07-06-08

Wijnpersia

Rhonewijnen zijn hip, en terecht. Er wordt meer en meer op kwaliteit gefocust. Komt daarbij dat men de laatste jaren behoorlijk verwend is door moeder natuur. 2004, 2005, 2006 en nu ook 2007, aan grote wijnjaren geen gebrek in de streek.
Vandaag heb ik alweer enorm genoten van een Persia van Fondrèche (Ventoux). Lichte houttoetsen verstoren allerminst het overvloedige zwarte fruit en de mooie kruidigheid van deze 2006. Tophedonisme aan nog geen 15 euro (Dirk Grandrywines).
Ten huize van nieuwe wijnbuddie BvC (wat een aangename kennismaking zeg) dronk ik ook een prachtige Vacqueyras, Domaine de la Monardière 2005.
  Deze wijn is iets authentieker dan de Persia. Bij de Ventouxwijn voel je dat de wijnbouwer echt z'n best heeft gedaan om een mooie wijn te maken. De Monardière daarentegen lijkt gewoon een natural, een oertalent, een product van moeder Aarde dat weinig technieken en kunstgrepen nodig heeft om zijn kwaliteiten te tonen. Ook meer garriguekruiden,  zeer fijn en evenwichtig. Aanrader met grote A.

Tot slot nog 2 berichtjes uit de wijnpers: 

ek vtbal

 2007bordeaux

 

23:22 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (16)

Commentaren

Licata kampioen ! Ik ben een gelukkige getuige van het vorige kampioenschap toen ik inderdaad mijn Licata wijnpakket terug betaald kreeg (en als kersverse Italia supporter een leuke finale voorgeschoteld zag). Leuke actie !

Gepost door: Rick | 08-06-08

toemaatje en als toemaatje: enige betaalbare (minder dan 50euro) Réussite exceptionnelles 2007's (volgens RVF), nu te koop in primeur:
Chateau La Dominique, St Emilion
Chateau Gazin, Pomerol
Chateau Feytit-Clinet, Pomerol
Chateau Potensac, Médoc
Chateau La Lagune, Haut-Médoc
Chateau Sociando-Mallet, Haut-Médoc
Chateau Cantenac-Brown, Margaux
Chateau Malescot-Saint-Exupery, Margaux
Chateau Brane-Cantenac, Margaux
Chatea Gruad-Larose, St Julien
Domaine de Chevalier, Pessac
Chateau Haut-Bailly, Pessac
Chateau Malartic-Lagravière Blanc, Pessac

Gepost door: Rick | 08-06-08

2007 'exceptionelle' aan 'prix exceptionelles' Van op de Colruyt primeurwijne-n site:

Sociando-Mallet 29,5€
Gazin 38,95€ (RP 84-86)
Gruaud Larose 38,5€ (RP 87-90)
Domaine de Chevalier 30,95€ (RP 90-92)

Een Chevalier of Haut-Bailly (40€) kan nog een aanvaardbare, maar dan nog niet erg interessante koop zijn (2 elegantere Pessac-Léognans die het niet zo zeer van concentratie moeten hebben). De rest is gewoon lachwekkend duur.

En bij Colruyt zijn ze dan nog niet overdreven duur (heb er al gezien die makkelijk 5€/fles boven hun prijzen gaan).

Ik heb slechts één bestelling 'en primeur' gedaan voor 6 flessen, en dat was voor een vertikale verder te zetten (en eigenlijk was die wijn 10€ te duur).

Gepost door: Dust | 08-06-08

Rhone-rangers De (zuidelijke) Rhône wijnen zijn voor mij 'the next best thing'....Vinejo is correct in zijn beschrijving van beide gedegusteerde wijnen, waaw.....
Fijn om op deze blog te kunnen reageren. Aan alle derdejaars Syntra's die binnenkort naar Suze trekken: go for it guys!! binnen twee jaar is't mijn beurt.
Wat ik zo goed vind aan jo's blog: hier kunnen emotie en ratio rond wijn perfect in symbiose komen.....

BvC

Gepost door: BvC | 08-06-08

Primeurs en Rhône Ik kocht in 2003-2004-2005-2006 primeurs,
maar dit jaar zal ik er niet bij zijn.
Ik wacht op de tasting-notes van de herproeving van de 2007 vatstalen, om dan eventueel einde 2009 enkele wijnen te kopen. Ik verwacht dan mogelijks deze wijnen aan dezelfde prijs of zelfs goedkoper te kunnen inslaan.

