31-07-08

Van Hove Files deel drie

PvdW  had een (groot) onderhoud met Herwig en noteerde ondermeer volgende straffe stellingen:

Italianen

De goede Italiaanse wijnmakers verkopen veel liever aan niet-Italiaanse wijninvoeders dan aan hun eigen landgenoten in het buitenland. Als ze bijvoorbeeld aan Italiaanse Belgen verkopen, zitten ze altijd in het pizzeria-assortiment. Bovendien wordt dat niet als echte export ervaren door de wijnboeren. Als je uitvoert naar de Italiaanse kolonie in New York, blijf je eigenlijk in het land. Je confronteert je wijn dus niet met de internationale markt. Een invoerder als Best Caviar uit Dilbeek doet daar zijn profijt mee. Die man – een Belg nota bene - koopt werkelijk voortreffelijke Italiaanse wijn in.

Bordeaux supkes

Het probleem van het dalend wijnverbruik in restaurants? Ik zal het u zeggen: ge moet duur drinken en het past nooit bij wat ge eet. Iedereen moet bordeaux supkes drinken uit de slechte jaren 2001 en 2002 die ze ingekocht hebben aan een euro of vier. Dat schenken ze aan veertig-vijftigeuro. En dan zeggen de mensen: Kom zeg, wat zitten we hier te doen? We blijven thuis, hé!
Restaurants zijn compleet verkeerd aan het werken. De maaltijden zijn te goedkoop en ze pakken winst op de wijn. Dat is dramatisch, want ze willen verdienen op iets waar ze niets aan toevoegen. En aan hun eigen werk – het koken – houden ze niets over. Daarom gaat het gastronomisch gezien niet goed met de horeca in België.

Guido Francque

Ik heb onlangs een beetje gebotst met Guido Francque (Eerste Sommelier van België, wijnauteur, wijndocent en ex-uitbater van Brasserie Hertog Jan in Brugge – pw). Ik heb hem uitgedaagd: stuur mij een lijst van 20 restaurants waarvan de wijnkaart in orde is wat de prijs betreft. Ik zal naar alle twintig gaan. Ik zit nog te wachten op mijn lijst… Pas op, er zijn er die het eerlijk spelen. De la vigne à l’assiette in Brussel, bijvoorbeeld. Ik geloof dat die vijf euro bij elke fles bijrekent. En als je een fles wil meenemen naar huis, krijg je ze mee aan vijf euro minder. Dat is volkomen logisch, maar zeldzaam.

pvdw

(volgende keer oa over de Comme Chez Soi en...jonge sommeliers)

 

 

11:30 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (32)

Commentaren

woehoe naar dat stuk over de comme chez soi zit ik wel uit te kijken..

Gepost door: Little Witch | 31-07-08

on woehoe yes, on topic:

jonge sommeliers.

Gepost door: Tienne | 31-07-08

aankoop via eBay Zeer regelmatig koop ik een wijntje aan via eBay; 1 minuut geleden ook.
Een Paciencia 2003 van Bernard Magrez. Een 94 van Parker. Gekocht voor 25€. Volgens mij een goeie deal.

Gepost door: Brinta | 31-07-08

@ Brinta Gefeliciteerd, ik was deze ook aan't volgen. Maar ik heb wel niet geboden. Laat zeker weten hoe hij is wanneer je de fles soldaat maakt.
Ik heb een 14-tal dagen terug ook een mooie koop gedaan. Toen heb ik een kistje gekocht met daarin een Chateau Mont-Redon 2004 (rode C9Dp, een 90p van IWC) en van hetzelfde chateau een 2006 (witte C9dP, 1* in de GH) voor het luttele bedrag van 17,76, wetende dat deze beide flessen afzonderlijk op de colruyt-site al minimum 22 euro kosten.
Eerder kocht ik op eBay ook al een Dom Schlumberger GC Kessler Gewurztraminer 2000 (90P WS) voor amper 8,5 euro.
Om af te sluiten kocht ik alhier ook de 2e wijn van Chateau La Tour Blanche (Les Charmilles Tour Blanche) uit het wonderjaar 2001 voor slechts 13,75 euro. Nu moet je weten dat de eerste wijn van dit chateau in 2001 schitterende commentaren heeft gekregen (97P RP en 93P WS). DE Winedoctor omschreef deze 2e wijn dan ook als "extreme good value" en bedacht hem op 2 verschillende momenten met hoge punten (17/20 en 18/20). Zeker wanneer je weet dat bvb de eerste wijn in 1999, toch ook geen slecht jaar in Sauternes, slechts 16,5/20 heeft gekregen en deze door de winedoctor toch ook als "very good indeed " wordt omschreven.

