29-03-08

Yesterday...

All my bottles seem so far away...

DSCN3128

 

* Aperitief: Cour Cheverny Domaine de Huard 2001 ( moeilijke wijn voor de meesten wegens de eigenzinnige Romorantin-druif)
**4 wijnen blind, willekeurig uitgeschonken.
De eerste en tweede wijn van Lagrange 2002 en Lafon Rochet1999
Taak: Eerst de 2 Lafons en de 2 Lagranges trachten te herkennen ( dus op basis van ouderdom).
Daarna, als de wijnen bij elkaar zijn geplaatst, de eerste en tweede wijn herkennen.
**Proevers kregen VCC 1988 uitgeschonken, hedonitisch moment
**4 wijnen blind, willekeurig uitgeschonken
De eerste en tweede wijn van Prieré Lichine 2003 en Maucaillou 2000.Zelfde werkwijze als bij vorige 4 wijnen.
**Eerste en tweede wijn van Rieussec 2004 blind.


 

N° 2 de Maucaillou 2000

Chateau Maucaillou 2000

Proever 1

81

85

Proever 2

84

88

Proever 3

75

79

Proever 4

90

86

Proever 5

87

85

Proever 6

86

87

Proever 7

85

87

Gem:

84

85,3

 


 

Fiefs de Lagrange 2002

Chateau Lagrange 2002

Proever 1

86

93

Proever 2

91

86

Proever 3

85

92

Proever 4

90

87

Proever 5

87

95

Proever 6

91

94

Proever 7

87

86

Gem:

88

90,4

 

 

N°2 de Lafon Rochet 1999

Lafon Rochet 1999

Proever 1

89

92

Proever 2

85

94

Proever 3

89

94

Proever 4

87

93

Proever 5

91

88

Proever 6

89

92

Proever 7

87

89

Gem:

88

91,7

 

La Cloitre de P Lichine 2003

Chateau Prieuré Lichine 03

Proever 1

83

89

Proever 2

86

90

Proever 3

80

84

Proever 4

86

91

Proever 5

86

88

Proever 6

84

91

Proever 7

83

86

Gem:

84

88,4

 


Carmes de Rieussec 2004

Chateau Rieussec 2004

Proever 1

90

94

Proever 2

85

90

Proever 3

86

89

Proever 4

90

90

Proever 5

89

85

Proever 6

-

-

Proever 7

90

92

    Gem:

88.3

90



De proevers kregen deze handleiding om punten te geven: 
Een wijn die minder haalt dan 60 is foutief en heeft tweede zit.

60-65: Deze wijn is niet foutief maar dit is z’n enige pluspunt..

65-70: correcte wijn, maar eerder banaal, iets wat je drinkt in de foyer van het NTG

70-75: gewone wijn, dit heb je liggen als alle buren op bezoek komen, zeker niet slecht maar eerder een doordrinker. 

75-80: goede wijn die je schenkt als er iemand op bezoek komt die weinig geïnteresseerd is maar toch iets lekkers verdient.

80-85: mooie wijn, je trakteert jezelf af en toe op even genieten in de week. Toch liefst niet meer dan 10€.

85-90: heerlijke wijn die je voor je wijnvrienden schenkt en iedereen durft aanraden. Hé, 15 euro? Snel een kistje!

90-95: prachtige wijn, dit wil je in je kelder, de reden waarom je zo gepassioneerd bent, wijn voor grote gelegenheden.( vb als vinejo op bezoek komt).

95-100: dit is de allerhoogste top, een wijn waarvoor je een aanslag pleegt
(op je bankrekening).

De Vieux Chateau Certan, Pomerol 1988 scoorde als volgt
96
96
96
97
97
97
96
Deze scores gingen gepaard met redelijk orgastische commentaren.

 

 

12:25 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (29)

Commentaren

Right now! Waar is die Gravette?
Neemt gij de onpare? Dan zal ik de pare flessen nemen.
Ben benieuwd naar het verslag.

Gepost door: Tienne | 29-03-08

Ben al férm benieuwd naar de besprekingen van deze bottles (en hun inhoud)!!

Gepost door: Bert | 29-03-08

Benieuwd We blijven benieuwd!

