12-08-08

Dirk de Prins vs Van Hove

 

                                                                                                            door      
                                                                                                    
pvdw

 

Dirk De Prins:
“Er zijn veel te veel wijnhandelaars in België”

“Ze doen mekaar dood! En ze spelen daarmee volledig in de kaart van de grootwarenhuizen.” Dirk De Prins, hoofdredacteur van het culinair magazine Ambiance en radioman, ziet de toekomst van de kleine wijnhandelaar somber in. “Het verkopen van wijn is bijna een lokale bezigheid geworden”, vindt De Prins. “Iedereen vindt dat hij wijn mag verkopen: iemand die een avondcursusje gevolgd heeft, iemand die in een wijnclub actief is, de onderwijzer die drie maanden vakantie heeft… Die beginnen met de verkoop aan wat vrienden en al gauw proberen ze daar van te leven. En dan reken ik daar de sommeliers nog niet bij. Je kent dat wel: ze leren een meiske kennen en na een paar weken worden ze vriendelijk maar met aandrang aangemaand om niet langer elke avond weg te zijn. En wat is de oplossing? Wijn verkopen in plaats van die ’s avonds aan de restauranttafels uit te schenken.” De Prins kent uitzonderingen, maar ze lopen er volgens hem niet dik: Pasqualino in Opglabbeek, La Buena Vida in Mol, Peter Leirens van Leirovins in Wetteren, Portovino van master of wine Jan De Clercq in Maldegem. Vooral die laatste heeft volgens De Prins de juiste spirit: “Als er één opvolger is voor Roland Verbraeken, dan is het wel Jan”, vindt de journalist. “De Clercq doorgrondt uw smaak en biedt u dan alternatieven aan tegen betaalbare prijzen. Dat is wat Roland Verbraeken ook kon.” De waanzinnige concurrentie onder de vele Belgische wijnhandelaars merkt Dirk De Prins ook op in toprestaurants. “Probeer nu maar eens binnen te geraken in pakweg het Hof van Cleve”, stelt hij. “Ik zat onlangs ’s morgens bij Peter (Goossens, de chef van het toprestaurant – pvdw) en er kwamen wel vijf wijnhandels voorbij, allemaal met tientallen flessen om te proeven. Het gros van die mensen vertrekt daar zonder te verkopen, da’s normaal.” Het feit dat er door het groot aantal wijnhandelaars nu ook een groter aanbod is, vindt De Prins geen afdoend argument om de wildgroei goed te praten. “Die amateurs hebben geen consistent gamma. Hun wijnen liggen te ver uit mekaar, ze zoeken niet naar kwaliteit, ze pakken maar iets binnen. Ze hebben dan allemaal een côtes du rhone of een languedoc in hun assortiment, maar de meeste van die wijnen zijn niet goéd! Ze proberen ze natuurlijk wel de lucht in te praten, maar aan de basis blijft dit minderwaardige kwaliteit.” Dirk De Prins vindt dat een goede wijnhandelaar vooral goed moet proeven. Het is vooral die kwaliteit die hij in Roland Verbraeken bewondert.
Colruyt heeft vorig jaar 50 mil
joen flessen wijn verkocht. De domeinen waar zij contracten mee afsluiten moeten dus bijna a priori grote plassen wijn aanbieden. Met iemand die een paar palletjes aanbiedt, kunnen ze niets uitrichten. Daarom vind je bij die grote spelers nauwelijks goede bourgognes, want die worden op de kleine familiedomeintjes gemaakt. Er zijn dus voor de kleine wijnhandelaar mogelijkheden genoeg om die kleine en uitstekende producenten te vinden. Voor mensen die gaan zoeken, die ter plaatse gaan, die kunnen communiceren met de wijnboeren én die goed kunnen proeven, liggen er schatten voor het rapen.

