02-12-07

Niet aanraken, pas gevinifieerd!

Naar aanleiding van de belachelijke primeurprijzen van de 2006 Bordeauxwijnen adviseerde Robert Parker zijn lezers uit te kijken naar de ‘kleinere’ appellaties in de streek, zoals daar zijn Côtes de Blaye, Côtes de Bourg en andere Côtes de Francs.
Deze demarche is uiteraard een spijtige zaak voor de vele goed geïnformeerde Belgische wijnliefhebbers die deze wijnen al een hele tijd volgen en al lang overtuigd zijn van hun kwaliteit. Een wijn zoals
Roc des Cambes (Cotes de Bourg), die ruim duurder is dan vele Grand cru classés, was tot op heden een uitzondering maar het valt te vrezen dat andere uitblinkers in deze appellaties nu ook snel hogere prijzen zullen halen.

Eén van de toppers in de Côtes de Castillon, Chateau d’ Aighuile, is voorlopig nog redelijk betaalbaar. Deze wijn is eigendom van Stephan Von Neipperg ( Clos de l’oratoire,, Canon La Gaffelière,..) en wordt gevinifieerd door Stéphane Derononcourt.

Chateau d’ Aiguilhe, Cotes de Castillon 2004
(15,99€, Colruyt)

80%merlot, 20%cabernet franc
Geopend op een dinsdagavond, eerste glas rook lekker maar had iets chemisch, de mond vertoonde veel fruit en was geconcentreerd maar halsstarrig, bijtend en behoorlijk bitter. Ik hoopte woensdag op beterschap en meer charme maar nog steeds zat de wijn even moeilijk in elkaar dan een gemiddelde Belgische staatshervorming. Het laatste kliekje op vrijdag (ongeveer één glas) openbaarde zich eindelijk als een heerlijke wijn. Zacht en rijp, vlezig en complex, zwart fruit, fumé en cederhout, amandel in de afdronk, het enige negatieve was dat ik geen tweede glas meer had..
Als u dit heeft liggen: minstens een paar jaar vergeten in de kelder.
88+

Aighuile

22:37 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (16)

Commentaren

d'Aiguilhe 2005 Ik betaalde hiervoor in de laatste FAV in Auchan 19.95 euro. Ik vind dat deze prijsstijging nog meevalt i.vgl.m. bijvoorbeeld Malescot St-Exupéry 2004 à +/- 25 euro en Malescot 2005 à 59 euro.
Voor d'Aiguilhe 2005 verhoogde Parker zijn score van 89-91 naar 90-93.
In Bordeaux waren er ook plannen om één overkoepelende appelatie (Cotes de Bordeaux)te maken voor voor Cotes de Blaye, Cotes de Bourg, Cotes De Castillon, Cotes de Francs en Premières Cotes de Bordeaux. Is hier al iets beslist?

Gepost door: Tienne | 02-12-07

d'Aiguilhe 2005 à 20€ is een superkoop denk ik.
Van die plannen voor een overkoepelende aoc hoorde ik nog niets, vraag me af of dit wel een goede zaak zou zijn...
Zal morgen eens informeren in de wijnles...

Gepost door: vinejo | 02-12-07

op het net vind je dit bericht van 11/07/2007 in Decanter:

From the 2007 vintage, Bordeaux will have just 54 appellations instead of the current 57.

Vier wijngebieden gaan samen verder als Côtes de Bordeaux

De vier wijngebieden in Bordeaux, Premières Côtes de Blaye, Premières Côtes de Bordeaux, Côtes de Franc en Côtes de Castillon bundelen hun krachten en gaan vanaf nu verder onder de naam herkomstbenaming Côtes de Bordeaux.
Deze vier gebieden op de rechteroever van de rivieren de Gironde en de Garonne, produceren hoofdzakelijk rode wijn op basis van de Merlot-druif en de wijnboeren daar vinden dat hun wijnen in herkomst van de “côtes” en stijl genoeg overeenkomst vertonen om onder één naam verder te gaan.
Côtes de Bourg, een wijngebied dat eigenlijk niet zou misstaan onder de nieuwe vlag van Côtes de Bordeaux, doet niet mee omdat de wijnboeren daar het niet eens zijn met de spelregels van de nieuwe appellation.