Gepost door: Tienne | 30-03-08

Voila, Tienne Weinig bespreking, wel alle scores van de zeven proevers.
De tweede wijnen werden door de meesten ( maar niet allen) herkend, ze waren ALTIJD beter op dronk (mss ook de reden dat enkelen hen hier of daar beter vonden), VEELAL hadden ze een gelijkaardige neus (minder in de mond) dan de eerste wijn.
Ik was wel verrast door de Fiefs en zéker door de kwaliteit van de N2 van Lafon Rochet
De eerste proever ben ik zelf, de zesde proever is voor mij de beste (Bordeaux)proever all time.

en nu moekweg naar de Gabbe!
(Rios)

Gepost door: vinejo | 30-03-08

voor alle duidelijkheid ik was de enige die de wijnen niet blind proefde.
St canarus (proever 6) was de enige blinde proever die alles juist had (eerste- tweede wijn herkennen)

Gepost door: vinejo | 30-03-08

Bedankt Vinejo, Maar is het mogelijk om de jaargangen nog te geven?

Gepost door: Tienne | 30-03-08

Inderdaad... Inderdaad ook erg benieuwd naar de jaartallen?

Erg leuke vergelijking, dit zal je niet snel ergens anders vinden (denk dat veel châteaus dit actief ontmoedigen, vergelijken van hun nr 1 en 2).

Gepost door: Dust | 30-03-08

@Vinejo Kan je wat meer zeggen over die Prieuré Lichine 2003.
(hoe was hij, bewaarvermogen : ik heb er nl. zelf enkele liggen)
Een tijd geleden vond je hem wat teveel getoast hout hebben.
Je score blijkt nu toch goed.
Dank bij voorbaat.

Gepost door: Tienne | 30-03-08

@Tienne Wel, laat ik het zo stellen:
De VCC was hors concours.
De Maucaillou was ok maar hier maakte de zo fel bekritiseerde grand cru classé titel wél verschil. Duidelijk minder dan de geklasseerde wijnen dus.
(de tweede wijn van maucaiilou was ook de enige wijn die al gedronken had moeten zijn)
De Lagrange stak er voor mij met kop en schouders bovenuit. Klasse, diepte, structuur, evenwicht ondanks zijn jeugd.
De Lafon Rochet was ook schitterend, miste misschien nét die complexiteit die Lagrange voor mij groot maakte.
De nummer twee van Lafon was dé verrassing voor mij, had schrik voor een uitgeblust afkooksel maar vierl énorm mee. ( ondertussen heet de tweede wijn Les Pelerins of La Chapelle. De ene is voorbestemd voor 'la place' de Bordeaux', de andere voor één welbepaalde négociant.)
De Lichine was vd drie geklasseerde wijnen dus de minste. Maar hij was me wel 89 punten waard, ondanks de toast die nog steeds aanwezig was (door de hele tafel trouwens ook herkend). Qua evolutie ben ik niet zeker, ik denk niet dat ie veel zal verbeteren, misschien zal het hout nog iéts afronden. Trouwens, op de Margauxdegustatie vd wijngilde ontmoette ik de (nieuwe, Belgische) eigenaar ( onclin of zo?) en die gaf toe dat er iets teveel met 'heavy toasted' vaten was gewerkt in 2003 + hij zei ook dat het geen wijn was om lang weg te leggen
De Carmes de Rieussec was prijs-kwaliteit SCHITTEREND, de eerste wijn werd wel door iedereen herkend door zijn viscositeit.

@Dust:
Eigenlijk vielen de tweede wijnen hiernog best mee.(vooral Fiefs en Lafon )
Ik hield ook nog twee andere interessante degustaties in verband met tweede wijnen, daar waren de resultaten redelijk ontluisterend.Plaats ik later nog op de blog...

Gepost door: vinejo | 30-03-08

BTW Het optreden van Rios, waar ik enigszins sceptisch door mijn vrouwtje was naar meegetroond, was ook verrassend goed...90/100

Gepost door: vinejo | 30-03-08

@Vinejo Bedankt voor de aanvullende info.

De Maucaillou (01) dronk ik een tijd geleden.
Kwam na wat zuurstof op dronk en kan ik catalogeren onder de +/- 85 wijnen.

Ik ben wat jaloers van die Lagrange. (02 en beste wijn : dat zegt veel)
Ik liet de 03 ooit staan (Positief besproken maar ja, het budget hé) ) à 21.95.
Ik denk dat ik te biechte zal moeten gaan.



Lafon Rochet vind ik ook goed, al heb ik die jaargang niet liggen. Schijnt een vaste waarde te zijn.

Van die P. Lichine 03 (Idd Justin Onclin is de nieuwe eigenaar en onlangs koper van een ander domein die mij nu ontgaat) ga ik maar gauw nog een fleske proberen.

