30-05-08

Seconds vins

Voor de liefhebbers:
Voor m'n scriptie over tweede wijnen schreef ik een aantal grote Chateaux aan.
Van de meeste aangeschreven kastelen kreeg ik een antwoord terug, in veel gevallen zelfs heel vriendelijk en uitvoerig. Van Latour en Cos d’Estournel kreeg ik zelfs via de post een volledig pakket met informatie, bij Cos begeleid door een vriendelijke handgeschreven brief met extra uitleg.
Een van de uitzonderingen was Mouton Rotshild.

De tweede wijn van deze premier grand cru uit Pauillac heet Le Petit Mouton. Het gaat dus geenszins om het alom gekende en commerciële merk Mouton Cadet dat in het barslechte wijnjaar 1930 dan wel als surrogaat van de eerste wijn op de markt werd gebracht maar tegenwoordig wordt samengesteld uit druiven afkomstig van verschillende appellaties in Bordeaux
Mouton Rotschild sprong pas in 1993 op de kar van de tweede wijnen (met ‘Le Second vin de Mouton, Vanaf 1994 heette hij ‘Le Petit Mouton’) maar op het internet is er geen verdere informatie over te vinden.
Blijkens hun antwoord op mijn mail willen ze dit liever ook zo houden (let ook op de ondertekening van de mail, de antwoorden van alle andere domeinen werden ondertekend met een persoonlijke naam, hier houdt men het op een koel ‘département commercial’).

 Nous tenons tout d'abord à vous remercier de l'intérêt que vous portez à nos vins ainsi qu'à notre société.
Notre site Internet www.bpdr.com, qui regroupe l'ensemble de nos vins et crus produits par
Baron Philippe de Rothschild, constitue notre meilleur support à destination de nos clients.
Nous disposons aussi d'un autre site Internet www.moutoncadet.com dédié à la gamme Mouton Cadet et Réserve Mouton Cadet.
Nous ne disposons pas d'autres éléments, cependant si vous avez des questions sur des millésimes en particulier, nous pourrons vous procurer des informations spécifiques.

Cordialement,
Département Commercial

Ook Cheval Blanc was niet erg happig met info over hun tweede wijn. Ik kreeg wel een mooie pdf met alle info over de eerste, maar het enige wat men zegt over de tweede wijn is dat de selectie gemaakt wordt na de vinificatie op basis van de cuves en dat “Le Petit Cheval” slechts een houtlagering krijgt van 12 maanden.

Magrez ( van La Tour Carnet, Fombrauge, Les Grands Chênes en vele anderen)  stuurde fiches op van zowat alle tweede wijnen maar bij nakijken was er in de gegevens enkel een (soms miniem) verschil in de percentages van de druivensoorten. De blend ( assemblage) als enige verschil tussen eerste en tweede wijn? We durven het te betwijfelen...
Nu ja, van deze domeinen kreeg ik ten minste nog antwoord op mijn mails.
Van enkele grote namen kreeg ik tot mijn spijt geen enkele reactie.

Chateau Montrose
Chateau Leoville Barton
Chateau Vieux Chateau Certan

Voor laatste wijn richtte ik me dan maar tot de heer Jacques Thienpont Deze is familie van de eigenaar van VCC en zelf maker van de gerenomeerde Pomerol Le Pin (-waarvan geen echt officiële tweede wijn wordt gemaakt, wel een wijn van de ‘restanten‘ van verschillende jaargangen die vooral voor vrienden en familie is bestemd. De naam is ‘Trilogie’.)
Van daaruit kreeg ik onmiddellijk volgend antwoord:
"De druiven van elk perceel worden afzonderlijk geplukt en de gisting gebeurt in afzonderlijke kuipen.Na de winter wordt de “wijn” geproefd en wordt er een selectie gemaakt.De “wijn” uit de beste kuipen worden gebruikt voor de eerste wijn en de “wijn” uit de andere kuipen wordt gebruikt voor de tweede wijn (La Gravette de Certan) en tevens een derde wijn (een Pomerol générique die aan de wijnhandelaars in de streek wordt verkocht zonder etiket).De Gravette wordt gerijpt op vaten van 2 jaar oud  (van het vorige oogstjaar).

