23-03-07

Ge(re)serveerd

Uiteraard worden er buiten Frankrijk fantastische wijnen gemaakt en zijn anderzijds sommige Bordelese bottelingen het niet waard om de peristaltiek van onze slokdarm te ondergaan, maar ik kan me enorm ergeren aan het nieuwe snobisme van menig wijnjournalist, sommelier of wijnhandelaar. Oké, van deze laatste kan ik begrijpen dat ie uit bittere noodzaak andere regionen opzoekt en aanprijst en dan maar de volledige Bordeauxregio verkettert (omdat ie door de wijnfestivals en andere 5 + 1 acties van de grootdistributie niet meer in staat is om de door de consument gezochte flessen aan een concurrentiele prijs aan te bieden), maar de dédain waarmee een aantal wijnprofessionals spreken over les Girondins de Bordeaux terwijl ze tegelijkertijd kicken op de nieuwste ontdekking uit Zwitserland, Slovenië of Patagonië lijkt me soms lichtelijk geforceerd, dan niet ingegeven door andere dan hedonistische doeleinden zoals daar zijn gewichtigdoenerij, ijdeltuiterij en aanstellerij.     

Ik ben me er van bewust dat ik als vrij recentelijk gepassioneerde nog heel wat te leren en te proeven heb, maar tot op heden ontdekte ik nog geen enkele wijn die me even veel genot verschafte als de beste Bordeauxflessen die ik dronk. Het allergrootste verschil wordt voor mij gereflecteerd in dit ene woordje, een woord dat een goede Bordeaux typeert, een eigenschap die heel wat andere wijnen jammerlijk ontberen.

Terughoudendheid.

Onlangs hadden we ons beider ouders op bezoek, en die gelegenheid was ideaal om hen een duo uit te schenken dat ik al een tijdje wou onderwerpen aan een proefsessie. Twee wijnen uit de Lurtonstal, Chateau de Cruzeau en Chateau La Louvière, beiden Pessac Léognan 2001.

Lurton products

Lurton wordt technisch bijgestaan door de befaamde oenoloog Denis Dubourdieu die in beide wijnen de cabernet sauvignon laat primeren( Cruzeau 55%, LL 64% ). Allebei kregen ze 12 maanden houtlagering ( Cruzeau 35%, LL 60% nieuwe eiken vaten )

Wel, naast het verwachte gelijkaardig karakter - waarbij de duurdere wijn (La Louvière 15€ Cruzeau 10€ ) duidelijk meer diepte en lengte vertoonde –  waren dit twee archetypes van goed gemaakte, complexe Bordeauxwijnen. Ze vertoonden beiden een mooie aardse geur, cassis gekruid met toefjes peper en grafiet. Zeer gedistingeerd in de mond, soepel maar gesofisticeerd en perfect uitgebalanceerd.

Waren beide wijnen eerder verlegen bij aanvang, ze kwamen na enkele glazen ontroerend eerlijk op topsnelheid. Eerst terughoudend, om zich daarna in volle glorie te ontplooien.

 

Kim Gevaert symboliseert de goede wijnen van Bordeaux.

Nieuwe wereldlanden moeten het meestal met Eric Wijmeersch stellen…

 

12:44 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (26)

Commentaren

Strike! Ik kan me tot op heden enkel aansluiten bij die Bordeaux-visie (en straks mss een hoop stront over de kop krijgen...)
Beide wijnen in Auchan gekocht, neem ik aan?

Gepost door: Bert | 23-03-07

Foto ZEER geslaagde foto overigens!
(wel een lelijke pruik hoor, Vinejo)

Gepost door: Bert | 23-03-07

Stront stinkt nietwaar? Ach Bert, 't is mooi dat je zo verknocht bent aan Bordeaux en zeker niet onterecht hoor. Als ze goed zijn, zijn ze ook echt super. Dat moet gezegd. Alleen jammer dat het zo'n commercieel circus moet worden met al dat snobistisch gegoochel met topscores, namencatalogi en wijnmakerslegenden. Enfin, even onnozel als de minor-hypes zoals ze hier aangehaald worden door Vinejo. Er zijn zo'n paar wijnrecensenten in ons zakdoekgrote landje die daar een handje van weg hebben.
Die La Louvière 2001 is mijn tong ook al eens gepasseerd. Ik kan je oordeel alleen maar beamen Vinejo. Mooie Cabernettypiciteit en rasecht Pessac. Van Bordeaux zijn voor mij ook Pessac-Léognan en St.-Julien de appellaties waar ik een zwak voor heb. Péssac om de gedistingueerde en inderdaad terughoudende klasse (bv. Malartic, Chevalier en Carbonnieux, laatste in wit). Saint-Julien voor de diepgang en verborgen elegantie (Lagrange als absolute topfavoriet). Pessac is misschien ook één van de minst gehypete grote appellaties van Bordeaux.

