17-01-08

La Mission de Bert

Het beloofde een leuke namiddag te worden ten huize Bert.
Degustatietje met Vine
jo, Gerten, extra gast Venne en mezelf.
Ik wist al wat ik zelf ging schenken en ik wist wat de ‘gemeenschappelijke’ fles was:
La Mission Haut Brion 2001.
De rest was vooralsnog een raadsel...

DSC02866
Copyrights Gerten

 
Meteen bij aankomst ontkurkte Vinejo de La Mission Haut Brion 2001 om deze even te laten pauzeren, maar vanzelfsprekend ook om er meteen even van te kunnen nippen.
Al ras werd duidelijk dat dit een raswijn is. Gesofisticeerde geur van fijn rood fruit, grafiet (wat me enkel bij de grotere wijnen lijkt voor te komen) en een vleugje hout. Zeer fijne tannines, met een mooi evenwicht. Een zijdezachte wijn maar trek uit die ‘zacht’ geen verkeerde conclusies: dit is een zeer rijke en volle wijn, met een prachtige lengte. Wij gaven deze topper een onvoorwaardelijke 93-95.

DSC02706

Onze Gerten bracht als eigenlijke beginner (ik heb het wel degelijk over de wijn) een Buzet op tafel: Chateau de Gueyze 2004. Opvallend donker met in de neus rijp, rood fruit, lychee, peper en een toets snoepgoed. Soepel, sappige en uitgebalanceerde wijn met de nodige tannines en een bittertje alcohol (13.5%) in de afdronk. Score (gemiddeld): 82+

Intussen had ook Vinejo zíjn eerste fles geopend: Valduero Reserva 1998, een op 100% Tempranillo gebaseerde Rioja met een rijke neus van kers, amandel, caramel, rozijn, chocolade en room. Fris in de mond met lichte (niet storende) zuren, rood, geconfijt fruit en ook hier een toets alcohol. 87/100
 

DSC02721

 

Mijn eigen eerste fles, waarvan ik zelf absoluut niet wist wat te verwachten, had ik zo’n anderhalf uur op voorhand geopend. Toen ik even mijn neus boven de flessenhals hield, was mijn eerste gedacht: zeer complex.
Bij het schenken stoof de toast-geur ons in de neus. Verder aroma’s van solfer, gesmolten boter, caramel, vanille. Een warme geur, zo leek wel. Aanvankelijk een tip duivels maar dan wordt de wijn fluweelzacht, met toetsen van gesmolten boter en gebak.
In een tweede fase primeren de geuren van lichte toast en ... stront. Maar dan wel stront na het nuttigen van een 4-gangenmenu in Hof Van Cleve.
Oja, welke wijn was het, wilde u nog weten?
Chateau Beauregard 2002, Pomerol, 70% Merlot, 30% Cabernet Franc. Kreeg een 88+ mee.

Onze last-minute-guest, Venne, bracht ook een ‘ferme beeste’ mee.
Een Vin de Pays uit de regio Languedoc-Rousillon: Domaine d’Aupilhac – Les Plôs de Baumes 2003.
Dit domein maakt maar liefst 10 wijnen, waarvan deze telg met Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc het langst rijpt op foudres: 30 maanden!
Die ferme beeste móet wel een paard zijn want ons reukorgaan wordt verblijd met  aroma’s van paardenstal,  nieuw leder (het zadel zeker?) en het – op deze blog inmiddels alom bekende - ‘putje’. Harmonieus in de mond met noties van koffie. Eén foutje noteerden we voor deze wijn, die uiteindelijk een 89/100 kreeg: droogtrekkende tannines naar het einde toe.

Gerten schonk ons met zijn tweede fles een Bourgogne (Aaah, eindelijk, zullen velen nu denken):
Nuits-St.-Georges 1er Cru Aux Chaignots, Domaine Alain Michelot 1998.
Bourgogne-leek zijnde moest ik hier toch enig opzoekwerk over doen.
Voor velen onder jullie waarschijnlijk al een weet, maar ik geef het toch nog even mee:
In Bourgogne worden de percelen uitgebaat door verscheidene wijnbouwers en het is eerder de naam (en de vaardigheid die aan deze naam gekoppeld is) van deze producenten die het verschil maakt.
Het domein van Alain Michelot in Nuits St Georges, beslaat heden ten dage 8ha wijngaarden in de gemeentes Nuits-Saint-Georges (7,5ha) en Morey-Saint-Denis (0,5ha).
Op het einde van de vorige eeuw werd deze eigendom geherwaardeerd.
Meer dan de helft van de percelen van Alain Michelot, zijn als Premier Cru geklasseerd.
We krijgen een opvallend lichtkleurige Pinot Noir met aroma’s van zacht, rood fruit en leder met een gebrande toets. Evenwichtig in de mond met fijne zuren en tannines die naar einde toe meer droogtrekken (1998? Amai). Een volmondige 91/100!