Een klein overzicht van enkele domeinen die een behoorlijke uitleg verschaffen hun tweede wijn:

1.Chateau Margaux, premier grand cru classé, Margaux 

Dit was het antwoord op mijn vraag naar inlichtingen:

Pavillon Rouge de Chateau Margaux 

Cher Monsieur, 

Nous avons bien reçu votre message et vous remercions pour l’intérêt que vous portez à Château Margaux.

Vous voudrez bien trouver, en pièce jointe, une note présentant les caractéristiques principales de notre second vin, le Pavillon Rouge du Château Margaux.

Pour votre information, tous nos raisins sont travaillés de la même façon, sur le vignoble et dans les chais. En effet, nous n’avons pas de parcelles spécialement dédiées au Château Margaux et d’autres au Pavillon Rouge. La sélection se fait sur les vins, une fois que les fermentations sont terminées. Chaque lot est alors dégusté, et nous décidons à ce moment-là des lots qui entreront dans la composition du Château Margaux et ceux qui entreront dans la composition du Pavillon Rouge.

En espérant avoir  répondu aussi clairement que possible à votre question, nous vous prions d’agréer, Cher Monsieur, nos sincères salutations. 

Johana Loubet

Er zijn dus geen aparte percelen, alle druiven worden op dezelfde manier verzorgd en verwerkt. De selectie gebeurt hier dus volledig NA de fermentatie op basis van de degustatie van de cuves.

2. Chateau Lafite Rothschild, premier grand cru classé, Paullac
Op de website staat te lezen
 :Compte tenu de la sélection affinée du grand vin depuis une vingtaine d’années, les Carruades présentent des caractéristiques proches du grand vin avec une personnalité propre liée à une proportion supérieure de merlot dans sa composition et à des parcelles désormais bien identifiées comme produisant des Carruades. L’origine du nom vient du plateau des Carruades, nom de lieu d’un ensemble de parcelles jouxtant la croupe du château et acquises en 1845 par Château Lafite. Au XIXème siècle, les vins des Carruades sont commercialisés séparément du Château Lafite avant d’être finalement englobés. Le nom de Carruades est alors reprit pour le second vin de Château Lafite, il est d’abord appelé « Moulin des Carruades » puis « Carruades de Lafite » depuis les années 1980. 

Hier spreekt men wel degelijk van afzonderlijke percelen én van een hoger aandeel merlot druiven in de uiteindelijke blend voor de tweede wijn.

3. Chateau Haut Brion, Premier grand cru classé, Pessac Léognan 

Les Bahans Haut Brion

Monsieur,

Nous accusons réception de votre courriel du 1er novembre et vous donnons les réponses que vous attendez :

Il existait déjà un second vin au Château Haut-Brion, à la fin du XVIIIème siècle. Nous en avons trouvé mention dans les inventaires des caves du Château, réalisés lors de la Révolution.

Ce second vin prendra le nom de Château Bahans Haut-Brion dès le début du XXème siècle. 

Toutes les cuves qui ne sont pas jugées dignes du Grand Vin sont écartées de l’assemblage de ce dernier. L’assemblage du second vin est alors réalisé, de la façon la plus qualitative possible.

Ce qui est jugé insuffisant pour la Château Bahans Haut-Brion constituera un troisième vin, distribué au personnel du Domaine. 

Deux types de raisin sont à la base de l’assemblage du second vin :
-
les fruits des jeunes vignes, jusqu’à ce que celles-ci aient atteint l’âge de 10 ans, environ (parfois plus).
-les
raisins n’ayant pas atteint une maturité jugée optimale (les parcelles varient d’un millésime à l’autre). 

  Cette sélection se produit uniquement au moment des assemblages : les méthodes de vinification, puis d’élevage en barrique, sont donc les mêmes.
Comme pour le Grand Vin, l’assemblage varie donc à chaque millésime. 

