28-09-07

Micro Makrokoopjes

Als wijnliefhebber inkopen doen (linitop en inktcartridges halen) in het grootwarenhuis houdt altijd een risico in op meeruitgaven. Zo had ik een onvoorzien flesje mee bij mijn terugkomst uit de Makro. Anderzijds, ik kocht het gedeeltelijk met uitgespaard geld. 
Dankzij m'n communicatieve vaardigheden (vinejo is er zo eentje die in bus, tram of lift  met wildvreemden allerhande wetenswaardigheden of runderen van allerlei leeftijden uitwisselt) was ik van een andere klant te weten gekomen dat er een kortingsbon voor de inktpatronen in het foldertje stond. Had ik dat foldertje toch wel thuis laten liggen...
Geen erg, naar de balie en een folder vragen.
Sorry, meneer, ze zijn op. En neen er is geen andere manier om toch nog recht te hebben op de korting. Hmm...met alle Chinezen, hoewel, tegenwoordig misschien met hen ook niet meer, maar dus zéker niet met den dezen.
De winkel afgeschuimd en als de eerste de beste voyeur ( of hoe heet je zo iemand) de inhoud van de karretjes van de mensen grondig geïnspecteerd.
Al snel zag ik het bewuste foldertje uitdagend naar me staren in het rijdende consumptiegoederenvergaarbakje van een sympathieke dame. Franstalig, dus het had nog wel wat pieds dans la terre eer ik ze mijn mineur probleem had kunnen uitleggen ( het Nederlandse woord
bon in het Frans luidt:- in mijn geval na lang stamelen door de Franse dame geraden-: Bon!)
Maar m'n inspanningen werden beloond, de dame scheurde de bon vriendelijk voor me uit, wat algauw negen euro scheelde op m'n inktpatronen.
Negen euro! Snel naar de wijnafdeling om deze pure winst te verzilveren!!
Ik had geluk, er waren kelderrestjes. Nu, van de kelderrestjes in de Makro moet je niet bijzonder veel verwachten, meestal gaat het gewoon om flessen die 'einde reeks' zijn en aan de oorspronkelijke prijs in de rekken staan maar aantrekkelijker worden gemaakt
door er een koopjesaura aan te geven middels voornoemde etikettering. Zo hadden ze oa een Reserve de la Comtesse 2003 voor 28 euro, niet meteen een gunstkoopje. De Demoiselle de Sociando Malet 2003 had dan weer wel een opzichtige -20% sticker opgeplakt gekregen, maar 19 euro vond ik nog te duur voor deze tweede wijn. Ik leerde vroeger al dat je aan die prijs beter een eerste wijn koopt van een meer bescheiden domein. En kijk welke redelijk geprijsde Grand Cru Classé ik daar in de rekken zag staan, afgeprijsd van 21 naar 18 euro?

Chateau Cantemerle Haut Médoc 2003
Een mooi robijnrood kleur met al wat lichte evolutie aan de rand. De neus is redelijk intensief en aantrekkelijk met vooral zoet rood fruit en karamel. In de mond ontgoochelt deze wijn wat, hij is dan wel heel lekker maar vertoont te weinig body.
De tweede dag is hij nog soepeler, nieuw leer in de neus en amandel, zelfs marsepein in de mond ( wat behoorlijk wat merlot doet vermoeden), de tannines zijn rijp hoewel er een héél licht bittertje volgt in de te korte afdronk. 86 ptn.
Een lekkere wijn, maar dan vooral als ik van de prijs mijn cartridgekorting van 9 euro aftrek. Een tiental euro is ie zeker waard, meer zou ik er niet voor geven.

Cantemerle

19:45 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (50)

Commentaren

2003 En hier heeft het niks te maken met: 'Wachten met deze 2003'?

Gepost door: Bert | 28-09-07

Zwak jaar ? Voor wat het waard is: Decanter beschrijft het als volgt: Chateau Cantemerle, Grand Cru Classe Haut-Medoc (2003)
Quite deep ruby, nose a little vegetal and lean, some nice floral fruit, but not much depth. 2007-15
Decanter Rating: ** (2/5)

Gepost door: Lieven | 28-09-07

@Bert Over een 2003 heb ik nog nergens geschreven dat je moet wachten dacht ik. Integendeel, die zijn ( of waren) in de meeste gevallen jong al heel lekker.
De 2005s daarentegen ( waarvan de meesten nog maar nét zijn gebotteld en daardoor zelfs last kunnen hebben vd 'flessenziekte ) hebben het momenteel wat moeilijk right from the bottle. Na een dagje ( of 2 ) zuurstof zijn dit al meteen andere wijnen.