DSC02703

Wie dus dacht die namiddag een Bordeaux-degustatie mee te maken, wel, die kwam  bedrogen uit. Maar hier zien we dat bedrog wel positief....
Bij mijn eerste slok van Vine
jo’s tweede fles zei ik meteen: doet me sterk denken aan de Paciencia die we hier vorige keer dronken. En inderdaad: een donkerpaarse Spanjaard met 95% Tempranillo - van 85 tot 100 jaar oude wijnstokken - en 5% Cabernet Sauvignon en Merlot: Cyclo 2004 (D.O. Ribera del Duero).
Licht floraal geparfumeerd met impressies van koffie en alcohol. Een vlezig en sterk geconcentreerde, full bodied wijn met
jonge tannines (Gerten vroeg zich even af of het om de jaargang 2008 ging...) Kreeg van ons allen unaniem 92, van Parker 95 (op dronk 2010-2025)!

Van Spaanse Tempranillo naar 100% Syrah uit de Minervois, met de Cuvée Oppius 2004 van Château d'Oupia, waar eigenaar André Iche alle druiven met de hand plukt (of laat plukken) en de wijnen zonder filtering worden gebotteld. Met de Cuvée Oppius staat het domein bekend als één van de kwalitatieve koplopers van de Languedoc.
Ondanks de peper en tannines fris in de mond. Evenwichtig, vlezig en met een mooie afdronk van zacht hout. Alweer een sterke score: 91+

Als laatste schonk ik mijn tweede fles, die ik net voor de degustatie had ontkurkt:
Giscours 2000 (Parker 92). Een typische Médoc met 53% Cabernet Sauvignon, 42% Merlot, de overige 5% is samengesteld uit Cabernet Franc en Petit Verdot.
Robijnrood in het glas met een mooie neus van grafiet en tertiaire geuren als boschampignons en aarde. Een fluweelzachte wijn met zwart fruit, complex en harmonieus. Ondanks de evolutie, toch fris in de mond. Een Margaux die nu op dronk is en ongetwijfeld nog een jaar of 15 tegoed heeft. 93/100

 Bert
DSC02720


20:52 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (30)

Commentaren

Santé! Hallellujah wat een degustatie! En wat moet een simpele ziel doen om eens aanwezig te mogen zijn ;-)?

De beschrijving van La Mission komt zeer bekend voor: zijdezacht en rond maar toch met body, in breedte en in lengte. Dat deed mij (vorig jaar een '94 geproefd) op de een of de andere manier denken aan een grote Pomerol. (klinkt een beetje raar, maar ik kom er toch voor uit, voilà)

Gepost door: Matten | 17-01-08

Vraagje tussendoor Heeft er hier eigenlijk al iemand eens Amon-Ra gedronken? Dit is een cultwijn uit Australië gemaakt van 100-jarige Shiraz-druivestokken. En zo ja, kan je me er iets meer over vertellen?

Gepost door: Carl | 18-01-08

dacht.. ..er iets over gelezen te hebben op http://www.ikwilwijn.be/nl/proefnotes.cfm?id=42.

Gepost door: KK | 18-01-08

@ Matten Wel euh, Matten, een flesje La Mission Haut Brion 2005 of 2006 (maar dan begin volgend jaar) zou fijn zijn ter vergelijking :-)

Gepost door: Bert | 18-01-08

@Carl Gewoon zelf eens proeven. Fabuleus, zeker voor de prijs, alhoewel ik Glaetzers Savitar nog liever heb. Heeft een niveau dat veel 'grote' Rhône-producenten niet halen (Jamet, J.L. Chave daarentegen ...).

