16-03-07

Oostenrijks walsen

Ik legde m’n hoofd zo wat achterover en beroerde het stuur met de pink.

Volledig ontspannen keek ik uit op de achterstevens van enkele tientonners die voor me uitreden.

De enkele diehards die me voorbijraasden aan 120 of meer ( BMW’s en camionetten ) kregen een meewarige blik meegestuurd.

Ik had zelfs mededogen met hun gestresseerde toestand.

Zij zullen nooit de ontspannen verhevenheid beleven waarin ik me bevond.

Negentig per uur op de autosnelweg.

Zaaalig !

Enkel uitkijken dat je niet in slaap dommelt natuurlijk…

Dat risico was klein op de Oostenrijkse avond van onze wijngilde, maar echt thrilling kon je het daar toch ook niet noemen. Volgens BlauFrank Van den Auwera is Oostenrijk hip, maar de meeste proevers waren daar na afdronk en afloop nog niet gründlig van overtuigd. Wat wil je, met appelatienamen als Thermenregion en Wachau die eerder aan sauna’ s op gas doen denken dan aan wijnstreken…

De Landauer Neuburger ( Burgenland ) 2005 had een lichtgele tot groenige kleur, in de neus kruisbes, groene appel en okkernoot. Heel mooie fraicheur en Hawaiafdronk ( exotisch fruit ) maar met de complexiteit van Patricia Ceyssens. Simpel dus ( 7,5 € ).

De Gruner Veltliner Smaragd 2004 van Sigl toonde een stuk meer finesse. Licht goudgele kleur en redelijk gesloten neus ( wat citrus achter het winkelraam ) maar een frisse aanzet, een heel mooie lengte en redelijk lange afdronk maken van deze wijn een vrijuit jodelende Wiener sanger knabe. 84 ptn ( 9,58 € )

De laatste witte wijn was meteen de topper van de avond. De lange en lovende introductie van de wijnmeester (de Tiglat chardonnay van Velich – Neusiedlersee- klopte in 2001 alle grote Bourgognes in een blindproeverij ) spande de verwachtingen heel hoog, en ze werden ook ingelost.. Ik dronk met uitzondering van een ontgoochelende Chevalier Montrachet nog geen enkele witte topBourgogne ( de obligate Meursault daar gelaten ) maar ik kan me heel goed voorstellen dat deze Oostenrijker op Hitleriaanse wijze de Franse garde versloeg.

Een intens maar loepzuiver goudgeel kleur en een houtgetoaste fruitig- en boterachtige geur monden uit in een complexe doch elegante smaak. Mineralig, peperachtig, fruit en vanille, een vol maar evenwichtig geheel. 91 ptn.(34 € bij Leirovins)

Groen licht voor rood.

Pinot Noir Auman 2004 : DezeQualitatswein uit de Thermenregion ( geef toe, bekt een pak minder goed dan Pomerol of Pommard ) had een atypisch redelijk donker kersenrood kleur, een gestoofde fruitneus () en vanille en peper in de redelijk alcoholische mond. Mooi, maar 16 euro is boven de bovengrens ( dag Rick ).

De zeer donkere Zweigelt van Netzl 2003 ( Camuntum ) was een ernstige wijn met geurende caramel en zwart fruit, maar vervolgens te stroef en weinig zuren naast het dominante houtkarakter. Wel een mooie afdronk, maar alles samen te weinig jodelahiti. (11 € )

De Blaufrankisch van Wellanschitz 2002, Middelburgenland ( is dat niet ergens bij de Nederlandse grens, PvdW ? ) had een zeer intens kersenrode kleur, een neus van bessengelei, chocolade, drop en thijm, maar in de mond had ie iets onevenwichtigs. Deed me denken aan ‘ Les grands moments de la vie ‘, maar dan in de versie van Michel Daerden. ( 13 € )

Van Auman werd ons een tweede cuveé voorgeschoteld ( voorgeschonken, excuseer ). Hiervan heb ik een uitgebreide proefnotitie, omdat ik vreesde hem te moeten bespreken in rechtstaande positie voor 60 andere wijnliefhebbers. M’n vrees bleek ongegrond, m’n proefnotitie bewaar ik hier voor de eeuwigheid.

