04-11-07

Brunaldi

Wie Alain B zegt, moet Alain C zeggen

Herinnert u zich nog het zondagse programma ‘ Confrontatie’? Deze voorloper van de Zevende dag had het toen over politiek en was dan ook enkel relevant voor de geïnteresseerde kijker. Net zoals elke kwaliteitskrant vandaag ook een lifestyle-, cultuur-, sport-, desnoods een diepzeevissenkatern heeft ( kan u zich voorstellen dat er 20 jaar terug in de Standaard een volledige pagina gewijd werd aan nieuwe cd ‘s..eh..LP' s?) is ook het zondagochtend programma op ‘één’ vastbesloten om elke Vlaming een reden te geven de televisie op de gesubsidieerde zender af te stellen.

De naam is ondertussen al lang aangepast. En de onderwerpen ook. ‘De zevende dag’ handelt over alles wat men maatschappelijk relevant vindt. En blijkbaar heeft men aan de Reyerslaan nu ook begrepen dat wijn een bijzonder hot item is geworden. Na de reportage over Megavino twee weken terug had men het ook vandaag weer over ons aller gegiste godensap.
Aldi bood deze week een
Brunello di Montalcino aan ( ‘Montaro’, een sexy en prestigieuze naam waarvan men echter geen letter informatie terugvindt op het web--reden genoeg voor mij om m'n handen en lippen van deze wijn te houden-- hij werd wel al geproefd en besproken door de up to date ploeg van Vinowalt, hier ) tegen de belachelijk lage prijs van 13€. Elke wijnliefhebber die wat op de hoogte is liet deze kelk wijselijk aan zich voorbijgaan, maar blijkbaar lopen er nog genoeg mensen rond die geloven in een soort Italiaanse Sinterklaas en de voorraad was dan ook onmiddellijk uitverkocht.

Alain Coninx ( die vroeger ook al een reportage maakte over Le Pin—waar ik eigenlijk nog een leuk verhaal over heb maar da’ s voor een andere keer ) nodigde twee wijnkenners uit, Alain Bloeykens, de wijnexpert van eh...een wijnexpert dus en de eigenaar van restaurant Withof van wie de naam me nu even ontsnapt, nu ja, hij was dus ook aanwezig in de hoedanigheid van sommelier.
Het leek een gezellige bedoening te gaan worden want er stonden DRIE flessen op tafel.
Na de inleiding, waarin
Alain B dus stelde dat over deze wijn niks terug te vinden is op het internet en waarin Alain C verklapte dat Aldi zelf over deze wijn niks wil verklappen, waarin beide experts dan ook hun twijfels uitten over de kwaliteit van deze Brunello, ging men over tot het proeven.
Want dat was nu eens interessant, twee kenners gingen die wijn PROEVEN !
Wat voor resultaat zou dat wel geven?
Gans wijnminnend Vlaanderen zat op het puntje van zijn stoel en stopte even met nippen van het zondagse wijnglas.
De experts proefden de wijn.
En kijk eens aan...zij waren gematigd tot weinig tot... helemaal niét enthousiast.
WAT een verrassing !
Bijna even verrassend als een doordeweekse zondagse aflevering van
Witse ( zie ook hier).
Is nu echt geen enkele van de redacteurs, Alain zelf of desnoods één van de experts (of durfden zij niet) op het lumivineuze idee gekomen om de wijn BLIND te proeven naast de twee andere Brunello’ s? Hadden we dan niet écht een relevant oordeel gehad over de wijn?
Want laat dat duidelijk zijn, ik ben zowat honderd percent zeker dat je zelfs geen expert moet zijn (maar wel een wijnliefhebber) om er de Brunaldi uit te halen, maar op deze manier had dit dan ook eens voor goed bewezen kunnen worden.
Maar neen, de andere Brunello’ s dienden enkel om de genodigden DAARNA nog even te laten genieten van een echte Brunello en dan ook ACHTERAF op overbodige manier te melden dat dit toch wel heel andere bruschetta is dan het samengietsel van de Aldi.
De Withofsommelier had dan ook nog twee hoogvliegers meegebracht, een
Cipressa La Fiorita en –godbetert- een Gaia.“ Ik zet ze toch op mijn onkostennota, waarom zou ik geen overprijsde topper drinken op kosten van de VRT..?”
Het ultiem bewijs van incompetent televisie maken (over wijn) was dan nog het feit dat beide andere wijnen afkomstig waren uit topjaar 2001, terwijl de
Montaro het te mijden 2002 op het etiket droeg. Op die manier kan Aldi zich indien nodig nog verschuilen achter het slechte oogstjaar om de mineure kwaliteit van zijn “topwijnen” te verantwoorden..
Tja, in de tijd van
Confrontatie
was ’ t gemakkelijker. Zet vier politici van verschillende strekking rond de tafel en werp een heet hangijzer in de groep. Vuurwerk, boeiende televisie en nu en dan een relevante quote gegarandeerd. Als ik me niet vergis stonden er toen echter een paar goede trappisten op tafel...