Gepost door: Amaronese | 19-01-08

@ Degustatieteam Daar jullie bereid zijn geld uit te geven aan Topflessen,
hier volgende tips:

Montrose 2004 : 42 euro
Pichon Longueville Comtesse de Lalande 2004 : 52 euro

Gepost door: Tienne | 19-01-08

Mission Impossible Dag Bert. Een '05 of '06 zal ik tegen dan niet kunnen leveren, daarvoor ben ik een veel te arme ziel. En ik zou het niet over mijn hart kunnen krijgen om die al open te trekken. Maar er zijn altijd andere gegadigden om te degusteren ;-). Ooit moeten ze gedronken worden, toch?
PS: eigenlijk wil ik het niet over alcoholische dranken hebben want gisteren iets te veel biertjes gedronken.

Gepost door: Matten | 19-01-08

@Tienne Waar kan ik een Montrose 2004 kopen voor €42?
Je mag er mij direct eentje meebrengen dan!

Gepost door: Venne | 19-01-08

Ja, dat interesseert mij ook wel.

Gepost door: Carl | 19-01-08

Weet ik wel Matten :-) dat was ook net de bedoeling:
dat we er ons nog eens konden over verbazen hoe crimineel duur die wijnen wel zijn geworden...
De 2006 kost in Primeur 459€ (u leest het goed), 2005 'slechts' 275@...

Gepost door: Bert | 19-01-08

Montrose 2004 e.a. Voor de duidelijkheid:

die tips waren natuurlijk ook bedoeld voor iedereen die deze blog aandoet. Ik was niet duidelijk en volledig genoeg, maar ik was nog aan het afdalen van de wolk waar ik gisteren opzat, . Mijn gele kleur heeft intussen plaats gemaakt voor een blos op de wangen, again.

Lieu-dit : Hyperwine Roncq

Gepost door: Tienne | 19-01-08

en die @ moest een € zijn, vaneigens...

Gepost door: Bert | 19-01-08

Amon Ra Heb juist bevestiging gekregen dat ik de laatste drie flesjes kan kopen bij Dirk Grandry. 45.86 Euro.
Is dit de prijs of is dit teveel betaald?Is deze wijn beter dan Mitolo G.A.M.?

Gepost door: jef | 20-01-08

@jef Is een correcte prijs bij Grandry!
Amon Ra zal wel beter zijn als de Mitolo als je parker moet geloven.... Amon Ra krijgt 98 en de GAM 95
Amon Ra is gemaakt door Ben en Colin Glaetzer en de Mitolo door Frank Mitolo en Ben Glaetzer.
Er zijn er hier enkelen die wel wat meer kunnen vertellen over deze wijnen en mss ook wat proefnotities kunnen geven....
Laat maar weten als je ze opendoet ! :-)

Gepost door: Venne | 20-01-08

Bedankt Venne Heb ook de Wallace vab Colib en ben gekocht.
Heeft iemand deze al geproefd?

Gepost door: jef | 20-01-08

@ Tienne en iedereen die hem erin interesseert. Ben deze week langs geweest bij Hyperwine (hun aanbiedingen - "soldes" - staan op hun site http://www.hyperwine.com). Lafon Rochet 2004 aan 16,95 / Larrivet Haut-Brion (van dezelfde eigenaars) 2005 aan 21,95 en Pichon Comtesse 2005 aan 99,90 EUR (of dat laatste een koopje is, betwijfel ik). Lafon Rochet 2004 Lijkt me gelet op de prijzen van hun 2005 wèl een koopje. Dit is trouwens dezelfde prijs van de vorige FAV in Auchan. Diezelfde wijn stond in de laatste FAV aan 19,95 in Auchan wat ik toch wel wat vreemd vond. Heb daar ook een Valpolicella 2004 Monte Garbi van San Antonio gekocht. Was de eerste dag wat te scherp maar verbeterde per dag. Was de derde dag heel lekker. In al mijn naïviteit denk ik dan dat die wijn wat tijd nodig heeft. Stond in Hyperwine aan 8,50 (-50 %). Ook de Meursaut van Aegerter stond er in de aanbieding (16 EUR per fles). Zij hebben een prachtig aanbod en beginnen nu ook de prijsconcurrentie met Auchan aan te gaan (wat me niet echt evident lijkt). Enige nadeel is dat je altijd meer mee hebt dan je van plan was te kopen, als je dat een nadeel kan noemen natuurlijk.