Om af te sluiten wil ik alleen maar zeggen dat er overal koopjes kunnen gedaan worden zolang je je ogen maar openhoudt.

Gepost door: Carl | 31-07-08

@ Carl Toevalligerwijs heb ik die 2e wijn van Tour Blanche hier ook liggen. Deze hadik begin december vorig jaar bij de Delhaize gekocht aan 12€. Hij ligt nog steeds te wachten overigens omdat ik nog geen geschikt moment heb gevonden om hem te openen.

Stiekem spendeer je toch wel wat centen aan wijn per maand. Ik toch. Mijn volledige bedrag aan maaltijdchecques gaat er elke maand door aan wijn. Voorheen meer op de Spaanse markt gericht, maar tegenwoordig neem ik vaker een Franse Bordeaux mee. Van Italiaanse wijnen heb ik nog te weinig gedronken. Kun jij me een wijn aanraden rond de 15€ die me overhaalt?
De wijnen van Dom Schlumberger ken ik ook.. en dan zeker de Pinot Gris die vorig jaar nog voor 2+1 werden aangeboden in de Delhaize vanwege hun De Standaard actie die nu ook weer loopt. Deze stonden ook op een mooie plaats in de WS top 100 als ik me niet vergis.
Het chateau dat je noemde heb ik nog niet gedronken en ik zal het eens in de gaten houden. Bedankt!

Gepost door: Brinta | 31-07-08

@ Carl BTW als je eens goesting hebt om hem te proeven.. of om een kleine Rioja degustatie te doen dan hoor ik het wel. Ik heb ook nog een Finca Allende uit 2004 liggen (91 Parker) en een Marques de Murrieta Ygay Reserva uit 2001. De laatste had niet zo'n hoge score (WS geeft hem 87 geloof ik).
Het kan ook later... deze wijntjes mogen nog wel even rusten :)

Gepost door: Brinta | 31-07-08

Geduld De Paciencia 03 staat ook in Roncq te koop aan 25 euro en enkele centen. De 04 à 35 euro.

Momenteel is Colruyt begonnen aan de zomeropruiming van hun collishopwijnen.

Ik heb gisteren in Hyperwine wa Rhône Guigal 2005 à 7.90 gekocht. Ik ga deze straks eens proeven.
Verder was er nog St-Joseph in wit 05-06 en rood 04, Crozez-Hermitage 2005 (13.90), Côte-Rôte Brune et Blonde 2004 (36.90).
Proever : St-Joseph Alain Voge les Vinsonnes 06 à 17.00

Verder nog een rosé om te proeven meegebracht uit Auchan: à Table 2007 (S. Dérénoncourt) à 3.99 euro.
Verder nog enkele flessen wijn waarvan mijn vader het beter niet weet.

Gepost door: Tienne | 01-08-08

"Verder nog enkele flessen wijn waarvan mijn vader het beter niet weet."
Haha, got it!

Colruyt:
Mocht ik nog enige eurocent budget overhebben ik ga voor
Château d''Aiguilhe 2002
Château Les Charmes-Godard 2006
Château Rieussec 2002 75 cl

@Brinta:

Zeer aan te raden Italianen:

Montefalco Rosso 05 (12 euro)
Montepulciano d'Abruzzo - Cagiolo 05 (fantastisch voor 15 euro)
beide bij cavatappi
En (weliswaar een blockbuster maar zal elke Bordeaux knock out slaan bij een blindproeverij):
PODERE SAPAIO – BOLGHERI
“VOLPOLO” BOLGHERI (16 euro)

