16-06-08

Mia Zapata

Had ze dan geen bodyguards? Vroeg m’n dochter onschuldig.
Neen,
Mia Zapata had jammer genoeg geen lijfwachten toen ze die nacht in 1993 na een optreden naar huis wandelde. Ze werd opgewacht door een sicko die haar verkrachtte en vermoordde.
Ze was die periode op weg om, in de slipstream van
Nirvana, Mudhoney en andere Seattletalenten de volgende hype te worden in het alternatieve gitaarrockcircuit.
Trakteer jezelf op Another shot of whisky”, geniet van de fantastische stem van Mia (en de knappe punkrock van
The Gits) en drink ter nagedachtenis van dit veel te vroeg gestorven talent.
<!--[if !

The Gits: Another shot of whisky
Zelf opende ik ter ere van Mia een malbec van Catena... Zapata. De topcuvée van dit huis werd in een blindproeverij beter bevonden dan de premier grand cru classés van Bordeaux (het ging wel om de jaargang 1997 maar toch...).
Hun basiscuvée mag er echter ook zijn.
Catena Zapata, malbec, Mendoza 2005
: Een intense kleur en aromatische neus met koffie, zwart fruit en chocolade. In de mond geconcentreerd maar evenwichtig met een mooie afdronk. De tweede dag een neus van crème brulée en plots pákken rood fruit, aardbeiengelei en grafiet. Een gulle en stijlvolle wijn. Héél knap, net als het prijskaartje (12 euro, Grandrywines), terecht 91/100 gekregen van RP.

16:42 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (23)

Commentaren

Alamos Ik dronk recent op een degustatie de Malbec van de Alamos lijn (ook van Catena Zapata, te koop bij Westelwines). Voor 8 euro was dit best een lekkere wijn maar ook niet direct iets speciaals. Trouwens de Catena Zapata Malbec is bij Westelwines te koop aan 14 Euro...(toch wel een groot prijsverschil).

Dronk verder dit weekend nog een zeer, zeer lekkere Pomerol van 2002: Chateau de la Bridane (vignobles Saintout, 18 Euro, wijnhandel Ghoos).

Gepost door: NCO | 17-06-08

Monasterio Del Pueyo Kent er hier iemand de Monasterio del Pueyo, Somontano Reserva 2003 ? Staat in de nieuwe Aldi folder aan 7 Euro en zou 90 punten gekregen hebben van Bobbie Parker ...

Gepost door: NCO | 17-06-08

Bewaring Even een vraagje terzijde : Kun je wijn eigenlijk te nat bewaren? Ik heb nu recentelijk gemerkt dat er uit de grond (aangestampte aarde) in mijn kelder champignons (doorzichtige soort van paddenstoelen) groeien. Is dit wel een gezond milieu voor wijnbewaring?

Gepost door: Carl | 17-06-08

ESP & bewaring @NCO: de Monasterio ken ik niet maar voor de prijs van 6.99 eur kan je je broek niet scheuren. Gelijkaardig maar misschien nog net iets boeiender is de ABADAL SELECCIÓ PLA DE BAGÉS 2004, verkrijbaar bij Colruyt Collishop voor de prijs van 7.95 eur.

Boeiender wegens:
a) z'n originele blend van Cabernet Franc (40%), Cabernet Sauvignon (40%) en Syrah (20%), dus (eindelijk) geen tempranillo. Deze laatste druif verveelt me nogal snel waardoor ik de kelder blijf (aan)vullen met gefermenteerd druivensap uit Frankrijk, Duitsland, Italïe en Zuid Afrika.
b) als we Vinowalt mogen geloven geeft nonkel Bob 2 puntjes extra dus een mooie onderscheiding van 92/100
3) nog volgens Vinowalt kost deze wijn normaal het 3 voudige (24 eur). Een kleine google-tocht bevestigt dit maar blijft de vraag hoe Colruyt dit klaarspeelt...
4) deze wijn zou makkelijk 10 jaar kelderrust kunnen verdragen maar dit laatste zal de toekomst uitwijzen.

