29-04-07

Zalige zaterdagavond

 
                                                                                         

                     Alcooliques11                                         eetsmiley

                                                          


 

Domaine Grand, Rosé Floral Cotes de Jura 2004 : Eindelijk een waardig challenger voor Bandolrosé. Kleur is wel roder dan het zalmoranje van Bandol en in de neus ontwaarden we zelfs wat ‘ putje’—de 100% pinot noir liet zich gelden, maar in de mond een poerdroge, kruidige genietwijn met een heel mooie, snoeperige ( in de positieve zin) afdronk.  
Domaine Treuvey, Crémant de Jura : Een Champagnegeur, heel zacht en romig in de mond, 100 % chardonnay, zeer evenwichtig , minder zuren dan Champagne maar zeer fris. Ik stond versteld toen ik de prijs hoorde, 6,5 euro !
Domaine Treuvey, Savagnin cuvée Curoulet 2005 : M’n eerste kennismaking met deze typische Juradruif, en het moet gezegd, men maakt er zeer originele en behoorlijk complexe wijn van. Een aroma van zoete appel, maar vooral nootjes, licht sherry-achtig ondanks het feit dat hier geen oxidatieve methode aan te pas kwam. Een zeer harmonieus geheel dat verder openbloeit in het glas maar niet echt geschikt is als aperitief. Paste daarentegen perfect  bij de in bladerdeeg gerolde asperges met tsatsiki.
Chateau de Haut Serre, Cahors 2002 was de begeleider bij de carpaccio. Deze wijn was zoals de meeste malbecwijnen hogelijk geconcentreerd maar vertoonde een atypische soepelheid die wijst op een moderne methode van wijnmaken. Een heel mooie neus met aroma’ s van zwart fruit en mokka werd gevolgd door een volle maar fijne mond, zeer veel structuur maar toch finesse. Nu al zeer genietbaar maar pas binnen enkele jaren op zijn hoogtepunt. Verkrijgbaar bij Collishop klassewijnen.
Het halfje Domaine Tour du Bon, Bandol 2001 had blijkbaar wat last gehad van de warmte, ondanks de mooie neus met drop en cacao domineerde de 15° alcohol de rest van de wijn. Jammer, volgende fles beter.
Chateau Chasse Spleen, Moulis 2002 kon zich ook niet van z’n beste kant tonen, hij verkeerde in een erg gesloten fase, een licht autistische wijn waarin men later waarschijnlijk heel wat verborgen kwaliteiten kan ontwaren.
Chateau Poujeaux, Moulis 1999 was heel wat beter op dronk dan zijn mede cru bourgeois exceptionnel. Een klassiek Médocaroma (bezoek in de Bordeauxstreek zeker het immense pretpark Médocorama ! ), perfect uitgebalanceerd, NU dus (gisteren eigenlijk al) op dronk.( maar het ging wel om een half flesje, én het werd twee jaar op een temperatuur bewaard die schommelde tussen 12 en 25 graden. Uw magnum die in uw  kelder ligt opgeslagen laat u dus beter nog wat rusten ) 
Vin Jaune, Fruitière vinicole de Voiteur, Cotes de Jura 1998 : Geen makkelijke wijn, zeker niet voor mensen die liever Porto drinken dan Sherry. Weer dat typische notenaroma, weinig of geen fruit, een moeilijk mondgevoel maar een schitterende nootachtige ( alweer, ja, het is gewoon zo) afdronk. De Chasse Spleen was 5 jaar te jong, deze Vin Jaune zal pas op zijn best zijn op het moment dat men in de AOC Meetjesland de beste Cabernet Sauvignon ter wereld maakt.

 

Hartelijk dank aan den Dwarsligger en zijn Webmeesteres voor dit drieplanetenmenu.

eetsmileyAlcooliques11

 

19:08 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

27-04-07

TOP 100

Bij zulk weer dient u eigenlijk  niet voor de pc te zitten .

Maar nu u hier toch bent, ziehier de Wine Spectator top 100 voor 2006.

Het getal dat voor de wijn staat zijn de punten die er door WS zijn aan toegekend.

Naast de Gros Noré ( top in alle jaren) is de enige wijn die ik van deze lijst al proefde het nummer 63.

Ik vond hem niet eens zo lekker…

 

Oh, ja, gedronken deze week :
Cap de Faugères, Cotes de Castillon 2001 : Perfect op dronk, betere St Emilion Grand Cru waard, 10europrijstopper, drinken uit Riedelglas op 18°-- 87ptn
Chateau Lagrange, St Julien 2003 : alweer een 2003wijn waar ik puur plezier aan beleef, vooral dan de 2de en zéker de derde dag...ik slurpte de vloeistof van tussen het sediment om toch maar die smaak nog eens te proeven. Un vrai régal, zouden onze Zuiderburen zeggen. 92+ ! 

 
Wine Spectator top 100

1

97 $70 caSanova di neRi BRunello di Montalcino

tenuta nuova 2001

2

95 $85 Quilceda cReek caBeRnet Sauvignon

WaShington 2003

3

98 $75 château léoville BaRton St.-Julien 2003

4

96 $47 concha y toRo caBeRnet Sauvignon

Puente alto don MelchoR 2003

5

97 $70 doMaine du Pégaü châteauneuf-du-PaPe

cuvée RéSeRvée 2003

6

97 $45 château lafauRie-PeyRaguey SauteRneS 2003

7

96 $38 koSta BRoWne Pinot noiR RuSSian

RiveR valley 2004

8

97 $75 kongSgaaRd chaRdonnay naPa valley 2003

9

96 $70 BRancaia toScana il Blu 2004

10

95 $50 tWo handS ShiRaz BaRoSSa valley

Bella’S gaRden 2004

11

96  $80 cloS deS PaPeS châteauneuf-du-PaPe 2004

12

97 $70 SiRo Pacenti BRunello di Montalcino 2001

13

96 $65 doMaine chaRvin châteauneuf-du-PaPe 2003

14

95  $45 château guiRaud SauteRneS 2003

15

95 $38 Shea Pinot noiR WillaMette valley

Shea vineyaRd eState 2004

16

94 $23 langMeil ShiRaz BaRoSSa valley

valley flooR 2004

17

95 $65 château léoville PoyfeRRé St.-Julien 2003

18

97 $60 Quinta do vale Meão douRo 2004

19

97 $75 Paul coulon & filS châteauneuf-du-PaPe

BoiSRenaRd 2003

20

94 $43 ShafeR chaRdonnay naPa valley caRneRoS

Red ShouldeR Ranch 2004

 

