23-09-07

Trusthuis

Alleen al de bijdrages van Bernard de Wulf, Hugo Camps en Dimitri Verhulst maken het lezen van De Morgen de moeite waard.
Ik lag deze morgen in een lachstuip bij het stukje van
Verhulst toen ie het had over het verscheiden van J Martin. Meer bepaald dit fragment had een gezonde invloed op m’n lachspieren :

“Het waren de dagen dat ik dacht dat Frankrijk niet Frankrijk maar Preisel heette. Dat komt omdat mijn vader al eens het bevel afvuurde : “Kleine, zet die teevee eens op Rijssel!”

Moet dringend een boek kopen van die jongen. 

Hugo Camps blinkt dan weer uit in een cynische ( maar eigenlijk steeds diepmenselijke) blik op de maatschappij en de bewoners ervan. Dit weekend had ie het  over de krant als hobbel in de continuïteit van de beschaving. Over de ‘cabotins’ van oranje-blauw zegt ie: “Stop ze gewoon in het Big Brother huis. Prop ze samen in hun eigen miserabelisme, met worsten , saucissen, Jupiler tussen de benen. Dan denken ze ook nog dat ze in de lijn zitten van wat hun historische roeping is, namelijk: electoraal consumentisme. Anders gezegd: vraatzucht.” 

Heerlijk, zowel qua inhoud als vorm. 

Maar degene die me het meest kan raken, wie echt m’n diepste gevoelens over het leven en de vergankelijkheid op sublieme wijze kan verwoorden is Bernard Dewulf.
In De Morgen van vrijdag heeft ie het alweer over het opgroeien van zijn kroost en de gelijktijdige weemoed van volwassenen over de vergane jeugd.
“In zijn ( z'n zoontje--v) blik zijn wij de winnaars, terwijl wij niet kunnen zwijgen over ons verlies. In zijn onbegonnen hoofd spelen wij de finale van zijn tijd. Er woont een droom in hem: te staan waar wij staan. Er woont waar ik sta een droom in mij: nog eens te zitten waar hij zit. En hij ziet het niet, hoe ik zit te zeggen onder ons, op eenzame hoogte, hoe wij samen fezelen:
Nog niet, nog niet
.”

Ik zit dit met kippenvel te typen. 

Dat kippenvel kreeg ik gisterenavond ook al, I know, I' m a sissy. Maar, hey, niets gezelliger dan met mijn dochters naar liedjeswedstrijden te kijken. Het niveau van Eurosong for kids lag algemeen al verbazend hoog, maar u moet hier maar eens luisteren naar het wereldnummer dat de pukkelkopjes van Trust bijeenschreven.

Ik moest de krop in de keel die dit liedje me bezorgde doorslikken met een glaasje wijn( eindelijk denkt u misschien)

Maar...de Aighuille Querre 2005  ontgoochelde me wat. Redelijk simpel, vooral op zijn fruit en met een gevoel van bitterheid en droogtrekkende tannine, ook weinig afdronk.
Heb ik me dan vergist in dit domein?

Neen, driewerf, neen. ( neen dus ).

Vandaag bleek dit een andere wijn, nog steeds heerlijk fruit maar ook wat toast en dat typisch lekkere fruittaart aroma. Ook in de mond een meer dan gewone Merlot, met genoeg body en complexiteit om zijn kleine 11 € ( na korting) op het wijnfestival meer dan te verantwoorden.

BELANGRIJK: Als u dus een 2005 opent, ik werd dit ook al gewaar op de proefavond zelf, deze wijnen hebben (méér dan de 2003s) TIJD nodig!!

Over 2003 gesproken, een andere fles die ik net opende (om te degusteren met Gerten en co deze namiddag) bleek dan weer onmiddellijk charmeur: de Tronquay Lalande, St Estephe 2003: een zeer mooie, evenwichtige wijn met verweven hout en superzachte tannine, aan 10€ (na korting) blijf ik dit één van de koopjes van de wijnbeurs vinden. 

Alweer over dat wijnfestival....Wel, als u dat wijnbeursgedoe beu bent, volgend berichtje is van PvdW en gaat over sex...

 

tof

 

 

14:06 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (21)

Commentaren

Soudars 2003 "BELANGRIJK: Als u dus een 2005 opent, ik werd dit ook al gewaar op de proefavond zelf, deze wijnen hebben (méér dan de 2003s) TIJD nodig!! "

Ik heb soms het idee dat dit voor de meeste kwaliteitswijnen geldt. Vandaag identieke situatie meegemaakt met Ch. Soudars 2003, cru bourgeois supérieur uit Haut-Médoc. Gisteren nauwelijks te zuipen, vandaag hemels. Staat tijdens het wijnfestival bij Delhaize aan 10 euro ipv 13. Wat mij betreft een aanrader.