Gepost door: vinejo | 01-08-08

@ Vinejo Schitterend. Helaas woon ik in het Antwerpse, maar als ik in de buurt van Gent ben zal ik er eens binnenstappen. Bedankt voor de tips. Ik ken zeer weinig van Italiaanse wijnen en heb tot nu toe meestal de slechtere gedronken.
Net nog eens door mijn wijnkast gegaan en blijkt dat ik nog 2 (volgens mij) betere flesjes heb liggen: Paolo Manzone Barolo Serranlunga, maar die mag nog niet wakker worden. En een flesje Cum Laude 2004 van Banfi waarvan ik geen idee heb wanner die gekraakt mag worden.

Gepost door: Brinta | 01-08-08

En nog koopjes.... Vorige week was ik ergens ver in Limburg voor 't werk en ben daar op een paar kilometer 2 kleine GB'tjes tegengekomen. De buit:

- Fiefs de Lagrange '05: 13,90 euro
- Croix de Beaucaillou '04: 15,90 euro
- Chateau Lagrange '03: 26 euro

Leve de solden !

Maar zoals Brinta zegt: het wijnbedrag/maand is niet van de poes !
Dat zal toch wel moeten minderen want we hebben net een huis gekocht. Weliswaar MET wijnkelder: van een dilemma gesproken ;-))))

Dave

Gepost door: Dave | 01-08-08

Piancarda @ Brinta: weliswaar een stuk goedkoper dan 15 Euro (8 Euro), maar de Garofoli Rosso Conero Piancarda (Marche, 100% Montepulciano, Delhaize) is wat mij betreft een dikke aanrader!

Gepost door: NCO | 01-08-08

@NCO Awel, die ga ik vanavond halen en zeer binnekort eens drinken. Tnx

Gepost door: Brinta | 01-08-08

Tour haut caussan 2005 ergens zien staan op een franse website aan 12,00 euro. Gezien de goede beoordelingen in de venejo 2de wijnenchallenge een koopje?

Gepost door: bruno | 01-08-08

aan 12 euro THC 2005 kopen: NIET wachten
THC 2005 drinken: ZEKER wachten...

Gepost door: vinejo | 01-08-08

Bourgogne Heeft iemand een idee of de Bourgognes uit de kelderresten van de colruyt het proberen waard zijn? Meeste al niet wat te oud? Of heeft iemand betere Bourgognetips?

Gepost door: Matten | 02-08-08

De enkele Bourgognewijnen uit Colruyt die ik al proefde konden me niet echt overtuigen (hoewel, Erik, die Corton-Combes van jou was heerlijk--dat verslag van die avond bij Jan raakt maar niet af en ben notities kwijt--weet je wat, ik zet het hieronder...)
Maar terug ter zake, Matten, ik denk dat je voor de betere Bourgognes best bij de kleinhandel gaat. Colruyt zal maar een bepaalde wijn verkopen als er een voldoende hoeveelheid van wordt gemaakt, en laat dat nu bij de goede domeinen meestal niet het geval zijn...

En zoals beloofd, hier 1 van die verslagen die nooit afraken (oa met enkele goede Bourgognes, waarvan 1 van Colruyt)

De tijd gaat te snel. Alweer twee weken terug nodigde Jan ons uit voor een avondje wijn- gerecht. Leuk idee, de gastheer zorgde voor lekker eten (én dito wijnen), de gasten brachten passende wijnen mee.
Dit concept (ahum) bracht ons slechts in één staat van Amerika ( California) maar in heel wat meer staten van vervoering.

Bij de heerlijke oeuf bourgignion dronken we volgend lekkers:

Arbois R Treuvey 2005 (les corvées): Nog voor we de rest van de flessen proefden werd deze wijn al uitgeroepen tot revelatie van de avond. Iets tussen Beaujolais en Bourgogne maar toch met een eigen karakter, fris en fruitig maar met een mooie diepte. De trousseaudruif is onbekend maar door ons niet langer onbemind. Ter plaatse gekocht door top-prijskwaliteitsontdekker PvdW (7€!)