@Lieven: Die vegetale toets heb ik er niet in herkend, voor de rest redelijk gelijklopend vind ik. Hoewel ik dan weer mss wat te vrijgevig ben geweest met m'n punten...

Gepost door: vinejo | 29-09-07

Ik bedoelde de wijnen van 2003 waren sneller rijp door de extreme temperaturen in dat jaar (dus moeten ze idd niet langer liggen), maar toch blijkt het nodig deze wijnen, eens geopend, tijd te geven om zich volledig te ontplooien. Maar blijkbaar had deze Cantemerle 2003 op dag 2 niets méér te bieden dan op dag 1 (een dag 3 zal er wel niet geweest zijn)

Gepost door: Bert | 29-09-07

Een dag 3 was er idd niet, dus zó slecht kan ie niet geweest zijn...

Gepost door: vinejo | 29-09-07

vieux Als ik dit zo met mijn amateurkennis bekijk, komt het er dan op neer dat je een jonge (goeie) fles wijn (een pittige 2005 vol tannines) kunstmatig laat verouderen door ze twee dagen op voorhand te openen? Zo heb je dus de indruk dat je een 1989 in je glas hebt? Of een 1995 ? Of een 2000 ?
(gewoon maar een vraagje hoor)

Gepost door: Aardvarksken | 30-09-07

Gewoon maar een vraagje maar niet zomaar een vraagje. Op LPdV was dit onlangs zelfs voer voor een discussie maar ik vind ze jammer genoeg niet meer terug.
Na openen verandert een wijn enorm door het contact met zuurstof, maar de vergelijking met een 10 jaar oudere wijn gaat uiteraard niet op. De kurk laat een heel minieme hoeveelheid zuurstof door waardoor het verouderingsproces zorgt voor de evolutie van de wijn. Een wijn die 2 dagen open staat ondergaat ook een evolutie maar veel bruusker, in hoeverre is deze gelijkaardig? De test zou interessant zijn maar is de facto niet uitvoerbaar..
Toch heb ik het gevoel dat sommige (jonge klasse-)wijnen de derde dag na openen tonen wat ze echt in hun mars hebben en hoe ze ( wel eens zouden) kunnen smaken na wat ouderen.

Gepost door: vinejo | 30-09-07

mijn amateurkennis Het is idd zo dat met een zuurstofopstoot een wijn heel wat kan veranderen. Je moet wel rekening houden met de jaargang en de kwaliteit van de wijn. Zoals hierboven beschreven zijn de 2003 in hun jeugd zeer toegankelijk.Ik heb zeer goeie ervaringen met Fombrauge 2003, La Tour Carnet 2003... maar ook met goeie "gewone" Bordeaux met een jaar vatrijping. Ik proefde reeds enkele "gewone" Bordeaux 2005. Op dit niveau is de kwaliteit zeer goed, zoals Thieuley 2005 Bordeaux en Monestier La Tour 2005 Bergerac. Dit belooft voor de rest (Medoc, St-Emilion, Pomerol...). Ik denk wel dat de 2005 ietwat meer geduld zal vragen. Nu sluit ik met mijn vrouw het weekend af met een Tourelles de Longueville 2000 (Een paar jaar terug gekocht in Auchan à 18.50, voor de folderspaarders : zie folder). Voor het eerst kan deze wijn ons echt bekoren (de vorige flessen dronken we te jong). Zo zie je dat volgens de appelation en de jaargang de ene wijn wat meer tijd nodig heeft dan de andere (zelfs sommige second vins).
Voor het verouderingspotentieel van een wijn dien je gebruik te maken van een clef du vin (persoolijk geen ervaring mee)

Gepost door: Tienne | 30-09-07

dag is jaar Ik denk dat ik hier (=op deze blog) eens een bijdrage heb gelezen van iemand (was het Marc?) die stelde dat een wijn een dag open laten staan overeen kwam met een jaar wachten op fles. Op die manier testte hij/zij het potentieel van de wijn met een testfles. Maar die persoon kan het wellicht allemaal nog veel beter uitleggen. Hallo?