Gepost door: Amaronese | 23-03-07

Dringend gezocht part time einddredacteur voor als ik mijn posts te snel op het net gooi en m'n vrouw niet thuis is om ze na te lezen
( reeds 4 aanpassingen sedert eerste worp )

Gepost door: vinejo | 23-03-07

Et voila t mag een eindredacteur met één d zijn
of nee, met twee !

Gepost door: vinejo | 23-03-07

Beide wijnen, Bert, kocht ik in Carrefour Wasquehal.
En die met de pruik is wel mijn eindredacteur hé, moatje !

Gepost door: vinejo | 23-03-07

Maar toch bedankt voor 't fotocompliment !

( het aantal reacties is hier in no time meer dan verdubbeld ! )

Gepost door: vinejo | 23-03-07

Ej Moat gewun een komische noot ej sig

Gepost door: Bert | 23-03-07

Bordeauxjo Krachtig, maar terecht. T'is makkelijk om voor de underdog te kiezen en om overhypete kostelijke Bordeaux-en Bourgogne-wijnen af te breken. Te bedenken dat die prijzen enkel gegenereerd worden door de vrije markt. ik betwijfel sterk dat de kwaliteit van de wijnen van die chateau's en domeinen integraal afhangen van de ( tegen woordige ) torenhoge prijzen die ervoor geboden worden.
Anyway, ondanks de prijs zijn er weinig andere wijnen die mij haren doen recht staan. ( maar ik heb waarschijnlijk ook nog een lange weg af te gaan )

Gepost door: KK | 23-03-07

Uitgelokte reactie Beste vinejo, een reactie van mijnentwege is wellicht even voorspelbaar als de aankondiging van een belastingverlaging door Guy V de komende weken en maanden. Inderdaad, er worden in Bordeaux schitterende wijnen gemaakt. Alleen spijtig dat ze er te vaak de cab. sauv. niet voldoende rijp krijgen. Met als resultaat een wijn met groenige, onrijpe tannines.
Daarom voor mij liever de Rhône, waar je voor hetzelfde geld meestal betere kwaliteit krijgt.
Al blijft een goed gemaakte Bordeaux, van RIJPE druiven natuurlijk ook een godendrank.

Gepost door: erik | 23-03-07

Nuanceren Nuanceren is een schone deugd en zwart-witdenken gaat al snel over in denken (nouja) met een bruin randje. Daarom - zeer overwogen - mijn mening: in het segment "wijnen tussen 5 en 10 euro" zit volgens mij relatief gezien meer troep bij bordeauxwijnen (én inderdaad ook bij bourgogne, KK) dan bij andere appellaties. En het grote probleem is dat dit segment... het mijne is.

Gepost door: PvdW | 23-03-07

Hé, 't lijkt wel of we in de les zitten! Nog negen man te gaan...

Gepost door: PvdW | 23-03-07

ik zit nie in de les anders zou ik nooit veilig terug in leuven geraken elke maandag.
Ik denk dat het is zoals het kip en het ei, als ze ooit begonnen waren in Mettekoven met mooie wijnen was dat de standaard geworden waar ze alles tegenover gingen afwegen. KK ik begrijp u, maar we hebben toch al goei wijntjes gedronken buiten fr?? As parker de man zou zijn op wijngebied (???) en hij geeft buitenlanders 100/100 die €80 euro kosten (en JMQ ook) dan moet da toch goed gemaakt zijn?
Soit, ik schenk mijn glas nog es vol, ik geniet van mijn glas of het nu van ijsland of canada komt....

Gepost door: Venne | 24-03-07

het antwoord van Hugh Johnson "The wines we carried home have long since been drunk. They were not grand wines, just the light dry reds that Bordeaux can still do better than anywhere else on earth. They are, come to that, faintly earthy, with a tang of the gravel about them and the sweet leafiness of the Cabernet cousins, sauvginon, franc and merlot. When Bordeaux looks over its shoulder at all the world's Cabernets thundering up behind, it should remember one thing. Big and strong is easy...So far, though, Bordeaux is the only place that makes great light red wines. Claret, in fact."
Vwala, I rest my case. Uit Wine: A Life Uncorked. van Hugh Johnson.