Corton-Combes grand cru
Bij hun bezoek aan Bourgogne hadden Erik en co deze wijn gekozen op restaurant om de plaatselijke Bourgondische eieren mee te begeleiden. En Erik is er dan eentje die denkt‘wat goed is moet je niet veranderen’. Zo kennen we hem en zo hebben we hem graag ;-))
Hij bracht deze grootheid voor ons mee, een wijn met enorme finesse, wel al mooie evolutie (op dronk) en onmiddellijk herkenbaar als topbourgogne. Achteraf beschouwd wel degelijk de beste begeleider bij het gerecht.

KK houdt ook wel van een lekker grand cru sfeertje en bezorgde ons prompt een Mazy-Chambertin 1995 van Henri Rebourseau. Deze wijn zorgde voor twijfel en discussies, was ie te jong, was ie te oud of had ie een fout—persoonlijk vond ik ‘m top, vooral door z’n superlengte en complexiteit in de mond (voor alle duidelijkheid, dit was vóor het onthullen van het etiket-ik ben me genoeg bewust van de subjectieve beïnvloeding door de naam en reputatie van een wijn).

Ook Jan had aan Bourgogne gedacht, een Savigny les Beaunes 2002, hier zorgt het topjaar ervoor dat deze wijn z’n appelatie oversteeg. Heerlijk zuiver sap.

De wijnen bij het hoofdgerecht waren oa een heerlijke Cabardes en een Mondavi Cab Sauv 1996. Maar zoals gezegd, daar heb ik geen gedetailleerde TNs meer van...

Gepost door: vinejo | 02-08-08

Voor alle duidelijkheid die 2 weken zijn ondertussen 2 maanden en die Corton was (denk ik) van La Juvinière

Gepost door: vinejo | 02-08-08

avonturen op reis Beste allen, ben net terug van een weekje Loirestreek. Naast zwembaden, kinderboerderijen edm hebben de lieve dames van het gezelschap ons even toegelaten om de kanten van Sancerre en Pouilly-fumé op te zoeken.

En wie niet waagt, niet wint. Eergisteren belde ik naar Didier Dageneau om te vragen of we het domein even mochten bezoeken. Een lieve dame antwoordde en meldde ons dat we mochten aansluiten bij de dégustation van 14u. diezelfde dag.

Euforie maakte zich van mij meester. Het is alsof je eens belt naar Ausone of Domaine de la Romanée Conti om te vragen of we eens mogen binnen springen en horen dat dat kan.

Nu, vooraf had ik er niet veel van verwacht. De wijn zou wel fantastisch zijn maar we zouden hoogstens tegen betaling een paar druppels Silex of blanc de fumé mogen opsnuiven.

De euforie na het bezoek was dan ook onbeschrijflijk. We werden ontvangen door de zoon van Didier Dagueneau, Benjamin. We waren in het gezeschap van drie Fransen, waaronder één sommelier die er veel zoniet alles van kende. De kerel toerde de streek rond met de fiets.

Terug naar de dégustation. We werden onmiddellijk in het Walhalla binnengeleid, de kelder (of eerder: gekoelde loods) en daar lagen ze voor ons: 120 vaten Sauvignon blanc 2007, klaar om door de meester te worden geassembleerd. Didier Dagueneau kweekt de Sauvignon blanc op zes of vijf soorten percelen en we mochten eens proeven (lees: een serieus glas drinken van ...) elk perceel. Woorden schieten te kort, amen. Het was schitterend. Van de calcaire naar de Silex naar de Mont damnés (in Sancerre) (een helling waar de wijnstokken op een helling van 65 graden groeien). Elke wijn had zijn eigenheid maar allemaal waren ze zonder meer schitterend. Ik waande me even de Kermit Lynch. Alles was natuurlijk 2007 en de uiteindelijke assemblage moest nog gebeuren (alleen al de idee dat ik zoveel moois nog zou moeten mengen en mogelijks verkwanselen maakte wat ongemakkelijk). Dat gebeurt puur op smaak door de grootmeester zelve (de Franse medeproever had het over de main de dieu, wat overdreven was maar ik kon me er iets bij voorstellen).