Sankt laurent 2004, Auman Thermenregion : een intens, donker paarsrood kleur met heel traag aflopende tranen. Een kruidig aroma met nieuw leer, wat animaliteit en cichorei.Een heel frisse aanzet, hoge zuren, dan een korte koffiepauze, tabak, creozoot en ferm opzettende tannines. In de nasmaak blijft er wat koffie hangen en ( met dank aan Jan ) een toefje crème brulée. Heel wat minder streng dan de vorige 2, een mooie wijn. Die dan toch 14,75 € moest kosten. Drie € minder en six pack voor mij.

De laatste wijn was de rode topper, de cuvée Well ( waarom niet ? ) van Wellanschitz, een Blaufrankische monocépage, 18 tot 20 maanden gerijpt in kleine houten barrels. Het was de wijn met VERUIT de mooiste lengte, kruidnagel, zwarte bes, vanille en chocolade in de lange afdronk. Knap, maar voor 23,5 € koop ik me toch liever twee flessen Fonbel-(klik) ( de gewone St Emilion van Ausonemaker Alain Vauthier ) in Auchan Roncq.

Tja, zo’n wijntripje naar Haiderland is dan wel aangenaam, maar het blijft toch voornamelijk goed voor de après-ski.

De real stuff die echt hoge toppen scheert vind je vooralsnog in Frankrijk…

18:36 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (31)

Commentaren

Austria Ik hou het bij Franse wijnen wou ik net zeggen, maar dit terwijl ik een Spaanse Rioja Reserva aan het drinken ben:
Veel wijn voor weinig geld: Coto de Imaz 2001 aan promoprijs van 7.89€.
Indoen die handel!
In de neus een tipje alcohol, kruiden en aangename geur van ceder (vooral zeer sterk vertegenwoordigd in het lege glas). Een lekker frisse en sappige wijn met gepaste tannines. Aanrader!!

Gepost door: Bert | 16-03-07

"En waar?", vraag je je af Colruyt.
7.89€ ipv 8.98€, tot 27/03/07

Gepost door: Bert | 16-03-07

Middelburgenland "is dat niet ergens bij de Nederlandse grens, PvdW ?"
MiddelburgENLAND niet, neen. Maar Middelburg zélf wel. Meer nog: je vindt er eentje aan beide kanten van de grens. Het Nederlandse Middelburg is de hoofdplaats van Zeeland. Het is een aangename maar wat saaie stad die je makkelijk per fiets kan aandoen als je in Breskens eerst de overzet neemt naar Vlissingen (over de Westerschelde, enkel nog voor voetgangers en fietsers). Met de auto moet je de omstreden Westerscheldetunnel door.
Het Belgische Middelburg is een piepkleine deelgemeente van het Oost-Vlaamse Maldegem die inderdaad tegen de grens aangekleefd is. Het dorp is een in oorsprong middeleeuwse stad die gesticht werd door een zekere Pieter Bladelin (1403 à 1410-1472). Hij was financieel expert en raadsheer van de hertogen Filips de Goede en Karel de Stoute van Bourgondië en schatbewaarder van het Gulden Vlies. Bladelin bouwde een kasteel in Middelburg, waarvan de Vlaamse Gemeenschap nu de overblijfselen blootlegt. Er is ook een bezoekerscentrum in de maak en je kan er een film bekijken rond de stichter van Middelburg (met o.m. Carry Goossens). En als je Middelburg op zaterdag zou bezoeken, kan je nadien nog eens langs bij Master of Wine Jan De Clercq, die op een boogscheut daar vandaan zijn onvolprezen wijnwinkel Portovino uitbaat.

Gepost door: PvdW | 17-03-07

Et voila, een kleine voorzet ... en onze PvdW scoort met enkele leuke weetjes !

( schatbewaarder van het Gulden Vlies, was dat vóór de uitvinding van de kuisheidsgordel ? )

Gepost door: vinejo | 17-03-07

Kuisheidsgordel Nét ervoor, ja! Want die Bladelin bleek absoluut niet te vertrouwen. Maar 't was wel goed gevonden van de snoeper, natuurlijk.

Gepost door: PvdW | 17-03-07

@ paul Hey Paul
Ik heb hier juist volk gehad voor een etentje. Uw subliem amuse bouchke, feta met limoenschilfers met wat spekjes was een voltreffer!!! Zeker met begeleiding van een witte Tariquet van meneer Grassa, Les 4 cepages.
Thanks!

Gepost door: Venne | 18-03-07

Tariquet? Het hapje ken ik nog, de wijn niet. Vertel eens wat meer?