Gepost door: Rick | 24-03-07

So, samengevat ... only trust your own palate. Drink read drink read ... .
't Is inderdaad makkelijk om zwart-wit te denken en dat is nu wat er in de markt gebeurt. De vrije markt is een systeem (zoals alle ideologieën) dat voortleeft en opgebouwd is uit het onopvallend doen samenvallen of verzoenen van extremen. Hetgeen tussenin om bestaan vraagt wordt teruggevoerd op één van die extremen of wordt langzamerhand uit het oog verloren (zie het wetsvoortstel van René Renou, zie de polarisering in bv. het Bordeaux-aanboden nog zoveel andere wijnen, zie de Parker vs. Johnsonaffaire, zie NW-OW, en ga zo maar door). Zo werkt een ideologisch systeem.
Dan zou het volgens mij zo kunnen zijn dat je als wijnliefhebber (en dus niet gebruind zijnde) probeert de nuance op te zoeken en telkens voorzichtig bent met elk teken van zo een extreem. Het is anderzijds wel makkelijk en veilig om in extremen te denken (en dat doen we dikwijls onbewust toch allemaal). Dus noch pro-Johnson, pro-Parker, noch pro-Bordeaux, anti-Bordeaux, ... lijkt me een verstandige houding als je andere dingen wil ontdekken, als je van wijn wil houden (och, 't is eigenlijk met alles zo). Sorry, maar voor mij is dat 'zo werkt de vrije markt' dus nooit een argument. Ideologieën zijn een noodzaak, maar ze oproepen als rechtvaardiging van een systeem, dat ijkt me te ver gaan, dat is in het verleden al genoeg gebeurd. Maar, misschien zal je zeggen, 'de vrije markt daar doen we toch niets mis mee?'. Denk dan even verder aan lageloonlanden, het oeverloze en nooit tot beslissingen komende gejeremieer over de Derde Wereld, de euro-politiek, ... en gelijk zo nog heel wat ergere dingen. Ik durf het bijna niet zeggen, maar wat was één van de hoofdargumenten tegen een bepaalde bevolkingsgroep van een zeer bruin regime zestig jaar terug? Of algemener, wat was de oorzaak van hetgeen één land deed geloven in één leider die zijn 'volk' zou redden? Nee, de capitalisering van de 'vrije' (?!) markt is misschien wel hetgeen waar je best het omzichtigst in gelooft (daarmee natuurlijk zeker niet gezegd hebbende dat de vrije markt au fond een scheef systeem is).
Zo'n houding stelt mij alleszins in staat om zo onbevooroordeeld mogelijk elke fles wijn voor m'n neus te benaderen (en dan nog ... er is zoveel waar ik me zeker niet van bewust ben).

Gepost door: Amaronese | 24-03-07

Lagrange thanks for reminding me, Amaronese.
Bij deze zal ik vanavond fleskse Lagrange 2001 drinken.
Gezondheid

Gepost door: Bert | 24-03-07

Weet me zeker te zeggen wat je ervan denkt. Ik heb er hier een paar van liggen, maar ze nog nooit opengedaan. Ben een beetje bang om kindermoord te begaan, want het schijnt dat de 2001's nog wat gesloten zijn. Wel of niet?

Gepost door: Amaronese | 24-03-07

En eh ... 't was nogmaals niet m'n bedoeling om met stront te smijten hoor. No offence meant en neem het niet persoonlijk. Anders apologies intended.
Btw: je hebt nog altijd minstens een fles of een proeverij van me tegoed voor die cd.

Gepost door: Amronese | 24-03-07

No wine today Vandaag eens gene wijn, kga me wat sparen voor de degustatie morgen bij Mostade-Hennebert. Sympathieke wijnhandelaar!
Dat belet niet dat ik toch een blauw chimay'ke da openen..... Skol

Gepost door: Venne | 24-03-07

Blauwe Chimay Mijn favoriete bruin bier!
(nr2, Westmalle Trappist, nr3 Rochefort)
Blonde biertjes:
Duvel, Westmalle Triple
Enkel fijnproevers en kenners op deze blog me dunkt...
Fijn!