21

95 $48 MeRRy edWaRdS Pinot noiR RuSSian RiveR

valley kloPP Ranch Méthode à l’ancienne 2003

22

94 $70 leWiS caBeRnet Sauvignon naPa valley 2003

23

96 $90 fanti BRunello di Montalcino 2001

24

95 $75 viña alMaviva Puente alto 2003

25

94 $40 SPRing valley uRiah Walla Walla valley 2003

26

98 $224 kRug BRut chaMPagne 1995

27

94 $60 MaRcheSi de’ fReScoBaldi BRunello

di Montalcino caStelgiocondo 2001

28

97 $125  château ducRu-Beaucaillou St.-Julien 2003

29

95 $75 aRcheRy SuMMit Pinot noiR WillaMette

valley aRcuS eState 2003

30

96 $70 auBeRt chaRdonnay SonoMa coaSt

lauRen 2004

31

94 $45 le vieux donJon châteauneuf-du-PaPe 2004

32

94 $70 Pio ceSaRe BaRolo 2001

33

95 $80 château Pichon-longueville-BaRon

Pauillac 2003

34

94 $45 Bodega catena zaPata MalBec Mendoza

alta 2003

35

94 $38 Joh. JoS. PRüM RieSling auSleSe MoSel-

SaaR-RuWeR gRaacheR hiMMelReich 2004

36

93 $20 the heSS collection chaRdonnay

naPa valley 2004

37

93 $17 Matua Sauvignon Blanc MaRlBoRough

PaRetai eState SeRieS 2005

38

94 $50 toRBReck the StRuie BaRoSSa valley 2004

39

94 $60 château Pontet-canet Pauillac 2003

40

92  $17 kiM cRaWfoRd Sauvignon Blanc

MaRlBoRough 2006

41

93 $35 duval-leRoy BRut chaMPagne nv

42

94 $50 didieR dagueneau Pouilly-fuMé 2004

43

93 $25 yangaRRa eState gRenache-ShiRaz-

MouRvèdRe MclaRen vale cadenzia 2004

44

94 $65 caSa laPoStolle cloS aPalta

colchagua valley 2003

45

95 $85 Sette Ponti toScana oReno 2004

46

93 $32 the Royal tokaJi Wine co. tokaJi aSzú

5 PuttonyoS Red laBel 2000

47

93 $35 Quinta do cRaSto douRo ReSeRva

old vineS 2004

48

92 $23 PiRRaMiMMa ShiRaz MclaRen vale 2003

49

93 $45 aRgyle Pinot noiR WillaMette valley

nuthouSe 2003

50

94 $74 alBan SyRah edna valley Reva 2004

/500ml


51

93 $28 doMaine alfRed Pinot noiR edna valley

chaMiSal vineyaRdS 2004

52

92 $19 zind-huMBRecht geWüRztRaMineR alSace 2004

53

93 $30 Sea SMoke Pinot noiR Santa Rita hillS

Botella 2004

54

93  $38 MuelleR Pinot noiR RuSSian RiveR valley

eMily’S cuvée 2003

55

93 $30 Pago de loS caPellaneS RiBeRa del dueRo

cRianza 2003

56

94 $45 BodegaS lan RioJa edición liMitada 2003

57

93 $45 ken WRight Pinot noiR WillaMette valley

canaRy hill vineyaRd 2004

58

93 $55 château SMith-haut-lafitte

PeSSac-léognan 2003

59

93 $48 loRing Pinot noiR Santa lucia highlandS

RoSella’S vineyaRd 2004

60

94 $45 SiduRi Pinot noiR Santa lucia highlandS

gaRyS’ vineyaRd 2004

61

93 $38 fattoRia PetRolo toScana toRRione 2004

62

92 $20 chateau Ste. Michelle chaRdonnay

coluMBia valley canoe Ridge eState 2004

63

92  $38 château PRieuRé-lichine MaRgaux 2003

64

91 $13 JacoB’S cReek ShiRaz South auStRalia

ReSeRve 2003

65

91 $15 gReg noRMan eStateS caBeRnet-MeRlot

liMeStone coaSt 2003

66

90 $12 aloiS lagedeR Pinot Bianco alto adige 2005

67

90 $12 BodegaS BoRSao gaRnacha caMPo de BoRJa

tReS PicoS 2004

68

91 $20 MollydookeR ShiRaz MclaRen vale-langhoRne

cReek-PadthaWay the BoxeR 2005

69

90 $15 chuRchill douRo chuRchill eStateS 2004

70

94 $75 PenfoldS ShiRaz BaRoSSa valley RWt 2003

71

92 $32 leMelSon Pinot noiR WillaMette valley

thea’S Selection 2004

72

92 $25 SBRagia faMily chaRdonnay dRy cReek valley

hoMe Ranch 2004

73

95 $100 BRanSon coach houSe ShiRaz

BaRoSSa valley coach houSe Block RaRe

Single vineyaRd 2004

74

91 $20 Jean-louiS chave Sélection côteS du Rhône

Mon coeuR 2004

75

96 $155 Paul JaBoulet aîné heRMitage la chaPelle 2003

76

90

$15

teRRedoRa falanghina iRPinia 2004

77

90 $18 elk cove Pinot gRiS WillaMette valley 2005

78

95 $112 achával-feRReR finca altaMiRa Mendoza 2004

79

93 $17 JohanniShof RieSling kaBinett Rheingau

JohanniSBeRg v 2004

80

90 $22 Benton-lane Pinot noiR WillaMette valley 2004

81

90 $22 avignoneSi vino noBile di MontePulciano 2003

82

95 $200 MoMMeSSin cloS de taRt 2003

83

92 $22 PeRRin & filS vacQueyRaS leS chRiStinS 2004

84

91 $22 novelty hill caBeRnet Sauvignon

coluMBia valley 2003

85

91 $19doMaine teRlato & chaPoutieR ShiRaz-viognieR

victoRia 2004

86

93 $42 BodegaS y viñedoS o. fouRnieR alfa cRux

uco valley 2002

87

91 $26 doMaine du gRoS noRé Bandol 2003

88

94 $115 doMaine deS laMBRayS cloS deS laMBRayS 2003

89

91 $25 celleR lauRona MontSant 2003

90

94 $65 de tRaffoRd ShiRaz StellenBoSch 2003

91

91 $14 château gigault PReMièReS côteS de Blaye

cuvée viva 2003

92

91 $18 Bodega RenaceR MalBec Mendoza Punto final

ReSeRva 2004

93

91 $25 Bodega coloMé calchaQuí valley 2004

94

91 $21 BRündlMayeR gRüneR veltlineR QualitätSWein

tRocken kaMPtal kaMPtaleR teRRaSSen 2004

95

93 $29 ShaW & SMith chaRdonnay adelaide hillS

M3 vineyaRd 2004

96

93 $40 cRaggy Range Pinot noiR MaRtinBoRough

te Muna Road vineyaRd 2004

97

91 $18 SyMington faMily eStateS touRiga fRanca-

touRiga nacional douRo altano ReSeRva 2003

98

93 $30 fRançoiS chidaine MontlouiS SuR loiRe

leS choiSilleS 2004

99

91 $25 Matetic SyRah San antonio eQ 2004

100

93 M. chaPoutieR St.-JoSePh leS gRanitS 2003

 

18:34 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

24-04-07

Laformidablebis

Beste wijnvrienden, u had al een hele tijd recht op het verslag van  Gerten(r) over onze meest recente wijndegustatie, ondertussen al bijna drie maanden geleden. ( Het probleem van een datum voor de volgende lijkt nog groter dan het ego van N Slangen, húge problem dus... )
Snel het woord aan Gerten!