Herwig Van Hove:“Er zijn helemaal niét
teveel wijnhandelaars

Als het over het landschap van de wijnhandel in België gaat en over de relatie tussen de kleine wijnhandelaar en de grootwarenhuizen, houdt wijnjournalist Herwig Van Hove er een heel andere mening op na dan zijn collega Dirk De Prins.
“We zitten in België met een unieke situatie”, vindt Van Hove. “De grootdistributie – Colruyt, Delhaize en Carrefour – heeft een groot kwaliteitssegment in de rekken staan. Via de website van Colruyt en Delhaize kan je zelfs Mouton kopen als je dat wilt. Dat is bijvoorbeeld in Frankrijk ondenkbaar. Daar waren de grootwarenhuizen tot in 1997 niet meer dan opkopers van resten in slechte jaren. Voor champagne is dat trouwens nog altijd zo. De
premier prix van champagnesdat is een ander woord voor de bucht – vind je nog altijd in de Franse warenhuizen. Bij ons is dat niet zo. Colruyt bijvoorbeeld is de grootste verkoper van cru classés in België. Die drie grote Belgische groepen opereren in een licht verschillende prijssegment. Delhaize is de held in de buurt van 2,50 euro per fles. Colruyt is iets duurder en Carrefour is heel sterk in bordeauxwijnen, zeker tijdens hun Wijnfestival. Zo hebben ze elk toch wat hun eigenheid. Maar eerlijk gezegd: de Belgische grootdistributie is klassedistributie in vergelijking met het buitenland. En dat blijkt ook uit de cijfers. De markt in België beslaat ongeveer 400 miljoen flessen per jaar. Bijna de helft daarvan wordt door die drie grote spelers verkocht.”
Je zou je kunnen afvragen of er in zo’n marktsituatie nog wel een toekomst weggelegd is voor de kleine wijnhandel.
Van Hove: “De
mise d’origine is nu al twintig jaar verplicht voor de meeste goede wijnen. Met andere woorden: de importeur kan daar niets meer aan doen. Of je nu een Clos du Marquis koopt bij Colruyt, bij GB of bij mensen als Roland: het is dezelfde! Het enige wat je moet doen is de goedkoopste zoeken. Dat geldt voor de grote bordeaux en bourgognes, maar evenzeer voor ribera del duero of brunello. De impact van de invoerder is daar immers bijna nul.”
Niettemin is er nog toekomst voor de kleine wijnhandelaar, maar er is een maar: “Het moeten weer allemaal Roland Verbraekens worden, die zelf op zoek gaan en echt selectiewerk doen. Het is een zegen voor het wijnaanbod in België dat zoveel
jonge enthousiastelingen wijn beginnen verkopen.
Goed, ze fixeren zich misschien dikwijls op een bepaald type wijn dat ze zelf graag hebben, maar daar is niks verkeerd mee. Want wat je zelf graag lust, kan je goed verkopen

Er is nog zoveel braakliggend terrein!
Wie werkt er vandaag bijvoorbeeld met Roemeense wijnen? Bijna niemand. Bulgaarse? Nog minder. Slovenië, Tjechië… Dat is nog niet ontgonnen, hé. Ik geef een raad aan jonge wijnenthousiastelingen: leer een beetje de taal van ginder en ga ter plaatse kijken. Ik ben er zeker van dat je daar héél interessante dingen met een verbluffende prijskwaliteitsverhouding kan uitsleuren!

 

 

11:53 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (28)

Commentaren

Premier crus 's HVH ? Geen Mouton in de Franse warenhuizen ? In de Auchan (Roncq) kan men zonder probleem Mouton, Lafite, Ausone, zelfs Petrus kopen. En dit niet enkel tijdens de foire.

Gepost door: kurt | 12-08-08

Ik denk dat-ie zou antwoorden: "Jamaar, Roncq is Frankrijk niet hé. Dat is een voorstadje van Kortrijk."

Gepost door: PvdW | 12-08-08

Ook ik ga een wijncursus volgen bij Syntra: Basiscursus wijndegustatie te Aalst. Deze cursus wordt gegeven door de heer Van der Elst. De cursus tot Sommelier Conseil loopt momenteel niet, maar deze zal volgend jaar wel ergens beginnen zeker? Ik heb begrepen dat deze sinds kort ook Asse wordt gegeven. Ideaal, daar ik hier werk.
Ik kan niet wachten tot het oktober is.

Gepost door: Brinta | 12-08-08

@Kurt Vorige week was ik toevalling in Roncq en geen van de door jou opgenoemde flessen te zien. Ik ga ook niet altijd akkoord met Herwig VH, maar dikwijls slaat hij echt de nagel op de kop! Trouwens, Dirk DP en Guido F vind ik (en ben niet alleen) echte lachertjes.

Gepost door: Karen | 12-08-08

@Brinta Sommelier-Conseil in Asse! Daar heb ik me drie jaar en twee jaar geleden ook voor ingeschreven. Ze gingen me de week nadien nog contacteren... Nog altijd niks van gehoord!
2al de rest :
Een goede wijnhandelaar (met de nadruk op 'goede') kan met zijn bezielende uitleg en gedegen achtergrondkennis toch heel wat meerwaarde bieden? Daar heb ik alvast die euro of twee extra voor over. Of je kan natuurlijk ook in de Delhaize naar de logootjes op het achteretiket kijken welk gerecht bij deze wijn past...

