31-07-07

Ducru Beaucaillou, Trotanoy en co

Wijn- enthousiasteling Bert
had een (héél) leuk idee en brengt er voor ons verslag van uit, waarvoor dank!

Zo’n vijf weken geleden organiseerde ik nog eens een proeverijtje bij me thuis.

Een voltreffer, zo bleek. Gasten waren wijnkompanen Gerten en Vinejo. 

Als eerste wijn schonk Vinejo een Côtes de Castillon: Château d’Aiguilhe Querre 2000.

Vinejo was na de aankoop van de fles in eerste instantie ontgoocheld daar hij dacht Château d’Aiguilhe te hebben aangekocht (2000 – Parker 90). Château d’Aiguilhe is in handen van de familie Von Neippergh, onder andere ook eigenaar van de ons beter bekende Canon la Gaffelière, Saint-Emilion GCC.

Deze Château d’Aiguilhe Querre 2000 echter, is géén tweede wijn van dit chäteau, maar een volwaardige eerste wijn op zich, eigendom van Emmanuel Querre. De wijnranken (80% Merlot en 20% Cabernet Franc) bevinden zich op een perceeltje van 2.4ha en brengen jaarlijks zo’n 8000 flessen van deze wijn voort. Een micro-cuvée als het ware.

De 2000 kreeg een 88 van Parker ( a ‘sleeper of the vintage’ ) en dit bleek zeker geen onderwaardering, wel integendeel.

In de neus smeulend hout (18 maanden rijping op eiken vaten) maar gelukkig gecovered door zwart fruit, provençaalse kruiden op de BBQ en boschampignons, in tweede instantie ook rijpe kers en rozijn.

Een zachte aanzet in de mond met nog wat hardere houttoetsen die milderen na een tijdje ademen, rook en stevige tannines. Mooie zuren op het eind. Wij lauwerden deze d’Aiguilhe Querre met een unanieme 90.

 

Bij de tweede wijn liet Vinejo even zijn reukorgaan boven het glas met daarin de tweede wijn zweven, nipte een ml en wist meteen te zeggen: “Ha, mijn fles (zie boven) is Frans en de fles van Bert is Spaans.”

En gelijk had hij, want ik schonk een Paciencia 2003 (Spaanse Toro, 100% tempranillo – tinta de toro), met toch een Franse tint: eigenaar is Bernard Magrez van Château La Tour Carnet en Pape Clément en maar liefst 33 andere châteaus en/of domeinen. Intussen is deze Bordeaux-ster zelfs een joint venture gestart met een Japanse wijnmaker, Yuji Aruga van Katsunuma Winery.

Een volle, florale geur met toetsen van ceder en vanille en zelfs selder (ref. Gerten)

Een enorm tanninerijke, volle en geconcentreerde knabbelwijn met toch een geraffineerde finesse (niet te bruut) in de mond. Even kan een streep alcohol zich manifesteren, wat niet ongewoon lijkt met een alcoholgehalte van 15% (!).

Deze wijn is vooral nog jong (iets té expressief) om te drinken. Naar onze mening kan hij nog een aantal jaren mee (lees: veel, zeker meer dan de ergens genoteerde 2 à 3 jaar…) Ook de tweede dag barst deze wijn nog van de tannines. Smaakt zowaar zelfs even naar een single malt whisky

Ook dit edel vocht wordt een unanieme score toebedeeld: 92

 

Gerten bood een ongetwijfeld onderschatte Médoc, Cru Bourgeois Supérieur aan (maar mogen we die benaming nu eigenlijk nog gebruiken, na het schrappen van de 2003 classificatie?):

Château Tour Haut-Cassan 2000 (Vinejo besprak reeds de ’95 die hij dronk in restaurant De Zwadderkotmolen)

Een soepele, evenwichtige en delicaat gracieuze wijn met verse groenten en fruitgebak in de neus. Een overwegend Merlot-gevoel (in werkelijkheid 50% Cabernet Sauvignon en 50% Merlot Noir) We kenden deze pure Médoc 89ptn. toe.

 

We hadden enkele zuur verdiende centjes samen gesmeten om eens een fles aan te schaffen die ons nog hogere vormen van genot zou moeten schenken, een Ducru Beaucaillou 1996, die gelauwerd werd door Parker met een 96/100.

Deze gedistingeerde St Julien met boter, caramel, bos (en even putje en mest) in de neus leek alleszins (en ietwat tegenvallend) véél ouder dan een ’96, vooral dan in de wetenschap dat ie zo werd opgehemeld door de wijnpers. Een (iets té) soepel mondgevoel, rook, tabak en mooi evenwichtig lang, met ook noties van amandel en zeer rijp rood fruit.

Te weinig concentratie/body voor wat een klepper had moeten zijn en dus ‘slechts’ bedeeld met een 89+/90.