13:16 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (21)

Commentaren

Vurwerk Ja, voor vuurwerk, boeiende visies en nu en dan een relevante quote moet je vandaag op het internet zijn !! Dat de VRT zoiets doet stoort me een beetje, dat "wijnkenners" als Bloeykens en consoorten dit doen stoort me énorm. Ga dan maar eens kijken bij Gary Vaynerchuk hoe het wél moet ! Boeiend, humoristisch, geïnspireerd ! www.tv.winelibrary.com

Gepost door: Rick | 04-11-07

De zeverende dag Volledig akkoord Vinejo en Rick. Het was echt bedroevend. Waarom moet trouwens steeds Alain B. opgevoerd worden?

Gepost door: Stef | 04-11-07

Withof Den andere was Jurgen Lycops. Die kent er wel iets van zonne, heb al zeer goede dingen van hem gelezen, maar ga volledig akkoord met bovenstaande commentaren over het schouwspel bij de vrt.

Gepost door: Venne | 04-11-07

Zelfde AOC, uiteenlopende kwaliteit! Ik ga er volledig mee akkoord dat dit, zoals hierboven vermeld, een gemiste kans was om deze wijnen blind naast elkaar te proeven.

Toevallig ben ik hier een gelijkaardige ervaring rijker.
Met op de achtergrond een lifeconcert van REM (TMF), dronken we zopas Côtes du Rhône 2004 van Guigal en Côtes du Rhône 2004 van Beaucastel (le Coudoulet).
Die van Dunaldi sloegen we over.
Dit waren beide prachtige wijnen, maar le Coudoulet was merkelijk een klasse beter.
Beide wijnen gekocht in promo in Hyperwine : Guigal (5.90 euro) en le Coudoulet (12 à 15 euro ?).
Ik dronk nooit CDP Beaucastel en voor het eerst le Coudoulet. I was impressed van de kwaliteit van le Coudoulet. Ongetwijfeld was le Coudoulet de beste Rhône die ik ooit dronk.
Een aanrader!
PS : Hou le Coudoulet 2005 en 2006 in de gaten. Deze kregen lovende commentaar van RP.

Gepost door: Tienne | 04-11-07

proeverij en Montaro Zeer toevallig. Gisteren hebben we hier een proeverij gehouden met enkele maten die graag een glaasje drinken, maar niets meer en niets minder. 't Was een probeersel.

We begonnen met een witte Bandol: Lafran Veyrolles 2004: Zeer lekker, mondvullend en behoorlijke lengte. Ik wil er meer over weten!
('k Heb voor het eerst hier op de blog iets over Bandol gehoord../eerste keer dat ik dit drink/ +- 10 euro in Auchan)

Dan proefden we 4 rode wijnen blind en gingen we eens na wie wat nu graag dronk en waarom of wat we proefden etc..

1. Domaine de la solitude/ pessac-léognan/2004/ + 10 euro in Auchan: fruitboom, minst interessante van de 4. correct maar tegenvallend

2.Château Mazeyres 2003/ Pomerol: gebrande koffie in de neus (bijna overdadig), ook herfstig, beetje stal/ ferme tannine maar lekker, door fruit gedekt, potentieel, de beste van de 4 (behalve dan de neus, geen fan van) Dit was voor de meesten een vreemd smakende wijn, interessant maar iets wat ze niet kenden.

3.Le pauillac de Pichon Longueville (Baron): beetje vanille in de neus, meest evenwichtige, stevige smaak. De meeste vonden dit de lekkerste

4.Montaro/Brunello di Montalcino/2002: jawel hij stond op het menu. gedempt bouquet, houttoets, typisch sangiovese (neus en smaak). lekker, correct maar zoals gezegd veel flauwer dan wat een brunello normaal is. Dit werd door de meesten gesmaakt.

