22-02-07

Over fastfood en fastwine...

Heden dronken wij een Chevalier Montrachet met een hamburger.

Mooie beginzin, vindt u niet ?

Ik moet er wel bijvertellen dat de hamburger was opgebouwd uit ( ik denk ) rijstpapier, truffelsaus, carpaccio, zongedroogde tomaten en nog enkele ingredienten die ik me niet meer kan herinneren. Heerlijke fastfood , als Quick dit op z’n kaart zet koop ik m’n eerste aandelen.
Voorlopig werd dit lekkers echter klaargemaakt door topchef en wijngek Bert van Ikwilwijn.

Ik had de eer en het genoegen op z’n verjaardagsfeestje aanwezig te zijn. En als Bert verjaart heeft ie heel veel troost nodig. Dat gunt ie zichzelf en z’n vrienden in de vorm van heerlijke gerechten en fantastische wijnen.

De Chevalier Montrachet 2000 viel echter dik tegen. Een valse start als het ware ( hoewel, het Champagnevoorspel er wél mocht zijn !)

De Montrachet had in de neus vooral creozoot, in de mond veel body maar weinig aroma’ s. Alweer een topBourgogne die ontgoochelt…

Nee, dan de 5x goedkopere Dario princic, Bianco trebez : Pinot gris, chardonnay en sauvignon blanc gelagerd op Sloveense vaten : uitzonderlijk oranje kleur, in neus en mond een vloeibaar kistje abrikozen, speciaal maar héél lekker.

Als u op zo’n proeverijtje aanwezig bent met heel wat gelouterde wijnkenners kan ik u een leuke tip geven : tracht de eerste blinde wijn qua druivensoort juist te gokken. U wordt meteen meer au sérieux genomen.

Ik weet, dit is niet makkelijk, maar ik had het geluk dat dit mij die avond lukte :De Saumur Champigny  ( denk toch dat het een Champigny was-was het Clos Rougeard ? Anybody ?- heb het niet genoteerd.. ) herkende ik als enige als Cabernet Franc. Schitterende wijn, deed de meesten aan Pinot noir denken.

Daarna haalde Bert z’n magnum boven. Indrukwekkend !

Zowat iedereen herkende een Bordeauxblend ( het bleek echter een Petruskloon van 100% merlot ), maar er was consensus dat hij niet uit Frankrijk kwam. Sommigen gisten correct( zoals de wijn dat zelf ook deed, zo'n goede 11 jaar geleden...), ik gokte op Z- Afrika. Hiermee zat ik  er slechts een goede 6000 km naast, in het licht van het heelal is dit een peulenschil. Het was de Masseto 1995. Mocht dit u niets zeggen, misschien herkent u dan wel deze termen : Frescobaldi, Antinori, Bolgheri.

Een topwijn, vooral in z’n structuur.

Tussendoor  dronken we een Sociando mallet 2001. Verrassend genoeg een eerder fijne, bijna ouderwetse Bordeaux, medium body zeer gedistingeerd en evenwichtig 

De volgende karaf deed me weer aan Bordeaux denken. Van deze wijn werd later een kleine hoeveelheid doorgegeven in een glas om onze glazen te spoelen. Ik vond ‘m daar eigenlijk te lekker voor en hield de portie voor mij. Goed idee bleek later…

Een redelijk gesloten neus, wat caramel en zwart fruit. Na hevig opschudden kwamen echter heel fijne florale toetsen tevoorschijn, die me deden denken aan een te jonge topwijn. In de mond was dit nog duidelijker, een enorme lengte en schitterend evenwicht. Bij de rondvraag was m’n antwoord een topCabernet uit Bordeaux.

Hierbij dacht ik nu niet meteen aan een 1r GCC.

Maar het was er wel één, Chateau Margaux 1999.

De sympathieke wijnjournalist die naast me zat was er niet wild van, ik vond ‘m redelijk fantastisch, hoewel er natuurlijk een torenhoge discrepantie bestaat tussen de prijs en de kwaliteit. Maar ik was wel blij met m’n spoelrestje….

In m’n ongespoelde glas werd alras de volgende wijn uitgeschonken. Bert houdt er een moordend tempo op na. De verse wijn was eveneens heel gestructureerd, met mooie zuren en heel wat fruit en body. Ik gokte op Syrah, maar P die naast me zat deed heel wat beter. Grenache, zei ie, en inderdaad, Domaine du Pégau uit Chateauneuf du Pape, is voor 80% uit deze druif vervaardigd. De 9% syrah heb ik er echter mooi in herkend !

We eindigden met een Niepoort vintage 1994. Die was lekker, maar ik vond hem redelijk alcoholisch. Maar dat gold op dat moment ook voor de meeste aanwezigen…Vandaar misschien dat iedereen zo wild was van de laatste wijn.

Of kon die Las Corazas van 3 € ( op basis van tempranillo ) nu écht met de Pégau en Margaux mee …?

