19-03-07

PvdW goes Bordeaux !

 Dauphine houdt het simpel

 “Zouden we dan toch maar eens een bordeaux opentrekken…?”. Ik vroeg het me vanavond af. Ik zal bij de eigenaar van deze blog weinig succes oogsten, maar ik moet toegeven dat ik niet echt zeer bordelees aangelegd ben. De reden? Om het kort samen te vatten: dikwijls teveel blabla, teveel pingping en te weinig boemboem.
Op het pingping-front viel de wijn die ik vanavond uit mij kelder haalde best wel mee. De Château De
La Dauphine 1999 (90% merlot, 10% CF), AOC Fronsac, waaide in mijn Delhaizekarretje tegen negen euro. Omdat het een kelderrest was. En toegegeven: de wijn mag bogen op een mooie geschiedenis. Mijn 1999 was de laatste die gemaakt werd door Jean-Pierre Moueix, onder (veel) meer ook eigenaar van Château Pétrus, u misschien bekend. Moueix verkocht het domein in 2000 aan supermarkteigenaar Jean Halley, die we straks nog opnieuw ontmoeten. Maar eerst over de wijn, al kan ik daar kort over zijn. Parker geeft hem 84-86, en van mij mag hij die score houden. Voor een wijn van inmiddels bijna acht jaar oud, oogt, ruikt en smaakt hij nog bijzonder jong. “Bien fait!”, zoals prins Laurent zou antwoorden op de vraag of hij in perfect Nederlands een gefundeerde evaluatie zou kunnen geven over de werken aan zijn villa Clémentine. La Dauphine is misschien een beetje dun en heeft wat te weinig body (in tegenstelling tot Laurent zelve), maar tot daar. Een mens kan niet elke avond een Portugese Quinta de Bons-Ventos 2005 van vier euro opentrekken.

Als ik dan toch al eens een bordeaux proef, wil ik er ook wel het fijne van weten. Mijn intieme vriend, de pc Asus, bijgestaan door brother Skynet en sister Google, helpen me daar dag na dag uitstekend bij. Ze leerden me vanavond iets bij over de manier waarop men in Bordeaux over wijn denkt. Supermarcheerder Jean Halley kocht zich naast het gereputeerde Château La Dauphine ook het Château Canon de Brem in Canon-Fronsac. Deze appellatie, ook ten westen van Saint-Emillion, staat bekend als verfijnder dan Fronsac tout-court. En dat gegeven is ook Halley bekend. Meer nog: hij is er van overtuigd dat zijn Canon de Brem beter is dan zijn Dauphine. Alleen… elk jaar opnieuw is de Château La Dauphine uitverkocht, terwijl er van de Canon de Brem massa’s flessen overblijven. De naambekendheid, weet je wel… Maar volgens het tijdschrift Decanter heeft de eigenaar daar nu een oplossing voor gevonden. Vanaf de oogst 2006 declasseert Halley de wijn van Canon de Brem van AOC Canon Fronsac tot Fronsac, zodat hij er de tweede wijn van het bekendste Château kan van maken. Wellicht zal zelfs de naam Canon de Brem verdwijnen, want volgens de (overigens magnifieke) website van het domein (www.chateau-dauphine.com) is men op zoek naar een naam voor die tweede wijn. Wedden dat et iets in de trant van “D de Dauphine” of “L’amant de La Dauphine” zal zijn?.

Als de kruidenier het wint van de wijnliefhebber, krijg je dus de volgende situatie: van twee wijnen wordt de beste verlaagd tot tweede wijn, verliest hij zijn AOC-status en zelfs zijn naam. Maar mijnheer Halley legt het wel netjes uit: “We hebben fors geïnvesteerd in de installaties van het Château La Dauphine en al onze bezoekers komen ook hiér op het domein terecht. Als we dan aan de gasten moeten vertellen dat de beste wijn eigenlijk de Canon de Brem is, klopt er iets niet… We hebben ervoor gekozen om het simpel te houden.” Het wordt dus tijd dat de VTM, Jean-Marie De Decker, Dag Allemaal, Filip De Winter en Het Laatste Nieuws zich ook een châteautje kopen. En doe de koninklijke familie er ook (nog) maar eentje.


canon_de_brem

pvdw

18:15 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

Commentaren

Die naam voor de 2de wijn lijkt me toch eerder ' Le dauphin de Dauphine ' te gaan worden...

Gepost door: vinejo | 20-03-07

Dauphin de Daupine, wahaaaaaaa, klinkt als een foute Sus en Wis!
PvdW, ik vind dat niet erg hoor, dan die Bordeaux-on-appreciatie! Je rant is in elk geval inspirerend gebleken. Lang geleden dat ik nog eens zo stromachtig m'n pen in kroop: bloed ruik ik hier, POMO-bloed, ... .

Gepost door: Amaronese | 20-03-07

Schande (off-topic) Vinejo's blog wordt schandelijk over het hoofd gezien in dit artikel. Protest!

Gepost door: Marc | 20-03-07

Tja, 't gaat dan ook niet over een kwaliteitskrant hé..
;-)

Gepost door: vinejo | 20-03-07

De commentaren zijn gesloten.