20-05-07

Er zit een fles wijn in je oor!

Onze wijncorrespondent Bert deed in Colruyt een ontdekking en brouwde er speciaal voor ons dit stukje rond... 

Chateau La Tourette

Zonder één enkele teug te hebben geproefd van deze Pauillac, was ik reeds geboeid door de historie er rond. Het embleem van deze wijn was me al enkele keren opgevallen bij het snuisteren in de Colruyt wijn-website en toen er een rode prijs werd geplakt op de wijn, ging ik (PvdW-iaans) de zaak eens uitspitten… 

Eigenaar van het stukje ‘La Tourette’ was tot 2003, Château Larose-Trintaudon (Haut-Médoc, Cru Bourgeois Supérieur) Het originele landgoed van Larose-Trintaudon dateert van het jaar van de Amerikaanse Revolutie, 1776.

In 1856 liet Graaf Ernest van Lahens het prachtige Château met zijn kenmerkende klokkentoren bouwen dat ook vandaag nog steeds uitkijkt op een oceaan van wijngaarden.

In de jaren 20 van de 20ste eeuw, liet een rijke Russische immigrant de wijnstokken verwijderen, in een mislukte poging het domein om te vormen tot een vee-ranch. Het landgoed raakte in verval en werd compleet verwaarloosd.

In 1966 kochten Henri en Elysee Forner het landgoed en namen de ontzaglijke taak op zich de wijngaarden opnieuw volledig aan te planten, een nieuwe kelder te bouwen en het kasteel te restaureren. Onder leiding en met behulp van de roemrijke oenoloog van de Universiteit van Bordeaux, Emile Peynaud, werden de wijnstokken geselecteerd en de wijngaarden geconstrueerd. (Na Château Camensac, GCC en Château Larose-Trintaudon trokken Forner en Feynaud naar Spanje alwaar ze Marqués de Cáceres gestalte gaven maar dat is alweer een ander verhaal, hier mooi beschreven door Amaronese)

Tegen 1980 aan, werd Château Larose-Trintaudon meer en meer bejubeld en werden hun wijnen de best verkochte Bordeaux-wijnen in de Verenigde Staten.

In 1986 werd het domein gekocht door AGF Verzekeringen. De Familie Forner bleef tot 1988 om een vloeiende overgang te verzekeren.

Het nieuwe team van Larose-Trintaudon wordt inmiddels gevormd door ‘anciens’: zo was de huidige manager Jean-Paul Gardere 20 jaar lang manager van... Château Latour.

Tussen 1994 en 2002 werd er ook op het 2.5hectare kleine stuk in Pauillac waarvan Larose-Trintaudon eigenaar was, een ‘tweede wijn’ geproduceerd, met de naam Château La Tourette, verwijzend naar de klokkentoren van het Château Laros-Trintaudon.

La Tourette paalt aan de wijngaarden van Lynch Bages, Les Forts de Latour en Batailley en werd aangeplant in 1966 met hoofdzakelijk Cabernet Sauvignon-wijnranken (80%) en Merlot  in mindere mate (20%). Van 1986 tot 1992 was deze La Tourette onafscheidelijk verbonden met de Larose-Trintaudon, tot in 1993, wanneer de manuele oogst en het 18 maanden rijpen op Franse eiken vaten, het kleine perceel La Tourette een grote wijn met onderscheidend karakter schonken. Zo liet het magazine Decanter in 1995 enkel Mouton Rothschild voorgaan…

In 2003 werd het stuk verkocht aan Château Latour.

Château La Tourette kan je enkel vinden (‘zou je theoretisch moeten kunnen vinden’ is hier eerder gepast) in de jaargangen 1994 tot 2002.

Een Château die dus niet meer is, maar de historie is levendig…

 

De 1995 verwent de neus met tonnen fruit, ceder, aarde en Provençaalse kruiden.

De tannines zijn perfect geëvolueerd en laten een lichte prikkeling achter, helemaal vooraan in de mond, aan de binnenkant van de bovenlip. Opvallend lange afdronk.

Complex, maar mooi rond. Een streling…

Sorry guys: een tweede dag werd deze wijn niet gegund… (ik heb gelukkig nog een flesje over)
Bert

 

la tourette 95

Château La Tourette 1995, Pauillac - Colruyt, 17.95€


 

14:06 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (10)

Commentaren

Ah, dus al geproefd? Ik heb er ook een flesje van liggen ... ben nu wel zeer benieuwd. Thx voor de link btw!

Gepost door: Amaronese | 20-05-07

Banaan in je oor... Proficiat! U bent de 9.878ste persoon die ons dit grapje nog eens laat herbeleven... En de prijs voor de originaliteit gaat deze week naar... Vinejo!!!!

