15-08-07

Druiven zijn flandriëns (PvdPyrenee deel twee)

Ik vertel u geen geheimen als ik zeg dat in Frankrijk de appellaties ontelbaar zijn en het gros van de oppervlakte goedgekeurd is om druivelaars op te zetten. Wie dan uitgerekend een wijngaard wil starten op een plek waar tijdens de winter de stenen in tweeën vriezen en enkel een stel magere schapen, marmotten en vale gieren gedijen, moet op zijn minst een beetje op zijn hoofd gevallen zijn.
Maar anderzijds is het evenzeer algemeen geweten dat de druivelaar niet vies is van een beetje SM. Druiven moeten zweten, afzien, net niet kraken in de verschroeiende wind, net niet uitdrogen omdat ze vijfentwintig meter diep tussen de rotsen nog een spatje water treffen.
Druiven zijn flandriëns die kasseien verteren. In april kicken ze op Ronde van Vlaanderenweer en in de zomer kunnen ze een dag lang zonder te plooien met hun blote kop in de onbeschutte Tourmaletzon staan.
Het Arriège-terroir van
Wirz is allesbehalve vriendelijk voor de druif en eigenlijk mocht het me dan ook niet verwonderen dat wat er uit de flessen van zijn Domaine de Monginaut kwam, varieerde van aanvaardbaar tot ronduit schitterend. Tot de laatste categorie behoort zijn chardonnay. Geregeld krijg ik houtgelagerde chardonnay voorgeschoteld die me doet denken aan een gebottelde voleiken vitrinekast van Arsène Weba. Ook Wirz’ chardonnay heeft behoorlijk diep in het vat gekeken, maar de stevige structuur van de wijn kan die houtlagering perfect aan. Meer nog: het vat doet wat het eigenlijk altijd zou moeten doen: het krikt de wijn naar een nog hoger niveau. Vin de pays des côtes catalanes (want ze hebben er dus geen AOC), chardonnay 2005, 9 euro. Top!
Zeer veelbelovend was de
merlot 2006 die ik uit het vat mocht proeven: schitterende structuur en een enorme lengte in de mond. Ook leuk was de rosé die Wirz me liet proeven en waarmee hij in de Hachette 2007 een “coup de coeur” haalde. Voor de kenners: het is nochtans een rosé de pressée en geen rosé de saignée (voor de anderen: geen paniek, meer hierover leest u in een later stukje).
 “Ik heb nu met mijn lage rendementen van een 30 hectoliter per hectare al een behoorlijke concentratie in mijn rode wijnen”, verklaart Wirz. “En ik vrees dat ik via het saignée-systeem een té geconcentreerde wijn zou maken.”
De Pyreneese wijnmaker heeft ook nog een aantal basis-vin de pays in de aanbieding, waarvan we samen na degustatie toch niet veel meer konden zeggen dan dat ze correct maar eerder middelmatig waren. “Ik weet het”, geeft Wirz toe. “Je maakt die wijnen omdat er nu eenmaal vraag is naar een wijn van rond de vijf euro, maar er zijn op de wereld nog 100.000 andere vignerons die ook zo’n basiscuvée maken. Eigenlijk zou ik daar moeten mee stoppen
, je dois sortir de la médiocrité.

