23-02-07

San..ta ..Luciaaaaaa !

Nu ik voor de vierde keer in 6 maanden last heb van een slijmvliesontsteking- met alle gevolgen vandien voor m’n reuk- en smaakvermogen- én nu ik toch eerder in nostalgie dan in wijn zwelg ( doordat de filmpjes van vroeger die ik aan het overnemen ben me meedogenloos wijzen op de vluchtigheid van momenten die je tijdloos waande ) kan ik eindelijk eens een shortlist maken van de platen die m’n leven eertijds muzikaal kleurden.

Ik doe dit op eenvoudig verzoek van Aardvarksken die hiervan zelf al een leuke blueprint maakte.
 

Deel 1: Ik is klein… 

In het derde kleuterklasje in St Pieters Buiten, niet ver van ’t Ros Beiaard,  liet juf Georgette ons kennismaken met onze eerste tonen en noten klassieke muziek. Ik was weg van ‘Ein Kleine Nachtmusic” van der Wolfgang, en wijdde toentertijd ook m’n onbezoedelde trommelvliesjes aan het singletje van “Peter en de Wolf”.

peter en de wolf

Op muziek van Prokofiev werd er kennis gemaakt met de verschillende klassieke instrumenten, steeds verpersoonlijkt door één van de personages.Het stuk waarin  Sonja de eend ( tot leven gebracht door een hobo ) verondersteld werd door de wolf te zijn opgegeten ( “een klein groen veertje dwarrelde door de sneeuw” ) zorgde steevast voor natte oogjes, ondanks de wetenschap dat enkele pagina’ s later blijkt dat de kleine canard uiteindelijk kon ontsnappen aan de klauwen van de meedogenloze viervoeter. 

Zo deed het in de familie algauw de ronde dat klein VineJoke geëmotioneerd werd door en interesse had voor klassieke muziek.

Dat uitzonderlijke feit was in 1972 ook Tante Nane niet ontgaan.

Voor m’n 7de verjaardag kocht ze me een LP van Mozart. Toen bleek dat we de meeste nummers thuis al hadden op cassette ( zal waarschijnlijk een Greatest Hits geweest zijn  ) nam m’n tante me mee naar de winkel om een nieuwe plaat uit te zoeken. Ze hielp me hierbij en raadde me allerlei tijds- en soortgenoten van Amadee aan, maar bij het binnenkomen in de winkel was m’n oog op iets helemaal anders gevallen. Er hielp geen lievemoederen aan, vineJoke moest en zou dié plaat hebben. Aldus torpedeerde ik handig m’n beginnende reputatie van klassieke muziekliefhebber en kwam met blinkende oogjes thuis met volgend kleinood onder de arm:

calimero

 

.

17:19 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (7)

Commentaren

Peter ! Haaa hier se !
Het is ongelooflijk maar het is zo : EXACT datzelfde singeltje stond ook in onze kast ! Moet dat thuis eens gaan zoeken .. En inderdaad: zo leerden we de klassieke muziek kennen en waarderen .. iets waar mijn vader zeer blij om was, maar er jaren later alles aan deed om dat ongedaan te maken door op zondagmiddag steevast Opera en Belcanto op te zetten op BRT2. Herinner u de begintune hiervan !
Overigens nooit nog zo'n goede uitvoering gevonden van PedW (niet te verwarren met PvdW) als die.. Ook niet die van Paul De Leeuw die we recent voor onze kroost gekocht hebben. En zelfs niet die van Gavin Friday (The Virgin Prunes!)...

Gepost door: Aardvarksken | 23-02-07

Bekijk, Beluister, Lees, Drink leeg. Peter en de Wolf laten begeleiden door een Bandol...dat moet ik ook eens proberen.

Gepost door: Rick | 24-02-07

Snif, snort, ... jeugdsentiment. Er was iets met groot en klein bij dat zwarte kippetje en nu lijkt dat allemaal toch wel heel omgekeerd, niet? Alhoewel, ik heb liever een magnum, dan een 75cl, ...
Is nu echt iedereen van voor 1990, het preeceedee-tijdperk, met die plaatjes opgegroeid?

Gepost door: Amaronese | 24-02-07

Ti taaaa... colargol !

Gepost door: Gerten | 24-02-07

Paulus verleden week waren we op het werk (bij mijn Nederlandse klant) bezig over kinderprogramma's uit die tijd (in het pre-studio100-tijdperk keken we allemaal naar Den Hollander). De Grote Meneer Cactus Show ! Paulus de Boskabouter (met die fantastische heks Eucalypta)! De Bereboot ! Enz Enz

Gepost door: Aardvarksken | 24-02-07

Beste,

Ik heb gelezen dat u 'Peter en de wolf' binnenbrangt in uw 3de kleuterklas. Ik had dit ook graag uitgewerkt, maar zit even vast met mijn ideeën. Weet u nog enkele leuke ideeën? Je mag ze mij gerust mailen naar mikwargar@hotmail.com

Alvast bedankt
Vriendelijke groeten
Nathalie

Gepost door: Nathalie Deschepper | 04-04-07

Beste Nathalie dat heeft u even misbegrepen, het stukje handelt over mijn eigen kleutertijd.
Wel leuk dat je dit geeft aan de kleutertjes, ik zou zeggen ( maar dat doe je al waarschijnlijk), laat een aantal kinderen naar voor komen, geef hen elk een rol en op het moment dat hun instrument weerklinkt komen ze tevoorschijn en spelen eventjes hun personage.
Of je laat ze allen samen spelen en wanneer een specifiek instrument weerklinkt blijven alle andere kindjes stokstijf staan en beweegt ( en danst ) enkel nog het kindje van het personage van dat instrument.

Waw, ben ik hier even vakoverschrijdend bezig...

Gepost door: vinejo | 04-04-07

De commentaren zijn gesloten.