17-09-07

The end of the winefestivals as we know it

De voorbije dagen volgde ik op het Franse wijnforum LpdV lichtjes meesmuilend de ontwikkelingen bij aanvang van de wijnfestivals. Ik las het ene na het andere bericht over mensonterende, grove, beestachtige taferelen bij de rush naar het rode goud. Blijkbaar zijn in la ‘douce’ France alle remmen los en werpt men alle schaamte en schroom overboord om dat ene felbegeerde flesje of kistje te bemachtigen. Er was sprake van verhitte discussies, trek en sleurwerk en zelfs bijna vechtpartijen.

Ik las dit dus meesmuilend omdat ik dacht ‘ bij ons in België loopt het zo geen vaartje’.

Wel, u zal het niet graag lezen...

I couldn’ t be more WRONG
 

Op mijn rit huiswaarts na m’n zware dagtaak passeerde ik zoals gewoonlijk onze plaatselijke Carrefour. Ik besloot al eens poolshoogte te nemen hoe het stond met het aanvullen van de wijnrekken met het oog op het wijnfestival dat morgen (dinsdag) van start gaat...

Ontspannen wandelde ik binnen.

Zonder karretje, want kopen was voor morgen.

Aan de kassa’s  zag ik een pallet wijnkisten staan en ik dacht ‘vreemd dat ze die langs hier naar de wijnrayon brengen’.

Maar reeds tijdens deze bedenking drong het tot me door.

Een man en vrouw, haai en wolvin van middelbare leeftijd waren de kopers van deze 55 (!) kisten topwijn.

Nu ben ik van nature een goedaardige jongen en gun ik ieder waar ie recht op heeft, maar ze moeten niet overdrijven. Ik snelde op het duivelskoppel af en bekeek welke kisten ze in hun ijvere hebzucht hadden gestapeld. Achttien kisten Malescot St Exupéry  (normale mensen vinden 18 flessen al belachelijk veel ), een tiental Léoville Barton, wat Giscours, Clos du Marquis, d’ Armagnac en Talbot. Ik vroeg hen of er nog Malescot over was en aarzelend beweerde het mannelijke deel van de gieren, dat er nog wel wat over was. Ik zag dat ie loog maar ging toch eens checken... geen druppel Malescot meer te vinden. Ze hadden alle 18 beschikbare kisten meegegraaid.

Op Asafiaanse wijze spoedde ik me terug naar de hebzuchtige specimen van onze menselijke soort en vroeg hen een kist af te staan aan iemand die de wijn wél ooit zélf wou opdrinken. De man ( Een vette haarlok mooi over z’n kale kop gekamd ) twijfelde en keek onderdanig naar een soort blonde versie van Sue Ellen, die uiteindelijk kortaf en heel met venijnig doorlopen ogen uitspuwde: “Awel geeft hem dan één!”

Ik kreeg het niet over mijn lippen om hen te bedanken, maar haastte me naar de rayon om de schade op te meten die ze hadden aangericht. De wijnaanvuller van dienst was er zelf ook redelijk wanhopig van geworden. Elk jaar hetzelfde zei ie, maar deze keer is het echt wel grof.
Ik vroeg of de Carrefour daar niets aan kan doen? Deze opkopers verprutsen het wijnfeest zowel voor de normale klant als voor Carrefour zelf. Want morgen zullen er veel, héél veel ontgoochelde gezichten zijn.
Tja, we kunnen mensen niet verbieden onze waren te kopen... 

Achteraf hoorde ik dat de twee nog waren teruggekomen om te melden dat er 10 kisten te veel waren aangerekend. Ik hoopte van harte dat er een onherstelbaar foutje in hun nadeel was opgetreden, maar waarschijnlijk is dit een deel van hun tactiek en proberen ze dit uit in elk warenhuis, you never know if it works ( ze vertrokken snel naar Oostakker, de wijnchef vertelde me dat men had gebeld met de melding dat ook daar de Malescot al weg was nog voor ie goed en wel in de rekken stond )

Dit hele gebeuren is er dus de oorzaak van dat ik mijn 5% korting van de visakaart ( enkel  vanaf dinsdag geldig ) heb opgegeven om toch nog een aantal voordelige flesjes te kunnen aankopen.
Uiteraard gaat dit verhaal enkel over de flessen met enige beleggingswaarde ( de ‘grote’ Bordeauxnamen dus ), de meeste referenties zal je morgen nog ruimschoots in de schappen terugvinden.