Nous vous renvoyons également vers la fiche de notre site Inernet, dédiée au Château Bahans Haut-Brion, http://haut-brion.com/crus/bahans/bahans01-fr.htm , et joignons à ce courriel la fiche technique de l’ensemble des vins produits par le Domaine Clarence Dillon, ainsi que la plaquette intégrale du Château Haut-Brion. 

Espérant que ces éléments vous fourniront toutes les réponses que vous souhaitez,

Sincères salutations, 

Alain Puginier
Domaine Clarence Dillon S.A.

Een heel vriendelijk antwoord van de heer Puginier. Er is een selectie van de cuves, waarbij de allerminste kwaliteit naar een derde wijn gaat. Verder zegt men dat er twee types druiven in de tweede wijn gaan: Die van jonge druivenstokken én de druiven die niet optimaal rijp waren voor de eerste wijn. Deze selectie wordt gedaan op het  moment van de assemblage.
Men stelt wel dat de verdere vinificatie (ook de lagering, dit in tegenstelling tot vele anderen) volledig hetzelfde verloopt.


4.Chateau Latour, premier grand cru classé Pauillac

Les Forts de Latour

je vous envoir toutes ces infos par courrier 

Sonia Favreau
Responsable de l'Accueil
Guest Relation Manager
Château Latour - 33250 PAUILLAC - France
+33 5 56 73 32 51

Op het eerste gezicht een kort antwoord, maar een week later kreeg ik een schitterende brochure in de bus waarin werkelijk alle informatie stijlvol en zeer duidelijk wordt weergegeven.
De oorsprong van de wijn is drievoudig:
1. 
afkomstig van drie percelen die zich buiten l’ Enclos’ (het perceel van de eerste wijn) bevinden en die volgende namen dragen:
-Comtesse de Lalande (eigenaardig genoeg de naam van de tweede wijn van Pichon Comtesse!)
-Petit Batailly
Saint Anne
Deze percelen zijn geplant in de jaren ‘60 en hebben dus een gemiddelde leeftijd van 40 jaar, wat zeker voor kwaliteitswijnen kan zorgen.
2. De
jonge wijnstokken van L’ Enclos.
3. Cuves die voorbehouden werden voor de eerste wijn maar achteraf toch niet genoeg kwaliteit hadden om te dienen voor de Grand vin.
Zowel in de wijngaard als in de kelders wordt de tweede wijn met dezelfde technieken verzorgd en gemaakt, het enige verschil ligt in het gebruik van nieuwe barriques: slechts 50% voor Les Forts .
En ook in het aandeel van de druivensoorten kan er afhankelijk van het oogstjaar een verschil zijn, meestal gaat het om een hoger percentage merlot ( 25 à 30%) voor de tweede wijn.
De aller
jo
ngste druiven  van het domein verdwijnen in een derde wijn, Le Pauillac de Latour.
 
5 Chateau Cos d’ Estournel, 2ème GCC St Estephe
Chateau Cos d’ Estournel is een wijn die in vele jaren wordt gelijkgesteld in kwaliteit met de premier grand cru classés.
De hartelijkheid van dit Chateau was uitzonderlijk.

Ik kreeg een schitterende brochure, een folder over de oogst en een handgeschreven brief met duidelijke uitleg over de tweede wijn “Les Pagodes de Cos”.

cos 1
cos2

 

Men begon met een tweede wijn in 1994. De jongere plantjes (10-20 jaar) zorgden voor de druiven van de tweede wijn. De allerjongste druiven van 5 à 10 jaar oud verdwenen in een generieke St Estephe, een derde wijn dus.
Deze eenvoudige selectiemethode werd vanaf het jaar 2000 verfijnd:
Na grondige studies (sic) van de bodem wordt de tweede wijn nu samengesteld op basis van een keuze van bepaalde percelen. Afhankelijk van het oogstjaar wordt er aangevuld met cuves van de eerste wijn. Ook het percentage eerste en tweede wijn hangt af van het oogstjaar, net zoals de percentages van de druivensoorten die in de wijn terecht komen.

6. Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande, deuxième grand  
      cru classé, Pauillac
Reserve de La Comtesse :

Cher Monsieur,

Nous vous remercions pour votre email ci-dessous et vous prionsde nous excuser pour cette réponse tardive. 