 

lafon

 

Een tijdje geleden waren we uitgenodigd bij Petrus die ons een heerlijke verticale Lafon Rochet voorglaasde, parel van de St Estèphe.

Alle wijnen werden blind geproefd (* waarbij Gerten toch weer als eerste vermoedde dat er Lafon Rochet aan de knikker was—vinejo).

 

Petrus schotelde ook verschillende types glazen voor, gaande van brilglazen over steriliseerbokalen tot edele riedelglazen. Toch blijkt dat de wijn best tot zijn recht komt in rechtstaande wijnglazen.(*maar het verschil tussen die wijnglazen was frappant, koop u allen eens enkele goede glazen alvorens nog wijn te verspillen aan simpele INAOglaasjes--vinejo)

 

Jammer zijn de wijnnota’s van de aanwezigen ofwel onbestaande ofwel niet meer met zekerheid te koppelen aan de respectievelijke gedegusteerde vochten. DNA-testen zijn niet meer mogelijk, gezien de betrokken glazen al afgewassen zijn. Misschien toch de suggestie om in het vervolg wat gestructureerder nota’s te nemen.( Gerten kreeg de nota’ s mee maar moet onderweg naar huis met klikken, klakken, fiets en wijnnota’ s in de gracht zijn gesukkeld--vinejo)

 

Ieder gaf wel een telkens een score (behalve voor nr 8 en 9).

 

1. Lafon-Rochet, 1997 (kurk !)                     43%

2. Les Pélerins de Lafon-Rochet, 2001        77%

3. Lafon-Rochet, 1999                                  81%

4. Lafon-Rochet, 1998                                  84%

5. Lafon-Rochet, 2002                                  85%

6. Lafon-Rochet, 2003                                  88%

7. Lafon-Rochet, 2000                                 81%

8. Montrose, 2001                                        96%

9. Fombrauge, St Emilion, 2003                  84%

 

Wat opviel is de zwakke score  van de 2000 en de schitterende prestatie van de 2002.

Dit bewijst dat scores en wijnjaren steeds met een korreltje zout genomen moeten worden, of dat de 2000 nog wat tijd nodig heeft om zich volledig te ontplooien.

De 2de wijn ( Les Pélerins) werd behoorlijk goed herkend , hij vertoonde een ander karakter dan de eerste wijn ( die vooral meer houtlagering kreeg )

De 2003 bevestigde het goede van wat er op deze blog reeds over verscheen.

Montrose was een andere dimensie.

 

Volgende beschrijvingen vond ik op het wereldwijdeweb. Let wel op de proefdata. Tussen haakjes de punten van Parker. Deze houden over het algemeen toch wel gelijke tred met onze scores.

 

§        Lafon Rochet 1997 2002-11-23 (87)

Geur: Gesloten met wat gebrande koffie en een complexe toon.

Smaak: Fraaie tannine met drop tonen en wat aards, zwarte bessen, lang en sterk met een medium body, complex en prima zuren. Heerlijk! Deze warme wijn ontwikkelt zich in de loop der jaren prima! 2002/2007

§        Lafon Rochet 1998 2001-12-09 (88)

Geur: Vrij gesloten.

Smaak: Vrij gesloten, maar wat gebrand eikenhout, hartig, wel veel materie en lengte. Geduld! va. 2004

§        Lafon Rochet 1999 2001-12-09 (87)

Geur: Vineus, hartig en chocolade.

Smaak: Gebrand hout met chocolade en bessen. De wijn maakt een iets te gemakkelijke indruk. 2004

§        Lafon Rochet 2000 2002-12-08 (90/92)

Geur: Aards, rode bessen en oud hout.

Smaak: Een flinke tegenstelling met de neus. Een heerlijke aanzet met zwarte bessen en achtergrond hout. Lang en sterk met een behoorlijke body, ken en materie. Zeer beschaafd. 2010

§        Lafon Rochet 2001 2003-12-14 (85/87)

Geur: Wat lavas en groentesoep met een beetje hout.

Smaak: Veel chocolade en goede zuren, bessen en een droge afdronk. va. 2005

§        Lafon Rochet 2002 2005-12-11 (86)

Geur: Gesloten, zacht animaal met wat Preslia Cervina.

Smaak: Cassis en fraai hout, rijk, vol, sterk, zeer fraai. Heerlijke zuren en finesse.Klasse.13 % alc. 2010

§        Lafon Rochet 2003 2006-01-16 (88/90)

Geur: Gesloten maar wel vrij complex. Smaak: Een mooie wijn met citrus- en zwart fruit. Chocolade en kruiderij. Goed geconcentreerd met dito zuren. Geduld! 2013  

§        Montrose 2001 18.3/20 (94/100)

Excellent wine. Excellent cork (blemish free, no staining along the side and just a deep purple rim at the wine interface). Deep red, lovely nose - complex and changing. Violets, black olive, faintly herbal and something earthy and mineral. There is also a whiff of savouriness. In the mouth, it is complete, balanced and poised. Slight in frame but generous in spirit. Gentle, fine and drying tannins. Flavour packed and satisfying. Excellent. Drink now - 2016.

§        Fombrauge 2003

A huge success (the finest Fombrauge I have ever tasted), proprietor Bernard Magrez, one of Bordeaux’s leading visionaries/revolutionaries, has taken St.-Emilion’s largest estate from making light, fruity, innocuous wines, to one of the stars of the appellation. This blend of 71% Merlot, 18% Cabernet Franc, and 11% Cabernet Sauvignon, produced from 24 hectoliters per hectare, is a hedonist’s dream. It boasts a deep ruby/purple color in addition to a sweet perfume of kirsch liqueur, melted licorice, spice box, and sweet oak. Medium to full-bodied, dense, and rich, with low acidity, ripe tannin, and heady alcohol, this is a stunning effort from a St.-Emilion terroir that was not particularly well-favored by the weather conditions in 2003. Anticipated maturity: 2005-2014. Robert Parker, Wine Advocate

 

 

lafon 3

 

Quotes van de avond

 

-         Ik heb zeer veel gespuwd. Ja, en alles in ene keer zeker !

-         Nr 1 heeft kurklagering gehad.

-         Hij leest wel schrijfbaar

-         Deze wijn moet jong gedronken worden. En wijle zijn jong !

-         Quinault l’Enclos en dat met een patrijske. En daarna de patrijspoorten open !

-         Dutroux in wijnland: “ik heb nog iets goe in mijne kelder liggen !”

-         460 hits, dat zijn 230 tits !

-         L’Afront Rochet, wat een affront !

-         De Frank heeft zich weer gedragen. We hebben hem buiten gedragen…

 

Werd ook nog gedronken: Starter : Fixin 1r cru, schitterende Bourgogne ( Petrus, merk?)
Afsluiter:
Dauphin de Guiraud, Sauternes 2000, niet slecht maar ook niet uitzonderlijk.