Toch zullen de warenhuizen zich moeten bezinnen over de evolutie van het wijnfestivalfenomeen.
Oplossingen liggen niet voor de hand maar misschien kan men eens nadenken over...

*Een speciale avond voor de klanten die geregeld wijn kopen en zich kunnen inschrijven bij de chef
*Een limiet aan flessen per klant
*Een geleidelijk aanvullen van de rekken
*Een voordelige behandeling voor wijnblogeigenaars

Tot morgen...
in Carrefour!

21:45 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (51)

Commentaren

Assholes... maar uw laatste oplossing is er nét over...

Gepost door: Bert | 17-09-07

Degoutant Dit was één van de ontstaansredenen van ChateauSansPretention...Voor mij zijn de grote Bordeaux namen meer en meer synoniem met geld, winstbejag, hebzucht en het op alle mogelijke manieren najagen van geld, geld, geld...
En als de grote kastelen het zelf doen, moeten we dan schrikken als ook de gewone schurk in de straat dit nadoet ?
Er is meer goede wijn op aarde dan in de Bordeaux. Mogen ze alle kurk krijgen !!

Gepost door: Rick | 17-09-07

I say Ik treed Rick volledig bij. De Ch. de Gueyze zal er nog wel zijn, en zal mij menig winteravond veel plezier verschaffen.
Hoed af voor CSP.

Gepost door: Marc | 17-09-07

Bescheten Het is natuurlijk ook wat bescheten van Carrefour dat ze toelaten om al de dag voordien de rekken te laten plunderen. Het start morgen, niet vandaag.

Gepost door: PvdW | 17-09-07

chateau fonreaud Mensen wind u daar zo toch niet in op want het spreekwoord zegt goede wijn moet niet duur zijn. Trouwens kijk eens in de plaatselijke gb achter fonreaud. Jullie zullen me dik gelijk geven. Alle reacties zijn welkom. Zelf vandaag larose trintaudon 2005 geproefd. Wel viel dik tegen voor zijn prijs. Nu bespaar ik jullie weer een aantal euro's die je kan uitgeven aan een lekkere prieuré lichine uit 2004 Groetjes Raf

Gepost door: raf mans | 17-09-07

Logica? Jullie zeggen dat het festival morgen begint maar de folder vermeldt : geldig vanaf 19 Sept. Verkoopt Carrefour dan hun wijn aan de folderprijzen twee dag vroeger? Geen wonder dat die wijnen direct weg zijn. Volledig akkoord met Vinejo & PvdW.

Gepost door: Lieven | 17-09-07

Dat komt omdat de barcodes al in de computer daarzitten heb dat vandaag al nagevraagd en was helemaal geen probleem dat ik een proefflesje meenam.

Gepost door: raf mans | 17-09-07

18 kisten Malescot Die meneer zijn budget was blijkbaar net iets meer dan 400€...

Gepost door: Bert | 18-09-07

Ik begrijp dat ze willen verkopen, maar enkele dagen voordat het festival start? Dat gaat toch te ver en dan die aantallen! Wij kopen jaarlijks wijn bij een enoteca in Italië, maar vaak krijgen we maar 1 of 2 flessen van een bepaalde wijn en dat is de eerlijkste manier om iedereen iets te gunnen. Hier gaat het natuurlijk om een supermarkt, die willen enkel winst maken. Ik heb in elk geval erg genoten van jouw beeldende beschrijving van deze 2 haaien en die voordelige behandeling van blogeigenaars zie ik ook wel zitten.

Gepost door: food fan | 18-09-07

man man man Carrefour is sowieso al ne winkel voor marginalen (je moet hier in Burcht eens zien wat daar rondloopt), maar dit slaagt toch wel alles..
Binnenkort hebben we nog nood aan een sperperiode voor de
wijnsolden !

Gepost door: Aardvarksken | 18-09-07

Marginaal? Maar dan wel enen met redelijk wat poen op zak, me dunkt. De som al eens gemaakt van wat die kl/*-z+@ meehad?