Gepost door: Matten | 05-11-07

Geen Cirque de Soleil Een actie als die van Aldi maakt mij in de eerste plaats nieuwsgierig. Ik beken: deze wijnliefhebber heeft de kelk niet aan zich laten voorbij gaan, want ik heb er als een nieuwsgierige hond aan gesnuffeld en van geproefd. Voor 13€ wil ik al wel eens wat risico nemen (een dagje paintball in Durbuy was waarschijnlijk duurder uitgevallen)
Natuurlijk ging ik er niet van uit dat ik hier met een parel te maken zou krijgen die doorheen de mazen van het commerciële net geglipt was. Maar bedenkingen en wantrouwen weerhielden mij er niet van om een flesje binnen te halen (gaf me trouwens nog eens de kans om een Olé te kopen)
Mijn wantrouwen werd effectief bevestigd: dit was geen Brunello zoals ik hem eerder proefde. Hij mist absoluut diepte,finesse en afdronk. Deze wijn moeten we vooal buiten de strijd der titanen houden (wat blijkbaarwel nogal plat gebeurd is op de 7de dag), hij zou volledig fijn gemaald worden. Ik hield het bij volgende notities:
"Vrij typische Brunello-kleur. In de neus wat kersen en rijpe pruim, op de achtergrond een lichte champion-toets en een aardse nuance zoals je dezer dagen kan opsnuiven tijdens een deugddoende herfstwandeling. In de mond vallen de levendige zuren op die wat weerwerk krijgen van tannines die echter onvoldoende kracht hebben. De wijn mist diepte, finesse en afdronk.
Natuurlijk bestaan er vooral veel betere Brunello’s (die meer complex en verfijnd zijn), maar we weten welke prijzen we hiervoor dienen te betalen. Het Sangiovese-karakter van deze wijn weet mij voor 13€ te bekoren"
Het zou natuurlijk dom zijn om voor 13€ Cirque de Soleil te verwachten, maar in mijn glas hoeft niet altijd een olympische kampioen de aandacht te trekken.

Gepost door: Pinot | 05-11-07

@... Tienne
Jammer genoeg dronk ook ik nog nooit Beaucastel, maar hoorde al veel goeds van die Coudoulet. Voor alle info over Beaucastel kan je terecht bij Beaucastelfreak Bert van Ikwilwijn.be

Matten
Die Pauillac van Pichon is dus blijkbaar z'n 13€ waard? En je verkiest dus de derde wijn van een Bordeaux boven een authentieke Brunello? ;-)

Pinot
OK, een sangiovese voor 13€, maar zou je er blind ook zoveel voor gegeven hebben? Of dronk je al IGT' s die je meer waar voor je geld boden? Of is dit de meest suggestieve vraag in de geschiedenis sinds "Was je niet beter thuis gebleven" van Kelly Graham aan haar man die liggend op de buik en met zakdoek voor de neus een laatste telefoontje pleegde nét voor de fundamenten van de brandende WTCtoren het begaven ...?

Gepost door: vinejo | 06-11-07

Blind proeven is idd te riskant voor "experts".

Gepost door: kurt | 07-11-07

@Vinejo Dat is wel heel suggestief!
Ik kan alleen maar hopen dat ik me niet te veel blind heb gestaard op het verblindende etiket en blindelings ben getrapt in de valkuil van de suggestie
(en toch denk ik van niet ;-))

Gepost door: Pinot | 07-11-07

La Garenne en Mondavi hehe 'k ben niet helemaal zeker of de pauillac volledig zijn geld waard is. het was in elk geval de wijn die de meesten kon plezieren. of dit nu zo goed is, is een andere kwestie? In elk geval ben ik nu La Garenne 2003 aan het proeven. Dat is de 2de wijn van Chateau du Tailhas uit Pomerol. En dat kostte in Carrefour 7,50 euro. De pauillac was verre van +- twee keer zo goed ;-)...Bij het eten dronken we een witte Bourgogne van Robert Chevillon uit 2001. Voor een "simpele" Bourgoge na 6 jaar nog bijzonder lekker!

Gisteren keek ik hier in Grimbergen bij mijn vader voor de 2de keer naar Mondovino. Ik had speciaal een flesje Woodbridge 2005 Cabernet Sauvignon van Robert Mondavi gekocht. Hoe langer we keken, hoe minder ik kon genieten van de wijn. En in vergelijking met La Garenne (zelfde prijs +-) was dat maar een vulgair, commercieel sapje, kersensmaak à volonté.