Daarna en alsof dat nog niet genoeg was liet den Benjamin alle, maar dan ook àlle 2006 de revue passeren: Mont Damnés, blanc de fumé, pur sang, pur silex en als klap op de vuurpijl: de Astéroïde. Deze fles die aan de weeggeefprijs van 440 EUR op het domein werd verkocht, werd voor onze ogen ontkurkt voor uw dienaar (maar vooral voor de Franse sommelier).

En het waren niet de verdamphoeveelheden die je meestal krijgt maar wel serieuze glazen.

Met plezier kochten we een kistje Blanc de fumé.

En by the way: 2005 is ook hier - dixit den Benjamin - een fenomenaal jaar, net als 2007. Toen ik vroeg wat er nog was van de 2005, was het antwoord echter ietwat ontgoochelend: "rien monsieur".

Daarnaast onderhield de man ons over de familiegeschiedenis, de werkwijze, de experimenten van zijn vader enzovoort en hij maakte tijd voor ons. Schitterend.

Daarnaast nog volgende zaken gekocht in den plaatselijke Intermarché: Cantemerle 2004 (16 EUR). Colombo Crozes-Hermitage (10 EUR), Dame de Montrose 2004 (14 EUR). Ook nog te krijgen: Lafont Rochet 2001 (15 EUR), Chasse Spleen 2005 (19 EUR), Pichon Baron 2002 (42 EUR), Pontet-Canet 2004 (29 EUR) enz. maar het vakantiebudget was toen al op en we werden terug op de kinderboerderij verwacht (wat ook heel plezant was trouwens).

Sommige van de wijnen van Didier Dagueneau zijn te krijgen bij Boutelegier in Brugge en in Brussel passion du vin.

Vele groeten en hopelijk kunt u nu even niet verder door jaloersheid (of blijdschap omwille van zoveel wijngenot van een collega-blogger).

Gepost door: wim | 02-08-08

Jalousie beaulieu. Hier is er idd iemand die wat jaloers is.
Een goeie SB uit de Loire lust ik wel.
Verder of Joseph Mellot, Henri Bourgeois, Chateau de Tracy raakte ik wel nog niet.

"Spijtig" was je in de opperste staat van beroering en vond je het niet nodig om wat wijn in te doen om je Spleen te verchassen.
Vous le regretterez, zeker aan die prijs.

Gepost door: Tienne | 03-08-08

Vooral blijdschap, Wim en dan zeker omdat je dit avontuur op zo' n smakelijke wijze met ons hebt gedeeld.
Bedankt, het was even alsof ik erbij was...

(ps: als je nog een foto doorstuurt plaats ik het deze week op de hoofdpagina)

Gepost door: vinejo | 03-08-08

Tja Tienne akkoord met die Chasse Spleen 2005 ( en ook Lafont en co) maar wat Wim overkwam (een wijnbudgetair deficit) in die Intermarchékomt me zeer (eigenlijk té) bekend voor...

Gepost door: vinejo | 03-08-08

Ja Vinejo, je hebt gelijk. Verlofperiode, koopjes en ipv cola zero is het wijn zero.

Straks barst het geweld van de wijnfestivals weer los en is een structureel tekort het laatste wat we nodig hebben.

Ik drukte me mss wat verkeerd uit, maar ik wilde gewoon kwijt dat ik die ChSp05 als eerste zou nemen.

Soit, Wim had ne schonen congé en deed enkele goeie koopjes.

Gepost door: Tienne | 03-08-08

Bedankt voor de uitleg vinejo! Ik proefde onlangs Savigny-lès-Beaune "Rouvrette" 1Cru 2002 uit Colruyt. Hun bespreking was lyrisch, de mijne veel minder. Was niet slecht maar was al ver gevorderd in zijn evolutie. Iets teveel mokka ook. Te weinig voor 20 euro..

Gepost door: Matten | 04-08-08

Gigault, cuvée viva 2004 Heeft iemand deze al gedronken? Stond/staaat ook bij de kelderresten van Colruyt voor een 10 tal euro.

