet goed genoeg.

Gepost door: Brinta | 27-08-08

@brinta Geen flauw idee, maar het krioelt daar van de Engelsen, dus een beetje zal wel gaan, denk ik.

Gepost door: Rick | 27-08-08

De commentaren zijn gesloten.