24-05-07

De wilde wijnweldoener

Maandag in de les dronk ik voor het eerst in m’n leven een witte Hermitage. Deze wijn op basis van marsanne en roussane werd ons niet aangeboden door de lesgever ( die schonk ons het hele jaar door enkel wijnen uit zijn eigen winkel ) maar wel door een medestudent die iets te vieren had.

Ik kan u vertellen, Le Chevalier de Sterimberg 1998 van  Jaboulet Ainé blies me volledig van mijn stoel. Een witte wijn met alle complexiteit, smaaknuances en sensaties van een rode topwijn, ik had het niet veel eerder meegemaakt. Het kleur was intens donkergeel, de aroma’ s deden denken aan een top chenin blanc en zelfs enigszins aan Sauternes (!), de honing en boenwas kropen diep langs je neusvleugels je olfactorisch geheugen binnen. De smaak van deze wijn was vol en vettig, maar zo mooi gebalanceerd en allesbehalve zwaar. Een onvoorstelbaar diepe wijn die nochtans een lengte vertoonde waar de gemiddelde basketter nat van droomt.

Ik liet dit verrukkelijke vocht rustig ademen in m’n glas gedurende de drie uur les, en af en toe, tussen de andere proefstaaltjes door, nam ik een slok. Elke rode wijn verbleekte tot een pietluttige rosé naast deze witte krachtpatser.

Een revelatie.

Danke Kempie en lang leve Ischa !

 

Ondertussen proefde ik eindelijk ook de Otono cabernet sauvignon, een soort ethisch verantwoorde luxe-cuvee van de wereldwinkel.

Of ie nu ethisch was of niet, hedonistisch was ie zeker. Ik sta dan ook volledig achter het stukje dat Amaronese hierover pleegde.

 

Bij Thienpont tenslotte kocht ik Chateau Les jonqueyres 2000, een Blaye gemaakt door de familie Montaut. Gewoonlijk  is Blaye de minste van de drie appelaties in de streek ( Blaye, cotes de Blaye en Premières cotes de Blaye ) maar hier maakt men voor een tiental euro een mooie, typische Bordeaux. Perfect op dronk en zeer evenwichtig, 82 ptn.

BananaBlaye

 

En snel nog een tip : wijnliefhebbers die nog niet op de hoogte zijn van het hufterig en zelfingenomen gedrag van de heren Rolland en Suckling: Vrijdagavond om 20.10 uur op La Deux:  Mondovino  

 

 

 

19:52 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (9)

Commentaren

Die bananen toch ... nu kruipen ze vanzelf al uit de fles.
Ha, Jaboulet Ainé ... probeer eens een La Chapelle (1999, 2003) ... ik kan je verzekeren dat je de volgende twee dagen alles wat je drinkt gewoon bucht vindt. Hetzelfde voor zijn wittes en zeker voor de belachelijk goede Parallelle 45, zijn CdR. Parker klaagt dat sinds de dood van de oude Jaboulet de kwaliteit van het domein kwakkelde, maar dat met de nieuwe ploeg die in 2005 aantrad dat wel verholpen zou worden en de raketrace naar de top een fluitje van een cent zou zijn. Wel ... ik moet eerlijk zeggen dat ik bijgod niet weet waar ie het over heeft (of loopt er hier één of andere gelukkige rond die wat oudere Jaboulets heeft geproefd?). Man man, ik word er nog steeds week van als ik er maar aan denk.
Btw, thx voor de link!

Gepost door: Amaronese | 24-05-07

Schone foto en dat ze nu nog eens zeggen dat ge niet origineel zijt

Gepost door: Bert | 24-05-07

Die Jaboulet toch... daar heb ik inderdaad ook erg goede ervaringen mee. De Mule Blance, of zijn Saint-Péray, en inderdaad de Parallèle 45, allemaal heel sterke en originele witte wijnen. Ik constateer trouwens meer en meer dat de wijnen die mij écht van de stokken blazen vaker en vaker wit zijn. Aan dezelfde swingende prijzen trouwens, maar alla, een detail dat...

Gepost door: Rick | 24-05-07

Van goede witte gesproken ... ik zit hier met een fles JBG Chenin Blanc, een 'onnozele' Anjou Blanc 2005 uit de Colruyt. Ongelooflijk wat dat voor nog geen 6 EUR is: structuur, zest, gutsende honing, ananashart en mangopit, onderbouw van buxus en limoen, perfecte balans, vet in de mond ... ah, ik word er lyrisch van. Zeker met een stukje Hûre de veau, zalig!

Gepost door: Amaronese | 24-05-07

Mooie banaan... maar precies nog niet helemaal rijp... Slecht voor de vertering!

Gepost door: BDC | 26-05-07

Oh ja ;-)

Gepost door: BDC | 26-05-07

BDC jij kleine deugniet !

Gepost door: vinejo | 26-05-07

Alstublief Speciaal voor de fans : http://www.youtube.com/watch?v=_azDvJdRC2Y

Gepost door: Aardvarksken | 27-05-07

Merci lang geleden dat ik die nog eens gezien heb.
En ja, ik heb dat ook (tot vervelens toe) al moeten horen...

Gepost door: Bert | 27-05-07

De commentaren zijn gesloten.