09-04-08

Chinon Between

“Niet alleen maakt Joguet een goede Chinon, hij is ook een van de weinigen in dit vak die wijnen maken die je zowel esthetisch, spiritueel en intellectueel als zintuiglijk weten te boeien. Je krijgt de indruk dat Charles tot het uiterste gaat en bereid is om risico’ s te lopen en verlies te nemen, zolang hij zijn magie mag bedrijven. Wie wel eens een optreden van Judy Garland heeft bijgewoond begrijpt wat ik bedoel. De emotionele overgave waarmee ze tijdens een concert een nummer voor het voetlicht brengt doet me denken aan Charles. Hij brengt zijn wijn zoals een artiest een lied of een act.”
Kermit Lynch

De artiest waarmee ik Joguet even wil vergelijken is Robert Forster.
In de jaren ’80 verzeilde ik in het straatje van Smiths, Triffids, 10 000 Maniacs, Felt en  Weather Prophets. De koplopers van dit peloton melancholische gitaargroepjes waren voor mij echter de Go Betweens. Voorman
Grant McLennan stierf twee jaar terug, vandaag brengt kompaan Robert Forster na twaalf jaar een nieuwe plaat uit. Klik op de foto om ze te beluisteren.

Kopie (2) van ChinonHoewel Joguet ondertussen werd opgevolgd door Jaques Genet is de wijn nog steeds van een prachtige puurheid, balancerend op het randje van het perfecte evenwicht.

22:02 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (28)

Commentaren

Well I'll be damned zes groepen waarvan ik er maar 2 ken.
Zijn we niet nog allemaal een beetje maagd op één of ander vlak?

Gepost door: Bert | 10-04-08

maagd 't heeft gewoon met leeftijd te maken vrees ik...toen ik die Lp s kocht in Bilbo ( hoewel, die van GoBetweens kwam van Brabo zag ik aan het prijsetiketje) was jij waarschijnlijk met je soldaatjes aan het spelen...

Gepost door: vinejo | 10-04-08

@Bert Deze keer ken ik er ook maar 3 ;-)))

Ondertussen heb ik wel "Avonturen op de wijnroute" gelezen. Ongeloofelijk boek hé !!!

Het heeft me echt zin gegeven om ook eens buiten Bordeaux te kijken (en vooral te proeven !).

Ik ben gisteren dus één Côte du Rhone: Clos du Caillou, Bouquet de Garigues en één Faugeres: Mas Gabinele gaan halen bij de lokale wijnboer: Palms in St-Truiden. Ben eens benieuwd !!!

Gepost door: Dave | 11-04-08

Kermit Ja die Kermit is redelijk geniaal als wijnliefhebber. Mooi hoe je die melancholie en emotionaliteit zowel in muziek als in wijn kan terugvinden. En in beide heb je dan ook individuele en eerlijke dingen zowel als commerciële brol. Heel mooi blogje, vinejo.

Gepost door: Rick | 11-04-08

Dave Die Clos du Caillou, Bouquet de Garrigues vind ik persoonlijk schitterend! Welk jaar heb je gekocht?

Gepost door: Karen | 11-04-08

Clos du Caillou Wel, ik heb nu 1 fles 2005 (rood) gekocht om te proeven. Maar blijkbaar was dat de laatste fles bij Palms. Maw, ik zal moeten wachten op de 2006, tenzij je een ander adres weet ;-)))

De Clos du Caillou, 2005 (wit) heb ik wel al geproefd (met Amaronese) en die was schitterend: aromatisch, vol en heel "vettig" met veel evolutie in de mond en lange afdronk.
Daar heb ik dan ook 6 stuks van bijgekocht.