 

12:44 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (7)

Commentaren

Mc Do De hamburger was eigenlijk opgebouwd uit in witte-truffelolie en oude aceto balsamico gemarineerde carpaccio van verse Sint-Jacobsvruchten bedekt met rundscarpaccio, een in geklaarde boter gebakken brikdeeg, een laagje zongedroogde tomaten met enkele krullen parmigiano regiano, peper en zout, brikdeeg, enkele blaadjes veldsla uit eigen tuin en weer brikdeeg en een toefje preischeuten.
De Saumur Champigny was inderdaad Clos Rougeard 2002 Le Bourg (verkozen tot beste Loirewijn in de RVF - bij de invoerder kreeg je als trouwe klant jammer genoeg slechts één flesje).
Wat mij het meeste plezier deed die avond waren de blije gezichten rond de tafel en de geanimeerde gesprekken... over wijn, natuurlijk!

Gepost door: BDC | 22-02-07

Sociando Mallet is die (als behoorlijk dure Haut-Médoc) zijn geld waard?
Is trouwens niet terug te vinden in één der klassementen (GCC of Cru Bourgeois)
Wine Journal:
Sociando-Mallet is the ultimate Cru Bourgois and surpasses many a château filled with self-aggrandisement. A Bordeaux merchant informed me that the reason it was excluded from the 1855 Classification was nothing to do with the quality of the wine. It was simply located too far north for samples to be brought back to Bordeaux for assessment, which would imply that Calon-Ségur represented the cut-off point of consideration. A century and a half later, many wine-critics acknowledge that Sociando-Mallet produces outstanding wine that can often be found at reasonable prices, but its success and reclaimé has been a relatively recent phenomenom.

En dan over 2001
Best Value For Money: Château Sociando-Mallet 2001
90 - 92

Gepost door: Bert | 23-02-07

Over S-M Ik ben verbaasd dat Wine Journal zich laat vangen aan dergelijke valse berichtgeving. Heb je soms een concrete referentie naar dat artikel ?

Wat er mis mee is ?
Wel, het klassement van 1855 werd opgemaakt obv de toenmalige verkoopprijzen van de Bx-wijnen. Er is nergens een (blind)proeverij aan te pas gekomen ! Het is wel zo dat sommige chateaux en handelaars dat smoesje gebruiken om hun wijn 'klassement-waardig' te doen uitschijnen.

En het klassement van de Cru Bourgeois ? Ik heb daar een artikeltje over geschreven voor 'ken wijn'. De mensen van Sociando-Mallet dachten (voor zover ik kan nagaan, dat wel) dat het hele klassement van 2003 meer politiek zou zijn dan iets anders. Ze dachten dat iedereen die het klassement aavroeg het ook zou krijgen. En dus hebben ze zich niet ingeschreven... Algemeen wordt Sociando-Mallet beschouwd als gelijkwaardig met Cru Bourgeois Exceptionel.

En dus is waarschijnlijk iédere millesime van dat huis 'best value for money'...

Gepost door: Wijnsteen | 23-02-07

@ Wijnsteen Een concrete verwijzing naar dit artikel is er niet meer aangezien de website van Wine Journal niet meer bestaat (zie vorige besprekingen op deze site).
Ik heb zelf wel zowat alles van de site op voorhand op mijn pc opgeslaan, zodoende....
De Best Value for Money, is gewoon een 'naam' die Neal Martin toekent in vergelijking met andere jaargangen van datzelfde chateau

Gepost door: Bert | 23-02-07

Over de classificatie 2003 schrijft Wijnidee het volgende (weliswaar vóór de problemen die nu opgedoken zijn):
"Negen gelukkige chateaux mogen zich Cru Bourgeois Exceptionnel noemen, 87 Superieur en 151 gewoon Cru Bourgeois. De negen "exceptionelen" zijn Chasse Spleen, Haut Marbuzet, Labegorce Zede, Ormes de Pez, Pez, Phelan Segur, Potensac, Poujeaux and Siran. Opvallend is de afwezigheid van Sociando Mallet, het meest gereputeerde huis van de oude ongereglementeerde Cru Bourgeois aanduiding. Eigenaar Jean Gautreau vond dat de reputatie van zijn wijn sterk genoeg was en registreerde dus niet voor het nieuwe systeem.

Gepost door: PvdW | 23-02-07

Ja, da's het officiële standpunt.
Benieuwd wat ze gaan doen als (ALS!) het klassement van 2003 moet worden overgedaan...

Gepost door: Wijnsteen | 23-02-07

Hé mannen, waarom zo kikken of net niet kikken op classificaties? Laat me allemaal koud hoor. Wat in mijn glas ... enz.
Heb overlaatste nog dankzij Dirk Rodiriguez eens een verticale van SM (klinkt toch fout eigenlijk die afkorting :-D ) mogen meemaken. Mag ik zeggen dat ik eigenlijk een beetje teleurgesteld was?
Ik had er toch alleszins meer van verwacht met al die brouhaha die errond verkocht werd. Maar enfin, dat wil dan toch niet zeggen dat er een paar geweldige wijnen bij waren: 2003, 2001, 1995 en zeker 1990 (magnum). Die laatste was echt wel WOW.
Maar in structuur en finesse over de hele lijn (alle jaargangen): doe mij maar Lagrange St-Julien dan; minder gehypet, minder duur en consistenter en maar een staartje van een 5ième CC.
Zeg Bert, klopt dat idd dat je 'ongeveer' alles van de Neal op je schijf hebt? Mag ik daar misschien een kopietje van? Want sinds de Neal heengegaan is ... is het WWw niet meer hetzelfde voor mij.

Gepost door: Amaronese | 24-02-07

De commentaren zijn gesloten.