25-09-07

Seks in de neus (by PvdW)

Het Zuid-Franse stadje Limoux valt een beetje tegen. Toen ik er een paar jaar geleden toevallig eens doorreed, kreeg ik er het Charleroi-gevoel: je wil er zo snel mogelijk weer weg. In het wat grauwe plaatsje aan de voet van de Pyreneeën is zo goed als niets te zien en het verkeer is er – zeker tijdens de zomer - hoofdpijndruk. Gelukkig beperkt die drukte zich tot het centrum. Al snel duiken de uitgestrekte wijngaarden rond Limoux op, en daar vind ik het (het zal u niet verwonderen) wél aangenaam toeven.

Het wijngebied rond Limoux is natuurlijk in de eerste plaats bekend voor zijn sprankelende witte wijnen. De Blanquette de Limoux en recenter ook de Crémant de Limoux halen meestal een zeer behoorlijk niveau. Ook de droge witte (voornamelijk mauzac- en chardonnay-) wijnen hebben me al veel plezier verschaft. Maar sinds 2004 beweegt er nog iets anders in dit voorgeborgte van de Pyreneeën. Sinds dat jaar mag er binnen de AOC Limoux ook rode wijn gemaakt worden. De regels zijn er even bizar als in de naburige AOC Cabardès, waar ook een assemblage van mediterrane en oceanische druiven gebruikt wordt. In rode AOC Limoux moet voor minstens de helft merlot zitten. Aanvullen mag met andere bordelese druiven (cabernet sauvignon, cabernet franc), maar ook de zuidelijke grenache, syrah en carignan verdwijnen er in het gistingsvat.

Die wat vreemde mix geeft mooie resultaten, niet in het minst in het flesje “Terroir de Vigne et de Truffe” (Colruyt Klassewijnen, 7 euro) dat ik gisteren opentrok. De wijn valt vooral op door zijn zwoel aroma. Hij heeft een opwindende neus die doet denken aan hete zomernachten, languit luieren in een rijp korenveld en een prachtige vrouw die in een licht bloemenkleedje voorbijdartelt en je een uitdagende knipoog toewerpt. Geloof me, deze wijn heeft seks in de neus.
Gelukkig voor de min 16-jarigen die deze blog frequenteren haalt de smaak niet het niveau van de neus. Niettemin proefde ik een wijn die zeer mooi evenwichtig is. Rijpe tannines en vooral – niet evident in dit zuidelijk deel van Frankrijk - een zeer mooie fraicheur tillen deze 2006-wijn (!) op naar een meer dan behoorlijk niveau. Colruyt raadt aan om de wijn jong te drinken, maar ik ben ervan overtuigd dat dit flesje méér aankan. Benieuwd wat enkele jaren kelder met deze seksbom doet…

Limoux


pvdw

23:18 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (14)

Commentaren

kelder? Beste PvdW,
Het parket van Charleroi heeft onze diensten ingeschakeld om toch eens een en ander uit te spitten hier. Het was vooral de combinatie ‘Charleroi, min 16-jarigen, kelder en seksbom’ die nogal alarmerend rood en vet stond te blinken op de schermen van de federale internetpolitie. U mag eerstdaags het bezoek verwachten van een inspecteur. En vergeet vooral niet de kelder te tonen, die aan een minutieus onderzoek zal worden onderworpen...

Gepost door: Het Parket | 26-09-07

Ik vraag me af wie PvdW zal ondervragen...

(Ik vermoed iemand van de FBI (Female Body Inspection) die luistert naar de roepnaam 'Gerten' of 'Aardvarksken')

Gepost door: vinejo | 26-09-07

De FBI is van harte welkom in mijn kelder. Gelieve sommelier en enkele roemers mee te brengen. Goed humeur hoeft niet. Dat komt wel vanzelf.

Gepost door: PvdW | 26-09-07

juist @ Vinejo, 1,5 keer de juiste roepnaam :-) ge zat er boenk op!
@ PvdW: Het Parket zal vooral een bestelwagen meenemen om het nodige bewijsmateriaal in beslag te nemen :-))

Gepost door: Het Parket | 27-09-07

FBI He, als de FBI komt mag ook de CSP (Controle van Subterrane Parkerplaatsen) niet ontbreken vind ik !! Teneinde een vineuze politieoorlog te vermijden...en met mijn excuses aan vinejo omwille van het gebruik van het v woord.

Gepost door: Rick | 27-09-07

@Het Parket Is Gerten een beetje van een varksken, of is Aardvarksken ook een beetje een (West Vlaams) hert?
(aan anderen: inside information nodig om dit te begrijpen, wend u tot het FBI )
@Rick
De term 'vineuze politieoorlog' werd nooit eerder gebruikt in ons zonnestelsel en werd door het anti-v-woordcomité origineel genoeg bevonden om een éénmalige uitzondering toe te staan. Maar ik zou verder toch geen vineuze risico' s meer nemen.

Gepost door: vinejo | 27-09-07

Zeg mannekes, al eens buiten gekeken ? Zwoele zomernachten, lichte tricootjes... ja dag zulle ! En op basis van het artikeltje net voor dat van PvdW : hoe gaan die beschrijvingen dan van die sexy Limoux...? Lange afdronk, rijpe pruimen, warmtegevoel in de mond... Klinkt spannend !

Gepost door: Ik-wil-ook | 27-09-07

Na het lezen van laatste bericht kijk ik even naar de anti-spam code die moet ingegeven worden voor elk bericht wordt verstuurd:
GCC69
Behoorlijk toepasselijk...

Gepost door: Bert | 27-09-07

vandaag in het glas gehad Chateau Peller (Israel), Chateau La Motte Millenium 01, Cht Gigault 00 Cuv Viva, Cape Winemakers Guild Vriesenhof Pinot Noir 03 (jaja), Baron de Lajoyosa GR 93.
Gewoon genieten zonder veel gezeik!!!

Gepost door: wijnschachtje | 27-09-07

"Genieten zonder veel gezeik" Als ik zie wat je achterover sloeg moet je dan toch beschikken over een indrukwekkende blaas...

Gepost door: vinejo | 28-09-07

LOL! taalhumor... hou ik wel van

Gepost door: Bert | 28-09-07

@ Vinejo Met dat gewei zit je goed.. de roots van het parket liggen in het Texas van Vlaanderen..

Gepost door: Het Parket | 30-09-07

Copyrights? Pvdw: effen checken-> http://www.wijnblog.be/

Gepost door: Lieven | 04-10-07

Seks met korting De Limoux "terroir de vigne et de truffe" is terug.

Gepost door: Tienne | 05-10-07

De commentaren zijn gesloten.