02-01-08

Wijndejaarsvraagjes 2

Soms ne nuchteren
Soms ne zatten
De wijndejaarsvraagjes
van Matten

Matten foto

pijltjeWaar, hoe, met welke fles of ervaring is je wijnpassie begonnen ?
Moeilijk te zeggen. Sinds mijn twaalfde was het geoorloofd om te proeven van wijnen die op tafel verschenen. Dat ging in het begin natuurlijk over proeven, eens nippen van het glas. Later daarentegen….

En zo leerde ik kijken, walsen, ruiken, proeven en dus vooral genieten.

Een tweede ervaring die nogal belangrijk was deed zich voor in de Bourgogne. Dat was/is een jaarlijkse trip van mijn vader en wij waren in het jaar ’94 te gast op het domein van Robert Chevillon in Nuits-saint-Georges. In de kelder haalde deze meesterwijnmaker met zijn pipet uit een ton enkele slokken Nuits-saint-Georges van het jaar ’93. Mijn vader en ik waren meteen overtuigd.

 pijltjeDrink je elke avond wijn ?

Ik drink elke avond 1 frisse Stella tijdens l’heure de l’apéro (17u). En bij het eten komt daar 4 dagen op 7 nog een glas of 2 rode wijn bij.

pijltjeWelke appellatie, streek, land draagt je voorkeur weg?
Frankrijk, Bordeaux, zowel links als rechts van de Gironde.

pijltjeWaar koop je meestal je wijn ?
In de supermarkt of via het net. 

pijltjeWat is het mooiste koopje dat je ooit gedaan hebt ?
Ik vermoed een
l’Evangile 1993 op e-Bay voor +- 40 Euro.

 
pijltjeWelke fles had/heeft de mooiste prijs-kwaliteitsverhouding ?
Chateau
Soudars 2002: ik denk dat die iets meer dan 10 Euro kostte en je nog een korting kreeg wanneer je een kistje kocht. Een cru Bourgois van hoog niveau!!

pijltjeWat is de duurste fles die je ooit kocht ?
Chateau Magdelaine 2000
voor 57 euro.
 

pijltjeWelke fles geef je cadeau aan je vervelende collega ?
Côtes du Rhône, cuvée arc-en-ciel, Pascal, récolte 1972?

pijltjeGeef je top drie van je mooiste wijnervaringen.
1) Op 19 mei 2005 proefde ik een
Mouton Rothschild uit het jaar 1975. Een maat had die fles voor +- 60 euro gekocht. Het was een kelderrestje bij een wijnhandelaar waar een verkoopster de prijs gelukkig niet kende. We waren op voorhand zeer sceptisch. Ik geloofde niet dat er na 30 jaar nog iets drinkbaar in het glas zou komen. En de naam en faam wilden we eens proefondervindelijk analyseren, los van alle poeha.

De kurk was compleet vermolmd en kwam brokkelend uit de fles, enkel het laatste stukje was intact zodat de fles toch nog deftig ontkurkt kon worden. Mijn maat proefde als eerste en ik vroeg hem of de wijn nog enigszins een beetje leefde en toen verscheen een olijke grijns over zijn hele gezicht, zodanig dat ik het geheim zo snel mogelijk ook wilde kennen.

Ronduit overdonderend was die wijn! Natuurlijk al een zeer geëvolueerde kleur maar de geur en vooral de smaak waren bijna jeugdig. Perfect evenwichtig qua zuren en zijdezachte tannine, en mooi gekonfijt fruit. De afdronk leek wel minutenlang na te zinderen. Dit was het meest indrukwekkende wat ik ooit proefde. We aten er kalfsniertjes (bereid met boter, look, bloem, sherry en peterselie) , spinazie en brood bij.

2) Mijn verjaardag werd dit jaar in alle decadentie gevierd met een Krug Grande Cuvée Brut (cadeau van een maat). Dat was de grootste Champagne-ervaring. Voor het hoofdgerecht ontkurkten we l’Evangile uit 1993. Dat was een in-your-face smaakbom die het presteerde om tezelfdertijd ook complex geraffineerd te zijn.