Gepost door: PvdW | 30-09-07

Clef du vin Over die clef du vin heb ik een poos geleden eens heel wat zin en onzin gelezen op onder meer La Passion du Vin. Ik was van plan om er toen eens een stukje over te lanceren, maar het is er niet van gekomen. Misschien hebben Vinejo (of Jan VDV in functie van zijn eindwerk) hier wel een mening over?

Gepost door: PvdW | 30-09-07

Ha! Het was op voorhand niet de bedoeling, maar ik ben blij verrast dat er zoveel reactie op komt.. ik zit hier al technieken te verzinnen om die zuurstofstoot te trachten beperken, maar toch genoeg toe te laten om de wijn op pakweg een week te laten verouderen (alleen op basis van zuurstof dan). Interressant !

Gepost door: Aardvarksken | 30-09-07

Dag is jaar Dat was inderdaad Marc.
Zonder gebruik van de vacuvin, gewoon met de kurk er op als ik me niet vergis. En niet meer dan 2 dagen ook veronderstel ik, want een wijn die 10 dagen openstaat zal u niet veel bijleren over het feit hoe hij binnen 10 jaar mogelijks (en laten we dit woord in deze hypothese aub niet vergeten) zal ruiken/smaken.
Ik dronk dit weekend Maucaillou 2003 en 1999 en kon bij de 2003 enkel exact hetzelfde vaststellen als bij de fles die ik een jaar geleden dronk (en ook op deze blog besprak). De 1999 gaf een lekker soepel maar toch ietwat 'gewichtig' samenspel van zwart en rood fruit met een vleugje koffie en gepaste tannines.
Mijn laatste 2003 bewaar ik dus nog een jaar of 4-5...

Gepost door: Bert | 01-10-07

Hallo! De schuldige meldt zich Ik was het! Ik beken.
Maar inderdaad, naaar mijn aanvoelen en terugkijken naar proefnotities blijkt het - in zeer grote lijnen en met een zeer grove borstel - daarop neer te komen...
Laat een fles een dag openstaan, met de kurk er op, en je hebt een indruk van bewaarpotentieel, en ongeveer een jaar veroudering.
Hoewel het ook blijkt te verschillen, naargelang de hoeveelheid die nog in de fles is. Een halve fles met de stop erop blijkt beter tegen de zuurstof te kunnen dan een bodempje met de stop erop.

En inderdaad, er zijn limieten.
Een wijn die zich na drie dagen nog openplooit en interessant om drinken blijkt, zal duidelijk reserve hebben. Een wijn die na drie dagen niet meer interessant is, wegens verregaande oxidatie bijvoorbeeld, kan gesloten in de kelder best nog verder evolueren gedurende meerdere jaren.
Van de eerste ben je vrijwel zeker, van de tweede moet je het hopen. Of sneller opdrinken. Wat op zich nooit een slecht advies is.

Ik heb er trouwens nog eentje. Zo'n eigengemaakte (denk ik toch) stelregel. Dit in verband met de "flessenziekte" van de 2005-wijnen die hier onlangs werd beschreven.
Stelregel: een pas gekochte wijn blijft evenveel weken onaangeroerd in de kelder als het aantal jaren dat verlopen zijjn sinds het oogstjaar.
Een 2005 zou ik dus minstens 2 weken wegleggen, en dan pas openen.
Ik begrijp het probleem: de wijnfestivalletjes duren meestal niet zo heel lang. Lastig om lang te moeten wachten om nog wat extra flesjes van die droomwijn bij te halen. Maar regels zijn er om van afgeweken te worden, tenslotte...

Gepost door: Marc | 01-10-07

Van Makro nr den Aldi ? Feestwijnen zijn terug beschikbaar: klassieker is Chateau Lillian Ladouys voor 10.99 eur. Hieronder de beschrijving van 1855.com:

Un vin très porté sur le fruit (framboise, baies sauvages) où quelques notes de terre s'éveillant, apportent fraîcheur et vivacité. Puis l'opulence monte en scène et le fruit se fait de plus en plus intense. Un bon Saint-Estèphe.
Note 1855 : 3,5/5
Wine Spectator : 85-88/100
Jancis Robinson : 15/20
Quarin : 14/20

Vorig jaar bijzonder goed meegevallen: hun Vacqueyras (nu 4.29 eur, oogstjaar 2005) en Epulum Rioja Gran Reserva (nu 6.99 eur, oogstjaar 2001). De aangeboden oogstjaren zijn beter dan vorig jaar dus wordt iets om naar uit te kijken... en te proeven.