 

Sedert 3 degustaties houden we een score bij, dit is de stand tot op heden:

stand wijnclub

 

Groeten van uw dienaar,

 

Gerten

19:33 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (3)

Margootje wordt 12

De eendjes van Margot

 

Twee 1tjes zwemmen weg

Ze rimpelen het water

Wie weet komen ze terug

Een beetje of veel later

 

Ze geven dikke kussen

Gestoei, gekir, gevlei

En maken ondertussen

Een derde eentje bij

 

Wat kunnen we verwachten

Bereken het maar zelf

Nog 99 jaar wachten

En Margot is 111

 

2 eentjes

 

08:34 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

22-04-07

Ongewild experiment

Misschien is het u ook al overkomen. Onverwachts bezoek, lekker weer en geen of in dit geval slechts één wit wijntje in de koelkast.
Zaterdag maakten wij dit mee, dus snel een extra flesje in....de diepvries. Ervaring leert dat zo' n snelle afkoeling dan niet heilzaam, toch ook niet fataal is voor een wijn.
Maar eerder dan verwacht werd er overgeschakeld op rode wijn, en het flesje werd ...vergeten.
Zondag kalkoenfilets uit de diepvries gehaald, flesje zien liggen tussen de broodzakken en de vegetarische burgers.
Ontkurkt!
Een nogal omslachtige manier om een fles te ontkurken, maar we waren al blij dat het glas niet was gebroken.
En wat meer is, na een opwarmperiode van meer dan twee uur smaakte deze wijn...heerlijk!

freezy ferrages

ice baby

Chateau de Ferrages, Cotes de Provence 2004 : Een 100 % semillion, redelijk uitzonderlijk ( en niet alleen ) in deze appelatie. Mijn Lentefeestvierende dochter van bijna 12 rook hier appelsap in, en gelijk had ze. Verse appeltjes en een licht lactische toets waren de voorbode van een frisse maar toch behoorlijk vettige mond die nochtans geenszins de oorzaak was van enig vettig taalgebruik.
Een lekker nasmaakje met frisflorale toetsen kon bijna de licht alcoholische impressie verdoezelen. Maar deze laatste schrijf ik volledig op rekening van de diepvries.

22:40 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

19-04-07

Fond of Napanook

Pétrus, Hosanna, Magdelaine…de namen klinken ons bekender in de oren dan de glazen (gevuld met deze wijnen) ooit zullen klinken in onze handen. De eigendommen behoren allen toe aan de familie Moueix, die vanaf 1937 grotendeels verantwoordelijk is voor het op de kaart zetten van de wijnen van de rechteroever, Pomerol en St Emilion.

Christian Moueix, zoon van Godfather Jean Pierre, behaalde in ‘69 zijn masterdiploma  oenologie aan de wijnuniversiteit van Californië.

Gedurende de twee jaar in Amerika werd hij verliefd op de Napa valley, en met de hulp van Robert Mondavi vond ie algauw een passende wijngaard ( Inglenook ) om de Franse know how in Napa toe te passen.

Dominus Estate was geboren. Voornamelijk cabernet sauvignon stokken, maar sedert enkele jaren een stijgend aandeel merlot, cabernet franc en petit verdot.

Moueix introduceerde daar ook het systeem van tweede wijnen, gemaakt van de iets minder gunstig gelegen percelen. Zo ontstond Napanook, een wijn die ik op deze plek ( vintage proefnotities ! ) al eerder dronk in gezelschap van zijn grote broer. Verder info over Napa postte ik eerder reeds hier.

Vorige week dronk ik m’n laatste fles 1998, gekocht in Delhaize bij de kelderresten ( want de basisprijs, 29 €, ligt belachelijk hoog )

De eerste dag was deze wijn dún, dunner dan het laagje beschaving dat Filip de Winter pleegt te bezitten, en zo gróen, groener dan Vera Dua in fluorescerend Shreckpak.

Een ware ontgoocheling, ik had ‘m bijna in de spoelbak leeggegoten.

Gelukkig deed ik dit niet, want de dag daarop was de Napanook op onverklaarbare wijze stukken lekkerder. Complexer, meer diepgang, mooiere lengte, enfin, mocht m’n vrouw toegeven dat ze de halve fles had vervangen door een mooie St Estephe, ik zou het geloven.

Geef dus een wijn nooit te snel op, gun hem steeds een tweede kans na een korte zuurstoftherapie, net zoals men doet met sommige wielrenners. Laat hem echter geen twee weken open staan in de keuken om hem dan opnieuw te proberen. Dát zou wel eens kunnen leiden tot het Frank Vandenbroucke effect.

Uiteindelijk werd de Napanook 1998 dus toch een verdienstelijke Amerikaan, maar het prijskaartje van 29 € maakt er een koopje van dat samen in de afprijsbak mag met het boek “Rechts voor de Raap” van (de eveneens op Amerikaanse leest geschoeide neoliberaal) J M Dedecker.

Anderzijds, nooit eerder zag ik zo een mooie, bijna kunstzinnige uiting van wat een ongefilterde wijn in het glas kan opleveren. 

 

napanook 1

napanook 2

 

 

 

 

21:09 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (3)

17-04-07

Juravonturen van PvdW deel twee

mac

De oude man en de tijd
 
 

“Kom misschien om vier uur. Maar veel langer dan een uur tijd is er niet, vrees ik”. Mevrouw Macle, echtgenote van vigneron Jean uit de gemeente Château-Chalon in de Jura, liep niet over van vriendelijkheid aan de telefoon. Het was dan ook met enige opluchting dat we aan de deur van het domein een man zagen verschijnen. Hij droeg een ouderwetse Volksuniebaard (om de een of andere reden doet zo’n baard me altijd denken aan vendelzwaaiers en zo) en was duidelijk slecht te been. Hij zocht al sloffend geregeld steun tegen de muur. Ik vroeg me al meteen af hoe de man op die manier de waanzinnig steile wijngaarden rondom Château- Chalon kon bewerken.

Château-Chalon is een dorp dat bovenop een rots in het Franse wijngebied van de Jura gebouwd is. Het is ook een appellatie voor de zogenaamde vin jaune. De wijnbouwers maken er eerst een wijn van de savagnindruiven die rondom het dorp groeien en slaan hem dan minstens zes jaar en drie maanden op in oude Bourgondische “pièces”. De wijn wordt niet geouilleerd, dat wil zeggen dat ze het deel dat verdampt niet bijvullen. Een normale wijn zou op die manier binnen de kortste keren naar de filistijnen zijn, maar niet deze savagninwijn. Als alles goed gaat vormt er zich een voile van gistcellen op de wijn, die hem beschermt tegen de azijnbacterie. Ruim zes jaar later krijg je dan een wijn die een zeer complex nootachtig aroma heeft en lang, érg lang kan bewaard worden.