3) verschillende ervaringen die de derde plaats ambiëren: Chasse-Spleen 1990, Mouton Rothschild 1996 (te jong gedronken), Puligny Montrachet 1er cru Clos Les Pucelles 2004 van Jean Chartron, Corton Charlemagne grand cru 2004 van domaine Pavelot, een magnum château d’Issan uit ’95. (een mevrouw die nooit rode wijn drinkt heeft toen enorm genoten, ze spreekt nog altijd van de sublieme Margaux.)

pijltjeWat was de grootste ontgoocheling ooit ?
Een
Cheval Blanc uit 1974. Deze fles werd bij iemand thuis ontkurkt en geproefd. De wijn was een kadaver, echt niet te drinken. (2 slokjes) Een witte Bourgogne van Robert Chevillon zette ons op veel leukere gedachten ;-) .

pijltjeHeb je een mooie wijntip voor ons ?
Ik denk dat ik jullie niet veel wijs zal kunnen maken. Maar als ‘k iets weet, … .

pijltjeEen leuke wijnuitspraak, quote, gedachte
I'd Rather Have a Bottle in Front of Me Than a Frontal Lobotomy
.

Qui boit du Meursault ne vit ni ne meurt sot. 

Basil  Fawlty : “I can certainly see you know your wine. Most of the guests who stay here wouldn’t know the difference between Bordeaux and Claret.”
Klant: “A Claret ís a
Bordeaux
.” 

11:28 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (13)

Commentaren

Mouton Rothschild 1996 (te jong gedronken) Ik vraag me af hoé jong je dan wel nog was, Matten ...
;-)

Over die Krug Grand Cuvée sprak hier al eerder iemand z'n lof uit:

Gepost door: vinejo | 02-01-08

de volle 26 Hehe, dat was 2 jaar geleden, op 26-jarige leeftijd ;-)
Die fles was dan 10 jaar oud, maar zonder zever: veeeeel te jong. Enorme concentratie, te weinig gerijpt, een gigant. De fles die ik had voor de proeverij was Haut Bages Libéral 1999. We hebben ze naast elkaar gezet. De Haut Bages verdween werkelijk in het niets en dat was niet echt eerlijk tegenover die fles. Later proefden we dezelfde wijn en hij was uitstekend, typisch pauillac, met een zekere kracht. prima.
Het is dan pas dat je beseft dat er soms wel een (in dit geval een gigantisch) verschil kan zijn. Maar zeker niet van een dergelijk kaliber dat het de prijs kan rechtvaardigen.

We hebben daarna een beetje een stomme zet gedaan. De 3de fles was een Clos de Vougeot grand cru van Jean Grivot uit 1998. Die was ontegenzeglijk dik dik in orde maar na wat we gedronken hadden hebben we er veel te weinig van kunnen genieten. Na veel te jong, veel te veel ;-)

Over de Krug: Dit was een grote droge witte wijn (echt klasse) met ultrafijne persistente mousse. Zeer droog en krachtig.
Prachtige, hilarische beschrijving van Paul van de Wijngaard

Gepost door: Matten | 03-01-08

Beste wensen aan alle lezers & schrijvers! Heb tijdens de eindejaarsperiode geen pc gezien en heb dus net een beetje bijgelezen...
Na al het gestoef vd andere blog lezers komen hier mijn ervaringen. Met oudjaar:
* Aperitief met Freixenet Cava (nog niet gedronken maar best meegevallen)
* Tijdens de gourmet:
1. Vdp d'Hauterive, Dom Bastide, 2005, Syrah: voor zijn prijs een zeer goede wijn.
2. Leone Rosso - Donatella Cinelli Colombini, IGT Toscana, 2003: een stuk verfijnder dan de vorige.
3. Chili Santa Rita, CS, 2003: totaal anders dan de vorige maar goed passend bij de gourmet.
4. Chili Santa Rita, Medalla Real, 2004: om het kort samen te vatten: W O W! Prijs/kwaliteit is dit super!
5. Canon-Fronsac, Ch. Barrabaque Prestige 2000: zeer mooie , volle, evenwichtige wijn. Ben er nu nog van aan het genieten.
Tussendoor (jaja, met oudjaar) ook nog een paar flesjes Champagne Marquis de Villon gekraakt (uit de Okay/Colruyt). Wat mij betreft zeer geslaagde champage voor die prijs (+/- 17 Euro denk ik).