Gepost door: BDC | 20-05-07

het vilbeluik leest mee
leuk om al de commentaarkes te lezen positieve EN negatieve

Gepost door: cahorske | 21-05-07

@Bert DC Blijkbaar als kind veel om je oren geslagen met de banaanuitspraak? Dat spijt me dan voor jou, maar toch even aanstippen dat ik het woord 'banaan' niet heb gebruikt. Ik had het ( zoals steeds ) over een fles wijn, jíj dacht er de banaan bij.
( don' t worry, er zal wel een therapie of zelfhulpgroep voor bestaan..)

En na even googlen vond ik de zin 'er zit een fles wijn in je oor' ( titel vh berichtje) geen 9878 x maar slechts 3 x terug, drie maal met een verwijzing naar dit berichtje.
Qua originaliteit valt dat dus wel mee dacht ik...

Gepost door: vinejo | 21-05-07

Wijn van bananen Beste vrienden,

Ik heb vanavond een bijzonder interessant artikeltje ontdekt op http://www.bibere.com/Forum/Onderwerp_2663.html
Het ging zo:
"Ik wil volgende maand beginnen met een bananenwijn te maken (20 liter). Nu zit ik nog met een paar onbeantwoorde vragen, maar ik zal eerst kort vertellen hoe ik deze wil maken.
Bananen+schillen+geraspte sinaasappel en citroenschillen in neteldoek laten koken. Dan sinaasappelsap, het citroensap en rozijnen in emmer met het kookwater doen. Pulp uitpersen. Roeren.
Suiker toevoegen tot SG van 1097, zuurgehalte naar 8gr/L brengen. Giststarter toevoegen en afgedekt 5 dagen op warme plaats zetten (dagelijks roeren). Nadien most zeven in gistingsvat met waterslot.
Als de gisting voltooid is (eind SG 1010-1030), de most in een fles zeven, afsluiten met waterslot en elke 2 maand overhevelen tot deze helder is."

Deze goede man, BART genaamd, stelt daarop nog enkele bijkomende vragen. Hij legt als het ware zijn OOR te luisteren bij het internetpubliek om een WIJN te kunnen maken van BANANEN.
Moeten wij daaruit concluderen dat het deze man ontbreekt aan originaliteit? Neen, toch? Deze man denkt: IK WIL WIJN maken. En dat is een nobel doel. Minstens even nobel als een webstek onderhouden over gegist bananen- en druivensap.


Gepost door: PvdW | 22-05-07

Bananenwijn Dan kan je toch net zo goed Beaujolais Nouveau drinken, dat smaakt toch net zo...
Wat betreft die zelfhulpgroep... ik dacht dat dat hier was.
Nog een geluk dat ik niet aan de ziekte van La Tourette lijd! (en zo komen we toch weer bij jullie onderwerp)

Gepost door: BDC | 22-05-07

brood wijn en brood, die gaan ook al een paar eeuwen samen gebukt onder religieuze dogma's. Vandaar dat ik in het kader van deze post vorige week een bananenbrood heb gemaakt. Als ge wilt leg ik u een stukje opzij.
En euh, BDC, ge moet eens grotere sandalen kopen, uw tenen schijnen over het randeke te hangen ...

Gepost door: Aardvarksken | 22-05-07

Oei Ik draag nooit sandalen!
Dit vond ik op Wikipedia :
"Het gebruik van ironie heeft zich ook uitgebreid naar het internet. Dit veroorzaakt nogal eens misverstanden. Zuivere geschreven tekst kent immers intonatie noch lichaamstaal, net díe signalen die irl (het leven buiten het internet) duidelijk maken of een opmerking al dan niet ironisch is. Wanneer niet overduidelijk het tegengestelde waar is, kan het zodoende heel lastig zijn in te schatten of iets al dan niet ironisch bedoeld is. Dit kan vermeden worden door een :-) (smiley) bij het ironische te plaatsen. " (voor alle duidelijkheid : einde citaat)
Ik neem mij hierbij plechtig voor het gebruik van de smiley eigen te maken, ook al valt die voor mij onder dezelfde categorie als de 'vineuze groeten' voor vinejo...


Gepost door: BDC | 23-05-07

Ironie
;-)

Vineuze groetjes,

Gepost door: vinejo | 23-05-07

smile ik heb in mijn lange leven ook geleerd dat je je af en toe aan de geplogendheden van de incrowd moet houden om eventuele communicatiestoornissen te vermijden. Als ik het woordenboek van mijn gsm eens bekijk staan daar een hoop smileys in, waarvan ik er maar enkele begrijp .. Met de drie die ik wel ken, kan ik mene plan wel trekken ! Welcome to the club BDC! :-)))

Gepost door: Aardvarksken | 23-05-07

De commentaren zijn gesloten.