Tedju, de Carmes de Rieussec 04 (hier al meermaals positief beproken) liet ik zonet (opnieuw wegens budgettaire problemen) staan in Auchan à 13.00 (Doodzonde? doodzonde!)

Ik ben geen concertganger.
GR zag ik al wel.
89/100 zoals die PL, om nu te consumeren.

Gepost door: Tienne | 31-03-08

VCC 'k moest even naar adem happen, (en mijn keel spoelen).

Ik dronk onlangs de Gravette van 2000 (niet uit mijn voorraad) en zeer lekker. (in vgl.: dronk bij diezelfde persoon kort ervoor Carillon de l'Angelus '98 en die was ontgoochelend)
De VCC zal iets voor in mijn dromen zijn.

Gepost door: Tienne | 31-03-08

Allez, goed en minder goed nieuws Mijn Prieuré 03 ga ik dus net als Tienne eens snel proberen en mijn Lagrange 02's (en mijn andere jaartallen :-) ) kunnen nog even mee.
En VCC, tja... Mijn beste ooit tot nu toe (2004) en binnenkort drink ik eens een andere jaargang met enkele gelijkgezinden :-)

Gepost door: Bert | 31-03-08

nazinderend één van de meest ontluisterende en beklijvende proeverij ooit.


het ontluisterende:

- de onmiskenbaar gelijk-ge-aardheid van de eerste en tweede wijnen.
- vooral in de neus, maar ook in kleur - niet alleen tengevolge van leeftijd - maar ook qua intensiteit. (bv. Lichines (lichter) <-> Maucaillou's (donkerder) / dus niet: donkerder=1ste ; lichter=2de )
- de intensiteit van het bouquet bepaalt dan wel weer de rangorde. (overtuigende getuigen daarvan zijn Lagrange en Prieuré Lichine)
- en ja, ook op de tong wordt het verschil gemaakt (hardere tannines tov zachtere, maar complexere). Ooit sprak ik eens van zingende wijnen.
Terwijl de tweede wijnen hier een iets vlakker,korter verloop kennen en 'groener' aanvoelen, is er bij de eerste sprake van een melodieus verloop, waarbij in de lengte het walsen boeiend en verrassend blijft.
Vooral dat onvoorspelbare maakt hier het verschil.

Ik wil hier wel aantoevoegen dat de tweede wijnen deze proeverij betreffende wel knap geconcentreed en volkomen evenwichtig waren en dus ook een bijzonder groot genoegen verschaften.
en dit brengt me dan naadloos bij

het beklijvende:

- mijn enthousiasme over de charmes en rondborstigheid van de zusjes van Lagrange '02... voor mij ó zo perfekt en dus nu te genieten.
- Lafon Rochet '99 bijzonder goed gestoffeerd, nu nog te gesloten (tov degustatie in '01) maar beloftevolle vooruitzichten (-> 5 jaar?)
(was mij al eens opgevallen in één van onze eerdere memorabele proeverijen, zijnde het "vertikalleke" van Lafon te P.Turf)
- en dan - heel even de pedalen kwijt - le vieux du Vieux Chateau Certan '88... de immense gulheid van het geschonkene en de schenker...
Een wijn die zó expressief en overvloedig is, dat die zelfs geen wijnglas nodig heeft.... nooit meegemaakt... Vinejo, merci, merci beaucoup !
- en kijk Prieuré Lichine '03 toch ook wel de klasse van een groten. Naar mijn gevoel wel een lang leven beschoren.
- verder, het zemig bouquet uit een eendaags oud leeg glas Rieussec '04
om nog niet te spreken over de intense vervoering van een vol glas, op en top botrytis zonder één vleugje trichloorethyleen, gedragen door verkwikkende, water in de mond zwellende, zuren
(bijzonder charmerend aanwezig toch in de Carmes)

... voor mijn part mocht de wereld eventjes stil staan.

Gepost door: St C. | 01-04-08

tweede wijnen Ik ga maar eerlijk bekennen, van tweede wijnen ken ik niet veel, maar wat ik me afvraag is, zijn de tweede wijnen van Lagrange, Lafon Rochet, Montrose,... van kwaliteit beter dan een cru bourgois (...) van een zelfde prijsklasse?

Ik heb in mijn kelder nog een kist Lagrange liggen van 2002, en ook nog enkele flesjes Fiefs de Lagrange van 2005, kan leuk worden om eens naast elkaar te proeven.