De oude man nodigde ons vriendelijk uit aan zijn proeftafel en ging met enige moeite ook zitten. Ik had meteen het onbestemde gevoel dat ik wel eens meer heb als ik met oudere mannen praat: een assemblage van ontzag voor de ervaring, sympathie voor de goedlachsheid, respect voor het relativeringsvermogen en mededogen voor de tragiek van het aftakelende lichaam. Zeg maar dat ik aan de proeftafel mijn grootvader zaliger opnieuw ontmoette.

macle 2

Toen het gesprek heel snel bijna vanzelf op l’Université du Vin en Suze-la-Rousse kwam, was het ijs wel helemààl gesmolten. U moet weten dat de opleiding tot sommelier die we volgen, door deze Zuid-Franse universiteit georganiseerd wordt. “Maar ik heb daar veertig jaar geleden ook gestudeerd!”, klonk het verrast. “Voordien was ik hier een landbouwbedrijf begonnen, maar samen met mon épouse beslisten we in 1966 om met wijn te starten. Mon épouse zat op de tractor en ik liep erachter”, lachte Macle. “En dat was gezien het reliëf hier, best wel goed gezien van de épouse”, dacht ik er bij.

Jean Macle werkte zich in de loop van die veertig jaar op tot het onbetwiste topdomein van Château-Chalon. Hij was van 1977 tot 2001 burgemeester van Château-Chalon en werd président van het Syndicat des producteurs de Château-Chalon. Inmiddels hebben zijn zonen het werk in de wijngaard overgenomen, maar het is duidelijk dat vader Jean ondanks zijn fysieke ongemakken nog met veel verve de dirigeerstok in handen houdt. Dat bleek ook uit zijn Côtes du Jura 2004, een “gewone” witte wijn gemaakt van 20% savagnin en 80% chardonnay en met een rendement van nauwelijks 40 hl per hectare. “In alle bescheidenheid: na 20 jaar zal deze wijn nog niet versleten zijn. 2004 was hier een uitstekend jaar en ik weet uit ervaring dat mijn wijnen in die omstandigheden zo lang meekunnen.”

Dat was net wel even anders in 2001. “Door dat jaar zitten we nu in de problemen”, gaf Macle toe. “Toen we begin september 2001 wilden oogsten, begon het te regenen. Op één-twee-drie zaten een groot deel van de druiven vol botrytis. Tja, we proberen hier biologisch te werken en tegen de schimmel hadden we dus niet gespoten. Ik heb meteen alles stilgelegd en beslist om dat jaar géén vin jaune te maken.” Toen ik opmerkte dat het toch onmenselijk was om een heel jaar werk zomaar te laten verloren gaan, kwam zijn antwoord meteen én cassant, alsof ik hem oneerbaar voorstel had gedaan. “Ici on ne triche pas! We hadden savagnindruiven uit de appellatie Côtes du Jura kunnen gebruiken voor de vin jaune, maar dat is geen Château-Chalon. Dan maar liever géén wijn maken.”

“Tja, en daardoor zitten we nu wat in de miserie”, pikte de inmiddels binnengeglipte en opvallend vriendelijke épouse in. “Normaal had de vin jaune van 2001 nu klaar moeten zijn. Om alle klanten te kunnen bedienen moeten we nu dus twee jaargangen over drie jaar verdelen. Ik moet constant mensen ontgoochelen.”

Na het 2001-verhaal keek mevrouw veelbetekenend naar haar man en ze trok even de wenkbrauwen omhoog alsof ze wilde aangeven dat het moment aangebroken was om te vertrekken. Het was inderdaad bijna vijf uur. Jean Macle stond moeizaam op, leek heel even te twijfelen en haalde toen van achter op de schouw een fles vin jaune tevoorschijn. “1990 was een schitterend jaar”, declameerde hij plechtig. De wenkbrauwen van zijn vrouw fronsten zich nu even maar toen ze merkte dat ik haar in de gaten hield, toverde ze een flauwe glimlach op het gezicht. “Een ronduit prachtig jaar”, herhaalde Macle. “In september hadden we geen enkele nacht onder de 20 graden. De druiven waren perfect.” Zonder nog iets te zeggen schonk Macle ons en zichzelf een glas vin jaune van dat gezegende jaar uit. Hij ging tot zichtbare ergernis van son épouse opnieuw zitten, perste zijn oogleden tot een streepje samen en proefde. Lange seconden later vertelde de oude wijnboer dat zijn zoon die ochtend een gerenommeerd restaurateur over de vloer gekregen had. “Hij heeft hem de 1990 verkocht, maar eigenlijk is dat nog op zijn minst vijf jaar te vroeg. Dit is een wijn die nog vijftig, misschien wel honderd jaar meekan”.

 “Het is nu echt wel tijd, Jean”, liet mevrouw nu beslist weten. Opnieuw hees de oude wijnboer zich op. We rekenden op een snel afscheid en gingen ook snel staan, maar ook rechtstaand vertelde Macle nog een poos onverstoorbaar en gepassioneerd verder over zijn stiel. Toen ik hem vroeg wat dat toch is, die passie die ik zo vaak bij wijnboeren merk, kwam het antwoord meteen. “Napoleon heeft ooit gezegd dat niets zo immoreel is als een vak uitoefenen dat je niet graag doet.”

Het duurde nog zeker tien minuten vooraleer de man eindelijk vertrok. Na het hartelijke afscheid kristalliseerde ons hele bezoek zich plots in één woord: TIJD. Opeens was alles tijd. Tijd voor de vin jaune van Jean Macle, die twintig, vijftig, misschien wel honderd jaar vraagt. Tijd die Jean Macle voor zichzelf opeiste om alles goed te kunnen uitleggen aan zijn bezoekers. Maar ook de tijd die zich stilaan tegen deze oude man keert. Ik besefte dat het misschien wel de eerste en de laatste keer zou zijn dat ik deze heerlijke man ontmoette.

pvdw

 

22:12 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

More music...

En nog wat extra moois…

 

Gabriel Rios :Angelhead

 

Sioen : A Potion

 

Blonde Redhead 23

 

The Go Find Stars on the wall

Calla : Strenght in numbers

20:31 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

Some Music..

Bright Eyes Casadaga !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Grinderman ST ( Nick Cave )

 

Willy Mason If the ocean gets rough

 

Silence is sexy Everything You Should Know ( guitar )

 

Air  Pocket Symphony

 

Clayborn  Every Dog Has Its Day ( a la Gits )

 

The View Hats Off To The Buskers ( Guitarrock )

 

Heideroosjes Chapter Eight, The Golden State

                                     

John Cale Circus Live

 

Marissa Nadler Songs III: Bird On The Water ( vrouwelijke Antony )

 

LCD Soundsystem Sound of Silver

 

Mono Populism

 

The Suicidal Birds Versus Life (4sporenrock)

 

The Stilettos Stimulusblackboxresponse (wanebe badreligion )

 

Seth Lakeman  Freedom Fields (propere AOR country )

 

The Rakes Ten New Messages ( pavementpop )

 

The Noisettes What's the Time Mr. Wolf ( ROK n roll )

 

I'm From Barcelona Let Me Introduce My Friends ( catchy ! )

 

Low Drums and Guns

 

Brett Anderson Brett Anderson ( suède pathetiek )

 

Moke Shorland ( Engel(s)achtig )

 

Ted, Leo and the Pharmacists : Living ith the living (indie )

 

Absynthe Minded : There is nothing

 

London Calling 2007

 

Motel Mozaique 2007

 

Mintzkov 360 °

 

Maximo Park Our earthy pleasures ( indie )

 

Triggerfinger Faders up live Antwerpse gitaarrock ( Neil Young op speed, 11th dream day ) )

 

Modest Mouse We were dead before the ship even sank (Afgeborstelde Talking Heads )

 

De nieuwe blijdschap : Boven alles

 

Kings of Leon : Because of the times

 

Zita Swoon Big City

 

Internationals Wonders of the world

 

Ibrahim Ferrer Mi Sueno

 

Soulsavers  It’ s not…

 

Cocorosie The Adventures

 

Apples in Stereo  New magnetic wonder

 

Blue Higways 

Apostle of hustle

 

19:30 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

Heeft u uw bril op?