Eerder, op 11/04/2007, schrijft men dit:

Bourg zegt ‘non' tegen Côtes de Bordeaux

Côtes de Bourg heeft zijn reputatie als het ‘enfant terrible' van Bordeaux weer eens waargemaakt.
De appellation weigert zich aan te sluiten bij het samenwerkingsverband van de zogeheten Côtes-appellations (met Premières Côtes de Bordeaux, Côtes de Blaye, Côtes de Francs en Côtes de Castillon) dat streeft naar een gezamenlijke appellation Côtes de Bordeaux.
Een dergelijke noemer, eventueel aangevuld met de specifieke naam van de deelappellation, zou de communicatie sterk vereenvoudigen en de naambekendheid vergroten
(Bron: Wijninformtiecentrum)
De leden van het wijnbouwerssyndicaat van Bourg hebben echter in overgrote meerderheid gekozen voor het handhaven van de eigen naam Côtes de Bourg.
Overbodig te melden dat hierbij behalve lokaal chauvinisme ook allerhande onnavolgbare politieke overwegingen een rol hebben gespeeld.
Onderlinge samenwerking tussen appellations is in Bordeaux een gevoelig punt. Enkele jaren geleden weigerde Listrac in de Médoc tegen beter weten in een fusie met de buurappellation Moulis.

Gepost door: PvdW | 03-12-07

Django en Sociando Hmm Aiguilhe ken 'k niet, Django daarentegen! Mooie combinatie waarschijnlijk?

Gisteren wat gevierd met mijn lief en een Belgrave (Haut-Médoc 5de gcc) 1998 ontkurkt. Donkere, inktachtige kleur: behoorlijk indrukwekkend. Neus: sigarenkistje, gebrande koffie, hout, peper, pruimen en iets geconfijt. De smaak was geconcentreerd, zuren okee maar op het randje. Een wat bittere taninne-afdronk die niet mooi door het fuit werd gedekt. Maar toch nog okee.

Ik vermoedde een zekere Rolland achter deze wijn(al durfde 'k dat niet luidop zeggen): massieve kleur, storend hout en koffie (niet evenwichtig, niet natuurlijk) en een geconcentreerde smaak die te snel wegviel. (breedte, maar geen lengte)
Daarna enkele boeken bekeken en idd de heer Rolland houdt zich bezig met Belgrave.

Na een half flesje zijn we gestopt en ben 'k de kelder ingerend om iets anders te halen: Sociando-Mallet 2001. Ik rook en proefde op zich een gelijkaardige wijn, met dezelfde basisgegevens maar alles geraffineerder en evenwichtiger: een neus met mooi hout, perfect ingebed in het zwarte, rijpe fruit. Natuurlijk en verleidelijk!
De smaak was vol en zijdeachtig en met een afdronk waarin de wijn nog eens compleet opleefde. heerlijke kick! (daar waar de Belgrave finaal verdween)
Maar de Sociando zal volgens mij nog wat genieten van kelderrust, na het tweede glas kwam er toch wat stekende taninne op.

Maar zonder twijfel: de Sociando was veel aangenamer, een verleider die gedoseerd en vol charme tewerk gaat. De Belgrave had ik na 1 glas gehad, de verrassing was er al af.

Gepost door: Matten | 03-12-07

Vergeet ook volgende niet :

Chateau Puygueraud - Cotes de Francs
Les Grands Maréchaux - Cotes de Blaye
Cote Montpezat cuvée compostelle - Cotes de Castillon
Chateau Martinat - Cotes de Bourg
Chateau Fougas - Maldoror - Cotes de Bourg

Gepost door: kurt | 03-12-07

Enfants terribles Hou ik wel van...
Thx voor de info, PvdW

Gepost door: Bert | 03-12-07

Django & Jimmy Combinatie fijne wijnen & Django's klasse = topdegustatie !

@ music lovers: Naast Django, laat de wereldklasse van Jimmy Rosenberg (Django's enige echte opvolger) in uw huiskamer binnen.
Werkt net als topwijnen bijzonder verslavend (slic).
Voor wie de muziek van Jimmy niet kent, kijk & luister naar z'n intrigerend levensverhaal op prachtige wijze verfilmd (Winnaar Gouden Kalf 2007) via onderstaande link.
Heeft soms veel weg van wijnproeven: tussen hoop & wanhoop ...

http://player.omroep.nl/?aflID=5413673&md5.