Gepost door: Dave | 11-04-08

Chinon Weet er eigenlijk iemand waar je goede Chinon, type Joguet of Alliet kan vinden? Liefst ergens in de driehoek Leuven-Mechelen-Brussel. Thx

Gepost door: Carl | 11-04-08

Bouscaut Ik vraag mij af of iemand van de blogbezoekers op de wijnproeverij van Colruyt in Xpo Kortrijk was deze avond? Ik ben eens gaan kijken. Eerste keer dat ik dergelijke proeverij meemaak. Veel wijnen raakten mij niet echt. Ik was onder de indruk van Bouscaut 2005. En het ging natuurlijk ook om Gloria 2005. De neus van de Gloria stond mij weliswaar niet aan: gebrande koffie à volonté. Wat een verschil met Bouscaut die van overdadig hout helemaal geen last had (beetje marsepein in de neus). De Gloria leek, alhoewel voor 2005 reeds te genieten, een wat opgepepte wijn. Zodoende heb ik 3 flesjes van de Pessac gekocht en 2 van de Gloria, in de hoop dat na veel rijping de koffie gaat liggen en er een pracht van een Saint-Julien overblijft. (zoals ik van de '98 die ik vorig jaar proefde heb onthouden)

Gepost door: Matten | 11-04-08

@carl In Ganshoren heb je 'Le vin passion' www.levinpassion.com die een goede Bourgeuil verkoopt van Y. Amirault.

Gepost door: KK | 12-04-08

@ KK Bedankt voor de zeer waardevolle tip. Ik ben er vandaag al langs geweest en heb meteen een mooi voorraadje rode Loirewijn ingeslagen.
Chinon Les Petites Roches 2006 van Joguet
Chinon Clos de la Dioterie 2006 eveneens van Joguet
Chinon Huisserie 2004 van Alliet
Bourgueil La Coudraye 2006 van Amirault

Deze uitstap heeft van mij een gelukkig man gemaakkt. Alleen spijtig dat alle 2005 al uitgeput was, maar ja...

Gepost door: Carl | 12-04-08

@ KK Een aantal aanpassingen moeten doorvoeren om geen leugens te verkondigen

Bedankt voor de zeer waardevolle tip. Ik ben er vandaag al langs geweest en heb meteen een mooi voorraadje rode Loirewijn ingeslagen.
2 x Chinon Les Petites Roches 2006 van Joguet
2 x Chinon Clos de la Dioterie 2004 van Joguet
2 x Chinon Huisserie 2004 van Alliet
2 x Bourgueil La Coudraye 2006 van Amirault

Deze uitstap heeft van mij een gelukkig man gemaakkt. Alleen spijtig dat alle 2005 al uitgeput was, maar ja...

Gepost door: Carl | 12-04-08

@Carl De wijn die ik dronk van Joguet was de Dioterie 2003. Allesbehalve Idioterie want waarlijk een f a n t a s t i s c h e wijn. Groots.
( was die kk in gemaakkt een extra eerbetoon aan kk? ;-))

Geniet ervan (en laat ons weten als je ze opent) !

Gepost door: vinejo | 12-04-08

@Matten Ik was er niet, wegens wijngilde, ken wel iemand die ging en onder de indruk was van Ch. Rollyand 05. Gloria vond hij ook wat tegenvallen (en te duur), de beste ( pq dan) vond hij de travalda ( toscane).
Zelf zou ik ook wel voor Bouscaut gegaan zijn.

Gepost door: vinejo | 12-04-08

@ vinejo Ik laat zeker iets weten. En betreffende jouiw opmerking, ik had het nog niet gemerKKt. ;-))

Gepost door: Carl | 12-04-08

Roylland De Rollyand 2005 vond ik ook bijzonder lekker. Veel mooiere verweven houttoetsen dan bij de Gloria. Zeer kundig gemaakt. De Travalda kon volgens mij perfect mee met de duurdere cru bourgeois Paloumey. Prijs-kwaliteit zoals je zegt optimaal. Maar enfin ik verwacht veel van de Bouscaut en zal hem zo lang mogelijk laten liggen tot heerlijke aarde-, bos- en championgeuren uit het glas stuiven ;-). Maar ga ik zo lang kunnen wachten?