Met kerst ook veel lekkers gedronken bij familie met toch wel volgende uitschieter (om naadloos aan te sluiten bij deze topic): Mouton Rotschild, 1985. Mijn vader kreeg deze fles cadeau. Meteen de oudste wijn die ik ooit dronk maar dat was er niet aan te merken. Nog vrij mooie rode kleur, nog vrij veel fruit, zachte verweven tannines. Voor herhaling vatbaar met andere woorden :-).

Gepost door: NCO | 03-01-08

@NCO Vond je dit Santa Rita CS uit 2003 op dronk? Ik heb naast de 2003 ook nog de 2004 en 2005 liggen. Iemand goesting om een jaren vergelijk te doen?

Goed te weten dat die Medalla Real zo goed was.. dan ga ik die binnekort ook nog eens halen.

Gepost door: Brinta | 03-01-08

@ Brinta Hij kon nog zeker een jaartje blijven liggen maar hij was zeker niet te jong. Voor mij was hij perfect op dronk (heb wel al gemerkt dat ik graag mijn wijnen relatief jong drink...).
Wat betreft de Medalla Real: weet iemand of deze tot het standard GB/Carrefour assortiment behoort ? Zo ja, ga ik een paar flesjes bijhalen!

Gepost door: NCO | 03-01-08

Medalla real is al een aantal jaar telkens één van de aanbiedingen tijdens de wijnfestivals. Toch kon je deze wijn in sommige carrefours ook nog vinden gedurende de rest vn het jaar, vermits er blijkbaar nooit erg veel flessen van werden verkocht. Ik heb nog enkele flessen 2002 en 2003 liggen.
Ook nu zijn er nog Carrefours met een voorraad 2004, maar ik denk toch dat de exposure hier ( en de 91ptn van WS) je een beetje tot spoed moeten aanmanen.
Zelf kocht ik er vorige week 12 bij (toen de -20% actie liep ;-) ) Ik opende nog een flesje en dat was nog beter dan de vorige fles. Het overvloedige fruit van een nieuwe werldwijn gecombineerd met de frisheid en elegantie van bordeaux.
Topwijn aan 9€-
Snel!

Gepost door: vinejo | 03-01-08

Ben al weg!

Gepost door: NCO | 03-01-08

real Ook in de GB's verkopen ze Real; in Lummen nog een hele partij.

Gepost door: gert | 03-01-08

"cool" is allang "kamertemperatuur" geworden, maar idd: "Geluk zit (bij mij) soms in een (lekker) klein ...glaasje"

Ik kom hier nog altijd graag én veel lezen, al is er bij mij nu al iemand die me telkens voor is!

Gepost door: wina | 03-01-08

@vinejo Ik heb de Santa Rita medalla real 2004 ondertussen ook een paar keer geproefd en vind 'm geweldig. Maar heeft er iemand een idee van het bewaarpotentieel ?

Ik koop 'm persoonlijk altijd als een "sure thing". Voor een goeie 9 euro zet je een wijn op tafel die nu meteen geweldig is. Maar zou hij binnen 5 jaar nog veel beter worden ?
Het is waarschijnlijk dom om te denken dat alleen Franse wijn baat heeft bij een aantal kelderjaren. Maar ik vind het soms moeilijk om in te schatten !

Gepost door: Dave | 03-01-08

Ik dronk 3à4 jaar terug de 1993 (van st canarus, die is al wijn aan t inslaan van in de tijd dat Sociando malet nog 250 frank kostte) en die was, hoewel anders, nog heel lekker. Vijf jaar kunnen die flessen dus makkelijk aan, of ze echt beter worden is persoonlijke smaak...

Gepost door: vinejo | 03-01-08

@ Brinta Voor alle duidelijkheid(het stond er niet bij in mijn oorspronkelijke berichtje): de eerste Santa Rita die we dronken was de CS Reserva.

Gepost door: NCO | 04-01-08

@NCO Ah oke. Als je trouwens ziet dat de Reserva een goeie 8€ kost en de Medalla Real een 9€ zou ik wel weten waar voor te kiezen. binnekort eens die 3 Reserva's opentrekken van 2003, 2004 en 2005. Ik zal proberen de evolutie te posten hier. Maar als er gegadigden zijn die dat zeker beter kunnen dan zet ik een glaasje bij aan tafel.

Gepost door: Brinta | 04-01-08

De commentaren zijn gesloten.