Gepost door: Lieven | 03-12-07

Django heerlijk! (Goede) Muziek, wijn en eten ... het blijft een onweerstaanbare combinatie.

Gepost door: food fan | 04-12-07

Jimmy & de valstrik van het leven Een schattig, stotterend maar supergetalenteerd zigeunerjongetje dat met de tong uit z'n mond virtuoos op z'n te breed uitgevallen gitaar speelt...
Een achterlijk broertje.
Een zachtmoedige moordenaar.
Papa heeft 'auw'.
Gehurkt z'n nieuwe gitaar uitproberen voor de poorten van de gevangenis.
"You won' t be satisfied until you break my heart."
Wat je uit liefde doet doe je één keer zo goed.

Voorlopig is het wachten op de sequel van deze schitterende docu voor een happy end...
In afwachting schuif ik deze avond Django nog maar eens in de cd-lade.

BEDANKT, Lieven, om me dit te leren kennen !

Gepost door: vinejo | 04-12-07

@Matten In het wijnfestival van Carr. kocht ik dit jaar een kistje van 6 van deze wijn met de jaargangen 1998 t em 2003, leuk verticalletje dus.Ik wist niet dat Rolland hiermee te maken hd, kan niet zeggen dat het m' n enthousiasme aanwakkert...Had 'm toch ook liever van Sociando gehad...

@PvdW
Ik wist wel dat we op onze blogvorser konden rekenen, bedankt, alweer wat bijgeleerd ( hoewel ik niet echt overtuigd ben van een positief effect van deze maatregel..)

Gepost door: vinejo | 04-12-07

als ik me niet vergis ... is Jimmy familie van het Rosenberg trio, zij hebben ook iets met Django Reinhardt.

Gepost door: food fan | 04-12-07

Jimmy en Paganini Lieven, bedankt voor de link! 'k Ben er niet goed van! Triestig! En de rol van die vader..
"Shit m'n plectrum"
Maar 'k heb gelezen op zijn site dat hij weer speelt, straks in Parijs..

Qua snarenacrobatiek heb 'k gisteren in Bozar anders ook iets gezien dat niet van deze wereld is: Shlomo Mintz die de 24 capricci van Paganini speelt! Shoquerend. Grootste adrenalinekick ooit tijdens een concert: bij de bis die een herneming van de 5de capriccio was. (van een andere planeet)

Vinejo: Voor hetzelfde geld geniet je er wel van he. Het blijft curieus zo'n geconcentreerde wijn. Maar ik zie gewoon dat 'k veel strenger word en evenwichtigheid lekkerder vind.

Gepost door: Matten | 04-12-07

Belgrave Net de overschot van de Belgrave van zondag geproefd en verbetering: neus met zwart fruit en vooral truffel en de smaak die een stuk harmonieuzer geworden is..

Gepost door: Matten | 04-12-07

@Kurt Heel juist! ( hoewel de 2003 Grands Maréchaux me niet zo kon bekoren)
Ook nog Cap de Faugeres(!), Chateau de Francs les Cericiers, Chateau Gigault cuvée Viva, Aighuile Querre...

Gepost door: vinejo | 04-12-07

@Matten zal ze als t zover is ruim op voorhand opentrekken of decanteren...

Gepost door: vinejo | 04-12-07

Grands Maréchaux De 2003 was de eerste kennismaking met deze wijn(7.60 euro Auchan). Ik kon deze wijn ook niet direct klasseren onder mijn "best buys". Op het web vind je uiteenlopende commentaar. Van "recommended" tot "not that favourable". Sommige believers beweren dat hij beter tot zijn recht komt na een nachtje rust. Anderen beweren dat je hem best een paar jaar vergeet in je kelder. Het is blijkbaar een wijn van "you love it" or "you hate it". Er rest me nog één fles, we zullen zien.
Toch kan ik het niet laten om deze wijn een tweede en een derde kans te geven. (In 2003 was het voor sommige domeinen erop of eronder).
De 2004 en 2005 heb ik gekocht in Auchan. Beide wijnen gekocht à 7.99 euro.

Gepost door: Tienne | 05-12-07

De commentaren zijn gesloten.