Dit weekend Côtes du Rhône Villages Rasteau 2005 domaine Beaurenard geproefd (8.90 euro)
Gekocht in Hyperwine en aan te raden/te proeven.

Als weekendafsluiter CDP Chateau de la Gardine 2001: na een uurtje openstaan heerlijk.

Voor de Tijd-abonnees : la Gardine CDP 2005 tijdelijk in promo uit Colruyt (22.95 i.p.v. 25.50) per volledige verpakkingseenheid.

Gepost door: Tienne | 08-06-08

Rhône Inderdaad Fondreche is heel goed. Heb vorige week nog 3 flessen Fondreche Persia 2005 op de kop kunnen tikken nadat mijn voorraad al weer op was. Veel geluk gehad want daar is bijna niet meer aan te komen, de 2005 is fantastisch. Wijnhandelaren krijgen trouwens maar een heel gelimiteerd aantal flessen van dit domein vanwege de grote vraag.

Bordeaux Primeurs 2007: De kwaliteit/prijs justifieërd het niet om nu al te kopen (behalve de Sauternes) dus lekker wachten tot de Foire aux vins dan gaat 2007 zeker interessante koopjes opleveren.

@Vienne, probeer ook de Argiles Bleues van Domaine Beaurenard eens, de moeite waard.

@BvC, dank je, over een week zit ik in Suze dus ik duik nog maar even in mijn boeken, pppffffff!

Cheers,

Gepost door: Vinama | 09-06-08

Colruyt Sorry hoor, maar ik vind Colruyt niet altijd even interessant meer. Die prijzen swingen echt de pan uit. Ik heb het er écht voor over om naar Auchan te gaan in Ronq (of in Straatsburg, als ik er dan toch nog eens ben *dream dream*). Het prijsverschil is toch de moeite waard om de trip naar daar te doen.

Voila, dat moest er eventjes uit, na een eerste blik op de primeurprijzen. Volgens mij zijn ze in Bordeaux trouwens bezig die primeurtoestanden aan het af te schaffen: of je ze nu koopt in primeur of niet, allicht betaal je dezelfde prijs. Want normaal verhogen die prijzen nog nadat die prumeurtoestanden gedaan zijn. Maar wie is zo gek om voor een slecht wijnjaar zoveel geld te betalen. Ik hoorde vorig jaar al dat verschillende chateaux ermee wouden stoppen... We zullen wel zien.

Nu iets anders: ik zou eens nieuwe wijnstreken willen ontdekken. Met name Bandol. De vraag is: waar vind ik een goede wijn uit de Bandol voor niet té veel geld??? (liefst supermarkt)...

Gepost door: Jean | 09-06-08

@ Jean De prijzen zijn door de Bordelais gezet, Colruyt is gewoon de eindverdeler en neemt voor zover ik kan zien geen buitensporige marges (vgl. met andere verkopers van en primeur Bdx in België). De waanzin van de prijzen komt uit Bordeaux, niet uit Halle.

Wat niet wegneemt dat de Franse hypers kampioen blijven in de bordeaux prijzenslag, maar persoonlijk heb ik echt niet de tijd om uit Mechelen naar Frankrijk te trekken om een flesje wijn in te slaan.

En op deze manier kunnen ze het primeur systeem idd beter afschaffen...

Gepost door: Dust | 09-06-08

@Dust, Rick 2007 in primeur kopen lijkt me idd niet zo'n goed idee. De kastelen slagen er niet in om klanten te vinden voor hun rode wijn. Rode, want de witte (zowel droog als zoet) is wel geslaagd en begeerd.
Het gaat zelfs zover dat een chateau zoals Pape Clement de handelaars VERPLICHT voor elke kist witte Pape er VIJF kisten rode bij te nemen ( cfr Farr Vintners--die hem dan ook niet hebben binnengehaald)
Dus, zoals vinama zei, wachten op de foire aux vins (Dust, het is volgens mij wel die ene keer een verplaatsing waard, eventueel samen met enkele andere liefhebbers)--maar voor de Bord 2007 is het wel wachten toe 2009. Nu in september wordt het Bord 2006 ( ook al duur geprijsd maar iets beter van kwaliteit) en mss nog wat 2005 maar hopelijk ook nog veel 2004--het laatste redelijk geprijsde jaar in Bordeaux.

