28-07-08

Van Hove Files deel twee

Je hoeft geen dagen in de buurt van journalist en enfant terrible Herwig Van Hove door te brengen, om enkele controversiële uitspraken op te tekenen. Van Hove is een van die mensen die extremen oproepen. Ofwel ben je er vóór, ofwel ben je er tégen. Niet grijs, niet een beetje dit en een beetje dat. Neen: ofwel vind je hem een absolute knorpot, ofwel vind je dat hij met zijn aanval op heilige huisjes de nagel op de kop slaat. Kiest u zelf maar in welk kamp u zich bevindt na het lezen van onderstaande straffe  uitspraken.

Nieuwe Wereld

Het is niet moeilijk dat er zoveel belang gehecht wordt aan de wijnen uit de nieuwe wereld. Journalisten reizen veel liever naar Chili dan naar de Roussillon. Pas op, er zijn overal goede wijnen, ook in de nieuwe wereld. Maar het aureool van nieuwe-wereldwijnen is opgesmukt. Ik denk dat ongeveer driekwart van de wijn die hier bij ons verkocht wordt, Frans is.
Toch wordt er véél meer dan één kwart van de wijn
journalistiek aan de nieuwe wereld gespendeerd. Ik weet wel: jounalisten moeten schrijven over iets dat nieuw is. Maar wijn is elk jáár nieuw… Zuid-Amerika is een goed voorbeeld. De uitvoer daar is vooral gericht naar de Verenigde Staten, want ze denken daar dat Europa toch alleen maar in Frankrijk geïnteresseerd is. Die Amerikaanse markt is een heel andere dan de onze. Om te beginnen houden die niets bij: ze drinken hun vintage-port het jaar zelf, terwijl ze die eigenlijk twintig jaar zouden moeten laten rijpen. Neen, Amerika wil onmiddellijke wijnen, vandaar dat die dikwijls veel restsuiker hebben én gesteriliseerd zijn om het hergisten tegen te gaan. Dat zijn dus dode wijnen die lichtzoet zijn. En toch zijn er niet veel journalisten die dat schrijven, hé. Dat heeft ongetwijfeld met de leuke wijnreisjes te maken.
Een ander
voordeel van nieuwe-wereldwijnen, is dat de mensen hier er de prijzen niet goed van kennen. Dat vinden de restaurants interessant, want ze kunnen die wijnen aankopen aan twee euro en ze verkopen aan twintig euro zonder dat de klant zich opgelicht voelt. Als ze diezelfde vermenigvuldigingsfactor zouden gebruiken met een Léoville Las Cases of met een pint bier, zouden de mensen hen gek verklaren. Maar met nieuwe-wereldwijn lukt dat wel nog.

Duitse wijnen

De generatie van Roland Verbraeken heeft Duitse wijnen nooit naar waarde kunnen schatten. In de schaduw van 1940-1945 was het bijna landverraad om iets over Duitse wijnen te zeggen, laat staan ze te verkopen. Misschien was dat wel een goede zaak, want in zijn tijd was drie kwart van de Duitse wijnen zoet én dikwijls nog aangezoet. Nu is die verhouding net andersom en horen de Duitse wijnen tot de beste ter wereld.

Alcoholcontroles zijn geen probleem

Alcoholcontroles hebben nauwelijks invloed op het verbruik van wijn in restaurants. Reken eens mee: als je gaat zitten en je drinkt een derde van een fles wijn, zit je op de grens. Maar je metaboliseert een glas per uur. Dat betekent het volgende: als je een avond aan tafel zit – laat ons zeggen van zeven tot elf – dan mag je twee glazen drinken plus een glas per uur. Dat zijn er zes, dus een volle fles! De meeste mensen drinken geen fles, dus het gaat niet op om te zeggen dat de politie het feesten tegenhoudt. Ik zal u zeggen wat er aan de oorzaak ligt van het dalend restaurantbezoek. De mensen gebruiken de alcoholcontroles als drogreden om niet te moeten meestappen in de aftroggelarij van de horeca.

 

pvdw

(volgende keer : over  Bordeaux Supkes en Italianen )

 

12:17 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

Ik mag hem niet als persoon. Zijn kritiek daarentegen snijdt wel hout, denk ik toch . In principe heb ik het wel voro emnsen die heilige huisjes durven intrappen, maar ik vind hem dermate onsympathiek dat ik automatisch zal wegzappen als ik zijn kop zie.

Ja welke kant ik dan zit? Ondanks de nagels met koppen toch eerder langs de 'I hate him' zijde. Over wijn weet ik niet veel en denk ik dat hij best wel gelijk heeft, maar over koken heb ik hem al dingen horen zeggen ,waarvan ik denk: schoenmaker blijf bij je leest.

Gepost door: Little Witch | 29-07-08

Herwig for president De titel was even om de Van Hove-bashers op hun paard te krijgen :-)
Hij heeft natuurlijk zijn eigen stijl en is niet gespeend van enige zelfingenomenheid, maar hij kent zeker wat van chemie en bij extensie wat van eten&drinken. Hij schrijft soms hele zinnige dingen over de samenstelling van wijn en hoe dat wel of niet met de maaltijd is te combineren. En de uitspraken die PvdW hier verzameld heeft houden ook wel steek (al zou ik nu ook niet onmiddellijk de niet-droge Duitse wijnen gaan afkraken: ook daar zit grote kwaliteit tussen).
Wat nieuwe-wereldwijnen betreft, vraag ik me ook dikwijls af hoe die wijnen het vervoer zo "goed" verteren. Het is bekend dat naar de VS uitgevoerde Franse wijn daar lichtjes gekookt aankomt (Kermit Lynch heeft daar hilarische verhalen over). Maar dat zou toch ook moeten gelden voor wijnen die vanuit Chili of andere nieuwe wereldlanden naar hier komen? Tenzij, ze zoals Van Hove claimt "bewerkt" zijn. Daar zit natuurlijk ook goede wijn tussen, maar het is geweten dat men in de nieuwe wereld ook niet vies is van nieuwe technieken. Witte wijn die naar mango en banaan smaakt, heeft dikwijkls meer te maken met de additieven, dan met de druif of het terroir.

Gepost door: Peter | 29-07-08

De commentaren zijn gesloten.