12-06-07

Juliennesoep

Faim21

Nicolas Joly cuvée du chateau, Savennières 2002  Nicolas Joly, de man die mag bogen op een eigen appelatie ( zijn Coulée de Serrant  wordt beschouwd als één van de beste witte wijnen ter wereld ) maakt ook een ‘gewone’ Savennières.

Nu ja, wat noem je gewoon?

Een intens bijna goudgeel kleur is de voorbode van een even gestoffeerde als fijne neus, rijke en rijpe honing- en boenwasaroma’ s maar ook een mooie mineraliteit.

Schitterende moelleux en zalig lang in de mond, een afdronk om U tegen te zeggen.

Dit is witte wijn voor de rodewijndrinker.

Chenin Blanc, u bent een sexy en zwoele druif en I think I love you.

91 ptn.

 

Chateau Lafon Rochet St Estephe 1999  deze wijn was al drie dagen geleden aangesneden maar smaakte stukken beter dan de eerste dag  Na openen had ik nochtans het gevoel dat hij al in een animaal stadium van zijn evolutie was gekomen (wetenschappelijk gesproken het  Freddy de Kerpelstadium ). De fles lag ook al 3 jaar gewoon in de garage en ik vermoedde een te snelle evolutie. Niets was dus minder waar, de derde dag friste dit sap verrassend op en liet zich kennen als een heerlijk typische kwaliteitsMédoc, ik had spijt dat de fles leeg was. Mijn laatste flesje open ik pas in 2009, ter gelegenheid van de smadelijke nederlaag van extreem rechts bij de Europese verkiezingen. 89+

 

Chateau Léoville Poyferré, St Julien 1997 : Enkele jaren terug meldde een wijnhandelaar uit het Gentse ( tussen haakjes, leve Gent, ik ben fier op de Gentse verkiezingsuitslag! ) me het volgende over het oogstjaar 1997 in Bordeaux:

“De ‘97? Dat is soep hé !”

Gelukkig heb ik de woorden van deze charlatan nooit ernstig genomen en bleef ik af en toe een flesje aan -30% uit de rekken grissen ( want ook de grootwarenhuizen hadden ergens opgevangen dat 1997 snel moest gedronken worden ).

Nu zal ik niet beweren dat veel van die wijnen niet al lang intestinale oorden hadden moeten opzoeken (vooral de rechteroever zorgde voor ‘vins de plaisir’), maar in de Médoc zijn er ware delicatessen onder de ‘97flessen.

Zo ook deze St Julien. Hij vertoonde voor mij de finesse en elegantie die kenmerkend is voor  grote Bordeauxwijnen. De zijdeachtige zachtheid, de lead pencil touch, het klein zwart fruit, het zat allemaal enorm mooi en evenwichtig in elkaar. Ik moest zelfs eventjes terugdenken aan die ene keer dat ik....Chateau Latour 1999 mocht proeven!

En terugdenkend aan de uitspraak van de wijnhandelaar, misschien had ie toch gelijk:

Ik hou gewoon heel veel van Juliennesoep.

91 ptn.

19:54 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (17)

Commentaren

Ha, toch nog één die voor z'n liefde voor Chenin durft uitkomen. Ze wordt dikwijls zo onterecht afgeschilderd als een platcommerciele flutdruif en dat is zooooooooooo onterecht. Iedereen die al eens een heerlijke Coteau du Layon Chaume heeft gehad, een lekkere Savennières of een goede Anjou Chenin (zeker die schuimwijnen) weet dat.
Trouwens tip, als je graag Chenin hebt: Colruyt JBG Chenin Blanc, kost niks en is steengoed (steen ook letterlijk te nemen). Draai het flesje om en je weet waarom: Château de Fesles ...

Gepost door: Amaronese | 13-06-07

JBG heb er twee liggen (Colruyt online gekocht) maar nog niet geproefd. Iets van een 8.50€ geloof ik.
Kijk er al naar uit.

Gepost door: YES!! | 13-06-07

die YES!!! was van mij... Twee titels ipv naam... (goe bezig)

Gepost door: Bert | 13-06-07

JBG heeft ook een chenin die in de Colruyt-winkels verkocht wordt: "Vin Rare" 2005. Ik heb die vorige week over drie dagen geproefd en ben er zeer enthousiast over (Kurkdroog.be trouwens ook, 't is daardoor dat ik hem ontdekt heb). Ik ben wat voorzichtig geworden met het geven van tips na de Riberahistorie, maar deze heb ik wél vooraf geproefd...
En het mooiste moet nog komen: de prijs? 5,39 euro!

Gepost door: PvdW | 13-06-07

Dat was degene die ik bedoelde PvdW! Voor 5,39 zoiets, zeer mooi! En eh, laat dat maar eens even met rust, er zit nog wel wat anders aan te komen ook.
Die van 8,50 is een Savennières. Heb ik ook liggen, maar nog niet geproefd. Heb 'm daarnet nog vastgehad voor bij de vis vanavond, maar 't is dan toch maar een riesling van Bürklin-Wolf geworden. Die Sav heeft ook een deftig stuk op eik gelegen. Ben eens beniewd of dat iets in schoonheid oplevert ...

Gepost door: Amaronese | 13-06-07

Et voila 6 flesjes van de Savennières besteld.( die andere vond ik niet terug, ligt die in de winkel?)
En ondertussen ook 6 flessen Domaine de la Perrière 2003 Vieil. Vig., Chinon.
Loire, here we come!
At last!