Gepost door: Bert | 18-09-07

kl/*-z+@ zat volgens een snelle berekening die ik voor hem maakte rond de miljoen ouwe Belgische franken...

En Marc en Rick, groot gelijk natuurlijk, maar die GCCs van Bordeaux kunnen toch zó lekker zijn...

Gepost door: vinejo | 18-09-07

marginaal wat het gedrag betreft bedoelde ik Bert.. Niet het Bedrag ;-)

Gepost door: Aardvarksken | 18-09-07

Ik maak mijn beklag over dat gedrag!

Gepost door: vinejo | 18-09-07

gelach tijdens het gelag ..
Ondertussen staat volgens mij de carrefourbrochure ook on line: http://www.hypercarrefour.be/Promotion_2.cfm?lang=NL&FolderID=630

Gepost door: Aardvarksken | 18-09-07

Merci, varksken, ik plaats de link hieronder nog eens zo moet men niet copycollen.

Gepost door: vinejo | 18-09-07

Net Terug van Auchan Niet zo plezant natuurlijk, die Carrefourtoestanden. In Auchan met eigen ogen gezien ('kmoest toch even in mijn wangen knijpen): Volle paletten Grand Corbin Despagne 2005, Fleur Cardinale 2005, La Louviere 2005, Labegorce Zédé 2005, Léoville Poyferre 2004.... teveel om op te noemen.
Le Citran 2005 est épuisé monsieur? Alors nous cherchons une autre palet.... en enkele minuten later was ze daar.
Het prettige aan Auchan is dat het loont om alle rekken even af te schuimen. Er staan namelijk wijnen tussen die niet in de folder staan. Ik kon o.a. nog de St-Véran Domaine des Valanges 2005 van Michel Paquet op de kop tikken à 10.25 euro en last but not least Chateau d'Aiguilhe 2005 Cotes de Castillon à 19.95 euro.

Gepost door: Tienne | 18-09-07

kl/*-z+@ Ben net even poolshoogte gaan nemen van de stock in de Carrefour van St Elooi (boeregat in W-Vlaanderen).
Ze hebben daar gisterenavond om 7.58 u bezoek gehad van ene heer kl/*-z+@ die alles meegenomen heeft met een beetje naam. Dus weg Malescot, weg Leoville, weg...
Er zijn er zo blijkbaar 2 bezig in België: een voor de Belgische markt en ene die alles exporteert naar China via Groot Brittannië.

In één woord schandalig!

Hopelijk vinden ze er iets op om dit tegen te gaan.
bv zoals in Auchan tegenwoordig: wijn in de rekken dag van de start en niet meer de avond ervoor.

Gepost door: Steven | 18-09-07

Zeg... Vinejo, was dat denzelfde kl/*-z+@ die in december in de Carrefour van St.Denijs Westrem al roepend alle Chasse Spleen aan het inladen was?
Die had blijkbaar den avond voor de promotie al laten weten dat hij alles wou kopen dat er was... Ze mochten het direct in zijn cammionetje laden ipv de moeite te doen om alles mooi uit te stallen.

Gepost door: Steven | 18-09-07

Andere kl/*-z+@ Jammer genoeg, Steven, het was een andere kl/*-z+@.
Er lopen er dus verschillende rond.
Ik herinner me die van december ook, had toen graag wat Chasse spleen gekocht maar was te laat---
Die van St Elooi zouden heel goed dezelfde geweest kunnen zijn die ik bezig zag, om 18.00 vertrokken beide greedy insecten vanuit Carrefour..

ps: Auchan ( die blijkbaar s nachts gewerkt hebben ): Chapeau!

Gepost door: vinejo | 18-09-07

Auchan Denk dat ze bij Auchan ook teveel klachten kregen. Vroeger starte de verkoop altijd avond voor de aangegeven datum. Heb gisteren nog gebeld om te vragen wanneer verkoop effectief zou starten en effectief, pas vandaag om 8.30u. Ben toch even gaan kijken gisterenavond en ... nog geen enkele fles te zien.
Miscchien toch wel een eerlijker systeem.