Speciaal voor Aardvarksken:
Een foto van hoe ik eruit zag de day after wil ik de lezers van deze blog niet door de maag splitsen, maar dit is hoe mijn vrouw eruitzag wanneer ik naar haar keek :

 

drunk

 

18:20 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

15-04-07

Het voorbije weekend in beeld

wine-spa

22:15 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

12-04-07

De Juravonturen van PvdW

Pas de problèmes” in de Jura 

treuvey

In Bordeaux worden miljoenen liters wijn verstookt tot alcohol, in Beaujolais gaan dertig tot veertig wijnboeren per jaar failliet en in de Languedoc vallen tot wanhoop gedreven wijnboeren supermarkten binnen om er alle niet-Franse wijn aan gruzelementen te slaan. Een mens zou dezer dagen geneigd zijn een tussenkomst van 11.11.11 te vragen vooraleer een wijnboer te bezoeken. Het was dan ook met een zekere schroom dat ik vorige week aan wijnboer Rémi Treuvey uit Villette-lès-Arbois in de Jura vroeg “hoe het hier gaat in de streek”. Ik had me aan een jeremiade verwacht, maar dat viel nogal mee.

Rémi Treuvey en zijn beminnelijke echtgenote Céline behoren nochtans tot een risicogroep. Treuvey is pas getrouwd, heeft het bedrijfje van nauwelijks 3,5 hectare pas sinds 2003 van zijn ouders overgenomen en is bovendien volop bezig om de cuverie te verbouwen. De verbouwingen zijn zo grondig dat de vaten vin jaune, chardonnay, savagnin, trousseau, vin de paille en macvin naar een stoffig kamertje boven de cuverie verbannen zijn. “Het kost handenvol geld, maar we moeten vooruit hé”.

 

 cuverie

En de jonge Rémi kan zich nog meer “folietjes” veroorloven. “Ik werk nu samen met een geoloog. Mijn wijngaarden liggen erg versnipperd en ik heb gemerkt dat – méér nog dan de expositie ten opzichte van de zon – de ondergrond extreem belangrijk is voor een druif. Mijn geoloog bepaalt op welke plek ik het best welke druiven plant.”

Treuvey kan de diensten van zijn geoloog niet voor alle percelen gebruiken. “Ik lig hier een eindje verderop met een klein stukje wijngaard, pal west georiënteerd. Een catastofale ligging, zou je op het eerste gezicht denken. Maar de ondergrond van “Les Corvées” slaat kort voor de oogstperiode het beetje avondwarmte dat er dan nog komt perfect op, en geeft het nadien weer netjes af. Mijn trousseaudruiven (een typische Juradruif voor rode wijnen-pvdw) worden op die manier helemaal rijp en ik maak er een wijn van die makkelijk zes jaar bewaart. Niet ik of mijn geoloog hebben dat ontdekt, maar Koning Henri IV. Die reserveerde “Les Corvées” 400 jaar geleden al voor zichzelf.”
T
ussen haakjes: die koning Henri was niet alleen op het gebied van wijn een levensgenieter. Hij hield er in de loop van zijn carrière tientallen maîtresses op na. Die stuurde hij manden met wijn uit de veroverde gebieden op, zodat ze die in Parijs konden proeven bij de klassieke gerechten van de hofkoks. En nog meer tussen haakjes: één van die maîtresses was Gabriëlle d’Estrée (links).

Gabrielle_d%27Estrees

Zoals blijkt uit dit beeld (uit het tijdschrift Royals van 1594), was ze ook bezig met de promotie van mammografie voor de toenmalige actie “Allez Venez Contre Le Cancer”. Waarom moeten wij, arme Belgen, het dan al heelzeleven met – godbetert – Fabiola en Astrid stellen..?

Maar na deze kleine uitweiding (ik geef het toe: enkel en alleen bedoeld ten behoeve van de kijkcijfers van Vinejo’s blog) terug naar Villette-lès-Arbois. De crisis in de wijnbouwsector gaat zo te zien volledig aan de Jura voorbij. “Je moet weten dat wij hier nauwelijks 2% van onze wijn exporteren”, verklaart Rémi Treuvey dit fenomeen. “Zowat alle wijn die hier gemaakt wordt, gaat hier dus ook door de kelen. En als je niet afhangt van de export, heb je ook geen last van wereldwijnen die de markten overspoelen. De mensen hier koesteren hun wijnen. Dat komt natuurlijk ook omdat wij nichewijnen maken. Geen enkel ver land maakt ook maar iets wat op onze terroirgedreven chardonnay of onze vin jaune lijkt. Meer nog: vroeger werden we als klein grut minachtend bekeken door de Bourgondiërs, maar op een beurs in Beaune stelde ik vorige week vast dat de grote meneren van daar nu ook geïnteresseerd raken in onze wijnen en in onze manier van werken. Dat het daar bij de iets mindere goden ook volop kommer en kwel is, zal daar ook wel voor wat tussenzitten, zeker?”

pvdw

 

 

10:38 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (12)

09-04-07

' t Is een counterfeit!

We hadden het hier al over de prijzenboom van de topchateaus in Bordeaux die mede het gevolg is van nieuwe afzetmarkten (met afzetprijzen als gevolg) in China, India, Rusland en St Martens Latem. Een ander effect van de groeiende groep nieuwe rijken die geen blijf weten met hun veelal op andermans zweet verdiende miljoenen is het succes van wine auctions.

Tussen 1994 en 2005 steeg de verkoop op wijnveilingen zomaar eventjes met 375%.

Er worden steeds gekkere bedragen betaald voor zeldzame flessen, in 2006 nog 290.000 dollar voor een kist Mouton uit het bevrijdingsjaar.

Uiteraard wekt dit ook de interesse op van vervalsers, fraudeurs, onbetrouwbare sujets en Leo Delcroix.

Over deze laatste gaan we het hier even niet hebben, ik denk dat de pagina in zijn strafblad op dat gebied blank is, maar insiders vermoeden dat tot vijf % van de op veilingen aangeboden flessen vals zijn. Een running joke in de Amerikaanse restaurantwereld (die echter meer waarheid bevat dan men zou willen) zegt dat men in de eetgelegenheden in Las Vegas per jaar meer flessen Chateau Petrus 1982 schenkt dan het domein ooit maakte.

