19-06-08

Zuipen in bijberoep

Stel: Je bent 80.
(met een beetje geluk en een glaasje wijn per dag ben je er wellicht sneller dan je ooit had durven vrezen).
Je bent dus 80 en ontmoet op toevallige wijze een ouderling(e) van ongeveer dezelfde leeftijd.
Het klikt meteen. Je zit op dezelfde golflengte, je begrijpt elkaar blindelings, je houdt van- en lacht om dezelfde dingen.
Je brengt enkele zalige avonden met elkaar door en deelt meningen over mens, maatschappij, leven en lusten.
Je geniet ten volle van de nieuwe vriendschap.
Maar bij het slapengaan, terwijl je je gebit in het glas op je nachttafeltje dropt, maak je je deze bedenking.
Waarom heb ik deze persoon niet eerder ontmoet? Hadden we elkaar eerder gekend waren we misschien wel heel goede vrienden geworden...?
Trouwens, hoeveel gelijkaardige vriendschappen heb ik in mijn leven niet gemist?
Hoeveel mensen zouden er zo op deze aardbol rondlopen waarmee ik ook een ongelooflijke band had kunnen opbouwen? Maar die ik nooit heb ontmoet?
En ...
Is elke vriendschap inwisselbaar?
Zijn er voor elk van je beste maten honderden anderen die dat evengoed hadden kunnen zijn? Of erger nog, honderden die bétere maten waren geweest?
Tuurlijk wel.
Tuurlijk niet. 
Ik vroeg me dit gewoon af na twee opeenvolgende ontmoetingen vorige week.
Over de eerste had ik het al eerder (hallo
BvC), maar woensdagavond was het wéér bingo.
Steven is sedert 2005 afgestudeerd aan Syntra en kan zichzelf dus volwaardig sommelier noemen. Zoals velen in zijn geval droomt hij ervan om zich 100% aan de wijn te wijden, ook professioneel. Maar voorlopig doet hij het in bijberoep.
Zuipen in bijberoep, het heeft wel iets.
Steven kiest echter graag zélf wat ie zuipt en importeert dus wijn.
En Steven heeft geluk. Hij heeft een neus voor kwaliteit.
Voor
PvdW en uw dienaar had hij die woensdagavond in juni een keur aan mooie wijnen meegebracht. Stuk voor stuk bijzondere wijnen. Meer nog, het waren ook bijzonder betáalbare wijnen.

1.
Casa de Mouraz, Dao 2005. Gemaakt van ‘tinta roriz’ (de Portugese vorm van tempranillo), touriga nacional (de Portugese nationale druif) en nog enkele plaatselijke druiven. De wijn kreeg acht maanden lagering op Franse eik (Nevers).
Intens kleur, rijke neus met rijpe braambessen, cassis (op dag twee), heerlijke kruidigheid met kaneel maar ook garriguekruiden. Fris en geconcentreerd in de mond, met rijpe (maar intens aanwezige) tannine.
Acht euro zei Steven en wij bestelden blijmoedig ons kistje.

2.
Château Combebelle St Chinian 2005
Biodynamisch geteelte druiven syrah (70%) en grenache noir (30%)) kneden een pure en verleidelijke fruit-en kruidenbom. De 12 maand in Franse eiken vaten zorgt voor genoeg rondeur om de onstuimige zuren en tannine in deze sappige wijn te temperen. Een heel licht bittertje kruidt de mooie finale.
Wat moet dat kosten meneer? Acht euro! Onklopbaar aan die prijs 

3. Domaine Piquemal "La Colline Oubliée" Cotes du Roussillon villages 2004 40% mourvèdre, 30% syrah, 15% grenache noir & 15% carignan (oude stokken) zorgen voor een complex geheel met ook hier zeer rijp fruit en lichte carameltoetsen van de houtlagering. Maar vooral ook munt, thijm en kalisse. Een moeilijke naam, een oubollig etiket maar een fantastische wijn.
Tien euro en ook u kan genieten van dit staaltje zuivere ambachtskunst.