Gepost door: Bert | 24-03-07

@ Amaronese - Lagrange 2001 Ik was ook eerder geneigd mijn drie flesjes 2001 nog enkele jaren te laten rusten, maar werd er door uw post aan herinnerd dat ik die Lagrange liggen had, maar vooral dat ik er beter eens iets mee doe ipv te laten liggen en wachten op de door de groten aangewezen dag...
Een kindermoord is het mijn insziens allerminst.
Zachte tint zwart fruit, tikje hout, toast, tabak
Geen krachtige , droge of té prominent aanwezige tannines. Lekker soepel. De balans is perfect. Een mooie harmonie, streling voor de mond. Een zalig lange afdronk.
Enorm te genieten nu.
Heeft ongetwijfeld nog een poos te gaan vooraleer in kwaliteit te moeten inboeten.
Heb ook nog 2004 liggen en 1978. Laatste hou ik waarschijnlijk best als 'trofee'...

Gepost door: Bert | 24-03-07

@ Amaronese Bai de wee: no offence taken at all.
Wat we ook allemaal niet mogen vergeten: Les goûts et les couleurs...
Ivm dat fleske of proeverij: komt wel eens in orde, A.

Gepost door: Bert | 24-03-07

Ah, nog bierproevers alhier. Wij (de OFO) zijn eigenlijk begonnen als bierproevers. Als sidekick deden we eens wat met wijn en van 't één kwam het ander ... .
Belgische bieren zijn voor mijn part onuitputtelijk in variatie en kwaliteit, al pas ik praktisch altijd voor de bieren van de 'groten'. Heb op een feestje gisteren nog eens een Stella gedronken en m'n laatste indruk weer eens bevestigd gezien: dit is geen pils meer, 't begint alsmaar meer te lijken op een mix van Sprite en Gini. Enfin ...
Mijn favorieten:
- trappist: de eeuwige en echte Rochefort 10 (zeker als ie meer dan 4 jaar oud is) of Orval (ook best pas na anderhalf jaar).
- abdijbier: blond, Witkap Stimulo van Slaghmuylder, bruin (dubbel), Val Dieu, trippel, Postel.
- kriek/gueuze: Oud Beersel, Drie Fonteinen, en het schielijk teloorgegane Eylenbosch (vervang ik dus door Oude Hanssens).
- Vlaams rood: tja, rodenbach of Duchesse de Bourgogne.
- Gerstewijn: Gulden Draak.
- Edelbier: Meneer (bier à la Duvel).
- Provisiebier: Liefmans Goudenband.
- Witbier: Blanche de Namur.
- Specialleke: Gageleer, Urthel Tonicum Finiboldus, Reinaert.
Zeker eens allemaal proberen. Vind het jammer dat bier zo dikwijls onderschat wordt.
@Bert: goed om weten van die Lagrange. 't Is mijn persoonlijke favoriet. Ik ken geen andere Bordeaux (allez, toch zeker een Saint Julien) die sinds '84 zo constant kwaliteit voor een redelijke prijs levert. Altijd al een mooie expressie van wat Cab Sauv kan op een Médoc-kiezel. Het kleine beetje Petit Verdot en een ijzertoets zit er dikwijls zo duidelijk op. Heerlijk.
Al eens een Arum kunnen bemachtigen? Ik heb 'm nog nooit geproefd.
Soit, ik houd je op de hoogte van onze proeverijen.

Gepost door: Amaronese | 25-03-07

Rochefort 10 Ik heb jarenlang engelse vrienden gehad die al hun kaartjes opstuurden naar mij met de aanspreektitel RochefortRickie. Ik sluit mij dan ook aan bij uw uitstekende trappisten-keuze. Ooit eens in de Engelse Real Ales gevlogen ? Ook de moeite, maar ge moet er wel het kanaal voor over.

Gepost door: Rick | 27-03-07

Ooit eens gedronken inderdaad over het kanaal, maar vergeten (schande!). Mmm, ik ga straks eens een belegen Tongerlo opentrekken, eens zien wat dat geeft (maar ik stel m'n verwachtingen al niet te hoog).

Gepost door: Amaronese | 27-03-07

t zal waarschijnlijk den dezen zijn http://wijnliefhebbers.skynetblog.be/post/4058488/bellevue-1998

Gepost door: vinejo | 27-03-07

De commentaren zijn gesloten.