20-02-07

Chevalier de la table du vin

Met enige vertraging ( maar wat hadden we een lol met de polyfenol ) volgt nu het vervolg van het Linkeroeververslag.
Chateau Petit Bocq, St Estephe 2000 ( 18€) vertoonde een intense neus van zwart fruit en munt, een optimale rijpheid en zeer mooi evenwicht. Nu al fantastisch, maar met nog minstens 5 mooie jaren voor de boeg.
Vervolgens dronken we wat voor mij de wijn van de avond was.
Chateau Chasse Spleen, Moulis 2004 ( 22,5 €). Eén van de 9 Crus Bourgeois Exceptionnels ( thx, Jean), maar heel wat beter dan menig Grand Cru Classés. Ik had de eer hem te mogen bespreken, dit zijn mijn proefnotities :
Intens, paarsrood kleur met dikke tranen en een mooi paars randje.
Een redelijk aromatische neus met verbazend rijp zwart fruit, krieken, vanille, amandel (marsepein). Een fluwelig mondgevoel, zacht maar met structuur en complexiteit, heel mooie lengte. Doet eerder aan merlot denken ( 50%cs, 46%merlot ) kersen en rijpe tannine met een licht sluimerend maar aangenaam bittertje op de achtergrond. Deze prachtige wijn eindigt met kersen en koffie in de behoorlijk lange afdronk.
Meestal dienen we er ook een passend gerecht bij te verzinnen, maar ik vond dit een perfecte wijn om zondermeer van te genieten...
Voor wie ‘m onder de 20 € vindt, hou me op de hoogte !
De volgende wijn was ook een topper ( nog zo eentje van de negen ) maar had het toch wat moeilijk na de superieure Moulis.
Chateau Siran, Margaux 2003 : Een donker kersenrood kleur, geur van kreupelhout, bos, pepers, vanille. Een fijne aanzet met een mooie moeilleux, ondersteund door voldoende zuren.
Toch heel wat minder body dan de Chasse Spleen, en de tannine trekt op t einde storend droog, waardoor ik de 24 € die hij moest kosten een pak te duur vond. 

Vooraleer we de laatste wijn van Roland proefden, haalde onze sympathieke medestudent Jan een paar leuke konijnen uit zijn hoed. Een St Emilion uit 1973 ( minder goed wijnjaar ), Chateau Fonroque, was verrassend genoeg niet zuur, maar toch redelijk anorectisch. De andere wijn was een Margaux GCC, Chateau Pouget 1976. Dat was het jaar waarin het ’s zomers verboden was de auto te wassen, zwembaden te vullen of zelfs maar water bij de wijn te doen. Deze wijn was dan ook veel minder uitgedund dan de vorige en had naast tertiaire toetsen ook nog wat fruit in de aanbieding.

Respect voor een 30 jaar oude wijn die nog de geest niet gaf, maar 15 jaar geleden had ie heel wat meer genot verschaft.

Dit was niet per se het geval voor de laatste wijn die we dronken.

Dank aan Roland voor het medebrengen uit zijn privékelder van volgend pareltje :

Domaine Chevalier, Pessac Léognan 1970 !

We decanteerden deze wijn, de karaf werd gespoeld met Mouton Cadet.

We zagen een dakpanrode kleur, wat bruin aan de rand. Een geur met het accent op tertiaire toetsen, maar ook nog fruitige toogplakkertjes.

Een mooie lengte en knappe afdronk maakten het feestje van deze ruim 36 jaar oude wijn compleet.

We waren die avond uitzonderlijk slechts met 9 in de les, dus op het einde mocht iedereen nog een ‘klakske’ meenemen naar huis. Van de Chevalier was niet veel meer over, maar ik was blij dat de anderen de fles lieten staan. Enerzijds omdat ik ze dan als trofee kan bewaren, anderzijds omdat ik graag mijn vrouw nog eens dat laatste slokje wou laten proeven.