 

Ik had vooraf beslist er nog een extraatje tegen aan te smijten en haalde een Trotanoy 1997 uit de kelder.

Zoals u ongetwijfeld weet is deze Pomerol eigendom van de familie Moueix (eigenaars van ook Château Pétrus, Lafleur Pétrus, Hosanna, Magdeleine, Latour) en eigenlijk ook de favoriet van de familie zelf.

Aardse neus met noties van kaas, bakboter en grafiet.

Zeer lange afdronk, perfect evenwichtig, smeuïg met zachte versmolten tannines en zwart fruit. Heeft nog een tijd te gaan en kreeg een verdiende en unanieme – alweer – 93/100 met extra vermelding: “de beste ’97 die ik ooit gedronken heb”.

 

Bert

Degustatie Bert

 

18:32 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (9)

Commentaren

Ducru Beaucaillou Mooie proeverij!
Twee jaar geleden of zo dronken we ook eens op een proeverij een Ducru Beaucaillou van '89. En dat was eigenlijk een grote teleurstelling: de wijn was zeer gesloten, zeer taninneus en dus compleet onder de verwachtingen. (toen ook een Vosne Romanée 1er cru '96 en een Magdeleine van '82 (sterk geëvolueerd, maar immens soepel en zijdezacht) gedronken.) Maar misschien is de strenge stijl van Ducru B. niet ons ding?

Volgende week passeert hier ook een grote Pomerol: La Conseillante van '99. Nog nooit geproefd .. :-)

Gepost door: Matten | 03-08-07

Dag Matten De Ducru die ik dronk was ook m'n eerste fles ooit van die wijn, ik kan maar hopen dat het een éénmalige teleurstelling bleek. ( Heb 1 flesje 2001 liggen, nog even wachten denk ik..)
La Conseillante dronk ik ook nog nooit, hou je ons op de hoogte?

Gepost door: vinejo | 03-08-07

@ bertie nog 1s bedankt voor de topproeverij !

Gepost door: gerten | 03-08-07

Toplong '94 Ik hou je op de hoogte!

De Troplong Mondot van '94 waarover ik al had verteld, is voor eind augustus-begin september. De avond begint vorm te krijgen en er is afgesproken om er een Giscours van het jaar '90 bij te doen. En juist bericht gehad dat de kok van dienst in Umbrië aan een witte truffel is geraakt! Hmm ik wil je niet jaloers maken, maar we kijken er in ieder geval naar uit! ;-)

groeten

Gepost door: Matten | 03-08-07

Je wou het niet maar deed het wel...

Ik eis een uitgebreid verslag als troost!
;-)


Gepost door: vinejo | 04-08-07

Beaucaillou Interessant proefverslagje ! Ik vind het alleen vreemd van die Ducru-Beaucaillou: ik heb vorige week samen met mijn broer een '97 geproefd en dat was gewoon fabelachtig ! Als ik punten zou moeten geven zou het al snel 94% zijn denk: echt subliem !
Als je weet dat we die op de kop getikt hebben voor 24 euro (volgens mij een klein foutje bij GB ;-))) wordt het helemaal genieten ! We zijn de resterende 5 flessen trouwens ook gaan kopen !
Die dag ook geproefd: Amiral De Beychevelle 2003: ook uitstekend !

Gepost door: Dave | 09-11-07

Hey, Dave Wij waren even verrast als jij over de flauwe performance van de Ducru96...Bert had 'm gekocht via e-bay, het zou dus kunnen ( en is zelfs waarschijnlijk) dat hij slecht bewaard geweest is.

ps: Op je GBkoop ben ik wel wat jaloers hoor (en het bewijs is alweer geleverd dat de grote wijnen in 97 wel wat sneller op dronk zijn maar fantastische waar leveren...)

Gepost door: vinejo | 09-11-07

GB Mijn broer is heel toevallig in de GB in Londerzeel (totaal niet onze regio) binnengewandeld en heeft dat zien staan. Hij geloofde het eerst ook niet en twijfelde ook een beetje aan de bewaaromstandigheden. Hij heeft dan ook maar 1 fles gekocht en die hebben we zondag geproefd. We waren allebei zodanig onder de indruk dat hij maandag speciaal terug naar Londerzeel is gereden en de resterende 5 flessen heeft gekocht. Misschien hebben ze zich ergens vergist met de barcodes (Croix de Beaucaillou of zo)

Wij zijn nogal Saint-Julien-liefhebbers, dus het was echt wel een memorabel avondje.

Ik vind dit trouwens een heel interessante blog, keep up the good "work" ;-))

Gepost door: Dave | 09-11-07

Thx Dave, Ik zou er ook wel voor naar Londerzeel rijden, wherever that may be...;-)

Gepost door: vinejo | 09-11-07

De commentaren zijn gesloten.