29-04-07

Zalige zaterdagavond

 
                                                                                         

                     Alcooliques11                                         eetsmiley

                                                          


 

Domaine Grand, Rosé Floral Cotes de Jura 2004 : Eindelijk een waardig challenger voor Bandolrosé. Kleur is wel roder dan het zalmoranje van Bandol en in de neus ontwaarden we zelfs wat ‘ putje’—de 100% pinot noir liet zich gelden, maar in de mond een poerdroge, kruidige genietwijn met een heel mooie, snoeperige ( in de positieve zin) afdronk.  
Domaine Treuvey, Crémant de Jura : Een Champagnegeur, heel zacht en romig in de mond, 100 % chardonnay, zeer evenwichtig , minder zuren dan Champagne maar zeer fris. Ik stond versteld toen ik de prijs hoorde, 6,5 euro !
Domaine Treuvey, Savagnin cuvée Curoulet 2005 : M’n eerste kennismaking met deze typische Juradruif, en het moet gezegd, men maakt er zeer originele en behoorlijk complexe wijn van. Een aroma van zoete appel, maar vooral nootjes, licht sherry-achtig ondanks het feit dat hier geen oxidatieve methode aan te pas kwam. Een zeer harmonieus geheel dat verder openbloeit in het glas maar niet echt geschikt is als aperitief. Paste daarentegen perfect  bij de in bladerdeeg gerolde asperges met tsatsiki.
Chateau de Haut Serre, Cahors 2002 was de begeleider bij de carpaccio. Deze wijn was zoals de meeste malbecwijnen hogelijk geconcentreerd maar vertoonde een atypische soepelheid die wijst op een moderne methode van wijnmaken. Een heel mooie neus met aroma’ s van zwart fruit en mokka werd gevolgd door een volle maar fijne mond, zeer veel structuur maar toch finesse. Nu al zeer genietbaar maar pas binnen enkele jaren op zijn hoogtepunt. Verkrijgbaar bij Collishop klassewijnen.
Het halfje Domaine Tour du Bon, Bandol 2001 had blijkbaar wat last gehad van de warmte, ondanks de mooie neus met drop en cacao domineerde de 15° alcohol de rest van de wijn. Jammer, volgende fles beter.
Chateau Chasse Spleen, Moulis 2002 kon zich ook niet van z’n beste kant tonen, hij verkeerde in een erg gesloten fase, een licht autistische wijn waarin men later waarschijnlijk heel wat verborgen kwaliteiten kan ontwaren.
Chateau Poujeaux, Moulis 1999 was heel wat beter op dronk dan zijn mede cru bourgeois exceptionnel. Een klassiek Médocaroma (bezoek in de Bordeauxstreek zeker het immense pretpark Médocorama ! ), perfect uitgebalanceerd, NU dus (gisteren eigenlijk al) op dronk.( maar het ging wel om een half flesje, én het werd twee jaar op een temperatuur bewaard die schommelde tussen 12 en 25 graden. Uw magnum die in uw  kelder ligt opgeslagen laat u dus beter nog wat rusten ) 
Vin Jaune, Fruitière vinicole de Voiteur, Cotes de Jura 1998 : Geen makkelijke wijn, zeker niet voor mensen die liever Porto drinken dan Sherry. Weer dat typische notenaroma, weinig of geen fruit, een moeilijk mondgevoel maar een schitterende nootachtige ( alweer, ja, het is gewoon zo) afdronk. De Chasse Spleen was 5 jaar te jong, deze Vin Jaune zal pas op zijn best zijn op het moment dat men in de AOC Meetjesland de beste Cabernet Sauvignon ter wereld maakt.

 

Hartelijk dank aan den Dwarsligger en zijn Webmeesteres voor dit drieplanetenmenu.

eetsmileyAlcooliques11

 

19:08 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

Wel Vinejo, U hebt sympathieke vrienden !
Poujeaux is inderdaad zeer goed, niet te duur en schijnt vaak snel drinkklaar te zijn, ook al heeft hij nog jaren potentieel voor zich. De Fransen drinken hun Bordeaux trouwens ook jonger dan wij Belgen, de wijnhamsters van Europa. Poujeaux is denk ik een wijn die al na een paar jaren erg goed is maar gewoon nog wat van karakter verandert zodat het meer van je persoonlijke smaak dan van wat anders afhangt om het ideale drinkmoment te bepalen.

Gepost door: Rick | 30-04-07

De Fransen drinken Bordeaux jonger dan wij Belgen Inderdaad, het schijnt dat ze het daar met de papfles al meekrijgen!
;-)

Gepost door: vinejo | 01-05-07

De commentaren zijn gesloten.