Bvc, die Domaine Gardies 2001 Tautavel La Torre was dus ook schitterend hé, maar ik verkoos toch de (beter geprijsde) Vaqueyras.

@Jean: In supermarkten vind je niet echt veel Bandol: Suffrene in carrefour (tot vervelens toe op deze blog vermeld), Souviou in Delhaize ( als ze 2001 of 2004 binnen hebben, koop maar, vermijd de 2000 of 2002) en Barthes in Colruyt (redelijk banaal, de rosé is wel lekker)
Onlangs proefde ik samen met andere studenten syntra (oa ook die van Antwerpen) de Noblesse 2001 (van de proer van Gaussen, Henri--bij de ruzie koos Gaussen de beste stukken grond, Henri koos de naam van het chateau en de gebouwen)--- de meest ontgoochelende Bandol die ik ooit dronk--ondanks topjaar 2001.
Sorry hé gasten, voor een echt goede Bandol zult ge eens bij me thuis moeten binnenspringen...

Gepost door: vinejo | 10-06-08

Foire aux vins Wanneer zou dat plaats hebben? Is er al een datum bekend? Ik ga namelijk op vakantie in september, en ik vrees het ergste...

Gepost door: Jean | 10-06-08

@Dust waar vind je Haut Bailly 07 aan 40?

Gepost door: Bruno | 10-06-08

Haut Bailly 2007 Gewoon even gezocht op www.wine-searcher.com (blijkbaar te bestellen bij 'Van Eccelpoel'. Ook even een Europe search gedaan en ook in UK/Frankrijk staat hij voor die prijs (bv. chateauclassic.com, 33 EUR excl. BTW en levering, dus all-in ongeveer 40 EUR).

Mijn mening over Haut Bailly aan die prijs is trouwens wat ik eerder al vermeldde: OK, maar niet bijster interessant. En zeker niet om en primeur te kopen, of per 12. Niet dat je dit château volgens mij ooit in de supermarkten aan zal treffen, daarvoor is de productie te klein en zijn er te veel loyale fans.

Gepost door: Dust | 10-06-08

Loyale fans dat heb ik al gemerkt op LpdV...
Maar zoals je zegt, ik heb deze wijn zelfs nog nooit gezien, laat staan gedronken..

Gepost door: vinejo | 10-06-08

Verkrijgbaarheid Persia Rouge 2006 Vinejo,
Sébastien Vicenti van Mas Fondrèche is natuurlijk een jonge tafelspringer maar volgens mij evenzeer een oertalent. Ik moet - helaas - beamen wat Vinama zegt over de verkrijgbaarheid van deze wijnen. De vraag is groter dan het aanbod en de prijzen zullen dus wellicht nog stijgen. De Persia 2005 is reeds volledig uitgeput maar als iemand nog koortsachtig op zoek is naar de Persia Rouge 2006 kan die - zoalang de voorraad nog strekt - bij mij terecht voor 14,66 EUR/fles (bij aankoop van een kistje van 12).
Groeten en tot vanavond hé (met een handvol flessen en de halve crypt-catalogue ;-)
Steven

Gepost door: Steven | 11-06-08

HB Een wijnkennis bestelde ooit eens Haut-Batailley.
Later constateerde hij dat ze per abuis Haut-Bailly geleverd hadden.
Die Haut-Bailly '98 vond ik zeer lekker.

In '98 bracht men ook een derde wijn onder de naam Pessac-Léognan op de markt.

Gepost door: Tienne | 11-06-08

Haut Bailly Mijn vader kwam destijds in contact met een importeur van Haut Bailly, wat toen (nog meer dan nu) een 'under the radar' wijn was. Hij heeft toen o.a. kisten van '89 en '90 gekocht. Mijn liefde voor Bordeaux is met die flessen begonnen.

De prijzen zijn de laatste jaren wat gestegen, maar sinds de Amerikaanse bankier Wilmers het domein heeft overgenomen van de familie Sanders is er ook serieus geïnvesteerd, en is de kwaliteit meegestegen. Blijft dus een redelijk koop, maar 't is al lang geen 'sleeper' meer. Ik heb toch alleszins m'n best gedaan om een paar flesjes van de 2005 te pakken te krijgen (beste ooit volgens RP), om hopelijk binnen 10-15 jaar m'n vader het plezier terug te doen...

Gepost door: Dust | 11-06-08

De commentaren zijn gesloten.