Comme vous l'avez lu sur notre site internet, le vin de la Reserve de la Comtesse provient du même terroir que le grand vin. Il s'agit d'une seconde sélection des cuvées, la première étant pour le grand vin et la troisième , avec les vignes les plus jeunes, pour le troisième vin.
Selon les millésimes, l'assemblage, c'est à dire le pourcentage des différents cépages que nous cultivons (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc et Petit Verdot) est différent et dépend bien entendu du grand vin.
Ce que nous recherchons dans la composition de la Réserve de la Comtesse est tout d'abord une bonne structure permettant une capacité de garde d'environ 6-7 ans, puis une bonne souplesse, un fort potentiel arômatique. Nous cherchons à faire un vin élégant et fin et qui se boira plus tôt que le grand vin lui destiné à une garde supérieure à 20 ans.
Espérant avoir répondu à votre question, nous vous prions de croire, Cher Monsieur, en l'expression de nos meilleures salutations.

Fabienne Durou

Hier gebeurt er dus ook een selectie op basis van de cuves. De beste cuves worden weerhouden voor de eerste wijn, degene die de grand vin nét niet halen verdwijnen in La Reserve de la Comtesse. De cuves van de jongste wijnstokken zijn bestemd voor een derde wijn.
Tevens is de tweede wijn afhankelijk van de assemblage van de eerste wijn: Het oogstjaar bepaalt meestal hoeveel percent van elke druivensoort in de verschillende wijnen terecht komt. De vinificatie verloopt gelijkaardig maar de Reserve lagert op slechts 25% nieuwe eikenhouten vaten.


7. Chateau Brane Cantenac, deuxième grand cru classé Margaux
Hier maakt men twee extra wijnen :
Op de website lezen we dat ‘Le baron de Brane‘(de officiële tweede wijn) een assemblage is van cuves ‘uitgekozen voor hun ‘souplesse’. Hij wordt op dezelfde manier gelagerd zoals de eerste wijn, maar slechts voor een kortere periode (12 maanden).
Chateau Notton dan weer is afkomstig van wijnstokken van het aller-
jongste deel van de wijngaard. Hier zal de wijn nóg sneller op dronk zijn dan de vorige en vooral heel veel fruit vertonen.

8. Chateau Palmer, 3ème grand cru classé Margaux
Van Palmer kreeg ik deze mail terug :

Merci pour votre message et pour l'interêt que vous portez aux vins de Château Palmer. Je vous invite à vous inscrire gratuitement en tant que membre du Cercle Palmer sur notre site internet afin d'obtenir toutes les informations souhaitées sur notre autre vin Alter Ego : http://www.chateau-palmer.com/fr73/v1

Si toutefois, vous rencontriez le moindre souci, n'hésitez pas à me recontacter. Cordialement,

Claire CASIMIR
Château Palmer
33460 Margaux

http://www.chateau-palmer.com
http://blog.chateau-palmer.com

Ik ging dus kijken op de site en vond over de tweede wijn deze (mijns inziens onvolledige en redelijk onduidelijke) informatie 

Alter EGO de Palmer

This wine from the vineyards of Château Palmer was first produced in the 1998 vintage, the result of a new approach to selecting and blending. The purpose is to make two different wines at Château Palmer that are both fully in keeping with the values and reputation of this great estate: finesse and elegance, a rich bouquet and  balance and length
Palmer and Alter Ego are both subtle reflections of Château Palmer's terroir, two interpretations of the growing conditions in a given vintage.
Alter Ego's elegant bouquet and tannins can be appreciated within the first few years of bottling.Palmer combines aromatic complexity, length, and power. It has excellent structure and balance, invariably displaying legendary elegance and finesse.
Two variations from the same vineyard:
Each vineyard plot is carefully monitored in late August and especially in September, when the fruit is slowly ripening. The grapes are regularly tasted and their characteristics analysed by the Château team during preliminary evaluations.
Scientific measurements are essential for pinpointing optimum maturity (sugar, acid, and phenolic compound analyses). However, tasting the grapes - a sensory appreciation of the fruit, the skins, and the seeds - also provides precious insight.
This information helps the château team not only to make crucial decisions regarding when to pick, but also how best to adapt fermentation techniques.After several months in barrel, tastings are held to determine the subtle variations in each lot in order to make the final blend.