Bij thuiskomst, gelukkig was ze nog op, heb ik haar het restje voorzichtig ingeschonken, blind gepresenteerd en laten gissen naar de leeftijd. Mijn vrouw is oenologisch niet geschoold, maar normaal gezien kan ze een jonge en oude wijn toch makkelijk identificeren..

Ze vond dat ie wel al enige evolutie vertoonde en gokte op het oogstjaar… 1996 !!

Chevalier 1970 was dus een wijn, behoorlijk op leeftijd maar allesbehalve verzuurd of versleten. Integendeel, hij was verbazend fris en vol charmante jeugdigheid.

Tiens, net zoals Roland.

Onze Chevalier de la table du vin...

chevalier

 


 

18:15 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (43)

Commentaren

Chasse-Spleen L'Oratoire de Chasse Spleen in plaatselijke GB aan 18 en een halve euro, maar niet de eerste wijn vh chateau...

Gepost door: Bert | 20-02-07

vinum non grata Miljaar miljaar nondedju potverdikke, één les missen en toch wel de deze zekers....
en Jo, ik hoop dat die Margaux nog eens besproken wordt op uw blog !!

Gepost door: KK | 20-02-07

RRAAAAHHH!!! Dat moeten lezen op mijn alcoholvrije dinsdag ! Houdt mij tegen ! Doe die kelder op slot !!

Gepost door: rick | 20-02-07

Alcoholvrije dag? Wa es da? Beste Rick, I pity you...
Het leven moet hard zijn als je én een wijnliefhebber bent én een alcoholvrije dag per week (of is het per jaar) moet inlassen (want dit kán toch niet volledig uit vrije wil zijn)

Gepost door: Bert | 20-02-07

WOEHAHA Op het gevaar af voor de rest van mijn (blog)leven de banbliksems van madam Vinejo te moeten trotseren : Geweldig beschreven, dat van uw vrouw !
Om de schade enigszins te beperken gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat ik 11 jaar al wel een goede schatting vind.. Ik zou het er zelf niet veel beter vanaf brengen denk ik.. (ik heb nog nooit een wijn geproefd die ouder is dan 11 jaar.. poor me!)

Gepost door: Aardvarksken | 20-02-07

Chasse Chasse Spleen 2002 aan 15 euro en 3 cent: vorig jaar in de Cora gekocht tijdens het wijnfestival. Spijtig:
- maar 1 fles gekocht
- 't was de Cora van Dijon

Gepost door: PvdW | 20-02-07

U kent in dat verband het spreekwoord : "Wie van een wijn
slechts één exemplaar recruteren kan
maakt er algauw met vinejo
een waardig soldaat van"

Gepost door: vinejo | 20-02-07

spleen De Engelse romantische dichter Lord Byron zou in 1821 op bezoek geweest in het toenmalige wijnkasteel van Moulis-en-Médoc. Bij dichters en andere intellectuelen heerste toen een epidemie van onbestemd verdriet over het bestaan en over de gang van zaken in deze wereld. Die diepe melancholie was voor Goethe (bijvoorbeeld in Die Leiden des jungen Werther) "weltschmerz". De Engelse depri-brigade noemde dat verdriet "spleen" (let wel: mét l).
Maar zoals wij dat allen ook reeds weten: een glaasje wijn kan wonderen doen met een ongelukkig mens. Lord Byron zette zich tijdens zijn bezoek aan Moulis eens goed onder en wat bleek: de wijn bleek "a dispeller of melancholy" te zijn. Of in het Engels-Frans: een chasseur van de spleen.
Om maar te zeggen, Vinejo: ge zijt welkom om dees fles ten onzen huize te ledigen, maar ik wil u eerst spleen-gewijs vol weltschmerz over onze oprit zien kronkelen én u nadien als een jong veulen huppelend en kniezwengelend weer naar huis zien zweven.
Maar ik weet dat gij dat daar voor over hebt.

Gepost door: PvdW | 21-02-07

Oeps, Aardvarksken! We zijn weerom na middernacht.
Morgen dus weer werk aan de winkel om alles te relativeren, uit te leggen, te sussen.
Een mens zou er het spleen van krijgen...

