29-04-08

100 percent consistent

Je kan me allesbehalve een kenner noemen.
Het was namelijk de eerste keer dat ik ging eten in een sterrenrestaurant. Bovendien ging het om een eettent met slechts één schamel sterretje. Dat heb je natuurlijk als je geen
job hebt die je de mogelijkheid geeft om met klanten te dineren op kosten van de zaak. Let wel, het is iedereen die dit kan van harte gegund, maar wanneer wij ergens gaan eten is het, in tegenstelling tot een groot deel van de rest van het cliënteel, voor eigen rekening. Dit is echter niet de enige reden waarom ik weiger fortuinen uit te geven aan enkele, met expensieve heerlijkheden gelardeerde, voorverwarmde borden. Het hele gedoe en de sporadische decadentie rond eten en restaurants begint me soms redelijk de strot uit te hangen. Zonder dan nog te willen vervallen in een rijk-arm discours blijft wat je op je bord krijgt uiteindelijk gewoon de precursor van onze faeces. Begrijp me niet verkeerd, ik kan ongelofelijk genieten van lekker eten, maar ik heb iets tegen het plechtige sfeertje dat er rond gecreëerd wordt waarbij de indruk wordt gewekt dat je getuige bent van de vervaardiging van een uniek kunstwerk, een gerecht dat de ontdekking van het elixir voor eeuwig leven nog overtreft. En vooraleer u een gevatte reactie wil posten, ik wéét dat dit alles even goed voor wijn geldt, dat gehypte gegiste druivensap, maar ik heb nooit beweerd dat u deze blog op 100 percent consistentie kan laten voorstaan.
Vandaar, gemengde gevoelens bij het betreden van
'Uneétoilechezmichelin', een één-sterrenrestaurant in een mooie Vlaamse stad.
G
evoelens die drie uur later bij het buitenkomen nog versterkt waren...
Na de vriendelijke ontvangst dronken we op aanraden van de sommelier elk een glaasje Cava, waarvan het etiket ons voor eeuwig een raadsel zou blijven.Het aperitief werd vergezeld van één amuse gueule bestaande uit één (élk 1 weliswaar) stokje met een miniem stukje paling aan het eind. Het zou een voorbode zijn van wat volgde...
We besloten allen te kiezen voor het degustatiemenu, een formule waarbij je de kans krijgt om eens “van alles wat” te proeven... Wat er op het menu stond zag er veelbelovend uit :

c jean

(wordt vervolgd)

 

09:43 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (12)

Commentaren

+ 9.00 euro ???? Dat er bij een lunchmenu van 15 euro staat: "+ 2 euro voor de oesters" kan ik nog best begrijpen, maar hier? Toch onmiddellijk een afknapper, zonder daarom te willen vooruit lopen op de rest van het verslag.

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 29-04-08

@maarten : 9 euro voor een [b]extra[/b] gang bij de maaltijd lijkt mij in dit restaurant toch redelijk. Als je elders gaat ben je toch ook niet verplicht om de volledige kaart te bestellen.

Gepost door: Lowietje | 29-04-08

ik heb zo eens in het (nieuwe) 1 ster restaurant bij ons in de buurt (De Koopvaardij) gekozen voor jonge hopscheuten, dat was ook een extra bedrag erbij, maar ik ben vergeten hoeveel (en daar gaat dan de pointe van deze reactie) .. Ik denk dat het ook rond de 10 euro was. Extra. Madam A. proefde en vond het maar niks :-)
We hebben wel bangelijk goe en zeker voldoende gegeten daar, maar prijs/kwaliteit is er (veel) beter te vinden !

Gepost door: Aardvarksken | 29-04-08

@Maarten Toppunt is (en dit staat niet vermeld in de rest van het verslag), toen men het dessert bracht vroeg Gerten naar de 2 bestelde Brieslaatjes à 9€/stuk( voor de vooruitziende mannen).
"Oeps, vergeten. Foutje, onze excuses... "

@aardvark: voldoende gegeten, da' s toch al iets vind ik. ;-)

Gepost door: vinejo | 29-04-08

thriller Haha Vinejo, je hebt wel echt een cliffhanger gecreëerd. Ik ben benieuwd naar wat er zal volgen, maar ik heb de indruk dat het restaurant geluk heeft dat je niet voor Michelin werkt.
wat de inleiding betreft: ik dineer af en toe ook wel met klanten en hoeveel ik ook van lekker eten & drinken hou, ik kan me meestal achteraf niet herinneren wat ik gegeten heb. Je moet immers heel de lunch alert blijven. Genieten van lekker eten hangt veel af van het gezelschap. Dat geldt ook voor een fles wijn, die zoveel beter smaakt in het gezelschap van gelijkgestemde zielen dan wanneer ze dient om een business lunch te "besproeien"

Gepost door: Peter | 29-04-08

businesslunches ik sluit mij aan bij de opmerking van Peter: het moet al een hele goede klant zijn die je al een eeuwigheid kent, en zelfs dan nog...gewoonlijk herinner ik me ook nauwelijks wat ik gegeten heb.

Gepost door: Rick | 29-04-08

@Peter Dat van Michelin hebben wij daar zowat letterlijk tegen elkaar gezegd...

@Peter&Rick
Jullie weten niet meer welke wijnen er geschonken zijn, hopelijk herinneren jullie je wél welke deals er beklonken zijn.;-)

@jean
dure muur indeed...

Gepost door: vinejo | 29-04-08

9 euro bis Het mag dan nog redelijk zijn, het staat gewoon niet. Je biedt als restaurant een menu aan en daar sta je achter. Ofwel kies je een prijs en schik je de gerechten daarnaar, ofwel stel je een menu samen uit de gerechten die je wil en bepaal je daarna de prijs. Van die halfslachtige oplossingen geven mij alvast geen goede indruk. Het doet gewoon afbreuk aan de rest van het menu, zeker als de prijs van het menu zelf toch al zo hoog is. Maar dat is uiteraard slechts mijn mening.

Groeten,

Maarten.

PS Al heel de week aan het nippen van een Domaine du Roc, cuvee Passion. Syrah in topvorm!

Gepost door: Maarten | 30-04-08

Ik deel uw mening, Maarten.

(die Rocky syrah, is die niet van Colruyt?)

Gepost door: vinejo | 30-04-08

Domaine du Roc Ik vond 2 flesjes aan -25% (einde wijnjaar) bij Delhaize, maar ik denk niet dat hij in hun normaal aanbod zit.

Groeten,

Maarten

Gepost door: Maarten | 01-05-08

Du Roc zit volgens mij in het standaard-rekken-assortiment van Delhaize. Ik zou anders morgen eens kijken, maar Delhaize is een van die winkels die dicht zijn...

Gepost door: PvdW | 01-05-08

Ik ging er normaal gaan eten toen ik afgestudeerd was, maar we zijn er niet geraakt (vermoedelijk omdat we amper op restaurant gaan en dan vooral omdat de wijn er zo duur is). Maar ik passeer er soms en wat me opvalt, zijn de talrijke flessen wijn die daar staan uitgestald. Ik heb een licht vermoeden dat dit nog vermeld zal worden in het vervolg op hetgeen hier boven werd geschreven..

Gepost door: jean | 05-05-08

De commentaren zijn gesloten.