Long barrel ageing enables the wines to reflect fully the character of their terroir as well as to develop body and richness. Alter Ego's intrinsic fruitiness and intense aromas are retained intact thanks to the moderate use of new oak barrels (25-30%).


9. Chateau Kirwan, 3ème grand cru classé Margaux
 

Over de tweede wijn van dit chateau Les Charmes de Kirwan, kreeg ik wat uitleg van de heer Delfaut die ik ontmoette op een degustatie van de wijngilde.
Hij vertelde me dat de selectie wordt gemaakt op het moment dat men de cuves gaat proeven (rond februari). Hij zei er wel bij dat op voorhand niet elke cuve als gelijkwaardig wordt beschouwd. Men noteert zorgvuldig van waar de druiven voor elke cuve afkomstig zijn.
Zo zal men kunnen veronderstellen dat cuves van bepaalde mindere percelen of van
jongere wijnstokken niet in de eerste wijn zullen terechtkomen, maar dit is ten stelligste géén zekerheid! Soms zijn cuves van jo
ngere druivenstokken zodanig goed dat ze alsnog gebruikt worden voor de eerste wijn.

10. Chateau Giscours, 3ème grand cru classé Margaux

Ook dit domein is op hun website niet erg happig met info over hoe en waarom van de tweede wijn

La Sirène de Giscours.
Planted on the same terroir as Château Giscours, and having virtually the same varietal mix of Merlot and Cabernet, La Sirène’s main difference is the age of its vines and the fresh attractive aromas it develops over the first few years.

Behind its youthful charm, the finesse and tannic elegance of the Margaux appellation and Château Giscours come through.

Alweer enkel vermelding van gebruik van de jonge wijnstokken, niks over de lagering.Giscours maakt wel nog enkele andere Haut-Médoc-wijnen waarin mogelijks druiven verdwijnen die noch de eerste noch de tweede wijn haalden

11. Chateau Lagrange, 3ème grand cru classé St Julien

Op hun website lezen we dat de eerste wijn gemaakt wordt van de stokken van 30 jaar of ouder, hun tweede wijn van de ‘jeunes vignes’.
Op mijn vraag naar extra info kreeg ik volgende mail:

Les fiefs de Lagrange
Monsieur,
Vous trouverez tous les informations nécessaires à votre étude dans les documents, ci-
joints.
Nous vous remercions de l’intérêt que vous portez au Château Lagrange, et vous souhaitons bonne continuation dans vos études.
Très cordialement,
Valérie CHOLET
Assistante

Een vriendelijk antwoord, maar in de bijgevoegde documenten had men het bijna enkel over de eerste wijn. Over de tweede wijn lezen we enkel dit (als laatste stap van de beschrijving van de vinificatie):

« Assemblage des lots et différenciation du Grand Vin (château Lagrange) et du second vin (Les Fiefs de Lagrange). ».

Een andere fiche die Lagrange meegaf geeft aan dat er telkens méér tweede wijn gemaakt wordt (40-60%) dan eerste wijn (35-45%), én dat men deze praktijk (het maken van een second vin)  slechts toepast  sinds 1984

MILLESIME

CHATEAU LAGRANGE

LES FIEFS DE LAGRANGE

LOT N° 3

1984

100

0

0

1985

60

40

0

1986

60

36

4

1987

43

37

20

1988

42

55

3

1989

44

52

4

1990

32

50

18

1991

45

55

0

1992

36

47

17

1993

36

39

25

1994

37

46

17

1995

36

61

3

1996

37

55

8

1997

31

50

19

1998

34

53

13

1999

35

53

12

2000

34

61

5

2001

40

48

12

2002

46

54

0

2003

48

47

5

2004

38

44

18

2005

43

54

3

2006

41

40

19

Enkel in 1991 en 2002 verdwenen alle druiven in de eerste of tweede wijn. In de andere jaargangen verdween er tussen de 3 en 25% naar een zogenaamd lot nr 3, waarschijnlijk gaat dit dan om wijn die doorverkocht wordt aan handelaars voor het maken van “St Julien générique.”
12. Chateau Branaire –Ducru, 4ème Grand Cru Classé St Julien

Van dit chateau kreeg ik een vriendelijk antwoord én...héél duidelijke informatie. 

