22-05-07

I’ m never gonna know you now, but I ‘m gonna love you anyhow ( E Smith)

In tegenstelling tot de meeste wijnsites is deze blog niet gestart vanuit commercieel oogpunt. Ik ben nu zowat 20 maanden bezig deze webstek te onderhouden in de hoop m’n wijnpassie te delen met een aantal mensen.

Maar het hoeft niet altijd over wijn te gaan.

En voor één keer wil ik u, eventuele lezer van dit berichtje, een gunst vragen.

Het is een kleine moeite, u hoeft er echt niet veel inspanning voor te doen.

Komt ie...:

Druk Nu op Play en lees dan verder. 

 

 

Toevallig kocht ik vroeger in de afprijsbakken ooit een cd van Heatmiser, de groep waarmee een zeker Elliott Smith ( °1969)  debuteerde. De schijf maakte nooit een grote indruk op me, en Smith dacht er blijkbaar hetzelfde over want enige tijd later begon hij een solocarrière. Daarin oogstte hij heel wat meer succes, met als hoogtepunt zijn cd ’ s Either/or en XO ( 1998) .

Die XO doet u misschien aan cognac denken, maar Smith had niet genoeg aan alcohol alleen. Drugs en andere verdovende middelen deden hem vergeten dat ie in zijn jeugd misbruikt was door zijn stiefvader. Ooit verklaarde hij dat, mocht het niet van z’n muziek geweest zijn,” he would go after him.”

Feit is, Smith maakte muziek voor de ‘sad kids’, en z’n melancholie en zwartgalligheid zorgden voor fenomenaal mooie songs. Het liedje wat u nu hoort ( of zou moeten horen wanneer u mijn verzoek hebt ingewilligd) heet Waltz N°2 en komt uit de cd XO. We speelden het deze zomer in Bandol in de auto, telkens we dicht bij onze bestemming kwamen. Het zet nog steeds de haartjes op mijn armen recht.

 

Op 21 oktober 2003 werd Elliott Smith in zijn appartement in LA dood aangetroffen. Twee messteken in de borst waren de doodsoorzaak, aanvankelijk geloofde men in zelfmoord maar later werd, zonder resultaat, een moordonderzoek geopend . Smith was 34 jaar geworden en had de laatste jaren van zijn leven te kampen met angst- en paranoïde aanvallen, hij had ook enkele malen zijn zelfmoord aangekondigd. Toch was er net een kentering in z’n leven gekomen dank zij een opname in een ‘ Restoration Center. Vandaar dat men toch vragen stelde bij z’n plotse zelfmoord, zeker wanneer men zijn vriendin, Jennifer Chiba hoorde verklaren dat ze na een ruzie in de badkamer was gevlucht voor zijn woedeuitvallen, en plots een schreeuw hoorde, waarna ze Smith levenloos in de woonkamer terugvond. Met twee messteken in de borststreek.

Extra verdacht was een ( schijnbaar) afscheidsbriefje met de volgende woorden:

I ‘ m so sorry –love, Elliot. God forgive me.

Het eigenaardige hieraan: Smith schreef zijn eigen voornaam fout!

 

Of het nu zelfmoord was of niet, Elliott Smith was een getormenteerd man maar ook een fantastische songsmid. Hopelijk deelt u na beluistering van Waltz N2 ( liedje dat u mogelijks al kende, het was ooit een bescheiden hitje ) mijn mening.

En wanneer u de smaak te pakken hebt, klik dan even verder ( maar eerst wachten tot de laatste noot van Waltz n°2 weerklinkt !).
Er  is blijkbaar een arsenaal aan onuitgebracht maar bloedmooi materiaal achtergebleven, verzameld op de cd
New Moon. Die kan u hier integraal beluisteren.

Tenzij u een banaan in het oor heeft natuurlijk..

 

 

21:25 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (12)

Commentaren

Thx man Nice song, met een mooi verhaal errond
Even verder zoeken

Gepost door: Bert (de echte) | 22-05-07

muzikaal degusteren Schone song vinejo!
Ik bewonder nog steeds bij het horen van deze song de Fatal Flowers.
Bij de volgende degustatie duiken we eens in onze platenbakken!! KK doet zeker mee.

Gepost door: Venne | 22-05-07

Seg venne wat hebben de FF met Elliot Smith te maken eigenlijk? Weet niet meer van waar ik Waltz n°2 kende (misschien van Mathilde). Schoonheidsspecialistes op zoek naar overgebleven haartjes na een wax-behandeling zouden geholpen zijn moesten ze dit opzetten !

Gepost door: Aardvarksken | 22-05-07

Op muziek staat geen prijs, zeker niet als ze zo recht uit en door de ziel gaat. Net hetzelfde met een goede wijn ... .

Gepost door: Amaronese | 22-05-07

@verkske Heel weinig waarschijnlijk, de sfeer deed me aan FF denken, misschien een of andere rif die de FF ook gebruikte?
Elliot heeft High times en FF Better Times?

Gepost door: Venne | 23-05-07

Fatal Flowers roelden ooit 15 jaar geleden speelde ik virtuoze stukjes luchtgitaar op hun essentiële “ Pleasure Ground” –(waar ook Better Times op staat). In die periode won ik ook eens twee gratis tickets via Humo voor een concert van hen in de Vooruit op een zondag.
Spijtig genoeg bezorgde de post me die tickets ...de maandag erop.
KWAAD geweest, jong! ( op Humo én de post )

Gepost door: vinejo | 23-05-07

Grijsgedraaid … tijdens het koken, er vloeide dan ook schitterende gerechtjes uit voort ;-) Bedankt voor de achtergrondinformatie, ik dacht aanvankelijk dat hij zelfmoord pleegde. Je ziet maar … waar wijnblogs goed voor zijn.

Gepost door: food fan | 23-05-07

Ai Vinejo Dat moet pijnlijk geweest zijn !
Ik hoop dat De Post mijn Policetickets tijdig levert .. Met die Humo met de Gore DVD zijn ze ook al gaan lopen ... - Antwoord van Sanoma na mijn klacht : we zullen uw abonnement met 1 week verlengen ... Yeah right !

Gepost door: Aardvarksken | 23-05-07

Tickets te laat Amai: dan al problemen met de post in Gent...
(en nu enkele boze posts - ja sorry voor het woord - van Gentse inwoners die 12 dagen geen post hebben ontvangen)

Gepost door: Bert | 23-05-07

Gentse inwoner schijnt een synoniem te zijn voor Gentenaar (die kregen ze ook al 12 dagen niet...) of Stroppendrager

Ik zal er maar een smiley bijzetten zeker... :-)
want met die moeilijke mensen tegenwoordig ( :-) )

Gepost door: Bert | 23-05-07

Bijzonder mooi... ik ken het nummer al lang maar eigenlijk altijd zonder goed te weten wie het zong. Mijn dank voor het invullen van dit gat in mijn cultuur.

Gepost door: Rick | 24-05-07

Zelfmoord plegen door twee messteken in de borst te geven lijkt me al even verdacht als zelfmoord plegen door drie dagen na elkaar telkens twee flessen Rosé d'Anjou soldaat te maken. Met andere woorden: ook dat overleef je zolang niet.
Voor wat het pom pedompompom, pom pedompompom-liedje betreft sluit ik me volkomen aan bij Rick.
Er zijn slechtere liedjes om mee door Bandol te rijden. En neen, Vinejo, daarmee bedoel ik niet dat van de Fixkes...

Gepost door: PvdW | 24-05-07

De commentaren zijn gesloten.