Of de klant dit erg vindt of zelfs ooit zal beseffen is een andere vraag

Rajat Parr, wijnverantwoordelijke voor grote restaurants in Vegas en San Francisco ( van Michael Mina ) herinnert zich een klant die op een avond drie flessen Petrus bestelde. Hij dronk de eerste uit maar zond de tweede terug. Hij beweerde dat ze niet correct smaakte.

De derde vond ie dan weer fantastisch.

De dag nadien inspecteerde men grondig de kurken en lege flessen, en tot zijn ontzetting ontdekte Parr dat de eerste en de derde fles fake waren. De tweede fles was the real thing! 

petrus1982

bron: Wine Spectator

Het risico op vervalste flessen is echter minimaal op deze online veiling, die van start gaat op 11 april. De flessen zijn afkomstig uit de stock van het failliete wijnhuis Enotria, dank aan Marc om dit te melden. Er wordt echter per lot verkocht, meestal gaat het om een pak meer dan 12 flesjes. Gezamenlijke aankoop lijkt aangewezen, tenzij u restauranthouder in Las Vegas bent natuurlijk.

20:49 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (13)

Meat Loaf à la siciliana

We starten de nieuwe wijnweek met een speekselklierstimulerende proefnotitie en bijhorend recept van Jan:

Meat Loaf à la siciliana…

Dikke, vette tranen op het glas, ‘like summer raindrops on the front window of your car’.
Een kersenrode, naar robijnrood neigende kleur, licht doorzichtig.
In het aroma enige gelijkenis met een Zuidafrikaanse pinotage, een gebrandheid en mineraliteit.
In de mond een bevestiging van de zondoorstoofde inheemse druiven op de hellingen van de Etna, rijp donderrood fruit en bramen. Het geheel doet denken aan ribfluweel : casual en toch enige chique, enerzijds het ribbelige aroma van verschroeide aarde, de getekende ondergrond, en de 13,5 c° alcohol ; het fluwelige rijpe en donkerrode fruit anderzijds. De wijn is mooi doorweven met een kruidigheid van tijm en het licht pikante van basilicum en gesteund door een mooie ‘fraicheur”.
Deze Nero d’avola uit Sicilië domein Feudo in Butera van 2000 is nu perfect op dronk en doet al volop denken aan de komende zomervakantie. 
 

nerodavola 003

Mijn ‘paradise by the dashboardlight’ werd vervolledigd met een ovenschotel en ‘home made meat loaf’ ofte gehaktbrood op basis van varkensgehakt én lamsgehakt (kan ook varken/runds). Niet vergeten ruim fijn gehakte peterselie aan de vleesmassa toe te voegen!

Voor de begeleidende groenten: voorzie enkele vastkokende, middelgrote aardappelen die je in de schil kookt. Blancheer enkele artisjokkenbodems en twee tot drie venkelknollen. Prepareer vervolgens een ruime ovenschotel met de in blokjes gesneden artisjok en de grof versneden venkel, voeg doormidden gesneden kersentomaatjes toe (kleinere en goed gevleesde gewone tomaten kan ook), evenals enkele (best versneden) zongedroogde tomaten. Meng zwarte olijven onder het geheel. Snij de aardappelen in vier partjes (in de lengte) en schik tussen de groenten. Kruiden met enkele takjes (verse) tijm en wat oregano en basilicum (mag ook gedroogde versie zijn). Gebruik de kruiden niet te overvloedig.

De liefhebbers, zoals ik, voegen nog wat dobbelsteentjes fetakaas toe. Besprenkel het geheel met wat olijfolie en zet  ± 30 minuutjes in de oven op 120 graden. De laatste 5 à 10 minuutjes kan je de grill aanzetten, zo je dat wil. Maal nog wat grof zeezout over het geheel en serveer de groenten/aardappelen op een ruim bord, schik er een tweetal plakjes meat loaf op.

En dan die Feudo 2000

Buono appetito!

Jan

10:12 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (7)

06-04-07

Wok zeg je ? Domaine Richaud

Marcel Richaud produceert één van de topwijnen uit de Cotes du Rhone villages. Zijn Cairanne wordt zelfs vermeld in het protserig blinkende wijnboekje ‘ Wereldwijnen’ van Morel en Dupont.

Op zijn 25 ha grote wijngaard werkt hij zonder chemische middelen, past organische bemesting toe en plukt de druiven manueel. De wijnen worden traditioneel gemaakt en niet gefilterd.( zie foto!)

Bij Divino kan je naast een speciale cuvée ook zijn basiswijn kopen. 
Domaine Richaud Cotes du Rhone Les Garrigues 2004 ( 9,8 €)

Wij dronken deze wijn gisteren bij ons origineel wokgerecht ( alle beschikbare groenten samen met gemarineerde kipfilets en 250 gram mie in de pan) en de combinatie was een voltreffer. Ik zou zelfs meer zeggen, deze wijn gedroeg zich als het zoontje dat net terugkomt van een week op kamp in Nederland: Hij vertoonde een specifieke geur en had eten nodig.

 

Op zich, zonder begeleidend woksel had de wijn het iets moeilijker.

Mooi paars kleurend, een kruidige neus met vooral tijm en frambozig fruit, maar ook een zekere, bijna storende groenigheid. Bij drinken kregen we een aangenaam debat tussen fruit en kruiden, maar het persistent aanwezige bittertje wees er toch op dat Marcel de tannines in 2004 niet volledig rijp kreeg.

Toch een boeiende wijn, geen dertiende uit een dozijn, maar de vorige fles ( iets jonger gedronken, misschien daarom nog iets meer op zijn fruit) bekoorde me meer.

84 ptn.

Richaud

 

16:16 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (3)

05-04-07

Metromusic

Een metro in Gent, NU !



( bron : Ilja Gort Blog )

09:44 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

04-04-07

Klein droog mopje

Bombast en pathetiek in muziek, normaal gezien huiver ik al bij de gedachte alleen.

Maar de manier waarop Arcade Fire erin slaagt om nét niet over de Barry Manilow grens te gaan is uniek. Onlangs in Bilbo kocht ik (naast de de DECADE cd van Neil Young—de 3 lp’ s die ik ooit doorverkocht, shame on me- nu op een dubbelcd tijdelijk voor 8,5 euro, hurry!!!!) hun tweede cd, Neon Bible.

Call it arty farty of lichtjes overladen, beweer bij hoog en laag dat hun eerste ( Funeral) beter was of noem het apocalyptische boerenviolenmuziek, bij elke nieuwe beluistering word ik een fanatieker volgeling van deze melodieuze sekte.

Check ook hier en hier (live)

 

Op wijnfront zijn er ook wel een aantal nieuwigheden.

Zo las ik op LPdV over het oogstjaar 2006 in Bordeaux redelijk wat tegenstrijdige berichten. Enerzijds zijn er wijnbouwers die beweren dat hun huidige wijn die van vorig jaar nog overtreft ( of doen ze dat altijd?), anderzijds zijn er aanwijzingen dat 2006 toch wel een heel moeilijk jaar is geweest: Een uitzonderlijk hete en droge julimaand,  koud in augustus en regen in september.