Gepost door: PvdW | 23-09-07

correctie Correctie: "hemels" moet zijn "heerlijk". We moeten niet overdrijven.

Gepost door: PvdW | 23-09-07

2003 Vreemde jaargang dus, want: zeer snel rijp (extreme temperaturen in 2003) maar toch tijd nodig...

Gepost door: Bert | 23-09-07

Selectie FVda: de juiste keuze? Vinejo, ook gelezen in de dm magazine: de selectie van carrefour wijnen door de petervader van de wijnrecencenten F VdA? Wat denk je ervan ?

Gepost door: Lieven | 23-09-07

@ Paul:
Soudars vind ik persoonlijk de beste van het trio Verdignan, Coufran, Soudars uit St Seurin de Cadourne ( thuisbasis van...Sociando..).
@Bert: Ja maar, sommige 2003s zitten momenteel al in hun gesloten fase, getuige de Soudars én de Lafon Rochet die ik onlangs dronk.
@Lieven
Heb dit idd gelezen, zijn stukje was een soort samenvatting van wat in de persmap stond.
Bij de proefnoties was hij blijkbaar weg van de Clos Malverne, een typische Zuid Afrikaanse blockbuster met dat inotiolgeurtje dat hen kenmerkt. Bois Noir raadde ik hier ook aan omdat ie hartendief was in Hachette, ik proefde hem dinsdag en hoewel ik hem niet nieuwe wereldachtig vond ( zoals Frank, rest van z'n beschrijving kon ik wel volgen) is het zeker een goede koop aan die prijs. Van de LTFigeac heb ik de 2002 liggen en al geproefd ( nog gekocht bij Thienpont tegen 18€), is zeer oké maar vond de prijs nu ook niet zó interessant. De Hospices ken ik niet ( ik ben nog steeds Bourgogneleek ) maar de SM2004 is uiteraard een aanrader, kocht hiervan 2 flesjes. Blijkbaar kocht Frankie deze wijn ooit in primeur aan 200BF. Tiens, dat was onze maximum prijs die wij begin jaren 90 aan een fles wijn wouden geven...

Wat me opviel is de n° 1 plaats in kurkdroog van de Blaye Grand Vincent 2005 met 85 ptn en een zeer positieve omschrijving ( "meesterlijk"). Wij proefden deze wijn dinsdag, niet slecht maar nogal zoeterig, nobody was impressed.

En ondertussen proefde ik met Gerten de Escurac 2005, enorm gestructureerd, veel tannine ( licht droogtrekkend), lekker complex.
Ook de Rambaud V Vignes, een gewone Bordeaux uit 2004 ging voor de bijl ( coupdecoeur gh) en deze wijn lost de verwachtingen in, geen grootse wijn maar een eerlijke, schitterend gemaakte Bordeaux die genoeg kan boeien om naar een tweede glas te verlangen.

Gepost door: vinejo | 23-09-07

bois noir Ik heb gisteren de Bois noir gedronken en ik vind hem uitstekend gezien de prijs. Hij doet een beetje nieuwe wereld achtig aan door zijn hoge alcohol percentage; 14%. Ik ga er nog van bij kopen.

Gepost door: gert | 24-09-07

Seg manne jullie hebben ook geen geduld he, laat die wijn nu eens een paar jaar liggen ! Ik heb die gekocht om pas binnen een jaar of 3-4 weer boven te halen .. maar toch bedankt voor de proefnotities :-)
Wat Hugo Camps betreft, ik klasseer die meestal eerder bij de oude zeurpieten à la Yves de Smet. Enfin, ik moet hem ni hebben, met z'n nephollands accent. Net een DJ van een vrije radio in de jaren '80 .
Wel krop bij het citaat van Bernard Dewulf. Sjiek sjiek. Leve het Nederlands !

Gepost door: Aardvarksken | 25-09-07

Rambaud vlls vignes 2004 Dronk net het laatste glas ( derde dag) : HEERLIJK!!!!

Agendapunt: morgen 2 extra flessen halen

Gepost door: vinejo | 25-09-07

die Rambo waar gekocht en prijs?

Gepost door: Bert | 25-09-07

Hospices - kurkdroog - Zuid Afrika? Tenzij ik te diep in het glas heb gekeken, kan ik nergens die Hospices terugvinden in de Carrefour catalogus. Heeft FVDA ietsje te gretig gekopieerd uit de Franse persmap?

Uit eigen ervaring: de top 5 van de rode wijnen op Kurkdroog lijden meestal aan hetzelfde probleem: te jammy, te weinig zuren. Goede voor één glas & uw mond plakt toe. De lijst van witte wijnen daarentegen is meer betrouwbaar.