Gepost door: BDC | 13-08-08

Lalande Borie 2004 Heeft iemand al deze wijn gedronken?
Hoe was hij?

Gepost door: Tienne | 13-08-08

Kan ik me alleen maar even bij BDC aansluiten.
Sorry hoor, maar hier toont Herr Herwig zich van zijn beste kant: die van genuanceerde criticus (dat gebeurt niet al te vaak, idd).
De Prins, daarentegen: hij heeft wel een punt, er zijn idd veel mensen die zomaar wat wijn proberen te slijten, maar langs de andere kant verkoopt ik ook gebakken lucht. Zo van die belachelijke veralgemeningen als 'een onderwijzer met drie maanden vakantie', het tegenover elkaar zetten van 'amateurs' en 'master of wine' (zelf als zijnde 'hoofdredacteur' en - beter nog - 'radioman', haha) ... knap staaltje van ideologische geborneerde en reactionnaire demagogie!

Gepost door: Amaronese | 13-08-08

Foutje: moet zijn: ' ... verkoopt hij ook gebakken ...'
Zie, ik word een beetje pissig van zulk gezwans en dan ga ik fouten schrijven :-D.

Gepost door: Amaronese | 13-08-08

@ Karen die flessen vind je in dat aparte 'hutje' in de winkel, achteraan links.

Gepost door: Bert | 13-08-08

Hutje T'is wel te zien langs welke kant je binnenkomt.
Het kan ook achteraan rechts zijn.

We zitten hier aan de Pomerol : La Pointe 2001
Geopend en na een uur geproefd. Deze wijn bevalt mij niet.
Na drie uur opnieuw geproefd : Nu is hij lekker maar volgens mij heeft hij nog wat potentieel.

Gepost door: Tienne | 13-08-08

Oude koeien Beste Vinejo,

Ik was net even het ikwilwijn-forum aan her nalezen en ik stoot daar opeens op een reactie van jou van maar een kleine 2 jaar terug waarin je een belofte doet :

Geloof het of niet, maar bij mijn bezoek aan Tour du Bon liep ik Kermit Lynch tegen het lijf. Had net over hem gelezen in het zalige boek van Nikolaas Klei, 'Over de Tong' AANRADER !!!
Ik zet hierover ooit wel iets op mijn blog.
Duycker is ook niet slecht, maar vooral informatief.
Klei leest ook lekker.

Heb je al een idee wanneer je hierover iets op, je blog plaatst of heb ik hier gewoon overgelezen? Zet me gerust op mijn plaats wanneer je vind dat ik met deze vraag te ver ga of je te fel onder druk plaats ;-)


Gepost door: Carl | 14-08-08

Zeer interessant artikel leuk zo verschillende meningen tegenover elkaar..

Gepost door: Little Witch | 14-08-08

Pasqualino, etc. Dirk De Prins heeft het in zijn artikel over Pasqualino. Ik ben naar hun zomerproeverij gegaan in juni: fantastisch kader, relaxed sfeertje en bovenal een geweldig assortiment. Oostenrijk, Portugal, Kroatië, Griekenland, Duitsland, maar ook Frankrijk, maar dan de minder bekende streken en appelations. Ik heb er o.a. Duitse Riesling, Portugese Sirah en fantastische Griekse schuimwijn gekocht ! Zeeeer de moeite !

@Tienne: Lalande Borie '04 heb ik nog niet gedronken, '01 wel, en dat vond ik toch een zeer goeie Saint-Julien, zeker voor z'n prijs. Naar 't schijnt is die '01 wel een uizonderlijk goed jaar. Bij www.topwijnen.be hebben ze nog zowel '01 als '04 en behoorlijk geprijsd !