Gepost door: Matten | 07-11-07

@Rick Ben eens gaan kijken op tv.winelibrary.com. Ietwat Amerikaans van stijl, maar wel interessant en no-nonsense aanpak. Zeer indrukwekkend vond ik het stukje waar hij in Bordeaux de kunst van het wijnmengen leert kennen op Chateau Sansonnet!

In een ander filmpje koopt hij een hele resem producten om zijn smaakpalet samen te stellen. Is dit zinvol? Ik zat achteraf met het idee te spelen een aantal kleine potjes confituur te kopen om de verschillende fruitsmaken in wijn beter te kunnen onderscheiden (aardbei, framboos, kers, ...). Is dit doenbaar of zal de confituur altijd de wijn overstemmen?

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 08-11-07

confituur Matten, ik speel even advocaat van duivel Mondavi. Misschien was het probleem vd Woodbridge dat ie nog volledig op z'n jeugdig fruit zat? Ik had dit gevoel eerlijk gezegd ook en beetje met enkele 2005-Bordeauxwijnen.
De 2 Mondavi' s die wij met ons clubje dronken op een Napaproeverijtje vielen alvast enorm goed mee( zie link onderaan).( maar ik begrijp heel goed dat bij bekijken van Mondovino geen enkele Mondavi of Rollandwijnen je nog kan smaken...

Maarten, alles wat je proeft of waar je aandachtig aan ruikt is volgens mij zinvol. Ik heb zelf een doos liggen met 20 geurstalen en hoewel de geuren af en toe wat chemisch overkomen is dit toch een interessante oefening. Maar het blijft wel aartsmoeilijk om de geuren en smaken van een wijn te benoemen...

Gepost door: vinejo | 09-11-07

filosoferen met Mondavi Hey Vinejo, 't is inderdaad moeilijk om tijdens de film nog te genieten. Maar toch denk ik dat dat bij deze wijn voor een groot stuk aan de wijn zelf ligt. Hij is gewoon niet interessant: het is "instant pleasure-wijn", een wijn die mensen die geen wijnliefhebber zijn, toch zou kunnen plezieren. (waar ik op zich niets op tegen heb)Commercieel gezien is het waar van de bovenste plank, met de mooie stijlvolle afgescheurde etiketjes er bij. En je krijgt er de huisfilosofie van de grote denker Robert Mondavi (aka de duivel) voor hetzelfde geld bij: "Wine should be an integral part of life" of iets op die leest geschoeid. Hehe ik word er ineens zo serieus en cynisch van ;-).

Vorig jaar proefde ik ook eens Napanook van Moueix ('t is te zeggen, ik nam 1 slokje want ik voelde mij niet lekker. In elk geval heeft mijn pa er echt van genoten :-) ) Dus ik geloof je zeker als je zegt dat dat in orde is, alleen denk 'k dat de Woodbridge cabernet sauvignon (6,79 euro) iets te glad is.

'k Neem efkes wat wijnloze dagen, genoeg geproefd deze week ;-)

Vorige donderdag bij de Gloria trouwens zeer goede olijfolie geproefd. Man man nog nooit zo'n lekkere olijfolie geproefd. Die kwam uit Umbrië, iets wat ze niet exporteren. Deze had een grassige, kiwi-achtige smaak.

Gepost door: Matten | 10-11-07

Na Vinejo' s wijnblog nu ook Mattens olijfolieblog ?
;-)

Gepost door: vinejo | 10-11-07

good olive oil Hehe ge gaat mij niet geloven ,maar toen 'k bezig was met typen dacht ik krak het zelfde :-)!

Gepost door: Matten | 10-11-07

Geloof me of niet maar ik gelóóf u!

Gepost door: vinejo | 10-11-07

Brunello di Montallcino Montaro 2003 van ALDI Ben eens gaan kijken of ik meer kon vinden op Internet dan al die andere die hierover niets hebben gevonden. Eerst bij de Italiaanse beroepsvereniging van wijnbouwers Bruno di Montalcino op basis van het nummer van de etiket : Blijkt afkomstig van het huis RENDOLA (zoals trouwens op het etiket vermeld). Ben op RENDOLA gaan kijken en daar vindt men alles over de wijnbouwer, zijn wijnen en deze in het bijzonder. Ik hoop dat degene die zeggen : "een sexy en prestigieuze naam waarvan men echter geen letter informatie terugvindt op het web" meer af weten van wijnen dan van Internet...
Web:
http://www.consorziobrunellodimontalcino.it
http://www.rendola.com/brunello_2003.php
Persoonlijk vond ik hem niet slecht, zeker voor zijn prijs.