Gepost door: Lieven | 01-10-07

Den Aldi Spreken we hier over het jaar 2005? Lylian Ladouys dus hé...

Gepost door: Jean | 01-10-07

Lylian en de rest Hier staan ze allemaal:
http://www.aldi.be/ALDI_BN/SA_BN/40P_IDX.HTM

Gepost door: PvdW | 02-10-07

@Tienne Heb al dezelfde ervaring gehad met 2000 Bordeaux.Inderdaad heel wat meer tijd nodig dan 2003s (vb fombrauge, heerlijk hé!)

@PvdW(chef du vin) ivm de clef du vin: dat spreekt me nu eens niet aan, heb er dus eigenlijk ook geen mening over ( behalve dat het de charme wegneemt die een wijn kan bieden, het juiste tijdstip om hem te drinken blijft steeds wat gissen en missen(dit houdt het spannend) en bovendien: In de chemie en het wijnmaken in t bijzonder is de factor tijd van groot belang, dus die clef bruuskeert het allemaal wat en het effect kan nooit hetzelfde zijn als bij een trage rijping maar nu ben ik toch een mening aan t ventileren over dit klef onderwerp dus hier hou ik het maar bij..

@Marc: je stelregel is volgens mij 100% correct en wordt hier vanaf heden huisregel!

@Lieven: Thx voor de tips, toch wel opletten met de verschillende oogstjaren van wijnen uit de Aldi ( zoals we enige tijd geleden ondervonden ) Hou je ons op dde hoogte?

Van de Bordeaux'2005 die wordt aangeboden lijkt me idd alleen Lilian Ladouys 2005 enigszins interessant.

Chateau Haut Beychevelle Gloria lijkt dan wel de 2de wijn van Gloria maar is het niet, de 2de wijn van Gloria heet Peymartin.
Toch komt de wijn uit de stal van wijlen burgemeester van Beychevelle en drijvende kracht achter Gloria en St Pierre, Henri Martin. Maar ik denk dat er wat met overschotjes hier en daar wordt gespeeld--weet dit niet zeker, kan meevallen, kan tegenvallen.

De Margaux, Marsac Séguineau is de 2de wijn van La tour du mons, een redelijk banale cru bourgeois.

En de Pauillac, Haut de la Bécade is gemaakt door een coopérative.

Met de St Emilion ( en Montagne) zou ik al helemaal opletten, hoewel Aldi sporadisch wel eens voor een aangename kan zorgen.
Soms aangenaam, dan weer niet...

Gepost door: vinejo | 02-10-07

eerder onaangenaam dat het woord 'verrassing' is weggevallen in voorlaatste zin van voorgaand relaas...

Gepost door: vinejo | 02-10-07

De Aldi-Montagne kan je sowieso beter laten liggen want exact dezelfde wijn is een halve euro goedkoper in het Carrefour-festival.

Gepost door: PvdW | 02-10-07

Epulum / Trotanoy Ik heb een kist - een karton eigenlijk - Epulum Rioja Gran Reserva 2001 gekocht. De '99 viel idd bijzonder goed mee; prijs/kwaliteit is optimaal. 'k Heb nog 1 flesje van de '99, kunnen we dan eens vergelijken.

Morgen hou ik een etentje. We zullen ons verwarmen aan een Trotanoy uit '93. Dit heb ik nog nooit gedronken en ik vrees een beetje voor een zware ontgoocheling want die '93 vind 'k nergens terug qua beschrijving en dat zal wel geen al te best teken zijn. Het niveau is tot aan het begin van de hals gezakt. Het etiket komt al een beetjke los, ai ai .. ;-)

Mochten er kunstliefhebbers dit lezen: British Vision in het MSK in Gent is grote klasse!

