09-04-07

Meat Loaf à la siciliana

We starten de nieuwe wijnweek met een speekselklierstimulerende proefnotitie en bijhorend recept van Jan:

Meat Loaf à la siciliana…

Dikke, vette tranen op het glas, ‘like summer raindrops on the front window of your car’.
Een kersenrode, naar robijnrood neigende kleur, licht doorzichtig.
In het aroma enige gelijkenis met een Zuidafrikaanse pinotage, een gebrandheid en mineraliteit.
In de mond een bevestiging van de zondoorstoofde inheemse druiven op de hellingen van de Etna, rijp donderrood fruit en bramen. Het geheel doet denken aan ribfluweel : casual en toch enige chique, enerzijds het ribbelige aroma van verschroeide aarde, de getekende ondergrond, en de 13,5 c° alcohol ; het fluwelige rijpe en donkerrode fruit anderzijds. De wijn is mooi doorweven met een kruidigheid van tijm en het licht pikante van basilicum en gesteund door een mooie ‘fraicheur”.
Deze Nero d’avola uit Sicilië domein Feudo in Butera van 2000 is nu perfect op dronk en doet al volop denken aan de komende zomervakantie. 
 

nerodavola 003

Mijn ‘paradise by the dashboardlight’ werd vervolledigd met een ovenschotel en ‘home made meat loaf’ ofte gehaktbrood op basis van varkensgehakt én lamsgehakt (kan ook varken/runds). Niet vergeten ruim fijn gehakte peterselie aan de vleesmassa toe te voegen!

Voor de begeleidende groenten: voorzie enkele vastkokende, middelgrote aardappelen die je in de schil kookt. Blancheer enkele artisjokkenbodems en twee tot drie venkelknollen. Prepareer vervolgens een ruime ovenschotel met de in blokjes gesneden artisjok en de grof versneden venkel, voeg doormidden gesneden kersentomaatjes toe (kleinere en goed gevleesde gewone tomaten kan ook), evenals enkele (best versneden) zongedroogde tomaten. Meng zwarte olijven onder het geheel. Snij de aardappelen in vier partjes (in de lengte) en schik tussen de groenten. Kruiden met enkele takjes (verse) tijm en wat oregano en basilicum (mag ook gedroogde versie zijn). Gebruik de kruiden niet te overvloedig.

De liefhebbers, zoals ik, voegen nog wat dobbelsteentjes fetakaas toe. Besprenkel het geheel met wat olijfolie en zet  ± 30 minuutjes in de oven op 120 graden. De laatste 5 à 10 minuutjes kan je de grill aanzetten, zo je dat wil. Maal nog wat grof zeezout over het geheel en serveer de groenten/aardappelen op een ruim bord, schik er een tweetal plakjes meat loaf op.

En dan die Feudo 2000

Buono appetito!

Jan

10:12 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (7)

Commentaren

Amai, Vinejo dat klinkt hemels Italiaans. En een Nero di richting Pinotage gaat, die wil ik wel eens proeven. Weet je nog vanwaar die vulkanische schoonheid kwam?

Gepost door: Amaronese | 09-04-07

Mag ik mijn hulplijn inroepen ? Jan?

Gepost door: vinejo | 09-04-07

helpdesk efkes bezig ... ... met een Puisseguin Saint-Émilion 1999 - Château Teillac. De nero d'avola gekocht in De Heerlyckheid te Berchem 6,95 euro.

Gepost door: Jan | 09-04-07

De Heerlyckheid... dat doet mij aan iemand denken...

Gepost door: vinejo | 09-04-07

De H komt mij idd ook bekend voor.
We zullen samen eens gaan proeven, Jan. En dan onze companen hier ook eens uitnodigen.

Gepost door: Marc | 09-04-07

Dank je Mooi prijsje trouwens. Eens zien als ik door Berchem sjees.

Gepost door: Amaronese | 10-04-07

Bij het lezen van je recept kwam het water me zodanig in de mond dat ik het vanavond zelf maar eens geprobeerd heb. Hmmm, lekker! Complimenten aan de chef!

Gepost door: Amaronese | 10-04-07

De commentaren zijn gesloten.