Gepost door: PvdW | 18-03-07

Oostenrijkse wijnen Ik vind je laatste zinnetje nogal streng. Buiten de Velich Tiglat bezit Leirovins in Wetteren (ik laat daar geregeld wat van mijn zuurverdiende centjes) de toppers uit alle Oostenrijkse appelaties. Wel, ik kan je bevestigen dat heel wat Franse wijnen in het niet verzinken bij deze witte en zeker ook rode wijnen.

Gepost door: Stef | 18-03-07

Streng ben ik zeker geweest, da' s juist, maar dat waren de rode wijnen ook.
Ik denk dat het vooral ligt aan het feit dat zovelen ( oa F vd Auwera en een pak sommeliers ) de laatste tijd zo lyrisch doen over Oostenrijk waardoor de verwachtingen mss wat te hoog gespannen lagen.
Perceptie dus.
Toch vielen de witte eigenlijk erg mee en de rode niet tegen. Maar het verwachte WOWgevoel ontbrak.
En om dat WOWgevoel mee te maken schrijf je je toch in in zo'n wijngilde, niet ?

Gepost door: vinejo | 19-03-07

WOW Het typische WOW-gevoel bij wijngildes staat eigenlijk voor Waarom (heb ik mij) Ook Weer (lid gemaakt)?

Gepost door: hahahahahaha | 19-03-07

Hé, winemates, Oostenrijk is op dit moment zo gewoon de below the radar-hype. Dan is't weer oppassen geblazen, want wordt dikwijls onnoemelijk veel zwijnzwans verkocht om toch maar te laten zien dat men bij het clubje hoort. A don't, dus.
Daarmee heb ik natuurlijk niet gezegd dat Oostenrijk geen geweldige wijnen kan produceren. Alhoewel, de eerste Oostenrijker die me van m'n wijnsokken blaast moet ik nog tegenkomen (ik heb dan gelukkig ook nog vele jaren te gaan). Zeker als je de prijs in rekening brengt, vallen ze al gauw wel eens tegen. Vergelijken met een Fransoos gaat dus niet zo echt op hè: daar swingen de prijzen toch de pan uit dat het niet normaal is (jaja, cliché, maar mijn pas-werkendeprotefeuille is ook een PLAT cliché! En dan nog: 't hangt er maar vanaf welke regio je uitkiest). Ik weet niet wat het is met de Oostenrijker die mijn tong al passeerden, maar ik had altijd zo weinig gevoel van diepgang, zowel bij wit als rood. Dat ligt niet zo echt aan de druiven: Blaufrankisch, Zweigelt e.d. worden ook in Duitsland geteeld en daar zijn ze me al beter bevallen. De enige uitzondering is dat groene pronkstuk ... daar kan soms wel eens iets geweldig tussenzitten. Maar eh, ... Duitse Riesling ... mmm.

Gepost door: Amaronese | 19-03-07

Domaine Tariquet Yves Grassa, Le magicien d'Eauze!
Speciale kerel die op een Armagnac terroir mooie witte wijnen maakt, cotes de gascogne (vooral ugni blanc et colombard). Fruitige plezierige aromatische wijntjes die makkelijk drinkbaar zijn, nieuwe wereldwijnen "made in france". Allemaal wat grootschalig en commercieel maar toch mooie wijntjes aan spotprijzen.
Les 4 cepages is een wijn gemaakt van Chardonnay, Sauvignon , Ugni Blanc en Gros Manseng. Zie ook op www.tariquet.com

Wat de oostenrijkers betreft kan ik alleen maar zeggen dat hier echt wel topwijnen gemaakt worden maar je moet er goed achter zoeken. Ga maar eens langs bij "De oostenrijkse wijn" van Kurt Ryslavy , kunstige wijnimporteur in Brussel van top oostenrijkse wijnen. Pichler, Paul Achs, Kracher, Nekowitsch, Nittnaus, Pockl, Umathum Joseph, Feiler-Artinger, Schrock Heidi, Triebaumer, Brundlmayer, Hirtzberger Franz, Knoll, Prager,.... vooral wit maar dan ook wel top complexe wijnen!! En dan nog hun dessertwijnen die veel top sauternes en co wegblazen!
Amarones, ben jij niet van het Leuvense?