DULUC

Bonjour Monsieur,

Suite à votre demande, veuillez recevoir la fiche technique générale de notre second vin, et un document explicatif plus détaillé sur la conception de ce vin. En vous souhaitant bonne réception.
Nous restons à votre disposition pour toute autre demande.
Veuillez agréer, Monsieur, l'assurance de nos sentiments les meilleurs. 

Caroline
Château
Branaire-Ducru

Naast een fiche over de vinificatie kreeg ik deze extra uitleg: 

Quelques réflexions sur notre conception du second vin. 

A Branaire-Ducru, nous considérons que notre second vin, Duluc de Branaire-Ducru, est un vin à part entière, et non pas seulement un sous-produit nécessaire après sélection des meilleurs lots pour le Grand Vin.

Sa base est constituée des vins issus des jeunes vignes, de 3 à 12-15 ans, parce que ces vins sont toujours moins profonds, moins complexes, moins concentrés, que ceux issus des vieilles parcelles. Cette base est complétée de lots provenant de parcelles ayant, une année donnée, une réussite un peu plus faible que les autres. Ces parcelles ne sont, sauf rare exception, pas en « cœur de terroir ». Mais ce n’est pas tout.

Lors des dégustations d’assemblage, le premier et le second vin sont construits en parallèle, pour que chacun des deux, année après année, garde sa typicité et son authenticité propres. Les deux vins sont cousins, mais ont leur propre personnalité.

Durant toutes les phases de l’élaboration de Duluc de Branaire-Ducru, notre objectif est un vin où le fruit et la fraîcheur soient bien présents, la structure bien constituée, même si elle n’est pas comparable à celle du Grand Vin. La vinification est aussi soignée quelles que soient les cuves et Duluc de Branaire-Ducru est élevé en barriques durant 12 mois, sans bois neuf cependant, pour garder tout le fruit au vin.

Duluc de Branaire-Ducru est un vin que l’on peut apprécier 4 à 8 ans après sa production et que l’on pourra apprécier sur une durée plus longue en fonction de la puissance du millésime.

Il est à noter qu’à Branaire-Ducru il n’y a jamais de troisième vin. Tous les raisins se retrouvent dans le Grand ou le deuxième vin.

Hier wil men dus zeker niet dat ‘Duluc’ gezien wordt als een bijproduct van de eerste wijn. De tweede wijn heeft zijn eigen authenticiteit en karakter.
Hij wordt gemaakt van enerzijds
jonge wijnstokken, anderzijds van druiven afkomstig van minder gunstig gelegen percelen. De wijn wordt 12 maanden gelagerd in eiken vaten die een jaar eerder werden gebruikt voor de eerste wijn.

13. Chateau Lafon Rochet, 4ème cru classé St Estephe 

Waar de meeste mails geschreven en/of verstuurd werden door de technisch directeur of ander personeel kreeg ik bij Lafon Rochet antwoord van de eigenaar zelf, Michel Tesseron.
Les Pelerins de  Lafon rochet
La Chapelle de Lafon Rochet