Gepost door: Matten | 12-04-08

LATEN WE KLINKEN!!!! 400 000 bezoekers, RESPECT!!!
Domaine Les Cailloux, da's pas goe spul.
De ophemeling van al die suppermarktwijnen gaat me hier wel een beetje ver,... gelukkig valt dan de naam L eVin Passion en gaat de carl daar eens langs..... Ik koop ook in de TL verlichte grand surfaces maar schitterende ontdekkingen heb ik daar nog nie veel gedaan. Wel bekende zaken gevonden aan schitterende prijzen.......
De Elderton Riesling 99 en de Lefroy Brook Chardonnay 99 waren weer goed!!! Ik moet wel toegeven dat deze ook uit een soort ....markt komen. SKOL


Gepost door: Venne | 12-04-08

Cuvee Caroline 2004 Om even verder te gaan op de supermarktwijnen van onze vriend Venne. Ik kocht een tijdje terug in afslag 2 flesjes Chateau Chantegrive Cuvee Caroline 2004 aan 8,4 €. Voorwaar een ontdekking in de supermarkt (voor mij dan toch). Ik had al lekkere witte Bordeaux gedronken met Chateau Reynon 2005 als voorlopig hoogtepunt maar wat ik vorige week woensdag in mijn glas goot was toch nog van een ander kaliber hoewel uit hetzelfde jaar stammend. Deze wijn was volledig in balans en liet me steeds weer verlangen naar een volgend glas en zo heb ik mijn wijntjes graag. Gelukkig heb ik nog een flesje liggen voor een 2e keer genieten maar als ik wist dat dirt zo, lekker ging zijn had ik er toen wel meerdere gekocht, maar ja.... nu maar hopen dat zij of één van haar zusters nog eens in afslag komt te staan zeker.

Gepost door: Carl | 12-04-08

@ carl drink dan deze eens, aan €8 Chateau Mourgues de grès. Begrijp me niet verkeerd, daar zitten schoon dingen in de rek maar "ontdekkingen" toch nie echt zonne. Blijkbaar heeft Delhaize nu zelfs Kracher in de rekken staan. De BA aan 8 of 9 euro. Man man , sinds den alois gegaan is ..... ga er niet over uitweiden, is hier op de blog ook al over geschreven. Mooie huizen die dan ook in de grote rekken staan met andere cuvee's met zelfde etiket.
Geef mij maar iets om echt te genieten van de kleine tafel of ton :-)
Respect Carl

Gepost door: Venne | 13-04-08

@ Venne Ik had die Kracher ook al in de rekken zien staan en wist al niet goed wat ervan te denken. Heb je van dat huis trouwens al ooit iets gedronken? Ik ben nog niet zo thuis in de Oostenrijkse wijnen. (Kan ook moeilijk anders wanneer je weet dat ik vandaag met die Chinons en Bourgueils pas mijn eerste aankopen gedaan heb bij een wijnhandel.) Het is natuurlijk wel een grote naam uit een opkomend land en misschien moet ik me er binnenkort ook maar eens meer in gaan verdiepen, blijkbaar verbouwen ze daar mooie PinotNoirs en dergelijke...

Gepost door: Carl | 13-04-08

Allez jongens tijd om te gaan slapen!

@Matten: neen, ge gaat zo lang nie kunnen wachten...

ps: vanavond gaan eten bij de Japanner, ondanks mijn voorafgaande scepsis een echte aanrader!

Gepost door: vinejo | 13-04-08

@venne merci voor 't klinken!

Gepost door: vinejo | 13-04-08

Kracher Carl, ik heb al het geluk gehad wat BA , TBA en Eisweins te mogen proeven van Kracher. Oostenrijk heeft zeker mooie wijnen.... maar niet altijd goedkoop.....
En , goed ontvangen bij Le Vin Passion? Vroeger was het toffer om daar langs te gaan, sedert dat ze zijn samengegaan met TG vins is het wat "cooler" geworden.