De iets duurdere wijnen konden me eigenaardig genoeg dan weer minder bekoren

4.
Château Cluzeau Bergerac 2005  70% merlot en 30% cabernet sauvignon.
Is it a beumb? Yes it is. Zeer aromatische neus met veel hout, chocolade, kokos. Ook in de mond naast zwart fruit tamelijk wat houtinvloeden, geen geroosterde toetsen maar eerder mokka en caramel.. Voor mij was deze wijn iets te gekunsteld, hoewel ik me kan me voorstellen dat dit een allemansvriend is. Eén glaasje is leuk maar ook genoeg. (11 euro)

5.
Château Cluzeau L'Empyrée Bergerac 2005 De omgekeerde verhouding hier van de vorige: 70% cabernet sauvignon, 30% merlot.
Fermentatie op cuve, malo op barrique, alle druiven gaan 16 maand op nieuwe eik.
Ook hier die typische vanille en karamelgeur die me doet denken aan een luxueuze vin de pays d’ Oc. Toch is de wijn hier meer gestoffeerd en gestructureerd en dekt het rijp zwart fruit veel meer de ambitieuze houtlagering. Ik vraag me af wat dit na vijf jaar op fles zal geven maar in deze toestand is het not my piece of cake. (20 euro)

Inspector Clouseau

Het verschil tussen de eerste drie en de laatste twee wijnen kan ik in één woordje plaatsen.
Authenticiteit.
Het verschil tussen enerzijds het resultaat van terroir, passie en traditie, anderzijds een technisch goed gemaakt maar gekunsteld, berekend en commercieel product 
Ik hou het dus bij de eerste drie wijnen. Hedonistisch genot onder de 10 euro, waar vind je dit nog? Probeer ze en gebruik er uw beste glazen voor, ze verdienen het.
Opgelet, deze genotsmiddelen niet te warm drinken en best karaferen. De tweede (en zelfs derde dag) waren ze namelijk stuk voor stuk nóg beter.
Dit is een heuse
kooptip mét garantie: Indien u één van de wijnen niet lust kom ik hem persoonlijk bij u uitdrinken.drinksmiley

(Verkrijgbaar bij wijnhuisTinto, 11+1 op alle wijnen)

14:26 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (23)

Commentaren

Tinto Steven is inderdaad een toffe, jonge kerel met vééél kennis van zaken en een neus voor kwaliteitswijnen en dan liefst aan een zachte prijs en gemaakt met hart en ziel. Keep up the great work, Steven!
By the way, ander hoofdstuk: vanaf zaterdag in Aldi: Quinta del Rio 2005, Crianza.
Hopelijk mag die beter wezen dan Quinta del Rio(ol) van 2004 (zie Vinejo's archief, eind mei en begin juni 2007). De 2002 was prijs/kwaliteit top (cfr PvdW)

Gepost door: Bert | 19-06-08

off topic Vandaag in De Standaard volgend opmerkelijk bericht:

Vlaamse wijnboer meet zich met internationale toppers
LUBBEEK - De Hagelandse wijnbouwer Maurice Fol ging gisteren de strijd aan met zes internationale topwijnen.


In een blindproeverij werden zes van de beste wijnen van de Hagelandse wijnbouwer Maurice Fols uitgespeeld tegen zes wereldvermaarde wijnen. Alleen zijn zoon, topkok Frank Fol, kon de zes Vlaamse wijnen eruit halen.

Volgens kenners is daarmee bewezen dat de Hagelandse wijn op wereldniveau meedraait. Wijnbouwer Maurice Fol, vader van kok Frank Fol en voorzitter van de Vlaamse Professionele Wijnbouwers, nam nochtans een risico door zich te meten met enkele internationale topwijnen. Het idee kwam van wijnautoriteit Guido Franque.

'Ik wou bewijzen dat de Belgische wijnen op een hoger niveau meedraaien dan de modale Vlaming denkt', vertelt Maurice Fol. 'Dat is gelukt. Bij een blinde proeverij waarin zes van mijn beste wijnen het opnamen tegen zes internationale topwijnen, kwam dat tot uiting. Van de tien proevers kon alleen mijn zoon de juiste zes wijnen aanduiden als Hagelandse wijn. De rest van de proevers kon met moeite de helft terugvinden.'

Maurice Fol vierde gisteren 35 jaar Hagelandse wijnbouw op zijn domein Tempelberg in Lubbeek. Samen met vier collega's was hij indertijd de grondlegger van de Hagelandse wijnbouw. (ibo)

Gepost door: patrick | 20-06-08

Een mooi bijberoep en een mooie bedenking, dat van die vriendschap. Ik ben blij dat ik mij die vraag halverwege de 80 al heb mogen stellen. Wat de wijnen betreft; het is geweldig dat jonge beginnende wijnhandelaars op zoek gaan naar bijzondere, maar betaalbare wijnen. Soms ontdek je dankzij hen pareltjes.