Cher Monsieur,
nous vous remercions de l'intérêt que vous portez à nos vins nous  avons deux seconds vins qui snt exactement les mêmes Les Pélerins de Lafon Rochet et La Chapelle de Lafon Rochet notre production globale est de 20 000 caisses de 10 000 à 12 000 caisses en Lafon Rochet, suivant les millésimes et donc de 8 à 10 000 caisses de seconds vins
sur ces seconds vins 2000 caisses en Chapelle de Lafon Rochet exclusivité d'un Négociant depuis 20 ans et donc de 6 à 8000 caisses de Pélerins de Lafon Rochet offerts à "la place" de bordeaux c'est à dire à nos clients négociants qui achètent nos vins en primeur.
La particularité essentielle des seconds vins est une différence d'âge avec les premiers. Lafon Rochet est une vin issu de cépages qui ont au moins 30 ans d'âge. Nos seconds vins sont donc des vins issus de cépage de 3 à 30 ans. A cela s'a
joutent comme vous le mentionnez, des parcelles qui ne nous donnent pas ce que l'on attendait..
L'orientation des vignes concerent d'autres régions que les notres. le choix et la réussite des raisins varient chaque année et ce qui compte est essentiellement la maturité des raisins L'élevage est fait dans exactement les mêmes conditions pour le grand vin comme pour le second. La différence dans l'élevage est que les deuxièmes vins ne voient pas de bois neuf. On les met dans des barriques de 1, 2 et 3vins. On les concerve également moins longtemps en fut :10 à 12 mois maximum alors que le grand vin est élevé 50% en futs neufs chaque année et dnc 50% en futs d 1 an et peut rester entre 14 et 20 mois en futs
J'espère ainsi avoir répondu à votre question


Bien à Vous
Michel tesseron

Ook hier speelt dus de leeftijd een rol, aangevuld door de cuves die nét niet goed genoeg werden bevonden voor de eerste wijn. Dit is een verschil met Branaire, waar men dus de twee wijnen parallel vinifieert en de cuves sowieso op voorhand zijn bestemd voor de afzonderlijke wijnen.
Ook hier een minder lange houtlagering en geen nieuw hout voor de tweede wijn.

Interessant voor de Bordeauxliefhebber: Les Pelerins en La Chapelle zijn identiek dezelfde wijn maar de ene wordt verkocht op ‘la place de Bordeaux’, de andere gaat integraal naar één bepaalde négociant.
14. Chateau Pontet Canet, 5ème grand cru classé Pauillac

Van dit Chateau kreeg ik dit korte, maar zeer sympathiek en duidelijke antwoord:
Les Hauts de Pontet
Monsieur,
Le second vin est issu des jeunes vignes du domaine. Il bénéficie des mêmes soins à la vigne et au chai. La seule différence dans l’élevage vient de l’age des barriques. 60% neuf et 40% barriques 1 vin pour le Grand Vin et 100% barriques 1 vin pour le second vin.

La différence de qualité vient donc des ceps qui ont produit les raisins. Etant plus jeunes, leur concentration est moindre.
J’espère avoir répondu à vos questions.
N’hésitez pas à nous contacter de nouveau pour d’autres questions sur nos vins.

Bonne chance dans vos études,

Jean-Michel COMME
Directeur Technique pontet canet

Heel duidelijk: jongere wijnstokken en geen gebruik van nieuwe vaten.

15. Chateau Grand Puy Lacoste, 5ème Grand cru classé Pauillac

Lacoste Borie Son second vin provient de la sélection pratiquée au moment des assemblages du Grand Vin. Elaboré essentiellement avec le fruit des plus jeunes vignes du Domaine, ce vin offre une structure plus tendre que son aîné. Sa personnalité se dévoile plus rapidement, permettant une dégustation plus précoce tout en préservant la vivacité de sa jeunesse
Ook hier dus het klassieke verhaal van selectie op het moment van de assemblage en fruit van jonge wijnstokken.

Besluit:
De meeste wijndomeinen zijn redelijk discreet over de productie van hun tweede wijn. Voor sommige domeinen is het een ‘bijproduct’ van de eerste wijn, voor andere is het een volledig typische, andere wijn.Veelal gebruikt men voor de tweede wijn enkel trossen van de
jongste wijnstokken, soms ook druiven van andere of minder goed gelegen percelen. Ook de minder goed bevonden cuves worden soms ‘doorgesluisd’ naar de tweede wijn. Afhankelijk van het oogstjaar zal ook de assemblage van de eerste wijn de samenstelling (percentages van de verschillende druivensoorten) van sommige tweede wijnen beïnvloeden. Bij zowat alle domeinen zal de 2de wijn minder lang lageren en wordt er (quasi) geen nieuw hout gebruikt. Overal stelt men dat de tweede wijn geacht wordt fruitiger, minder complex en sneller op dronk te zijn.