De oude wijnmaker werd meteen een heel stuk ernstiger toen we dit thema aansneden.
“Ik weet niet of het eigenlijk allemaal nog zin heeft”, schudde hij het hoofd. “Ik ben een tijdje geleden een maand aan een stuk langs het Canal du Midi gaan wandelen, samen met een goede vriend. We hebben veel gepraat en ik heb veel kunnen nadenken. Weet je: er zijn zoveel problemen in dit vak. Tot voor kort runden mijn vrouw en ik de wijngaard helemaal alleen. We waren altijd samen en leefden echt voor de wijn. Het was – ook financieel – harken om er te komen, maar het ging. Nu is mijn vrouw manager geworden van een groot vakantiecentrum hier in de buurt. We hebben het nu financieel heel wat ruimer, maar alle vigneron-werk is nu voor mij, want mijn vrouw klopt helse uren. Gelukkig heb ik nu een vluchteling uit Madagascar in dienst kunnen nemen. Een schat van een jongen – zijn vrouw werkt trouwens in het vakantiecentrum van mijn vrouw – maar het is toch anders. Bovendien zitten we hier in Frankrijk nu met een politiek klimaat dat me ook al niet aanstaat. Die jongen uit Madagascar, en met hem alle vluchtelingen in Frankrijk, zal het ongetwijfeld erg moeilijk krijgen nu Sarkozy aan de macht is. Weet je, een goede vriend van mij – de Amerikaanse wijnhandelaar en wijnschrijver Kermit Lynch – rukt zich tegenwoordig de haren uit het hoofd. De man woont de ene helft van het jaar in de buurt van Châteauneuf-du-Pape en de andere helft in California. Nu heb ik godverdomme aan elke kant van de oceaan een “con” als president!, liet hij zich onlangs ontvallen. En tenslotte komt daarbij nog de massa administratie en papierwerk die men ons wijnboeren in de nek gooit. Neen, ik ben echt aan het twijfelen of het allemaal nog wel zin heeft… Tijdens mijn trip langs het Canal du Midi kwam ik een Engels koppel tegen. Ze hadden hun huis in Engeland verkocht en huurden nu een klein appartementje in Londen. Met de opbrengst van de verkoop hadden ze een boot gekocht en ze zijn nu dag in dag uit met vakantie. Ze varen heel Europa rond en waar ze aanleggen zijn ze thuis. Misschien moet ik dat ook maar eens gaan doen. Ge kent toevallig niemand die op zoek is naar 6 hectare wijndomein met een schitterende terroir…?”

 

1


Domaine de Monginaut, Ernst Wirz et Monika Krebs Wirz, Carla-Bayle, 

tel. +33 561 68 47 53, www.monginaut.com

 

pvdw


 

11:58 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (11)

Commentaren

hallo als ik mag kiezen dan neem ik een marquis de terme, dat is een margaux en daar kun je echt niet van afblijven:-))
maar das ieder zijn smaak natuurlijk
groeten

Gepost door: patrick | 15-08-07

Sar cosy Mooi verhaal, ik kan de man geen ongelijk geven maar uiteindelijk staat de Fransman toch bekend om zijn koppigheid en z'n tegendraads anarchistisch gedrag. Misschien zal onze vriend Sarkozy op die manier 't kaf van't koren scheiden en ons nog betere Franse wijn bezorgen... En, elke boer klaagt wel eens graag

Gepost door: KK | 15-08-07

Scusi Anarchy in France!

Gepost door: Bert | 15-08-07

Pardon ...my french

Gepost door: KK | 15-08-07

Carla-Bayle hebben we vorig jaar ook bezocht.
Even nieuwsgierig in het winkeltje van Monginaut onze neus binnen gestoken. Maar 't was geen weer om in wijn-proefstemming te komen: 37°. Wel een leuk terrasje er recht tegenover, waar ze heerlijk ambachtelijk bier en ambachtelijke limonade (voor de kids) schonken.
Schitterende streek, trouwens, de Ariège. Maar zwijg het stil, P?, dan blijft het er nog wat rustig.

Gepost door: Marc | 15-08-07

klagen zelfs de weedboer! :-)

Gepost door: Bob | 15-08-07

Vigneron Zou dat trouwens geen goed idee zijn..?
De Vinejo-ploeg legt wat spaarcentjes bijeen en koopt een wijndomein in de Pyreneën.

Gepost door: Marc | 15-08-07

De vinejo ploeg is akkoord.
Wie zijn de spelers?

Gepost door: vinejo | 16-08-07

count me in :-)

Gepost door: Bert | 16-08-07

But Magkik in de goal staan ?

Gepost door: Aardvarksken | 16-08-07

nog vergeten: @ PvdW : Vic de sos .. LACHEN !! :-))))

Gepost door: Aardvarksken | 16-08-07

De commentaren zijn gesloten.