Gepost door: Matten | 02-10-07

Trotanoy 93 Oeioeioei beste Matten, als ik dat allemaal lees:
die Trotanoy 93 zal niet meer te zuipen zijn hoor.
Ik wil me wel opofferen en de fles overnemen...
Dan krijg je van mij een verse Beau Ceran 2006 in de plaats!

Gepost door: Bert | 02-10-07

Lief! Hehe ik wil je dat niet aandoen beste Bert. Ik neem het risico wel op mij en laat dan weten wat het verdict is ;-)

Gepost door: Matten | 02-10-07

Zeg Matten Hier ten huize Vinejo zijn wij zeer goed verzekerd.
Risico' s nemen kun je dus best bij ons thuis doen.
Laat maar weten wanneer ik de Riedls klaar moet zetten!

Gepost door: vinejo | 02-10-07

@matten Hey Matten, hierbij alvast de scores: WA90 WS91 JMQ90 FD89.
Als de Jean Marc al 90 geeft gaat da toch nie slecht zijn zonne!! Bewaring zal wel en rol gaan spelen.
geniet ervan

Gepost door: Venne | 02-10-07

@Vinejo, Lieven, Matten Fombrauge 2003 ....... trumendous stuff
(stond niet in Auchanfolder maar is(was?)verkrijgbaar aan 19.95) ,

Lilian Ladouys 2005 aan 9.95 in Auchan,

www.1855.com/bordeaux/vin/1501205/fr/trotanoy/

Gepost door: Tienne | 02-10-07

Fombrauge 2003 Blij dat je die ook zo lekker vond...zie proefnotitie:

Gepost door: vinejo | 02-10-07

Riedls Bedankt voor de info Venne

@Vinejo: 't Is een gedacht, maar anders eens bij een volgende proeverij ?Ik heb hier vanalles maar geen Riedls ;-) ...

Vanavond een glas Cazeau 2005 (gb) bij de patatten, schorseneren en kaasworstjes gedronken. perfecte combinatie.

Gepost door: Matten | 02-10-07

Rie-watte? Voor mijn part giet je die Trotanoy in een cola-glas,
smaken zal hij.
Ga hier nu ook niet hét summum gaan verwachten maar dit is zaaalig om drinken en zal zeker een 90/100 waard zijn.

Gepost door: Bert | 02-10-07

Trotanoy 99 Matten, heb de 99 onlangs blind geproefd & enigzins tegengevallen (hoewel dit relatief is). Mooie complexe neus & body maar een ietsje te zachte & te korte afdrank voor een wijn van dit kaliber. Pas achteraf de prijs gezien & was er niet goed van (van de prijs dan ..) Maar als je kans krijgt, niet laten staan dat glas !

Gepost door: Lieven | 02-10-07

Niet folder wijnen aldi Ben vandaag in Aldi geweest. Naast aanbiedingen uit folder stonden er ook nog in Deinze Clos René 2003 (Pomerol) @ 19,99 eur en Cht Laroze 2004 (st em) @ 19,99 eur. Volgens mijn leermeester Steven ;-) geen uitzonderlijke koopjes maar t is maar dat het geweten is.

Gepost door: Joris | 03-10-07

Dank om dit te melden Joris, En Steven heeft gelijk...

Gepost door: vinejo | 03-10-07

Epulum op proefbank: olé ! Deze avond “Epulum Gran Reserva “ geproefd. 2001 staat gecatalogeerd als een uitstekend jaar voor Spaanse wijnen dus verwachtingen waren enigzins hoog gespannen voor deze laag geprijsde rakker (6.99 EUR).
Epulum zou verwijzen naar bachanale feesten ten tijde van de romeinen ter ere van de God Jupiter. Benieuwd of de vlag de landing dekt?

In het glas: mooie, lichtje geëvolueerde robijnrode kleur maar toch verrassend transparant.
De neus: het fruit (kers, cassis, bramen )& hout zijn redelijk in balans. Discrete vanille toets, waarschijnlijk door het gebruik van Amerikaanse eik.
De mond: fruitig met vrij frisse zuren, mooie volle body met tannines die nog vrij prominent aanwezig zijn. De 10 % Granacha zorgt voor de nodige fruitpower & kruidige toets. De zachte & lange afdronk zorgen voor een mooi einde. Opmerkelijk: de wijn verbetert met een tijdje in het glas te staan. Misschien beter te decanteren indien je nu wil drinken.
Bewaarpotentieel: geschat op nog een extra jaartje of 3 waardoor tannines zachter zouden moeten worden.
Conclusie: geen “whaw” effect maar een correcte frisse rode wijn tegen een zeer correcte prijs. Mooie instapwijn naar het betere Spaanse werk (vb Contino Reverva 2001 bij Delhaize)