Gepost door: Dave | 14-08-08

@Carl
Dat ging zo:
Gerten en ik hadden een afspraak gemaakt bij Tour du Bon voor een rondleiding en degustatie. Toen we daar om 6 uur aankwamen werden we ontvangen door de oenoloog en niet door madame zelf. Die was nog even bezig zei hij, en hij nam ons mee naar de wijngaard.
Een half uurtje later mochten we de kelder in en daar was de vriendelijke en bevallige Agnes bezig met het proeven van de vatstalen. Dit deed ze in aanwezigheid van een dun, klein wat ouder mannetje dat degelijk Frans sprak met een Amerikaans accent. Het verbaasde me hoeveel hij wist van Bandolwijnen, en Agnes leek heel veel belangstelling te hebben voor zijn oordeel.
Een belangrijk Amerikaans wijninvoerder dacht ik.
Juist gedacht, maar er was meer.
Gerten en ik waren daar te voet (het domein lag naast onze gite) en toen ik de volgende dag met de wagen om mijn bestelde wijnen reed vertelde Agnes me dat de man niemand minder was dan..Kermit Lynch.
Ik kon me wel voor het hoofd slaan dat ik de vorige dag z'n naam niet had gevraagd. Wie weet had ik 'm wel naar onze gite meegekregen voor een avondje wijnproeven. En dat had een heel wat mooier verhaal opgeleverd dan de neerslag van deze gemiste kans...

Ps: Ondertussen heeft La tour du Bon een heel mooie site met oa een zeer knap filmpje over de vendanges:

Gepost door: vinejo | 14-08-08

Prieuré de Saint Jean de Bébian 2000 Vanavond trok ik een rode Prieuré de Saint Jean de Bébian 2000 (coteaux du languedoc) open. 'k Ben nogal onder de indruk van deze lekkere, geconcentreerde wijn: genoeg aciditeit op het einde om voor spankracht te zorgen, knappe, rijpe tannines, mooi fruit, mokka, hout, kruiden, finesse en souplesse...
Bij Colruyt was deze fles aan 16,75 euro te koop (3 euro korting) Nu ik weet wat ik in het glas heb, zocht ik op de site van Colruyt maar de wijn is niet meer te vinden. Fuck! (20 euro is veel geld maar ik vrees dat ik toch zou gezwicht zijn voor enkele flesjes)

PS: Vinejo, ik breng mijn gitaar mee! Oefen maar de dronken zeemansliederen of eender wat van Bob Dylan ;-)

Gepost door: Matten | 14-08-08

Probeer eens bij Leirovins, Matten, daar kochten we de 2000 voor 14 euro (en Eric zei onlangs dat ze er nog hadden).

Ik vraag Forever Young alvast aan.

Gepost door: vinejo | 14-08-08

Dunaldi rules Het was door vakantie een poos geleden dat ik nog boodschappen deed in de Aldi, maar vandaag waagde ik mij toch nog eens tussen de mensen die men in bepaalde kringen “4de wereld”, “het soortje” of “de kleine crapuultjes” noemt. Ik voel me absoluut thuis in deze winkel, maar misschien is dat wel omdat al die snobs met hun Grote Gelijk er nooit een voet binnenzetten (noblesse oblige…). Ze zouden er immers in een messengevecht terecht kunnen komen of – erger nog – aangesproken kunnen worden door een asielzoekende Pakistaan die hen zou kunnen vragen wat het verschil is tussen spaghetti en capellini.
Voilà, dat zijn we ook weer eens kwijt.
Maar wat hadden die sloebers van Dunaldi daar tijdens mijn afwezigheid in de rekken gezet? Château Branda 2002, Puisseguin-Saint-Emilion. Wat een heerlijke wijn! Een echte verleider in de neus met onder meer erg mooi hout: niet storend, platvloers dominerend of vervelend, maar fijn en hoogstaand (zoals die snobs dus van daarnet…). In de mond is nauwelijks iets te merken van het ietwat mindere jaar 2002: behoorlijke vulling, géén groen (Erik zal blij zijn), versmolten tannines en een meer dan behoorlijke afdronk. Kortom: een Libournais zoals we hem graag hebben (maar niet al te dikwijls betaalbaar vinden). Is nu op dronk en misschien nog heel even weg te leggen. Maar het mooiste hou ik voor het einde. Hachette 2006 (die hem één ster waard vindt) steekt hem in de categorie van wijnen tussen 15 en 23 euro, op het internet krijgen ze er ook graag allemaal een stuk meer voor dan 10 euro, maar in onze Aldi is men tevreden met 8 euro. Morgen zijn ze dicht, maar zaterdag moet u echt eens langslopen (tenzij u een snob bent, natuurlijk).

