03-02-07

Moulis Moeliggen

Chateau Poujeaux , Moulis 2001 : reeds twee maal geproefd op korte tijd, with consistent notes ( zoals Bob zou zeggen ).

Een mooi, redelijk intens, licht geëvolueerd  Bordeauxrood .

De reuk en smaak beschrijf ik op twee dagen ( nee, ik doe er geen 2 dagen op, ik dronk de wijn op 2 dagen ), omdat er een hemelsbreed verschil is tussen de wijn right from the bottle en de wijn na een zuurstofkuurtje van 24 uur.

Eerste dag : geur : mooi zwart fruit, opvallende kruidigheid maar ook wat licht dominerende houttoets. In de mond een volle maar ietwat stekelige vulling, met weer dat redelijk harde hout. Voor de rest mooi evenwichtig, ruim voldoende fruit en zuren, tannines die nog opvallen maar niet storen. De afdronk dan weer is zacht en  behoorlijk lang.

Tweede dag : hét typevoorbeeld van een fijne, elegante en smaakvolle Bordeaux. Heel fijn zwart fruit ( rijp maar zéker niet overrijp ), zeer mooi uitgebalanceerd, fijne, discrete tannine

Een anti parker wijn( hoewel ie 90 krijgt van Bob )voor de fijnproevers, maar om hem op zijn paasbest te proeven, best nog tot april 2008 laten rusten ! 88+ !

18:00 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (9)

Commentaren

Que? "Een volle maar ietwat stekelige vulling"
Bij cactuswijn kan ik me daar iets bij voorstellen, maar of ze die in Bordeaux maken...?

Gepost door: PvdW | 03-02-07

Guave Poujeaux Tequila!
Is idd ne schone wijn voor zijne prijs.

Gepost door: VENNE | 03-02-07

Waarom Poujeaux eens niet vergelijken met Chasse Spleen? Voor de prijs moet je 't niet laten!

Gepost door: BDC | 04-02-07

97 Probeer ook de 97 eens: a sleeper of the vintage volgens Parker en vanwege de slechte reputatie van het jaar her en der te vinden aan fikse kortingen !

Gepost door: rick | 04-02-07

Stekelig daarmee bedoel ik dat de tannine nog wat bijt en het hout nog wat splintertjes heeft...

@BDC : Goed idee, en Maucaillou mag ook meedoen !

€Rick : Adresjes ?

Gepost door: vinejo | 04-02-07

Poujaux Ziet er goed uit! Ik heb Poujaux van 2000, maar laat die liggen. Maar Parker is tegen die wijn of zo? Mja, zegt veel over hem.

Maar nog even een vraagje. Als jullie een fles op twee dagen drinken, hoe bewaren jullie de wijn dan? De kurk er terug op, ontluchten of gewoon open laten staan?

Merci in ieder geval.

Gepost door: Jean | 05-02-07

Dag Jean, Persoonlijk gebruik ik altijd de vacuvin en zet de fles op een koele plaats.

Gepost door: vinejo | 05-02-07

@Jean & de rest Ik zet gewoon de kurk er terug stevig op, zonder te vacuvin-en.
Ik heb er ooit eens goed over nagedacht.
Over die Vacuvin, bedoel ik.
Ten eerste heb ik ooit wat een rubberachtige geurtjes waargenomen in de wijn na enkele dagen gebruik van Vacuvin.
Maar daarenboven klopt het niet, volgens mij.
Je creëert een vacuüm boven de wijn. Dat zet volgens mij die wijn toch aan tot het versneld afgeven van vluchtige stoffen aan de leegte in de fles. Aroma's, dus. Die dus vervliegen, weg zijn, foetsie. Zodat de wijn die overblijft wat van zijn lichtere aroma's gaat missen de tweede dag.
We zouden het eens moeten proberen. Half flesje vacuüm, half flesje terug kurken, en de volgende dag blind vergelijken.

Gepost door: Marc | 06-02-07

En ook nog een half flesje gedecanteerd,
een half flesje buiten in de vrieskou
een half flesje open naast de vuilniszak
een half flesje half opgedronken
een half flesje bij de kachel geplaatst
een half flesje een dag mee naar 't werk
een half flesje onder neonlicht
en
een half flesje als controle voor elk ander half flesje.

Goed idee, Marc, daar kunnen we al een leuk avondje mee vullen. Your place or mine ?

Gepost door: vinejo | 06-02-07

De commentaren zijn gesloten.