Gepost door: PvdW | 21-02-07

Chasse spleen 2004 Vorige week nog naar Auchan Roncq geweest. Daar lag hij nog in de 'cave au vins' voor 16.95 EUR. Zelfde prijs als bij fesitval in september 2006. Lagen er wel niet veel meer. Ik vermoed dat hij weer van de partij zal zijn in maart op het lentefestival. Geen paniek dus. 2004 is volgens mij ook niet het jaar dat direct uitverkocht zal zijn want onze amerikaanse vriend RP vindt dit jaar maar gewoontjes...
Wat vonden jullie van de degustatie bij Portovino?
Ik heb weinig wijnen geproefd waarvan ik niet dacht dat er voor die prijs beter bestaat.

Gepost door: Steven | 21-02-07

Dag Steven ( ben jij de Carrefour-kennis ?) We waren met 5 en dachten er allen hetzelfde over. Ik wil dit niet te luid zeggen ( uit respect voor de supersympathieke J Declerck ) maar ik was eigenlijk ferm ontgoocheld. Niet alleen over de wijnen maar ook over de al te kleine proefporties. Bij een betalende degustatie verwacht je uiteindelijk toch iets meer dan anderhalve slok in het glas...

Gepost door: vinejo | 21-02-07

@PvdW Qua weltschmerz zit het momenteel wel oké : Ik ben net met volle moed begonnen aan het overzetten op dvd van de videofilmpjes uit de jaren 95-99 van onze kindjes .
M' n keel zit dus geregeld toe. Maar ik ben zeker dat ik er wel een aantal slokken Chasse Spleen kan tussenwringen !

Gepost door: vinejo | 21-02-07

On second thought, 't gaat dus misschien niet over echte weltschmerz, maar een brok ordinaire persoonlijke melancholie zal toch ook wel volstaan hoop ik...

Gepost door: vinejo | 21-02-07

zielig Als ge maar triestig en zielig kijkt met uw trouwe hondenogen, ben ik al zeer tevreden.

Gepost door: PvdW | 21-02-07

inderdaad ben de carrefour kennis...

Gepost door: Steven | 21-02-07

Mooie beschrijving Maar er staat wel een foutje in. Chasse Spleen is geen cru bourgeios supérieur, maar een cru bourgeois excetionnel. En zo zijn er inderdaad maar negen...

Voor de rest nog een vraagje: dat lentefestival in de Auchan, is dat over heel Frankrijk, of is dat nogal plaatselijk? En wanneer zou dat dan precies zijn? Dank voor de info alvast!!!

Gepost door: Jean | 21-02-07

JUIST,Jean Ik bedoelde Cru Bourgeois Exceptionnel , ik pas het onmiddellijk aan
bedankt voor de correctie !

Gepost door: vinejo | 21-02-07

En het lentefestival Auchan zou volgens de info op LpdV starten op 5 of 6 maart.

Gepost door: vinejo | 21-02-07

Graag gedaan! Sorry voor de vitterij, maar ja...

Interessant van de Auchan, maar wat is LpdV??

Thx alvast!

Gepost door: Jean | 21-02-07

LpdV is de site van LaPassiondeVin, zie onderaan bij de wijnlinks
Vooral interessant voor z'n forum.

Gepost door: vinejo | 21-02-07

Inderdaad Jean, tsssssss, vinejo, jij draagt bij tot de kommer en kwel in de wereld, en dan dachten ze dat uit hoofde van de grootste poeet der Britten een gorgeldrankje voor dit euvel hadden. Tsk, gij snodaard.
Enfin, ik heb nog nooit een pijn-aan-mijn-goesting-verjager geproefd, maar euh, wat die Chevalier betreft: dat is ondergewaardeerde topclasse, below the radar en mooi voor de portomennee. Komt dikwijls dicht in de buurt van een Haut-Brion voor mijn part, maar aan één twaalfde van de prijs (toch 2005). Trouwens, in de Pessac zijn koopjes te doen om te zwelgen in uw spleen, zeer zeker ;-) !