Gepost door: Lieven | 04-10-07

Verslagje Het verslagje van de Trotanoy '93:

Toen ik de capsule van de fles deed stond er wat vocht boven op het kurk. Wanneer ik de fles had ontkurkt rook ik iets azijnachtigs in de fles. Slik... Maar bij het uitschenken bleek alle suspens overbodig. Mooie licht kersenrode kleur. Heel mooie, lieflijke wijn, had niets mechant in zich: een echte verleider. (lekker rijp fruit, beetje koffie) Het laatste glas had iets meer zuur. Toch altijd een verschil tussen het begin en het einde van een fles wijn.
Het was dus echt genieten, ook al had deze Pomerol geen grote afdronk, toch was dit zeer zeer charmant. (89-90 punten) Volle pot zou 'k voor deze jaargang zeker niet willen betalen. Euh ik heb er toch 46,50 euro op e-bay voor betaald. (met een wijnmaat gedeeld weliswaar)

Iets over de Contino. Ik heb die vorige week bij mijn vader geproefd en ik vond dat echt goed, al mag die nog wat liggen volgens mij. Maar wij waren gestart met een La grave à Pomerol (ook uit de stal van Moueix zoals Trotanoy) uit '99. (gekocht in de plaatselijke Delhaize voor 21,5 Euro, aan de kassa had men een foutje gemaakt want normaal 29 euro of zoiets) Dat was een cadeau voor zijn verjaardag. Van die Pomerol hebben we immens genoten (geheel in de stijl van Trotanoy '93) , in de aard van: waarom is niet alle wijn zoals deze? En daarna de Contino, waarschijnlijk de beste Rioja die ik al gedronken heb, maar hij bekoorde minder door het grote stijlverschil met de La grave à Pomerol. Die laatste was gewoon veel complexer en in zijn geheel charmanter.

Gepost door: Matten | 04-10-07

@Lieven Met uw permissie zet ik je ronduit schitterende Tasting Note op " punt andere wijn" !
Bedankt!

Gepost door: vinejo | 04-10-07

@Matten Idem dito!

Heerlijk toch, dat jonge geweld ( vermoed ik ) dat z'n proefimpressies met ons wil delen!


ps: Wat Matten zegt over dat stijlverschil, dat vind ik nu eens ongelooflijk to the point, dat is wat ik bedoel als ik voor de zoveelste keer mijn voorkeur voor Bordeaux moet verantwoorden...

Gepost door: vinejo | 04-10-07

eBay - Trotanoy 93 Heb die fles ook gevolgd en je hebt een redelijk mooie prijs betaald, signorem :-)

Gepost door: Bert | 04-10-07

Amai Bert, 't is een kleine wereld! Grappig en spooky ook!

Bedankt Vinejo! En cool om het met elkaar eens te zijn ;-)
En idd jong: 27 jaar. Jullie? (maar toch al vanaf mijn 12de permissie van pa om nu en dan te proeven van de wijn op tafel)

Gepost door: Matten | 04-10-07

Voel me 32 maar ben officieel 10 jaar ouder...

Gepost door: vinejo | 04-10-07

Schol of brol ? Vinejo: ga je gang – wist niet dat je nog een tweede blog had- full time job zeker?

Deze avond de “Rubis des Vignes” Vacqueyras 2005 uit de feestwijncatalogus van de Aldi ontkurkt.