Gepost door: food fan | 20-06-08

Zuipen met stijl zo is het vinejo, stel je voor dat je elke goeie fles alleen moet soldaat maken - ik schakel meteen over op liters mojito (en wie weet heb ik dan nog behoefte aan een lijntje ....).
Ben er van overtuigd dat de nabije wijn-toekomst er een zal zijn van de terugkeer naar finesse, authenticiteit (inderdaad jo) , laat ons samengevat stellen de perfecte symbiose tussen emotie en ratio. En daar doen we het voor.....

Gepost door: BvC | 20-06-08

Poujeaux 2001 Vinejo, ik ben weer verzoend met Bordeaux, middels een Poujeaux uit 2001 ;-)
Toffe tips!

Gepost door: Matten | 21-06-08

@matten & vinejo ben al een tijdje weg aan 't drijven van Bordeaux, maar Poujeaux blijft het doen, één van mijn benchmarks daar. Eind 2007 is Poujeaux verkocht aan de familie Cuvelier (oa Clos Fourtet) - bedoeling is een nieuw élan te geven aan dit fantastisch stukje vinologisch genot. Wie iets wil lezen over Clos Fourtet, zie website van commanderij Osiris, Gent www.commanderijosiris.be)

Gepost door: BvC | 21-06-08

Deze avond gedronken Daarnet een fles Lagrange van 1985 soldaat gemaakt, mmm wat was hij nog lekker voor zijn leeftijd, in de neus nog kersjes en wat aardbei, geen putteke. Spijtig had ik maar 1 fles :-(. Ook deze avond gedronen chateau Camino Salva van 2004 een haut medoc uit de Colruyt, nog wat aan de jonge kant, maar best te pruimen.

Gepost door: Jeroen | 21-06-08

Dit weekend mijn eerste Bandol gedronken... en dan nog een rosé. Ik kan mij niet herinneren wanneer ik nog eens rosé dronk maar de goede commentaren hier over sommige (Bandol) rosés trokken mij over de streep. En ik moet zeggen, de Barthes 2007 (Colruyt) smaakte zeer lekker bij de koude pasta met zongedroogde tomaten, pesto, komkommer, kerstomaatjes en parmezaanse kaas... Smaakt naar meer, zowel de wijn als de pasta!
Dezelfde avond dronk ik ook nog de Cote Montpezat - Cuvee Compostelle 05 (Cotes de castillon, zie andere commentaren eerder op deze blog). Lekker in de mond maar bij deze wijn overheersten de tannines echt alles (zelfs na gedecanteerd te zijn). Geen verschil op dag 2. Op dit moment "trekt" het een beetje te hard naar mijn goesting, ik ben benieuwd hoe dit gaat evolueren in de toekomst ...

Gepost door: NCO | 23-06-08

Die Montpezat... ... blijft trekken, ik heb hem ook een tijdje opengehouden.

Gepost door: Dust | 24-06-08

@ Dust Gisteren de fles leeggemaakt, na 4 dagen trok hij al iets minder maar hij bleef toch nog serieus plakken op de tanden...

Gepost door: NCO | 25-06-08

Ik schreef hierover: "De mond is iets lichter maar zeer aangenaam tot plots op het eind zuren en tannines vechten voor een plaatsje op je tonghepitheel. "

Ze zijn dus idd met veel en ze zijn zeer sterk, maar volgens mij waren die tannines niet onrijp (en worden ze nog benadrukt door de hoge zuren--ook al een factor die de houdbaarheid verhoogt.)
Ik denk dus dat deze wijn ooit ( na járen geduld) evenwichtig zal zijn.
Maar goed, dat dachten mijn ouders vroeger ook van hun enige zoon...

Gepost door: vinejo | 25-06-08

@ Vinejo :-) LOL

Heb geen idee of dit nu onrijpe tannines zijn of iets anders ... maar optimist als ik ben ga ik er van uit dat mijn andere flesjes na x aantal jaren heel goed gaan zijn met mooi versmolten tannines!

Gepost door: NCO | 25-06-08

off topic Kanonkop pinotage en een CS-CF-Merlot blend (allebei 2005) in aanbieding in Collyshop. De prijs lijkt me niet veel duurder dan toen ik jaren geleden een paar van die fleskes kocht ter plaatse. Iemand ervaring met recente jaargangen?