Gepost door: Amaronese | 21-02-07

@ mijn Carrefour-kennis vanaf nu ben je mijn Portovinovriend, dat klinkt mooier
;-)

Gepost door: vinejo | 21-02-07

Bedankt! Ben wel een beetje ge-emotioneerd.

PS. Schitterende blog.

Gepost door: Portovinovriend | 21-02-07

Staat er toch wel niet nog een fout in zeker? Maar deze keer louter grammaticaal. Tis cruS bourgeois exceptionels. Crus in het meervoud dus...

En nu stop ik écht met vitten.

Gepost door: Jean | 21-02-07

Oké Jean maar t was toch nog niet zo erg als ( ik copypaste even uit uw1ste reactie :)
"cru bourgeios supérieur, cru bourgeois excetionnel"

Tja, t moet allemaal rap gaan hé ;-)

Gepost door: vinejo | 21-02-07

Maar als ge nog iets vindt mij zéker laten weten hé, vooraleer PvdW het opmerkt !
;-)

Gepost door: vinejo | 21-02-07

En op die manier gaan we nog het pas gevestigde reactierecord breken !

Gepost door: vinejo | 21-02-07

En nu ik eraan denk Die hele klassering van Crus Bourgeois is door de rechter verworpen wegens klacht van een aantal wijnbouwers.
In de commissie die over het klassement besliste zetelde namelijk een lid dat partijdigheid kon worden verweten.
Dit is althans wat Roland ons vertelde.
Maar zoals eerder bleek, z'n uitspraken durven wel eens wat controverse uitlokken...

Gepost door: vinejo | 21-02-07

Reactierecord Ja, wa wilt ge, als ge zelf bijna de helft van de posts voor uw rekening neemt ;-)

Gepost door: Bert | 21-02-07

Allez gij... Lap, weer één bij !

Gepost door: vinejo | 21-02-07

Deze alleen maar om te zeggen dat Het Uur Nul gevaarlijk dichtbij komt !
En seg Vinejo, zolang het maar over Weltschmerz gaat en niet over Sehnsucht valt het nogal mee zene.

Gepost door: Aardvarksken | 21-02-07

Of had ik dat laatste beter in een aparte post gezet, teneinde Het Record te dienen ?

Gepost door: Aardvarksken | 21-02-07

bourgeois Het verhaal dat Vinejo hoger doet over het cru bourgeois-klassement klopt niet helemaal. Bij wijnidee.com kunt u een artikel lezen (http://www.wijnidee.com/discuss/msgReader$2403) dat Jozef Schildermans zelf uit Decanter haalde. Het nieuws is dat vier van de achttien leden van het comité dat de cru bourgeois-titels toekende, directe banden had met de wijnkastelen die uiteindelijk werden weerhouden in de classificatie.
Maar verder heb ik geen fouten of controversiële stellingen gevonden op dit vroege uur.

Gepost door: PvdW | 21-02-07

Croizet-Bages Wat dan weer wél helemaal klopt, zijn de volgende reacties die ik vond op deze blog:

Vinejo op 28-03-2006:
Croizet Bages had ik niet gekocht, maar zou wel kunnen meevallen ( hou je me op de hoogte ? )

Bert, de dag nadien:
Over die Croizet Bages 2003 (Aldi, 16.95€) dacht ik: Oei, heeft die nog tijd nodig? Viel me behoorlijk licht uit voor een Grand Cru. Toen ik the Godfather Robert Parker's commentaar op Croizet Bages las, leek mijn gevoel te kloppen:
Robert Parker describes Croizet-Bages as "a consistent underachiever for no valid reason" and goes on to suggest that it should be relegated to a Cru Bourgeois. Croizet-Bages is your pupil who sits at the back of the class, the one whose end of term reports regularly say "Must do better".