Gepost door: Venne | 13-04-08

@ Venne Ik vond het voor een eerste bezoek zeker niet onaangenaam. De gastheer (er was ook een
dame aanwezig) was duidelijk Franstalig maar hij heeft me in bijna perfect Nederlands te woord gestaan. Bij nader inzien was hij eigenlijk een Brusselaar hoewel hij niet die tongval bezat. Hij probeert natuurlijk gewoon te verkopen maar het was niet echt pusherig. Ik was natuurlijk niet onvoorbereid naar daar vertrokken want ik had de website al eens bekeken maar toch was er een aangename verrassing in de aanwezigheid van de cuvéés van Joguet . Daar had ik namelijk overgekeken op de website. Ik dacht dat alles per appelation gerangschikt stond maar blijkbaar stonden de wijnbouwers per streek (in dit geval dus de Loire) en nadien alfabetisch waardoor ik dus wel Alliet en Amirault gezien had maar over Joguet omdat ik niet zover had doorgescrold.
Het eerste wat ik te horen kreeg als ik daar aankwam en zei dat ik rode Loirewijnen zocht was dat de 2005'ers allemaal al weg waren. Dat was wel een kleine desillusie maar ook niet meer dan dat. Blijkbaar zal hij die vraag al meermaals gekregen hebben en anticipeerde hij gewoon. Maar verder was zijn uitleg
wel interessant en zal ik er zeker nog wel eens langsgaan. Het is vlot bereikbaar via de ring en daar mijn wagen gratis rijdt is de afstand Lubbeek-Ganshoren geen obstakel.

Gepost door: Carl | 13-04-08

Prachtig dat er zo lovend wordt gedaan over Joguet. We dronken een tijd geleden de Varennes van 1989, blijkbaar een topjaar. Dat was werkelijk schitterend. Bijna twintig jaar oud maar springlevend. De 2005, blijkbaar ook in de Loire een topjaar, zijn inderdaad zeer moeilijk te vinden. De prijzengekte doet zich in de Loire niet voor, vandaar waarschijnlijk. Ook op het domein zelf zijn ze niet meer verkrijgbaar. In de RVF kreeg de 2005 (chênes verts) 18 points.

Deze wijn (en het boek van Lynch) hebben mijn interesse voor Chinon aangewakkerd maar niet overal is het zo goed. Couly-Dutheil 2004 (naam van de cuvée ontsnapt me maar het was de goedkoopste) die men in Chai had, was eerder een ontgoocheling.

In de FAV in Auchan stonden de Bourgeuils van Amirault. Heeft iemand die al geproefd?

Gepost door: wim | 14-04-08

@Wim ' t Was dankzij een reactie van jou dat ik aan die fles ben geraakt...
thx!

Gepost door: vinejo | 14-04-08

@ wim Ik heb zoals je kunnen lezen hebt de kleinere cuvée van Amirault gekocht. Hoewel de kleinere, de 2005 van deze La Coudraye heeft van WS toch maar mooi 91 gekregen. Het betreft natuurlijk wel de 2005. Maar geproefd heb ik hem nog niet, hoewel dit niet lang meer zal duren...

Gepost door: Carl | 14-04-08

Chai & chinon De andere Chinon bij Chai van Couly-Dutheil is de Clos de l'Olive, wél heel goed. Iets goedkopere basis-chinon's dienen om fris gekoeld te drinken bij al wat stevigere schotels. Of proefde je hem zo ?

Gepost door: Rick | 15-04-08

Al eens een PION gedronken?
Cravant les Coteaux.
Heeft enkele zeer mooi dingen in huis.Gouden Medaille in Macon.Atypische Chinon.De moeite.

Gepost door: fernand m | 05-09-10

De commentaren zijn gesloten.