Heb in de carrefour toch bestelling geplaatst. Vanaf morgen kunnen ze bijbestellen in centraal dépôt. Je kunt geluk hebben. Ik heb zo enkele jaren geleden een kistje Chasse Spleen 2000 op de kop kunnen tikken voor 799 BEF per fles (wat toe niet goedkoop was).

Misschien nog tot vanavond...

Gepost door: Steven | 18-09-07

Bierbeek Carreour Bierbeek: zelfde beeld (heb mij laten gaan in de mindere goden naar goede CSP filosofie). Voor de liefhebbers daarnet lag er nog sociando-mallet 2004.

Gepost door: Rick | 18-09-07

Sociando Mallet Colruyt 28.85€ (wel verpakkingskost van 1.25 alks je geen 12 flessen koopt)

Gepost door: Bert | 18-09-07

toch de 2005 nog niet !!!???

Gepost door: Rick | 18-09-07

Nope... 2004, beste Rick (enkel via website)
Ook nog aanradertje in Colruyt nu: die JBG, Chenin Blanc aan 4.79€ (promo, enkel in winkel)

Gepost door: Bert | 18-09-07

korte proefnotitie Vanaag met een bang hart naar carrefour getrokken om mijn proefflesjes te kopen. We hadden met een aantal mensen afgesproken dat de een in carrefour en de andre in gb een proeffles of twee drie ging halen. Hier volgt na blind proeven( door 6 mensen) het korte verdikt.
- Chateau Fonreaud crus bourg 2005 : grote wijn met mooie lange afdronk. (Had ik al geproefd)
- Colombier monpelou 2005 PAUILLAC cb supérieur :
streng bitter op het einde met vooral een gesloten neus ook na expressief walsen.

- Haut Vigneau PESSAC 2004: grote wijn binnen zijn prijsklasse is nog wat ruw op het einde maar gaat volgens mij nog wel weg

- Beaumont haut medoc 2005 cb sup: W ijn voor een lekkere tafel. Typische haut medoc die kan wedijveren met een malescasse van 2005
En als laatste een Chateau Deyrem Valentin Margeaux 2005 cb supérieur: Vind ik eigenlijk veel geld voor deze ijn als we nu spraken over 9 a 10 euro voor deze wijn zeg ik ok maar nu? Vrij gesloten neus na expressief walsen komt er vooral rood fruit opzetten. Nogal veel ruwe taninnes. Krijgt van mij voordeel van de twijfel!

Vraagje: Hoe smaakt de malescot van 2004 in Olen liggen ze nog met hopen dus spoed u erheen!

Gepost door: raf mans | 18-09-07

Vers van de pers noemen ze dat...

Gepost door: Bert | 18-09-07

Kon het ook niet laten en ben gisterenavond ook eens gaan neuzen in de Auchan (ligt op 10 minuten en een mens moet 's morgens gaan werken). Idd niets, men zou 's nachts alles installeren (itt de FAV du printemps waar alles er wel de avond voordien was). Wel schitterend om te zien hoeveel (vooral) mannen ontgoocheld opnieuw vertrokken. Ben dan vandaag over de middag geweest en alles of het meeste was er nog met hopen (Carbonnieux, Grand Corbin, Marbuzet, ...). Wel een nieuw fenomeen gezien waar we ons misschien ook eens druk kunnen over maken ... (vooral) Nederlanders die kistjes leeg maken, een paar flessen Pierre Chenau kopen en die dan daarmee vullen. Staat altijd mooi.

Andere tip, probeer eens de FAV's in de kleinere supermarkten zoals Intermarché (vlak bij Auchan trouwens). Klein, fijn, op het gemak maar een schitterend aanbod.

Gepost door: wim | 18-09-07

JBG Die JBG is inderdaad een pareltje...als je die nog niet geproefd hebt: doen !! en bekeer u tot de chenin blanc !

Gepost door: Rick | 18-09-07

Carrefour Korbeek Lo @rick : ik ben er deze morgen geweest en vond dat er van alle wijnen toch redelijke voorraad was?
In alle vlugheid ben ik vergeten te kijken naar de soc mall 05. Was deze er niet?
Kga morgen toch nog eens een kijkje nemen, laat maar weten als je iets specifieks wil hebben, kan oor eens te luisteren leggen.