Ik had hier ook nog zo'n Aldiflesje liggen dat me zopas inderdaad behoorlijk tegenviel. En dat terwijl ik uitgerekend vanavond naar de dvd van Mondovino keek. Ik draag deze rotfles dan ook met plezier op aan James Suckling, de hoofdredacteur van Wine Spectator, die ook in deze documentaire figureert en me mateloos op de zenuwen gewerkt heeft.

Gepost door: PvdW | 22-02-07

Oeps Hier ga ik in de fout.. maar ik wou toch even zeggen: wat wil je nu PvdW, met bucht van Dunaldy !

Gepost door: Aardvarksken | 22-02-07

Crus Bourgeois en aanverwanten Even stipuleren dat het classement van 2003 nog niet verworpen werd...Jean valeins, 'commissaire du gouvernement' (hoewel deze man niets met de overheid te maken heeft), wil het classement ongeldig laten verklaren - rechters volgen meestal 's mans aanbevelingen... Als dat zo is, moeten we terug naar het classement van 1932... Maar... er werd tot nu toe nog geen uitspraak gedaan!

Gepost door: BDC | 22-02-07

Croizet Bages en Mondovino Croizet bages had ik zelfs al eerder afgeraden op deze blog :
"In de Aldi verkocht men nog een aantal andere ‘feestwijnen’ , o.a. Chateau Croizet Bages, Pauillac 2003, een Grand Cru Classé voor 16,99 euro. Dit domein is echter één van de minst gewaardeerde Grand Crus van Pauillac, dus besteed die 17 euro liever aan de nieuwe CD van Deus of Franz Ferdinand. Ook de St. Emilion en de Chateauneuf zijn weinig meer dan ronkende namen, en de Lalande de Pomerol en de Vaqueyras laat u ook best liggen voor mensen die deze blog niet lezen…"
Volledig bericht hier
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/post/2745197/chateau-lilian-ladouys-2002
En ook over Mondovino, Roland en Suckling spuwde ik al mijn gal : Wat opviel was de pretentie en blasé van veel van de hoofdrolspelers ( de zonen Mondavi en ‘wonderboy’ Michel Roland op kop ). Eigenaardig, hoe mensen die van wijn houden ( waar ik mij dus enigszins mee identificeer ) toch zulke etterbakken plegen te zijn. Parker viel eigenlijk nog best mee, James suckling ( van Wine Spectator ) daarentegen is een arrogante, zelfingenomen neocon waarvan ik vanaf heden de proefnotities compleet zal negeren.. .
Met andere woorden, Suckling sucks.
De wijn daarentegen was succulent !
volledig bericht hier :
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/post/3087823/vervroegde-valentijn

Gepost door: vinejo | 22-02-07

Wat is een neocon ?

Gepost door: erik sier ha | 22-02-07

Neocon... servatief, zoals Bush, de Winter en (oké, in mindere mate, maar toch) De Crem

Gepost door: vinejo | 22-02-07

Nog 1 flesje Croizet Bages 2003 heb ik liggen vanuit den Aldi.
Ik verkoop deze fles binnenkort op eBay...
Want met die 17€ kun je inderdaad veel zinnerige dingen doen:
2 flessen Colli Euganei 2001 uit Colruyt kopen.
(al veel gelauwerd op deze site)
Ik dronk deze week nog een fles:
die werd de tweede en zelf derde dag beter...
Inderdaad Gerten: beste prijs/kwaliteit (of hoe was die verhouding nu ook alweer? ;-) )

Gepost door: Bert | 22-02-07

@Bert - die andere Of vier-vijf flesjes Las Corazas kopen...

Gepost door: BDC | 22-02-07

Is deze Las Corazas enkel te koop op wijnimport.be?
(of is dit reeds gezegd en kan ik niet meer volgen)

Gepost door: Bert | 22-02-07

Auchan Ja, ik ben terug in Frankrijk. Weet er toevallig iemand of het nu bij Auchan wijnpromotie is? Ik heb er alleszins nog niet veel van gezien hier, dus het zal misschien enkel in het Noorden van Frankrijk zijn...

Merci voor de info alleszins!

Gepost door: Jean | 06-03-07

De commentaren zijn gesloten.