Gepost door: jeroen | 01-04-08

Voor de duidelijkheid: St C. was dus de zesde proever, diegene die alles juist had...(thx voor de schitterende bespreking!)

@Jeroen: Ik copieer even uit eigen werk:

Zowat elk Bordelees Chateau dat zijn wijnen aan tien euro of meer verkoopt maakt tegenwoordig een tweede wijn. Deze wordt gemaakt van de jonge wijnstokken, van andere of minder gunstig gelegen percelen, van druiven die de selectie voor de eerste wijn niet haalden, van de minder geslaagde cuves na de gisting. Meestal verloopt het vinificatieproces identiek aan dat van de eerste wijn. De tweede wijn kan een andere samenstelling hebben dan de eerste (meestal meer merlot) en zal in de meeste gevallen een minder lange houtlagering krijgen, waarbij bovendien meestal minder nieuw eikenhout gebruikt wordt dan voor de eerste wijn.
Alle wijnbouwers verklaren dat hun tweede wijn sneller op dronk is dan hun eerste. Zij noemen deze wijn soepeler, minder complex, fruitiger. Zij beweren ook veelal dat de tweede wijn een staalkaart kan zijn van het karakter van de eerste wijn.
De resultaten van onze degustaties kon deze uitspraken enkel bevestigen. Een tweede wijn heeft wel degelijk gelijkaardige aroma’ s (herkend in de blinddegustatie) maar is in de mond minder complex, vlotter, sneller op dronk dan de eerste wijn.

Toch hebben we via enkele blinddegustaties kunnen aantonen dat, hoewel de kwaliteit van deze tweede wijnen al bij al meeviel, de consument er een stuk meer voor betaalt dan voor goedkopere (maar minstens even goede) wijnen met een minder bekend etiket.
Uit onze tests bleek duidelijk dat:
1. De tweede wijnen sneller geëvolueerd waren
2. De tweede wijnen minder persoonlijkheid hadden.
3. De tweede wijnen prijs/kwaliteit meestal minder goed scoren.

Een tweede wijn van een groot kasteel zal dus vooral interessant zijn voor de Bordeauxliefhebber die zich de duurdere eerste wijnen niet kan veroorloven maar toch een impressie (illusie?) wil krijgen van de eerste wijn. Hierbij is het wel van belang dat het oogstjaar goed is.
De kwaliteitsdrinker zal echter met succes op zoek gaan naar vergelijkbare kwaliteit voor een veel kleiner prijskaartje.

Gepost door: vinejo | 02-04-08

Een kíst Lagrange 2002... Prijs u gelukkig!

Gepost door: vinejo | 02-04-08

Bedankt voor de uitleg, ik zal iets laten weten wanneer ik de eerste fles kraak.

Gepost door: Jeroen | 02-04-08

12top Jo, hartelijk dank voor deze fantastiche proeverij, één van mijn top proeverijen en bijzonder interessant.

Over het geheel van de vergelijkende degustatie viel de 1ste wijn toch het meest op door zijn complexiteit, terwijl de 2de wijn iets makkelijker in de mond lag.

Die 1ste wijnen zijn echt iets voor een degustatie, de 2de wijnen mogen bij mij in de kelder !

Het hoogste genot van die avond ging naar de Gravette van 1988 ! Super en van mij kreeg die 97,5.

Gepost door: Brunello | 02-04-08

Slip of the verzadigde tongue De Gravette is de tweede wijn van VCC hé, Brunello, die hebben we niet gedronken ;-)

Gepost door: vinejo | 03-04-08

Sorry... ... voor laattijdige reactie wegens weekje in Spanje.

Fantastische proeverij! Zeer verdienstelijke tweedes, maar in de laatste rechte lijn telkens geklopt door de kopmannen. VCC werd oordeelkundig apart & stand alone voorgeschoteld. Onvergetelijk, hoewel bij mij traditiegetrouw het licht uitging voor het slapengaan. Waar ga ik den 25sten mee moeten afkomen ????

Gepost door: Gerten | 05-04-08

97.5 hallo wat is uw waardeschaal; een wijn 2.5% minder geven dan 100? Poespas noem ik dit. Kunt u de schaal of methodologie doorsturen die u gebruikt. Ik persoonlijk gebruik de sterrenmethode 3 sterren als hoogste en o sterren als afgekeurd. Ik gebruik dus 4 niveau's en u gebruikt er 200.