Gepost door: vinejo | 13-06-07

die goedkope 'vin rare' ligt inderdaad gewoon in de winkel.

Gepost door: pvdw | 13-06-07

@Vinejo Ja de Loire. Ik heb altijd gevonden dat dat zo een vreselijk ondergewaardeerde streek is. Neem nu 2003 en 2005, twee geweldige jaren voor de Loire en geen haan die ernaar kraait (behalve in Decanter dan weer). Ik weet in ieder geval wel dat er van 2005 meer Loires dan Bordeaux in m'n kelder zullen liggen.
Trouwens, nog twee Loire-aanraders: (ik weet niet of hij er nu nog ligt) in de Delhaize hadden ze overtijd een heel lot 2003 'F' de Fesles Anjou Cabernet Franc. De laatste drie flessen hadden voor mij alleszins het typisch Cab Franc gevoel: aards, donker, een beetje wormen en insecten, zwart fruit, pepers en tegelijkertijd toch weer zoiets 'groens'. Creepy en heelrijk tegelijk. Ook iets van een 5-6 EUR als ik me niet vergis.
In de Colruyt hadden ze ook een 1997 (!!!) Coteaux du Layon Chaume van Chateau de la Guimonnière. Ik weet niet of hij er nu nog is, maar kort geleden stond ie aan 9 ipv 17 EUR ('ja, weet je, een witte wijn dat bewaart nit hè' ;-) ). Ik heb alles meegenomen wat er nog stond in Leuven. 't Is zo het soort flessen waar je met tegelijkertijd enorm veel zin en heel veel tegenzin eentje van opentrekt.

Gepost door: Amaronese | 13-06-07

Wijn opentrekken met tegenzin? Hoe bedoel je?
;-) Thx voor de tips, als je er nog hebt ( of anderen die goede Loireflesjes weten liggen, handelaars zich onthouden) laat maar komen!

Gepost door: vinejo | 13-06-07

2005 Bij mij zullen er hoogstwaarschijnlijk ook nooit veel Bordeaux 2005 in mijn kelder komen...
Tenzij ik de Lotto win

Gepost door: Bert | 13-06-07

Dat is voor mij ook the main reason. Waarom zou ik bakken geld gaan uitgeven aan kwaliteit (dat moet gezegd) die ik elders veel goedkoper vind? Bij mij zal het vnl. Loire en Mosel-Saar-Ruwer-riesling worden (of wat Dornfelder, Spâtburgunder en Sankt-Laurent). Van 2005 heb je voor een goed 15 euro al iets formidabel. Geef je het dubbel uit dan heb je iets ongelooflijks en daar zitten we in 2005 Bordeaux dan nog lang niet aan ... . Spijtig genoeg, dat wel ...

Gepost door: Amaronese | 13-06-07

Den deze is morgenvroeg weg richting Bourgogne, dan naar de coteaux Varois en tenslotte onze Bandol vrienden nog eens aandoen!! Ik heb lang genoeg mezelf moeten weghouden uit de wijnwinkels maar nu ga ik me nog eens volledig laten gaan!
Ciao

Gepost door: Venne | 13-06-07

Goede reis! Damn mannen. Ik zit hier het laatste vak van m'n leven te studeren, maar eh, ben veel teveel afgeleid door de Riesling die voor m'n neus staat. Gisteren meegenomen uit de Carrefour: Bürklin-Wolf Riesling Estate Old Vines 2005, 8 euro of zoiets. Geweldig! Als dit een maatstaf is voor hoe geweldig de 2005 Rieslings zijn ... dan denk ik dat ik een serieuze lening ga moeten aangaan als ik alles ga halen waar ik lyrisch over wordt.
Deze heeft een knappe structuur, heel evenwichtig, mooi puur en gefocust fruit, een pittige toets kerosine, geel paprikapoeder en een crunchy mineraliteit. Knap voor maar 8 euro zo'n mooie Rheingau (nu ja, ik heb Bürklin Wolf ook graag omdat ze iets anders zijn als de doorgaanse Rheingau-Riesling: veel mineraliger, veel steviger van structuur - zeker hun Wachenheimer Gerumpel)! Nog een aanrader dus. De eend met citroen van de Chinees ligt me zo op de tong ... .

Gepost door: Amaronese | 14-06-07

@venne Break a leg, liever dan een glas in Bandol!
En denk ginder eens aan de eenzamen die hier in dit rechtsconservatiefgerukte landje achterblijven...
Naast wat rosés zijn een paar fleskes Lafran Veyrolles LG als troost zeker welkom! ;-)

Gepost door: vinejo | 14-06-07

Wat betreft rechtsconservatiefgeruktheid zijn ze in Frankrijk anders ook goed bezig hoor, Vinejo.

Gepost door: PvdW | 14-06-07

Loire 2005 Le Moulin Joli, Anjou 2005
5,49 in Delhaize.
Sap, structuur, lengte. Veel te grote wijn voor deze kleine appelation. Cab. Franc, natuurlijk.
Enige foutje? Op het achteretiket staat "Vin léger". Dat is absoluut niet het geval.
Maar lekker! Mmmm.

Gepost door: Marc (still alive and kicking) | 16-06-07

Dank je voor de tip. Die gaan we weer eens uitzoeken ...

Gepost door: Amaronese | 18-06-07

De commentaren zijn gesloten.