@Carl: goeie vraag, had een gelijkaardig "probleem" en het antwoord heb ik van Vinejo gekregen in woord & beeld: Kermit Lynch ... Nog het lezen & zien een grote zucht van opluchting geslaakt & dikke smile op m'n gezicht...

Gepost door: Lieven | 17-06-08

@ Lieven Ik denk niet dat ik helemaal mee ben met jouw antwoord. Ik heb dat boek van Lynch namelijk ook maar ik kan me niet herinneren dat daarin ergens over paddenstoelen gesproken wordt of het moet ergens in het deel over de Loire zijn...

Gepost door: Carl | 17-06-08

Pagina 50 -> 53 Carl, ok geen probleem maar misschien moet je eens pagina 50-53 herlezen.

Zie echt niet in hoe enkele paddestoelen in een natuurlijke kelder enige negatieve invloed kunnen op de bewaring & evolutie van wijn. Of dit nu voor Loire of andere wijn is maakt helemaal niks uit.

De fobie van natuurljke elementen (paddestoelen, schimmel etc) in een wijnkelder zijn vooral koren op de molen van verkopers van wijnfrigo's. Deze zien er misschien trendy uit en kan handig zijn als je geen kelder hebt maar mag toch geen reden zijn om uw eigen 'normale' kelder niet te gebruiken.

Gepost door: Lieven | 18-06-08

Ik wou dat er paddestoelen groeiden in mijn garage(annex wijnkelder). No reason to worry Carl, au contraire!

Gepost door: vinejo | 18-06-08

@Nco probeer eens een flesje maar veel moet je niet verwachten denk ik.
90 voor een somontano is niet het zelfde als 90 voor een Pauiilac (bij RP)
Verwacht u aan een lekkere maar complexloze (letterlijk!) wijn.

Gepost door: vinejo | 18-06-08

Abadal Ik heb die Abadal enkele weken terug besteld, maar hij is pas midden juli leverbaar. Ondertussen is hij uit rode prijs. Maar als hij zo lekker is als hij blijkt te zijn, zal het niet op dien euro komen.

Nog paar flesjes Pellebouc 06 besteld ook.
In eigendom van B. Thienpont ( een van de nazaten van...) : http://www.pellebouc.com/pages/nl/pellebouc_accueil_nl.html
De 2007 is terug te vinden in het gamma te Etikhove.

Gepost door: Tienne | 18-06-08

Bedankt voor de tip Lieven!

@ Vinejo: is dat echt zo ? Ik ging er tot nu toe vanuit dat 90 punten voor een Pauillac even "goed" (als je dat zo al mag uitdrukken) was als 90pt voor een Somontano of eender welke wijn ... Heeft Parker dan nog een (ongeschreven ?)relatieve waardeschaal tussen de verschillende deelgebieden/landen ?

Gepost door: NCO | 18-06-08

Jazeker In (deFranse vertaling van) zijn boek schrijft hij:

" La note attribuée correspond à mon appreciation d' un vin [b]par rapport à ses pairs[/b]

bvb voor wijnen die 90-100 krijgen:

" les vins ainsi notés sont extraordinaires et s' imposent comme les meilleures [b]dans leur catégorie[/b]

Gepost door: vinejo | 18-06-08

Bedankt voor de info Zo ben ik toch een beetje gerustgesteld betreffende de opslagplaats voor mijn schatjes.

Gepost door: Carl | 18-06-08

Allé, weer wat slimmer... Thx.

Gepost door: NCO | 19-06-08

super 90 wijn Aldi Volgens wijnidee is die 90 punten wijn van den Aldi niet terug te vinden bij Parker en bestaat het domein zelfs niet.....Fraude ????