Gepost door: Rob | 05-08-08

Avonturen van Wim Mooi verhaal, Wim !
Ooit had ik ook het geluk aan een blinde proeverij deel te nemen waar de befaamde Dageneau wijnen geschonken werden. Ik kan je mening alleen maar delen: wat een finesse, wat een neus. De smaak van de Pur Sang is onovertroffen, maar eigenlijk ontgoochelde de Asteroïde wat: tov de Pur Sang vond ik de smaak nogal vlak, platjes, hoewel de geur onbeschrijflijk was, maar vermoedelijk kon dit ook liggen aan mijn vermoeide smaakpapillen na een dag proeven.

Ik hoor het al: volgend jaar voor jou weer kinderboerderijen, lieve dames en barbecue als drogreden om wijninkopen te doen !

Gepost door: Frederik | 05-08-08

Gigault, cuvée viva 2004 Heb er een kistje van liggen Rob, al 2 x gedronken en 2 x behoorlijk tevreden. Zéér merlot.

Gepost door: vinejo | 05-08-08

Dageneau en Colruyt Prachtig verhaal over Dageneau Wim!

De kelderresten v/d Colruyt zijn echt wel de resten voor een reden, lijken mij gewoon stuk voor stuk wijnen die ze aan de straatstenen niet kwijt raken no matter what the price. Misschien wat overdreven, maar van de ganse lijst heb ik me enkel 2 flesjes d'Aiguilhe 2002 aangeschaft. Blij dat Vinejo mij hierin steunt ;)...

Gepost door: Dust | 06-08-08

Lafage Onlangs geproefd:

*champagne grand cru Voirin-Jumel (te koop in Auchan aan 20 euro): niet slecht, moet volgens mij niet onderdoen voor de grote namen die 15 euro meer kosten. mooie frisheid, citrus en lichte caramel

*Languedoc, Mas belles eaux/ les Coteaux 2005 (te koop in colruyt, niet goedkoop) fruitconcentratie (en hout en kruiden) niet mis, enkel te veel alcohol in de smaak

*Nuits-St.-Georges/ Aux Saint-Julien 1999 van Daniël Bocquenet: na bijna 10 jaar nog springlevend, hout domineert in de neus, mocht men wat terughoudender zijn met de nieuwe eik, dan zou dit niet minder dan verbluffend zijn: fruitconcentratie top (aarde, bos en truffel komen er door)

*Domaine Lafage Coté sud 2005 (côtes catalanes): gekocht bij dirk grandry aan 6,80 euro. De prijs en de score vn Parker (89p) maakten ons nieuwsgierig. Zeer mooie drinkwijn, Parker overdrijft in zijn beschrijving maar zeker bijzonder lekker!
Ook al eens Fondrèche cuvée nadal 2006 geprobeerd: mooi potentieel maar nog te jong (tannine) (via de blog leren kennen, bedankt!)

Gepost door: Matten | 10-08-08

Gruaud 2001 Nog vergeten: eergisteren Château Gruaud Larose 2001 opgediept. Mooie neus met cassis, vlierbes, bos, putje... Mond viel tegen enerzijds door een klein tekort aan concentratie en vooral door te hoge aciditeit. Jammer! Château Saint-Pierre van hetzelfde jaar is van een ander niveau.

Gepost door: Matten | 10-08-08

Evenwicht Wat bedoel je daar eigenlijk mee?

Gepost door: Jean | 10-08-08

Champagne Voirin-Jumel Koop deze Champagne al jaren op het domein. Prijzen beginnen à 13,5 EUR (Tradition brut). 20 EUR voor de Grand Cru lijkt me erg duur. Ik dacht dat dat ter plaatse maar enkele euros duurder was dan de Tradition (rond de 16 EUR?). De millésime is overigens top (die kost rond de 18 EUR ter plaatse).

http://www.champagne-voirin-jumel.com/fr/grand-cru.htm

Ik zal de prijslijst eens zoeken.

Gepost door: Johan | 13-08-08

Dat zijn inderdaad mooie prijzen! 'k Ben benieuwd naar de millésime.

Gepost door: Matten | 13-08-08

De commentaren zijn gesloten.