Gepost door: Venne | 19-03-07

Wat een opsomming deed me eerst denken aan de top van de SS of zo...
Over die 'dessertwijnen die veel top Sauternes & Co wegblazen', wil ik wel eens iets meer horen!

Gepost door: Bert | 19-03-07

SS Zoetjes Awel Bert, ga eens op zoek naar de wijnen van Alois Kracher van het stadje Illmitz van het wijngebied Neusiedlersee , Burgenland. Zeker zijn Zwischen den Steen TBA N°4 is schitterend zoals ook zijn Nouvelle Vague TBA. Yquem heeft er schrik van!:-). Verder heb je nog Schilfwein en (Ruster) Ausbruch wijnen.
En een specialleke uit Oostenrijk is blijkbaar de Honivogl, ne gruner veltliner van Franz Hirtzberger, de beste witte wijn van de wereld??
Klopt, oostenrijkse zijn niet goedkoop maar zeker waardevol en meestal toch nog veel goedkoper als franse toppers.

Gepost door: Venne | 19-03-07

@ Venne Inderdaad, blijkbaar, getuigt ook de korte beschrijving in de lange link:
http://www.webcockpit.nl/Wijn/shop.nsf/htmlViewProducers?OpenView&RestrictToCategory=0A75E0CA38CF1AB4C1256F5E0001C310&Start=1&Count=10
(En ik maar eerst zoeken op 'Zwischen den Steen' terwijl het blijkbaar 'Zwischen den Seeen' is)

Gepost door: Bert | 19-03-07

Ja, inderdaad ik ben van het Leuvense. Allez, 't is te zeggen: ik ben eigenlijk een geboren en getogen pisser (en zoek nu maar uit vanwaar die komen), maar zit nu toch al een dikke acht jaar in Leuven. So ... dat is die 'van' het Leuvense.
Anyway, die dessertwijnen wil ik ook wel eens proeven dan. Ik vind die Oostenrijkse TBA's en co. dikwijls zo flabby sweet, ze missen de punch van een Mosel-TBA of meer van dat gelijkaardigs (allez, degene die ik geproefd heb hè). De Krachers waarover je het hebt kunnen me echt niet bekoren. Ik mis diepgang, sorry ... (t zal wel telkens een slechte fles geweest zijn. Heb je er misschien nog eentje liggen om me te overtuigen? ;-) ). En zeker dan voor die prijzen ... ok, geen Yquemachtige prijzen, meer eh ... je hebt al een fenomenale Picolit voor de helft van de prijs. Grüners, daarentegen, ja ... petje af, kan ik niet anders dan beamen. Heerlijk. Nu ja, ik vraag me soms ook niet af of ik teveel aan bauernshmauss, tirolerhoedjes en pretzel denk als ik een Oostenrijkse wijn proef, dat kan er natuurlijk ook voor iets tussenzitten. Mea culpa ;-) .
Nooit gehoord van die importeur trouwens. Moet ik eens uitzoeken, ben benieuwd.

Gepost door: Amaronese | 20-03-07

@Venne (Tariquet) Beste VEnne, wie Gascogne zegt, zegt Manseng. In het groot of het klein. De grootste wijnen uit die streek zijn gemmaakt van de Gros of de Petit Manseng. Colombard , Sauvignon en Chardonnay zijn inwijkelingen, de Manseng is inboorling.
Nog Manseng? De Pacherenc du Vic-Bilh. Witte tegenhanger van Madiran. En dat is eigenlijk dezelfde streek, bijna.

Gepost door: Marc | 20-03-07

Kurt Ryslavy Hey Amaronese, kijk maar eens op zijn website www.ryslavy.com . Speciale kerel die ook in kunst doet. Geeft soms kleine toffe degustaties bij hem thuis in Brussel en is wel eens te zien op de grotere wijnbeurzen.
Tof om eens iemand van leuven hier tegen te komen, ikzelf ben in leuven als student terechtgekomen en "blijven hangen". Heb wel nog wat krachers liggen ja, maar allemaal nog veel te jong...:-)

Gepost door: Venne | 20-03-07

hallo leuvenaars Allé, dan zijn we met drie. Ik ben een muggenblusser (rara) die in Leuven bleef plakken na iets langer dan gewone studies.
Over Oostenrijk: proef Loimer maar eens (Leirovins), pinot noir waar ze in Bourgondië bleekskes van worden. Ze kennen wél hun prijzen die Oostenrijkers en da's wel wat jammer.