Gepost door: Venne | 18-09-07

Deze twee zonet geproefd:
1) Chapelle Lescours 2003 (St-Emilion Gr.Cru)
2) Aankooptip : Fombrauge 2003 (St-Emilion Gr.Cru)
staat in de Carrefourfolder (als hij nog voorradig is...?)

Gepost door: Tienne | 19-09-07

SocMal @Venne: nee alleen de 04.
Ik heb alles gevonden wat ik zocht, behalve de Carbonnieux 05, maar ik hoorde een oudere heer sakkerde dat hetgeen hij zocht (en ik niet kan betalen) er weer niet bij was.

Gepost door: Rick | 19-09-07

Hasselt Gisteren in carrefour Hasselt was alles ruim voorradig, ook de Malescot. Persoonlijk koop ik liever twee flessen van 10-15eur( Citran, Fourcas Hosten, Petit Bocq,...) die kwalitatief niet veel onder doen voor de "echte" goden (25eur plus).

Gepost door: gert | 19-09-07

@gert That's the 'csp' spirit !!

Gepost door: Rick | 19-09-07

Schoten de kl/*-z+@ zijn blijkbaar wel tot in Schoten geraakt, want daar was gisteren van de Malescot ook niets meer te zien.. De Armailhac was daar ook uitgeput. Desalnietemin heb ik mij toch laten gaan en 24 flessen lekkers gekocht ...
Heb onder andere de Petit Bocq geproefd en vond die heel veel karakter hebben, met ruim aanwezige tanines, die veel wachtplezier garanderen. Verder de l'Oratoire de Chasse Spleen geproefd en 2 flessen gekocht (8,99). Iets minder bewaarpotentieel volgens mij, maar een mooi vol boeket, een beetje vettig, een goede nadronk. (voor zover mijn ongeoefende mond dit kan beoordelen)

Gepost door: aardvarksken | 19-09-07

kl/*-z+@ Bert, heb je een patent genomen op die term?

Gepost door: vinejo | 19-09-07

Vanzelfsprekend ®

Gepost door: Bert | 20-09-07

Met als gevolg dat wie deze term nog gebruikt me een fles (welke fles dit wordt, beslissen we na overleg) uit het Carrefour- of Auchan-wijnfestival dient toe te sturen.
Ik weet het, ik ben een kl/*-z+@®

Gepost door: Bert | 20-09-07

Oostakker Juist om te zeggen dat er nog redelijk veel wijn ligt in Carrefour Oostakker. Ik heb nog een bakje Ripeau meegenomen, wat l'Oratoire de Chasse Spleen, een bakje L de La Louvière 2005 en dan nog een bakje Haut Vigneau. En ik heb me ook geriskeerd één van de laatste flessen la Dominique mee te nemen. Ik ben benieuwd wat dat zal geven binnen enkele jaren...

@ Vinejo: het was idd gezellig eergisteren. En als het u interesseert: er ligt nog wat Aighuile (of hoe schrijf je dat?) in Oostakker.

En nu vertrek ik op wijnreis naar de Elzas en dan naar de Champagne. Tot volgende week!

Gepost door: Jean | 20-09-07

Giscours 2004 Is er ook maar iemand die Giscours 2004 kunnen bemachtigen heeft??

Gepost door: Bert | 20-09-07

@ Rick - JBG De Savennières, Chenin Blanc 02 van JBG reeds geprobeerd? Die is echt su-bliem lekker.
(Let wel: gekocht in Colruyt aan 8.79€, 4 maanden terug, nu reeds aan 10.99€! Vinejo besprak deze wijn twee maanden terug)

Gepost door: Bert | 20-09-07

@Bert LOL met je kl/*-z+@® -reactie ( oeps, kheb een fles aan mijn been.)
In de kleine GBs hebben ze voor uw toekomstig verticalleken ook Giscours 2004, meestal niet zo snel uitverkocht!

Gepost door: vinejo | 21-09-07

PS Zelfs aan 10,99€ is die JBG prijs kwaliteit top

Gepost door: vinejo | 21-09-07

Ik heb de Giscours nog zien liggen in een Gb en de carrefour in Kortrijk..