Gepost door: dened | 06-04-08

Iedereen mag en kan het wijnproeven quoteren op zijn eigen manier. Iedereen kan dan, na proeving, de scores vergelijken met andermans scores. Dit kan natuurlijk leiden tot controverses (vb.: Pavie 03 : Parker /Jancis). Maar uiteindelijk is het je eigen smaak en beoordeling die de doorslag geeft. Ik moet toegeven dat ik me ook laat leiden door de scores van Parker e.d., maar ik doe dit omdat ik er bijna altijd zeer goede ervaringen mee heb.

Of die VCC nu drie sterren krijgt of 97.5pts.: 't zal wel ne goeie wijn geweest zijn....

Gepost door: Tienne | 06-04-08

Drie sterren voor den VCC !

Gepost door: Gerten | 06-04-08

En wat lezen we? 95-100: dit is de allerhoogste top, een wijn waarvoor je een aanslag pleegt
(op je bankrekening).

Heeft Brunello het recht om deze wijn in deze categorie te zetten?

Volmondig

JA!!!

(De andere ZES proevers deden dit namelijk OOK !!!(6 proevers die wel wat gewoon zijn nochtans!)

ps: Eddy, drnk jij 'm zelf al?

Gepost door: vinejo | 06-04-08

Even Tony Soprano loves Pichon Hey, Vinejo op dreef ;-). Welke Pichon is het die je in hogere sferen heeft gebracht?
Gisteren zeer toevallig in de Soprano's (laatste serie, op Ned 3) waren Tony en Christopher getuige van een overval. Twee heavy dudes waren kisten wijn aan het sjouwen. T. en Christopher op een drafje er naar toe om stiekem een lading af te vangen en in te slaan. Dat was Pichon Longueville Comtesse de Lalande 1986... De rest van de uitzending zie je Tony de ene fles na de andere soldaat maken. (in een restaurant na de overval, buiten op een bankje als afsluiter, zo uit de fles.., op een etentje thuis, bijna ermee jonglerend bij zijn wijnrekjes...) Grappige toestanden! En elke keer wanneer hij proeft stopt de conversatie even en gaat de aandacht van de camera naar het proefmoment. Hilarisch!

PS: ik ben een fles Lafleur-Gazin 2001 aan het drinken. Mooie, correcte Pomerol. Glasheldere structuur en vooral geen enkel overwicht aan hout in de mond! (geen verleidelijke Pomerol, eerder een lekkere)

Gepost door: Matten | 06-04-08

Shit Matten als er één reeks is waarvan ik de volledige collectie graag op dvd zou krijgen dan is het wel Sopranos...En als ik hoor dat er wijn in te pas komt al zeker...
Die Longueville was trouwens de Comtesse...1993, zogezegd een minder jaar maar geboortejaar van m' n oudste dochter...fantastisch ...

Gepost door: vinejo | 06-04-08

@vinejo sorry, maar ik was het wijnpraatje gaan verzorgen op Radio Zenith, dus ik kon niet onmiddelijk reageren. Ook deze namiddag met de dochter meegegaan naar de provinciale muziektornooien voor hafabra in Wetteren waar trouwens Massemen gepromoveerd is naar superieure divisie.
Dus nu terzake: het scoresysteem op schaal 100 (laten wij dit het systeem: 'Wine Spectator' noemen) wordt zelfs niet gebruikt door de American Wine Society (opnieuw haakjes open: van de Aromacirkel!!!). Nochtans zijn er veel believers, die gewoonweg niet weten hoe die 100 punten kunnen verdiend worden. Ook Parker maakt de zaken graag simpeler (zie: http://www.erobertparker.com/info/legend.asp). En wat zegt Holtzappel?
Ach, Vinecho -op z'n Spaans- drink ik die wijnen? Jazeker, maar ik koop ze niet. Ik krijg ze. Ik moet bijvoorbeeld een Richebourg 1976 Joseph Drouhin beoordelen voor een particulier die een grote hoeveelheid van die wijn geërfd heeft, en eergisteren vroeg de pastoor van Knesselare mijn mening over de Bordeaux Reserve Thomas Barton van het Huis Vossen. En ja,dit is een zoete last.
Bovendien, als Tutor zal je waarschijnlijk alles afweten van de curve van Gauss en geloof mij, alles is Gauss.
Is dit dus gewoon hetzelfde zeggen, maar in een andere taal of is dit onwil om elkaar te begrijpen? Ik vind je sleutel om deze deur te openen nogal licht voor zo een zware deur.

Gepost door: dened | 06-04-08

Massemen naar superieure divisie!
olé olé!

***

Gepost door: vinejo | 06-04-08

De commentaren zijn gesloten.