J Suckling stelt het zo : Nearly every winemaker in Bordeaux has told me that this was a “vine grower’s vintage” but I might add that it was also a “winemaker’s vintage.” Those who excelled in both areas made the best wines of the vintage.

Feit is, men kondigt prijsdalingen aan van 25 tot 30%, maar dat is dan wel ten opzichte van het belachelijk hoog geprijsde 2005, dus echte koopjes zitten er denkelijk niet aan te komen- stel dat de prijs zakt naar die van de 2004oogst, dan nog betalen we dezelfde prijzen voor een ( in mijn ogen) minder goed jaar-.

 

Ondertussen drinken wij wel Languedoc of Provencewijnen, zoals deze: 

sorin en co

Oeps, staat er nu toch wel een Bordeaux bij ook….

 

De Corbières van Philippe Courian ( wijnmaker van oa Chateau Tour Haut Caussan), Chateau Cascadais 2000, , was mijn laatste van 6 flessen, ik probeerde uit hoe lang de wijn het zou uitzingen. Wel, het was de beste fles die ik dronk. Een mix van kruidnagel en kaneel, kandijsuiker, drop, wat florale toetsen en uitzonderlijk zachte, versmolten tannines. Perfect op dronk, licht gekoeld gedronken op het terras. (7 € bij Pappens)

 

De Cotes de provence, cuvée privé 1999 van bandolrebel Luc Sorin had na openen alweer een schijn van kurk, maar zoals steeds verdween dit na enige uren. ’t Is dus zoals onze Jean Luc de laatste tijd steeds meer zegt tegen Célie : 'give it some time baby'.
Wat er daarna verder gebeurt ten huize Dehaene wil u niet weten, maar de Sorin ontwikkelde na verloop van tijd naast animale aroma’ s geuren van krieken op alcohol, olijven, amandel, zoet zwart fruit en rubber, enfin, de Zuidfransoos  vertoonde als het ware een Italiaanse Montalcinolook.

In de afdronk was ie bijna rancio maar verre van geoxideerd. Toch drinken binnen de twee jaar.

 

Tenslotte de Rollan de By, Médoc 2003, een Cru Bourgois supérieur ( voor zover dat klassement nog telt ) die gerekend wordt bij de nieuwe, modern gemaakte opkomende Médocs.

Onmiddellijk na openen stuiven de typische 2003 aroma’ s in je neus. Rijp fruit, zacht getoast hout, wat chocolade en gebak. Even nagaan, en inderdaad, een médoc gemaakt van  70% merlot. Een zoetige smaak maar helemaal niet op zijn Amerikaans, de zuren zorgen voor voldoende frisheid. Heel soepel en zacht, maar op het eind komen de tannines wel opzetten en vertellen een heel klein droog mopje.

Dus niet volledig in de stijl van : “Waar vind je kabouters met een natte baard ? “

19:54 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (7)

01-04-07

Symbole d'une Provence de splendeur

Wijn met kurk, wat doe je ermee ?

Weggieten doet pijn, terugbrengen is soms even pijnlijk.

Indien het een wijn betreft boven 7-8 € en wanneer de plaats waar ie gekocht is zich niet te ver van m’n zuipschuit bevindt, breng ik de gecontamineerde fles terug.

We zien wel wat de reactie is. Colruyt bijvoorbeeld doet helemaal niet moeilijk. Ook Delhaize zal uw wijn niet aan een biochemische analyse onderwerpen alvorens u een andere fles mee te geven. In Carrefour ook geen probleem, maar zonder kasticketje word je teruggestuurd. Daar beseffen ze blijkbaar niet dat wijn geen fles melk is die gekocht wordt voor instant gebruik. De streepjescode zou toch moeten duidelijk maken dat de fles genuineGB is dacht ik zo.

Enfin, niet ter zake want de fles Chateau Romanin 1998 die ik ontkurkte kocht ik bij Lambrecht. En deze wijn had dus ook last van de gevreesde pretbederverbacterie.

Pretbederverbacterie.? Mooi woord, al zeg ik het zelf.

Vermits Wijnen Lambrecht zich in een aanvaardbare straal van m’n druppelkot bevindt besloot ik de wijn terug te brengen. Uiteraard verwachtte ik geen overenthousiaste handelaar die onmiddellijk z’n magazijn zou induiken om daar een verse fles uit de rekken te halen. De heer Lambrecht junior was dan ook enigszins gereserveerd ( maar wel vriendelijk ) en haalde een INAO glas..Na uitgebreid ruiken en kort proeven , besloot ie dat de wijn geen kurk had.

“volgens mij is daar niks mis mee…”

Daar sta je dan.

Woord tegen woord, neusepitheel tegen smaakpapil.

Ik mompelde al iets van “Ach ja, geen probleem ,..” maar ik werd gecounterd door een vriendelijk “ maar ik ga u een andere fles geven, hoor.” Tja, dan heb je een dubbel gevoel, hoe kan hij nu die kurk niet herkennen, maar anderzijds, wat genereus dat ie me dan toch een andere fles aanbiedt. En dan komt de goed opgevoede empathicus in me naar boven.

“ Hé, dat is vriendelijk, maar ik ben al tevreden met een flesje van de tweede wijn hoor.”

En ik kocht er nog een Colheita ‘95, geboortejaar van m’n dochter bovenop.

Aldus opende ik deze avond La Chapelle de Romanin, Les- baux- de- Provence 2002.

Een rode, licht doorzichtige kleur. In de neus klein rijp en zoetig rood fruit maar vooral kruidig. Eerst dacht ik aan rozemarijn, maar na het ruiken aan enkele amorapotjes kwam ik tot de conlusie : Definitively marjolein ! Deze kruidigheid zorgt voor een ultiem frisse mond, een sappige hap die niet verveelt, en zelfs een mooie ‘compagnon de route  intestinale’ bij de kip met curry. Een waardige tweede wijn, verrassend mooi zelfs, rekening houdend met het moeilijke wijnjaar 2002.

romanin

Chateau Romanin is de erfgenaam van een levendig verleden.
Althans, zo staat het op de website.
De wijn zou zelfs al ten tijde van de Griekse beschaving, 350vc, door Pytheas uitgevoerd zijn
onder de naam van ‘
Vin de Théopolis’. Later werd de wijn in alle Romeinse steden
verdeeld door een zekere ClaudiusPostumus Dardanus.

Romanin was blijkbaar een thuishaven voor de Provençaalse intellectuelen, de literatuur en de poezie.
Ook de troubadours lieten zich niet onbetuigd, getuige deze lofzang van
Fréderique Barberousse :

 

"Ô Romanin, ô vieux château
Temple du Vrai, Temple du Beau,
si tu ne vis qu'en souvenir,
tu demeures pourtant le symbole
d'une Provence de splendeur.
Sur tes éboulis, vieux château,
narguant la chaleur et le givre toujours,
jamais las de chanter,
viendront en foule les poètes."

 

22:22 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (25)