Maar ik was eigenlijk op zoek naar de Armailhac. Die was wel al weg.. Zeer jammer want dat vond 'k nog betaalbaar voor een grote Pauillac. Men had in de Carrefour wel nog een kistje bestofte Clerc Milon van 2004 waarvan ik 2 flesjes heb meegenomen.

Eigenlijk was het de bedoeling om 2 flesjes Grand-Puy-Lacoste in Auchan te kopen. Bij de openingsdag bleken die al helemaal niet meer aanwezig. Vreemd.
Ik ben desalniettemin zeer content met de Clerc-Milon ;-). (22,50 Euro) Nu nog een jaar of tien wachten :-(

Gepost door: Matten | 21-09-07

Toeval! Ik kocht ook 2 flesjes van die die Clerc Milon enkele weken terug aan dezelfde mooie prijs. En die Armailhac was ook al uitverkocht in St Denijs maar...ik wist er nog 3 liggen in de gewone rayon bij de kelderresten ;-) stond daar 25€, nu met korting 16!! Dan neem je het risico van slechte bewaring ( halogeen, temp ) er toch eventjes bij...

Gepost door: vinejo | 21-09-07

Giscours 2004 Yes! De buit is binnen.
GB Oudenaarde. Daar hadden ze gewoon nog alles. Behalve Malescot...

Gepost door: Bert | 21-09-07

Nog toeval..en sociando @ vinejo: Dat is idd zeer toevallig!

Vandaag ben 'k nog eens gaan kijken naar de gb in Kortrijk. Ik zou enkel 3 flesjes chablis van labouré-roi 2006 kopen en eventueel 2 flesjes Notton 2004 ( 2de wijn van Brane-Cantenac)
Maar er stonden een tiental grote blauwe bakken met afgeprijsde wijn. Ik heb die eens van boven tot onder uitgepluisd. En daar vond 'k 2 flesjes sociando mallet 2001 aan 25 euro. Zonder aarzelen buit gemaakt.
Maar ik verkeer eigenlijk in totale onwetendheid wat het proeven van deze wijn betreft. Ik ga dus af op wat gezegd en geschreven wordt.
Een halfjaar geleden vond ik in dezelfde gb 1 fles sociando 2001 aan 27 euro. Straks vormen ze een mooi (?) drietal in mijn kelder :-d.

Gepost door: Matten | 22-09-07

Mmmmmh, we love SM ;-) Ik dronk de 2001 enige tijd geleden en vond die verbazend goed op dronk ( waarbij ik allesbehalve bedoel dat ie dringend op moet ). Een schitterende, uitgebalanceerde en fijnzinnige Bordeaux.

ps: De 2de wijn van Brane Cantenac, is dat niet Baron de Brane?

Gepost door: vinejo | 22-09-07

Excuus Juist 't is niet de 2de wijn, maar nog een wijn van Brane-Cantenac. 'k Had daar van gehoord dat die zeer lekker is.

All right, we zullen SM eens uittesten ;-)

Gepost door: Matten | 22-09-07

grapillon d'or Heb gisteren 2 flessen Grapillon d'or, 2001 gedronken die ik tijdens de wijndagen gekocht heb en helaas, platte kaas.... ver over zijn top. Een goud bruine rand voorspelde al niet veel goeds. De neus was echter beter. De smaak ; erg geevolueerd. Vooral grenache, de typische "ik heb teveel zuurstof gehad smaak" (caramel). Spijtig want ik ben een liefhebber van de Rhone wijnen. De tweede fles deed ik open in de hoop dat de eerste een ongelukske was maar... hetzelfde resultaat. Veel beter beviel de goedkopere Rigot 2004. Erg lekker en vief.

Gepost door: gert | 23-09-07

Malescot Van 2004 ligt nog in de Auchan van Ilkirch, nabij Strasbourg. Voor zij die interesse hebben, er liggen nog drie kistjes van 6 flessen aan 24.99 euro de fles.

Mijn wijnweekend was trouwens perfect! Eventjes meegeven: de Elzaswijn Stoeffler in Barr is buitengewoon, zeker de riesling grand cru! Magnifique! Als je ooit eens in de buurt bent... zeker doen!

Gepost door: Jean | 23-09-07

De commentaren zijn gesloten.