Vooraf wel grote vraagtekens geplaatst bij deze wijn want wat te denken bij een fles waar je slechts 4.29 eur betaalt & de fles op zich alleen al minstens evenveel waard lijkt? Inderdaad, gezond verstand zegt dat de inhoud enkel “brol eerste klas” kan zijn.
Maar ben ik na het drinken van deze fles nog wel bij m’n gezond verstand?
In het glas: zeer geconcentreerde, ondoorzichtige donker paarse kleur .
Neus: eerst een beetje gesloten, na het walsen komen de garrriguekruiden, vanille -& kersengeuren opgestoven.
Mond: smakelijk rood fruit maar geen complexe materie. De 13,50 % alcohol is mooi verweven waardoor de body van begin tot einde mooi in balans is. De afdronk is halflang.
Bewaarpotentieel: het voorbeeldetiket op de achterzijde vermeldt 4 jaar. Dit lijkt me een correcte beoordeling al zou ik zelf niet zo lang wachten. Lijkt me een meer dan waardige kandidaat voor de BBQ komende zomer.
Conclusie: een wijn die menig wijnliefhebber aangenaam zal verrassen.
Voor de koopjesjagers een extra kick, dit te beseffen dat ze hier 75cl (h)eerlijke fles wijn krijgen voor een prijs waar je op café of brasserie een nauwelijks te drinken glas wijn krijgt. De klassieke combinatie van Grenache, Syrah, Cinsault & Mourvèdre resulteren niet in een complexe krachtpatser maar zorgen wel voor optimaal drinkplezier . Schol !!!

Gepost door: Lieven | 04-10-07

Tweede blog wordt volgeschreven door lezers van de eerste ;-)
Ik zet beide eersteklasTastingNotes er morgen op!

Gepost door: vinejo | 04-10-07

@ Vinejo Hoe banaal vind je eigenlijk chateau la Tour de Mons? Juist om te weten, want ik kocht één flesje in de Auchan...

Gepost door: Jean | 05-10-07

Mons Jean, Tour de Mons mag dan al geen flitsende appelation hebben, het is een zeer goede wijn. Ik volgde al een paar jaargangen, en ben net even terug gaan piepen in mijn proefnotities: niks negatief tegengekomen.
Gaat best 10-15 jaar mee, als je het zo lang kan vol houden. Met één flesje gaat dat wel wat moeilijk zijn...

Gepost door: Marc | 05-10-07

Tour de mons geen flitsende appelation?
Is toch een Margaux dacht ik...

Gepost door: vinejo | 05-10-07

@ Marc Ja, het is dat ook maar eens om de wijn te proeven hé, kwestie van misschien later wat meer te kopen. Dank u voor de info alleszins!

Gepost door: Jean | 06-10-07

Margaux Je hebt gelijk, Vinejo. What a mistak-a to mak-a. Maar heb je deze wijn zelf niet een 'redelijk banale cru bourgeois' genoemd?

Gepost door: Marc | 06-10-07

Cru Bourgeois ( supérieur) is( was) ie zeker, of ie banaal is kan je inderdaad over discussieren. Ik dronk hem slechts één keer en was not at all impressed ( was wel '97 maar dan nog). Maar misschien was ik te streng en wat bevooroordeeld, ik zou er eens een andere jaargang van moeten proeven. Maar dan wil ik die vinden aan de 13€ die ze nu vragen voor die 2de wijn
- daarvoor had je trouwens ( dankzij de korting) de 2005 van Fiefs de Lagrange in Carrefour!

Groetjes hé, Marc!

Gepost door: vinejo | 07-10-07

13 euro? Ze verkochten hem in de auchan voor €13.50. Van het jaar 2005, jaja. Maar als ik hem drink, zal ik zeggen hoe het was.

Gepost door: Jean | 07-10-07

Dus, Jean, jij kocht in de Auchan de eerste wijn voor de prijs van de tweede wijn in de Aldi...Dat zegt veel over de 'Aldi koopjes'...
( daar deed je volgens mij dus wel degelijk een goede koop, zeker gezien het jaar! )

Gepost door: vinejo | 07-10-07

Ja, blijkbaar... ... is dat zo, Vinejo. Sorry als ik u hiermee jaloers maak, maar tis dus zo.

Gepost door: Jean | 07-10-07

makro =/= kwaliteit dat je voor kwaliteit niet bij Makro moet zijn zou iedereen allicht moeten weten. Noch de kwaliteit op zich, noch deze van de service.
Zo bieden wij onze Linitop goedkoper aan en MET service!
Vanac Color Groendreef 177 te Gent en Sint Sebastiaansstraat 70 te Roeselare
dus uw verf daar gaan kopen en met de winst een betere wijn kopen in de betere handel

Gepost door: carlos onderbeke | 13-10-07

De commentaren zijn gesloten.