17:17 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

Chevalier / Cloître Bedankt dat we mogen meeprofiteren van de inspanningen die je deed voor je scriptie. Interessant.

Chevalier de Lascombes en Cloître de Prieuré Lichine zijn nog enkele tweede wijnen (ik dronk ze nog niet).
Ik vernoem deze twee als overgang naar volgende melding.

Iedereen van ons is altijd uit op een koopje. Verschillende tips verschijnen hier op de blog waarvan we gretig gebruik maken.
Gisteren ben ik eens op en af geweest naar Frankrijk.
Ik kocht in Auchan het restje afgeprijsde wijnen:

Lascombes 2005 : 70.00 - 30% = 49 euro
Prieuré Lichine 2005 : 32.95 - 30% = 23.07 euro
Montviel 2005 : 32.50 - 30% = 22.75 euro
Er lag ook nog Pouget 2004 : 20.00 - 30% = 14.00
Dus als je Auchanroncq aandoet altijd even kijken bij de kelderrestjes!

Uit hyperwine volgende proevers meegebracht:

Rasteau Beaurenard 2005 : 8.90 euro
Pouilly Fumé 2005 Joseph Mellot : Chant de Vigne : 11.90 euro
Chateau Pingossière Guilbaud 2005 : 6.90 euro



Gepost door: Tienne | 31-05-08

Oudere wijnen Misschien verklaren jullie me voor gek of misschien heb ik een schitterende deal gedaan, maar ik vraag me af wat jullie vinden van het volgende:

Via via heb ik voor een gemiddelde prijs van 10€ per fles, de volgende flesjes op de kop kunnen tikken (niet lachen nu):
- CHATEAU MATRAS 1978 - GRAND CRU CLASSE SAINT EMILION
- Château de Pommard 1967 Grand Cru de Bourgogne MdO
- Edelrood 2003 - ten kapittelberg (prijs 3€/fles)
- Adelblank 2001 (2€ per fles)
- Chateau laquirou 1999 les ausines
- BERINGER VINEYARDS 1997
- MARQUES DE MURRIETA - YGAY RESERVA 2001
- FINCA ALLENDE 2004 - 92 PARKER

Wie kent een aantal van deze wijnen? Ik heb het een en ander opgezocht, maar zeker niet alles gevonden. Let ook op de jaartallen; die pommard is die nog te drinken?
Ik weet dat veel te maken heeft met de opslag. Hier geen klagen vermoed ik... bij aankoop werd het niveau tot onder de kurk vermeld en tijdens de afhalen zag ik dat de volledige ondergrondse kelder gelabeled was ed.
Heb ik hier een paar leuke wijntjes op de kop getikt of kan ik sommige waarschijnlijk gebruiken als rode wijnazijn?

Gepost door: Brinta | 02-06-08

By the way... Die Californische Beringer is een Pinot Noir

Gepost door: Brinta | 02-06-08

Op het eerste zicht heb je niet zo slecht gekocht lijkt me. Die Allende heb ik liggen, betaalde een 17tal€ dacht ik, Murrieta is ook mooi, Beringer is grote naam maar pinot noir van 10 jr oud zou ik nt mee wachten De Pommard is al 41 jaar oud, daar vrees ik voor, net als die ouwe Matras(hoewel 1978 1 van de betere jaren was in de jaren 70)
Enfin, aan die prijzen heb je je broek niet gescheurd en rest er slechts 1 ding: proeven.
Laat maar weten of het meeviel!

Gepost door: vinejo | 03-06-08

Tnx Ik weet nog niet wanneer ik ze ga opendoen, maar ik zal het hier zeker laten weten.
Nog een laatste vraag: zo'n zeer oude wijn... bij wat drink je dat nu het best? Ik vermoed toch dat de taninnes helemaal rond zijn.. dus daarom zeker niet bij gergrild vlees of zo? Of juist wel?
Behandel je een zeer goede wijn op dronk hetzelfde qua maaltijdkeuze als dezelfde wijn die veel ouder is?

Gepost door: Brinta | 03-06-08

De commentaren zijn gesloten.