Gepost door: gert | 20-06-08

Pla de bages Na een bezoekje aan Vinowalt en wat gegoogel, heb ik de wijze raad van Lieven opgevolgd en me een kistje besteld van de ABADAL SELECCIÓ PLA DE BAGÉS 2004 in de Colruyt. Lieven, nog eens bedankt voor de tip.

Wat betreft de 90pt'n wijn van de Aldi: ook die heb ik zitten googelen maar vond er weinig tot niks van terug (wat ik al verdacht vond voor een 90 punter van Bob)...

Gepost door: NCO | 20-06-08

Aldi en zijn toppers? Ik heb ook flink gegoogled en ook hun andere wijntopper Quinta del Rio 2005 Ribera del Duero vind je nergens terug. Volgens mij linke soep.

Gepost door: john troembon | 20-06-08

Aldi en zijn floppers ... M'n nieuwsgierigheid niet kunnen bedwigen en deze avond een Monasterio Del Pueyo ontkurkt.

Ofwel had Nonkel Bob een bijzonder slechte dag als hij die 90 punten uitreikte ofwel slaan Gert & John de nagel op de kop. Ik ga het voor het laatste... Dus NIET kopen die handel tenzij je van fan van chemische & zure wijn bent.

Gepost door: Lieven | 21-06-08

Den aldi Vandaag ook een flesje gaan halen, morgen eens proeven maar van wat ik hier boven lees, belooft dat niet veel goeds. Maar ja voor 7euro kan je al eens een risico nemen

Gepost door: Jeroen | 21-06-08

@nco Chateau la Bridane is toch absoluut géén Pomerol !!- het is een Saint-Julien van de familie Saintout - wie het geluk heeft om aan de 2005 te raken , doet een gouden zaak (kost ong. 15 €)
bvc

Gepost door: BvC | 23-06-08

@BvC Oeps, klopt, was inderdaad precies nog niet goed wakker toen ik dat schreef...

Gepost door: NCO | 24-06-08

Jan Over het Monasterio-mysterie van den Aldi :
er staat ondertussen meer info op wijnidee -
(quote)
Update 20/6/08: Aldi laat in een reactie het volgende weten: 'Het is geen vergissing. De oorspronkelijke naam van de Monasterio is Marboré en is afkomstig van Bodegas Pirineos in de D.O. Somontano. Om marketing technische redenen kan de originele naam niet gebruikt worden. Het is echter absoluut dezelfde wijn.' Parker-medewerker Jay Miller gaf de Bodega Pirineos Marbore Somontano 2003 in februari 2007 inderdaad 90/100 en meldde toen dat de wijn 'nog een jaar of twee flesrust nodig heeft en dan 10 jaar lang kan worden gedronken'. Waarvan akte.
(unquote)

Ik ben hem aan het proeven aan mijn computer en zoals altijd bij den Aldi is het eenmooie stunt, maar is het geen super-grootste wijn. Ik vind hem niet zo zuur als hierboven geschreven wordt.
Is een prima drink-wijn, zonder grote ambitie.
Een twijfelachtige 90-punten, maar al bij een al een redelijke wijn voor 7 Euro.

Gepost door: Jan | 24-06-08

Bedankt Jan voor deze info.
Persoonlijk koop ik nooit meer aldi (of lidl) wijn--oa voor wat je zei: een redelijke wijn voor z'n prijs is het beste waarop je mag hopen...

Gepost door: vinejo | 26-06-08

Even verder verdiepen:

- ook Wine Spectator heeft deze wijn = Bodega Pirineos Marboré 2003 beoordeeld. Resultaat: 90/100
- De Marboré van 2003 is op diverse Spaanse websites te koop. Prijs? Tussen de 16,50 en de 18 euro.

Zelf ook een flesje geproefd (op verscheidene tijdstippen): heb er nog bijgekocht... ;-)

Zure of chemische wijn? Hoe komen ze er bij!
Is het

Gepost door: Matt | 30-06-08

De commentaren zijn gesloten.