Indien je op zoekt ben naar goede Zuid Afrikaanse wijn, sla die Clos Malverne over en begeef uw stante pede richting KOROVA (zie ook www.kaapsewijnen.com) te Roeselare. Biedt de top (Waterford, Remhoogte, De Trafford ..) aan tegen niet Bordoleese Grand Cru prijzen (lees= uitmuntende prijs/kwaliteit). Proeven is geloven !

Gepost door: Lieven | 25-09-07

@ Bert: Carrefour, 7,59€, coup de coeur GH.

@Lieven: Thx voor de tip, dronk vorige week'Rijk's' in Chenin blanc ( fantastisch), Semillon( Pessacklasse) en pinotage en syrah (allebei redelijk zwaar maar verbeterden bij aeratie). Proeven is geloven was hier vooral het geval bij de 2 witte kleppers ( 15€, top pq)

Gepost door: vinejo | 25-09-07

Probeer ook Les Grands Maréchaux 2005, Auchan, superkoop !

Gepost door: Kurt | 27-09-07

gisterenavond, ti ti bom bom, ... Gisterenavond met familie een aantal flesjes van op het wijnfestival geproefd. Hieronder (zeer) kort mijn bevindingen (in volgorde van proeven):

Domaines des Hospices Grande Réserve, Languedoc Roussillon 2005 (4 euro) - Niet speciaal, maar aangenaam om te drinken. Misschien wat meer lucht nodig?
Chateau Chantemerle 2005 (6.99 euro) - Een sterke cabernet-sauvignon smaak, die doet denken aan chileense wijn. Atypisch voor bordeaux, maar wel lekker. Voor de liefhebbers.
Chateau Bois Noir 2003 (7.99) - Een beetje tegengevallen, maar dan vooral door de ongelooflijk muffe geur van deze wijn. Smaak was best wel ok. (Viel wel goed in de smaak bij enkele anderen)
Domaine des Ondines, Vacquerais 2006 (5.5 euro) - Meer body dan de Hospices, maar volgens mij ook nog wat tijd/lucht nodig. Wel lekkere drinkwijn aan een mooie prijs.
Château Haut Vigneau, Pessac Leognan 2004 (7.5 euro) - Voor mij de beste van de avond. Aangename houterige geur. Goede volle smaak en afdronk. Je smaakt duidelijk de kiezelsteentjes van op de oever van de Gironde ;-)
Chateau Rambaud, Bordeaux 2004 (7.59) - Ook heel lekker en typisch,en vooral een wijn die eigenlijk niets mis doet.

Het benoemen van smaken en geuren gaat mij nog niet zo goed af, vooral omdat ik na het proeven van 6 flessen ook niet alle nuances meer herinner ;-)

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 28-09-07

Bedankt, Lieven! Je besprekingen geven heel goed weer wat je van de wijnen vond en wat wij ervan mogen verwachten.
Leuk avondje geweest blijkbaar.
Mocht er nog wat van die Rambaud ( heel typisch Bordeaux, inderdaad!) over zijn, tweede ( of derde) dag is ie nog veel beter !

keep on drinking ! ( and writing about it...)

Gepost door: vinejo | 28-09-07

@vinejo Ik veronderstel dat je Maarten bedoelt maar als dit een uitnodiging is om m'n gedachten & wijnproefkronkels te posten, aanvaard ik deze met plezier. Prosit!

Gepost door: Lieven | 28-09-07

Oeps Inderdaad, lapsus, sorry, Maarten!

Maar bij deze: Bedankt op voorhand, Lieven!
;-)

Gepost door: vinejo | 28-09-07

Tis niet erg, vinejo En ook wel begrijpbaar als je ziet dat de laatste twee letters dezelfde zijn :P

Maarten.

Gepost door: Maarten | 29-09-07

Op den duur zouden jullie nog beginnen denken dat ik drink...

Gepost door: vinejo | 29-09-07

En Maarten, de titel van je verslag vond ik zalig ... ;-)

Gepost door: vinejo | 29-09-07

Merci En ze is (nog) niet gepatenteerd!

Gisteren een flesje Chateau Larose-Trintaudon 2004 meegeritst in de lokale gb voor 9.90 euro en na een uurtje gedecanteerd te zijn vind ik hem best wel lekker. Een ietwat jammy smaak, maar totaal niet vermoeiend.

Weet er iemand trouwens wat ze doen met de overschot van het wijnfestival (in mijn lokale gb is er nog redelijk wat over)?

Maarten.

Gepost door: Maarten | 30-09-07

In december aan -30% mogen we hopen...

Gepost door: vinejo | 30-09-07

De commentaren zijn gesloten.