Gepost door: PvdW | 14-08-08

PvdW heb al twee keer Hanteillan 05 meegebracht van den Aldi.Viel twee keer tegen,vond ik.Zal dus zeker ook eens gaan kijken voor die Branda.Is wel een andere wijn,maar wat vind je nog voor acht euro?
Vinejo of een andere kenner,ik heb hier nog 3 flessen Bas Armagnac (1970,1976 en 1982) Wat zijn deze flessen waard?

Gepost door: Jef | 15-08-08

vegeten De Bas Armagnac is van Laberdolive.

Gepost door: Jef | 15-08-08

Dirk De Pr. Persoonlijk ken ik één van de 3 vernoemde wijnhandelaars zeer goed en die man heeft alleszins geen vertrouwen in de proefcapaciteiten van Dirk De Pr. Volgens hem verkoopt hij telkens heel wat show en spuit hij voortdurend kritiek op de concurrenten van die man. Nogal goedkoop zo'n handelswijze, nietwaar?


Gepost door: Francis | 15-08-08

Leve de vierde wereld @ PvdW.
Dank voor de tip Paul. Ik passeer iedere morgen langs de Aldi en zie daar vaak een file voor de nog ongeopende deur staan. Morgen sta ik er dus bij voor de Branda. Want Bordeaux zonder groenigheid is als een Belgische zomer zonder regen. Heerlijk dus.
@ Matten.
Enkele maanden geleden was er nog Prieuré de St Jean de Bébian 2000 bij Leirovins te krijgen aan 13.95 euro. Je moet dan wel 12 flessen nemen, maar voor zo'n wijn is "moeten" een leuke verplichting.

Gepost door: Erik | 15-08-08

Bedankt Vinejo en Erik voor de tip!

Aaaaaaah Forever young: ook een van mijn favorieten!

Gepost door: Matten | 15-08-08

allebei gelijk Er zijn veel onnozele wijnhandelaren bijgekomen de laatste jaren, maar ook enkele pareltjes (Cavopro bijvoorbeeld) en is dat niet normaal ? Velen voelen zich geroepen, weinigen zijn echt geschikt voor de job. Natturlijke selectie noemt men dat en het maakt het aanbod alleen maar breder. Vooral degenen die zich een beetje specialiseren zijn de moeite vind ik (DeKoningDrinkt heeft een heel aparte smaak die ik volmondig volg). Maar de elite die Dirk opnoemt staat echt wel nog een trapke hoger. Babbel maar eens met een Peter Leirens bijvoorbeeld. Ik weet een beetje over wijn, maar naast Peter ben ik een debutantje dat met open oren zoveel mogelijk informatie probeert af te snoepen.

Gepost door: Rick | 15-08-08

Op reis vertrek woensdag naar Bourgogne,reis door door naar Rhoen en Carcassonne.
Heeft er iemand leuke betaalbare wijnboeradresjes?

Gepost door: Jef | 16-08-08

@Jef In Carcassonne (nabije omgeving van...) zou 'k toch eens bij Gayda langsgaan [www.gaydavineyards.com] of[www.maisongayda.com]. Dit domein is een vreemde eend in de Franse bijt : een Brit (Tim Ford) en een Zuid-Afrikaanse oenoloog Marc Kent, maken er eigenzinnige wijnen op basis van grenache, mourvèdre, cinsault, marsanne en macabeo. Dit domein is flink op weg om cultwijn te leveren, nu nog zeer betaalbaar. Mocht je gaan, graag je evaluatie op deze blog, ben benieuwd naar jouw mening... Overigens : Gayda is te koop via Belgische importeur De Kok - www.wijnen-dekok.com.

Gepost door: Jan | 17-08-08

En ook een absolute aanrader: In Cabardes: Domaine Salitis. Een heel knappe rode (de gewone cuvee) en enkele schitterende witte, sauvignon en een prachtige viognier ( gister nog gedronken) .
Prijzen zijn belachelijk laag voor de geleverde kwaliteit.
Als je met "Rhoen" de Rhone bedoelde: in Cairanne moét je Rabasse Charavin bezoeken: verschillende cuvées, allen om ter best dankzij de zeer gedreven, comprosmisloze wijnbouwster.

Gepost door: vinejo | 17-08-08

@Rick Ik kan enkel beamen wat je zegt over Peter Leirens Rick. Bij hem en Bart Rogiers bv. trek ik mijn oren open en zwijg ik nederig.

Gepost door: Stef | 17-08-08

Viognier Dat van die Viognier van Domaine Salitis kan ik enkel maar beamen: schitterende witte wijn!

Gepost door: NCO | 18-08-08

De commentaren zijn gesloten.