Gepost door: Rick | 21-03-07

Muggenblusser? Wat is dat?
Anyway, ik moet die kerel toch eens een bezoekje brengen precies.
Laat die Krachers nog maar wat liggen, ik kan wel even wachten hoor ... . Misschien onder de paasvakantie eens afspreken in het Leuvense ergens?

Gepost door: A | 21-03-07

vergunning Geachte Heer Vinejo,
Bij deze dienen wij er u op te wijzen dat u voor het uitbaten van een website met contactadvertenties een vergunning nodig heeft van de Departement Sociale Zaken, afd. Huwelijksbureaus en Seksadvertenties.
Met vriendelijke groeten,
Peter Van de Weenzaamheid

Gepost door: Dep. Sociale Zaken | 21-03-07

Ach, zielig ... jij mag ook eens langskomen hoor Peter. Wij willen best wel voorkomen dat je wijn te oud wordt ...

Gepost door: Amaronese | 21-03-07

Vaneigens! Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Ik heb nog een oostenrijkse witte "In Gumpoldskirchen" die smeekt om een ontmoeting met kenners ! Maar we zijn ruimdenkend hoor Peter (en al wie graag Sauternes meesterschap bewijst is ook welkom: met het bewijsmateriaal in de hand uiteraard ! een Yquem bijvoorbeeld ?

Gepost door: Rick | 21-03-07

Ik veronderstel dat de uitbater van de datingsite ook welkom is bij de op deze plek gemaakte afspraakjes ?
Én dat hij daar dan z'n ereloon(*) in ontvangst mag nemen ?
(*)Mag in natura betaald worden -colli van 150, 75 of 37,5 cl-.

Gepost door: vinejo | 21-03-07

Zeg mannen, op datingsites moet je altijd aanvinken of het 1-on-1, MFF, FFM or MORE moet zijn. Tsk, zo een scheve gedachten allemaal ... :-D.
Anyway, geen probleem. Ik heb hier nog wat Tokay en Coteaux du Layon (of riesling, maar dan ben ik hebbig op ;-)) liggen, die misschien wel eens mag vergeleken worden. Zin? Lemme know en dan zorg ik voor nog een paar specialekes.
Vinejo, de natura, is dat goed als we de 150, 75, 37,5 cl voor je overhouden. LEEG welteverstaan :-) !

Gepost door: Amaronese | 21-03-07

leives dejgustatie als ik da hier zo lees gaat da hier nog plezant worden in Leive! Ik sta voor alle suggesties open, as ter ma gezope wod!:-)
Ben hier momenteel met Kempie ne Collioure , Domaine du Mas Blanc aant degusteren, schitterend!!! Jo, 90% mourvedre en zo elegant, daar kan bandol nog een poepje aan ruiken!!!! Voor wie goesting heeft moet hem haasten naar de kapucijnenvoer! Ik zal es gaan zien wa we nog gaan opendoen..... Skol

Gepost door: Venne | 21-03-07

nog opengedaan Ne Grand Corbin Despagne 88, beetje erover maar wat een historiek, 19 jaar geleden hebben de wijnboeren daar hun best voor gedaan....
volgende was een Chateau de Gironville 2004, wat een materie, gemaakt door Vincent Mulliez....

Gepost door: Venne | 21-03-07

Ik heb hier een Chapelle de Romanin, Baux de Provence.
Tasting note volgt.
Die Gironville, welke aoc is dat ?

Gepost door: vinejo | 21-03-07

Past it en ik opende enkele dagen geleden een Chateau du Tertre 1978. Het werd meteen een Chateau Pombacq...
Enkel 'putje' en aarde in de neus (valt dus nog beetje mee in eerste instantie) en in de mond... er gauw weer uit.
Vermijden.

Gepost door: Bert | 21-03-07

Jammer... in 1978 kwamen er nochtans enkele uitzonderlijk geslaagde brouwseltjes ter wereld, hé Bert ! ;-)
( @ the others : om te weten welk brouwsel moet ge maar eens browsen...)

Gepost door: vinejo | 21-03-07

Gironville Is een cru bourgeois, Haut Medoc. Gemaakt door Vincent Mulliez, 2004 was zijn eerste oogst. Nog enkele jaartjes laten rusten denk ik...

Gepost door: Venne | 21-03-07

De commentaren zijn gesloten.