Gepost door: Bruno | 25-06-08

@NCO Tannines die van de druiven komen kunnen heel erg samentrekken bij een jonge wijn (vroeger waren de topwijnen in hun jeugd zelfs ondrinkbaar) maar zullen verzachten door ouderen. Mochten ze van het hout komen is dit niet het geval. Maar volgens mij kwamen ze dus wel degelijk vd druiven dus ik denk echt dat je optimisme( mits enig geduld) volkomen terecht is.

@Bruno
Ik kreeg ook die folder en betreur enorm dat ik geen stuiver wijnbudget meer over heb--ik denk idd dat dit mooie prijzen zijn voor zeer mooie wijnen( niet de pinotage, daar hou ik niet zo van)
Dronk onlangs een fantastische merlot - estate 2004 die de Conseillante 1998 ernaast totaal verpletterde.

Gepost door: vinejo | 25-06-08

De pinotage 2005 kregen we onlangs blind tijdens het examen wereldwijnen. Ik vond 'm wel prachtig. De soms wat afschrikwekkende teer-aroma's zaten er helemaal niet in. Ik herkende hem wel als een klasse-Zuid-Afrikaan, maar maakte er zelfs een cabernet sauvignon van. Normale prijs ligt op ongeveer 25 euro, dus dit is een koopje.

Gepost door: PvdW | 25-06-08

Afschrikwekkende teeraroma s misschien niet, maar wél Inotiol.
Zeer typisch maar niet mijn smaak...

Gepost door: vinejo | 25-06-08

Kanonkop Koop ook eens de Vedette 2005 (een blend) in GB:
5.70€. Veel waar voor weinig geld

Gepost door: Bert | 26-06-08

Excuse me ik bedoelde natuurlijk KADETTE en niet Vedette....

Gepost door: Bert | 26-06-08

De Kadette wordt gemaakt op basis van de jonge wijnstokken en is niet echt een superwijn, maar voor de prijs zeker dik OK.

Anyway, ik was vandaag (zoals geregeld) eens de rode prijzen v/d Collishop aan het bekijken. Zag de Kanonkop Pinotage a 16 of 17 EUR idd ook staan - mijn bestelling voor een kistje (6) staat op mijn PC boven te wachten (ik heb geleerd minstens 4u te wachten voor elke aankoop). Ik hou van Pinotage, en de 2005 schijnt zeer goed te zijn (ergens een vergelijkende test gevonden van de laatste 10 jaargangen). Dit kost elders makkelijk 20-25 EUR, dus lijkt mij een koopje voor liefhebbers van de 'varietal'.

Ivm. die Montpezat, ik denk dat mijn mening over de al dan niet rijpe tannines genoegzaam bekend is ;). Ik heb hier een veel te jonge fles top Bordeaux - Pontet Canet 2004 - openstaan (had iets te vieren - promotie!), en daar zitten ook nog een pak stevige tannines in (quote RP: 'excruciatingly tannic'), maar die zijn toch van een totaal andere soort.

Trouwens een topwijn; die PC 2004. Eén van de duurste flessen die ik al dronk (40 EUR), maar echt z'n geld waard. Klassieke Pauillac - groots en complex, cassis, smoky neus, lange afdronk; en voorlopig ook monsterlijke - maar zeer rijpe :) tannines. Voor mij een 93/100, met potentieel voor meer. Is waarschijnlijk pas binnen een jaar of 10 volledig op dronk. Als je dit nog kan vinden aan 40 EUR: kopen!

Gepost door: Dust | 27-06-08

Pontet Canet 2004 Inderdaad een rasechte topwijn.
Werd op deze blog ook al eerder besproken.
Ik had het geluk een partij te kunnen kopen (door fout in winkel) aan 24.52€...
Nog 16 flesjes over. Elk jaar eentje drinken :-)

Gepost door: Bert | 28-06-08

@ Bert You lucky bastard. Geniet er in elk geval van

Gepost door: Carl | 28-06-08

PC 2004 aan 24,5€... Voor die prijs mogen ze hier een camionette vol van dat spul komen afzetten. You lucky bastard indeed! :)

Gepost door: Dust | 29-06-08

Vind ik ook! (maar Bertje is zo lief geweest er mij zes aan die prijs door te verkopen---waarbij ik van de weeromstuit al op eentje getrakteerd heb uiteraard..;-)
besprekingetje zie hier:

Gepost door: vinejo | 29-06-08

De commentaren zijn gesloten.