Gepost door: wim | 20-01-08

@Bert & Tienne Inderdaad da's degoutant duizelingwekkend die prijzen. Ik kocht het flesje van '94 aan 55 euro. En voor die prijs was dat veel wijn!
Een vraagje aan Tienne: 12 euro voor Si mon père savait van 2003, is dat een goeie prijs? En is dat direct drinkklaar? Ik weet niets over die wijn.. help

Gepost door: Matten | 20-01-08

Iedereen die geïnteresseerd is in de geklasseerde Bordeaux-wijnen is Wevino misschien nog een optie. Daar stond bijvoorbeeld de Montrose 2004 aan slechts 40 €in promotie (pas ontvangen via mail, niet op de site). www.wevino.be

Gepost door: Carl | 20-01-08

Last call... for alcohol:
Morgen ga ik nog eens naar Hyperwine.
Ik ga kijken of Wim nog iets overgelaten heeft.
Bedankt voor de aanvullende tips, Wim.
(N.B.: af te halen regio Kortrijk)

@Matten:
Ik dronk tot op heden slechts de 2004 (Si mon père savait) à 13.00 euro (colruyt: 15.95 + 1.25), en ik vond hem heerlijk. (Ik sta wel niet in voor de gevolgen, te drinken op eigen verantwoordelijkheid)
Wat de 2003 betreft : aan deze prijs zou ik het zeker niet laten deze te proeven.
Het gamma van BM heeft me nog niet ontgoocheld.(La Tour Carnet 2003, Fombrauge 2003, en Silence 2004, SMPS 2004, Bois Pertuis 2005). De enige met enige twijfel was Les Grands Chênes 2004, maar ik denk dat deze nog wat extra tijd nodig heeft.
Extra info : www.bernard-magrez.com

Gepost door: Tienne | 20-01-08

Montrose De Montrose 2004 is binnen.
Als Venne of Carl nog geïnteresseerd zijn,
laat maar weten.

Gepost door: Tienne | 21-01-08

Si mon père okido, merci voor de info! Ik zal me waarschijnlijk eens wagen aan de "si mon père..".

Vanavond laatste flesje château Beaumont 1999 (cru bourgeois, nu cru b supérieur) geproefd. Was al sinds het vorige flesje duidelijk dat ouderdomsverschijnselen bijna acuut zijn. Neus is nog mooi. De smaak heeft te lijden onder droogtrekkende tannine. Het fruit haalt het bijna niet meer. Maar niet getreurd, 2008 wordt een mooi jaar ;-).

Gepost door: Matten | 21-01-08

@tienne Ik heb zeker nog interesse!
Afhalen in de regio kortrijk, dedju toch ben gisteren nog in moeskroen kortrijk en roeselare geweest...
Laat maar weten hoe we kunnen afspreken voor afhaling.

Gepost door: Venne | 22-01-08

Desnoods regel ik dat wel voor u, Venne.

Gepost door: vinejo | 22-01-08

geregel thanks voort aanbod, kortrijk is nu nie bij de deur eh :-)
't was zondag precies weer jos , swos , zoatdag? :-)

Gepost door: @vinejo | 22-01-08

@vinejo bovenstaande is van mij eh, nochtans geen druppel wijn gedronken vandaag.....

Gepost door: venne | 23-01-08

Ja Venne ge zult toch ne keer uw wijn moeten laten onderzoeken of er geen bloed in zit.
En zondag... Gij liever plakken, KK blijven plakken ;-)

Gepost door: vinejo | 23-01-08

ik zou beter laten onderzoeken of er nog bloed in mijn lijf zit.... :-)
Slopwel

Gepost door: Venne | 23-01-08

Plots herinner ik me dat het niet plakken was maar chappen...
Ge zijt dus jammer genoeg niet kunnen échaperen..;-)

Gepost door: vinejo | 23-01-08

@Venne ' k zal het regelen met de regelaar.

Gepost door: Tienne | 23-01-08

Moulis Ik dronk geen van deze beide Moulis-wijnen uit 2004, maar ik ben van plan om ze eens naast elkaar te drinken.

Gepost door: Tienne | 23-01-08

De commentaren zijn gesloten.