11-02-07

FLINKDRINK !

Iemand vroeg me wat info over de wijnopleiding waarvoor ik me inschreef….

 

Wat begon als een leuk tijdverdrijf werd een hobby, een passie en plots zit je terug op de schoolbanken tussen gelijkgestemden van alle slag.

Ik volg momenteel het 2de jaar sommelier-conseil bij Syntra.

Groot verschil met vroeger is dat alles waarover men het heeft je nu interesseert, dat maakt de studie stukken aangenamer.

De cursus is niet goedkoop, 450 €/jaar, maar daar wordt wel een deel van terugbetaald via de opleidingscheques. Daar komt wekelijks nog eens een 10tal euro per les bij voor de geproefde wijnen. Pas donné, zoals onze Zuiderburen zouden zeggen, maar je krijgt er heel wat voor terug. De lessen worden gegeven door enthousiaste wijngeeks, sommigen van hen zijn professioneel met wijn bezig. Het eerste jaar behandelt men vooral de vinificatie van de verschillende soorten wijn en de druivensoorten. Het tweede jaar behandelt men alle appelaties van Frankrijk. Dit land wordt in deze cursus nog steeds aanzien als de basis en het mekka van de wijn, sommigen betwisten dit, ik ga er eigenlijk wel mee akkoord. 

Het derde jaar behandelt men de wijnen uit de rest van de wereld. Maar belangrijker is dat jaar de week stage die elke student moet lopen in de Franse wijnuniversiteit te Suze la Rousse mét bijhorende examens. Indien je daarvoor slaagt behaal je een authentiek Frans staatsdiploma.

Het leukste aan het volgen van deze cursus is echter…de kennismaking met mensen die even bezeten zijn van wijn dan jijzelf. Ik maakte ondertussen al enkele dikke vriendjes, en dit hoeft u niet letterlijk te nemen.

Je leert bij Syntra ook wijnen beschrijven, maar niet per sé op deze manier :

 

Dit opende en dronk ik vandaag met m’n vrouwtje leeg om het afscheid te vieren van enkele neusepitheelverdovende bacteriën :

 

Chateau Duhart Milon Rotschild Pauillac 2001 :

Kleur : typisch Bordeauxrood, niet zeer intens maar nog weinig evolutie.

Neus : Een potloodpunt gedopt in een bord  geplette aardbeien met kristalsuiker ( zoals ik ze kreeg in mijn kinderjaren ).

Grafiet en rood fruit dus, maar ook zwart fruit en cederhout.

Een heel evenwichtig mondgevoel, mediumbodied, eerder fijn dan krachtig, zeer fris, met op het einde een nauwelijks merkbare bitterheid van zachte tannines en een mooie afdronk.

Een Bordeaux zoals ik er wel pap van lust ( Bordolese pap ), gekocht in wijnfestival Auchan 2004 voor 18 €.

 

En de dagen ervoor was deze fles open :

 

Rust en Vrede Shiraz, Stellenbosch 2001 :
Geopend omdat wijnmaatje EV een fles opende van hetzelfde lot die jammer genoeg last had van de gevreesde TCA bacterie.

Ik had meer geluk…

M’n notities van woensdag : Ik heb hier voor me een mooi glas wijn met een diep intense, lichtjes matte rode kleur.

Ik steek m'n neus erin en ruik vanalles uitgezonderd...

KURK.

Oef.

Want hell, I like this ! 

Een ongelooflijk dierlijk aroma stuift uit het glas, als dit geen paardenstal is, dan is manège de hoefslag in Zwijnaarde een parfumerie.

Rubber en rijp zwoel zwart fruit vullen de intense reukaroma' s mooi aan.

Bij proeven een zoetige aanzet, gevolgd door goed gestructureerd sap, met ruim voldoende zuren en aanwezige maar zachte tannine.

Een mooie afdronk van 6-7 seconden.

Donderdag, vrijdag : Ik steek m’n neus erin en ruik…niks meer !!!

Ik heb een knappe neus, echt waar, maar hij is zo verdomd gevoelig ! Bij het minste wat je er tegen zegt slaat ie dicht ( vooral als je tijdens het spreken een aantal besmette speekseldeeltjes in z’n richting spuwt ).

Zaterdag : de rest van de fles in één keer leeggedronken, niet omdat m’n honger zo groot was na twee wijnloze dagen, maar vooral omdat deze wijn nog zo fris en lekker was, nu kwam het fruit zelfs veel meer opzetten dan de eerste dag. Wijn met toekomst dus, en zowat de eerste keer dat een Zuid Afrikaanse wijn me in die mate kan bekoren.

Soals men segh in Suid - Afrika, een flinkdrink !

 

23:07 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.