Gepost door: vdcauter | 30-11-08

Flink hoor vdcauter Maar kan je ook eens een link geven waar die MONTARO écht is terug te vinden? Want om deze wijn ging het wel hé. En dan mag er nog Rendola op het etiket vermeld staan (ik kan dit niet checken, heb de wijn niet gekocht), op de site van Rendola wordt over die Montaro met geen woord gerept. Er is dus wel degelijk NIKS over de wijn waar het om ging terug te vinden dus op het internet.

Trouwens, vinowalt besprak hem ook:
volgens www.aldi.be:"Beroemde Toscaanse wijn met typisch karakter: krachtig, evenwichtig en goed gestructureerd. Intens robijnrode kleur met purpere tinten. Fruitige aroma's van kersen en rijpe pruimen." Dit commentaar lijkt een heel andere wijn te betreffen.
Een ons onbekende Brunello "Blend n° 187" (maar is 100 % Sangiovese), met eerder beperkte aromatische en smaakkwaliteiten: kan zeker niet op tegen zijn bekende regiogenoten, ook al is de prijs "redelijk".78 punten

Maar als jij je smaakpapillen wil verwennen met onpersoonlijke supermarktcuvées dan doe je dat maar...

Gepost door: vinejo | 30-11-08

Brunello di Montalcino [b][u]2003[u/][/b] Alles wat ik hierop kan antwoorden is dat ik persoonlijk wel die wijn heb gekocht, hem dus werkelijk kan beordelen en het enig referentienummer dat rond de hals van de fles is geplakt zelf heb nagekeken in de databank van de officiele beroepsvereniging van de producenten van Brunello di Mantalcino. Daar wordt hij duidelijk omschreven als komende van RENDOLA. Waarom ALDI en RENDOLA die afkomst verzwijgen en hem onder de naam MONTARO verkopen is mij een raadsel maar dat zal wel commerciele redenen hebben want de prijs is inderdaad minder dan de helft bij ALDI dan bij de andere verkopers. Ik zou zeggen, prof er een fles van een je zult wel zien, want iemand die langs de ene kant gelooft dat men in supermarkten geen goede wijn kan vinden en anderzijds blindelinks een niet geblindoekte proef gelooft, blijkt voor mij weinig nieuwsgierig en vooral vol naïve vooroordelen.
Wil u toch zelf gaan snuffelen in de databank (zie adres in vorige post) het serienummer op het etiket van mijn fles is :
AAH 08597329. Je moet hiervoor wel een beetje Italiaans kennen maar dat zal voor u, als liefhebber van Brunello di Montalcino toch wel geen probleem zijn?

Gepost door: vdcauter | 01-12-08

vdcauter "...want iemand die langs de ene kant gelooft dat men in supermarkten geen goede wijn kan vinden en anderzijds blindelinks een niet geblindoekte proef gelooft, blijkt voor mij weinig nieuwsgierig en vooral vol naïve vooroordelen."

Alweer een behoorlijk onbeleefde en van hoogmoed getuigende uitspraak. Mocht je deze blog wat intensiever volgen je zou deze prietpraat niet uitkramen.
Ik ga zelfs de moeite niet doen om hier verder op te antwoorden, lees eens wat terug in deze blog (vooral de overvloedige passages over supermarktwijnen) en je zal rode kaken krijgen.
Wie heeft het hier over vooroordelen...?

BTW, ik heb geen fles in mijn bezit maar heb 'm wel geproefd, bij LL, met zes anderen erbij. Ik herinner me weinig enthousiasme.

Gepost door: vinejo | 01-12-08

OK, OK Inderdaad, ik reageer soms iets te aggresssief. Dat zal waarschijnlijk het resultaat zijn van al die "onpersoonlijke supermarktcuvées" die niet alleen mijn smaakpapillen verzuren maar ook mijn karakter...We zullen het dus hierbij houden, maar die database van Montepulciano die men vrij op Internet kan consulteren blijft voor mij toch een voorbeeld dat andere AOC-s zouden kunnen volgen.
Nog veel wijnplezier.
PS : Voor alle duidelijkheid, het ging dus wel, in mijn geval, over de vendemmia 2003 en niet 2002.

Gepost door: vdcauter | 01-12-08

De commentaren zijn gesloten.