28-01-07

Et pour les Flamands....

Chateau Fombrauge, voorheen een middelmatige St Emilion Grand Cru, werd in 1999 in handen genomen door Bernard Magrez en Michel Rolland. Zeg van deze heren wat je wil, maar zij zijn erin geslaagd om dit domein hoge toppen te laten scheren ( gesponsord door Gilette ).

Dit kan enkel door heel wat minutieus werk in de wijngaard, maar vooral door een zeer kwalitatieve bereiding. Voor de liefhebbers beschrijf ik dit even :

Opbrengst 45hl/ha.

Maceratie ( inweking van de pellen) vóór de gisting aan 12C°.

Gisting en cuvaison van 28 tot 35 dagen in kleine houten cuves met thermoregulatie.

Een gescheiden vinificatie van de verschillende percelen, met vier dagelijkse pigeages, dit is  het breken en naar beneden duwen van de chapeau ( pulp bestaande uit vaste bestanddelen zoals pelletjes, gistcellen, ..) in de most.

Na de malolactische gisting oudert de wijn 16 à 18 maanden op nieuwe eiken vaten en wordt vervolgens ongefilterd gebotteld.

Zoals Venne terecht opmerkte bestaat er ook een supercuvée, Magrez Fombrauge, die prijzen haalt rond de honderd euro per fles.Deze wijn haalt extra verfijning en langere bewaarcapaciteit door een kleiner rendement ( 35hl/ha ) en langere houtlagering ( 24 maanden).

 

Maar maak u geen zorgen. De gewone cuvée geeft genot à volonté voor een vierde van de prijs.

Ik haalde deze fles boven op de Lafon Rochet proeverij en het niveau van de fabuleuze 2003 werd volgens de meeste proevers ruim geëvenaard .

Het was de tweede maal dat ik een fles van dit godensap dronk, de eerste maal was begin januari, en toen schreef ik een tasting note…in het Frans.

Vermits m’n eigen blog op dat moment nog werd ingenomen door de wijndejaarsantwoorden van sympathieke medewijnadepten, moest ik m’n ei kwijt op een andere plek.

Dat werd de site van laPassionduVin.

In het Frans, inderdaad. Zoek de tien fouten !

 

Château Fombrauge 2003

Envoyé par: vinejo (Adresse IP journalisée)

Date: vendredi 5 janvier 2007 12:47:30

 

Hier j' ai ouvert mon premier Fombrauge 2003.
Je l' avais acheté à 17 € ( prix normale 25 €) dans carrefour après avoir lu les commentaires ici ( et aussi la note de bob, 90-92 ! )
J' avais un peu peur, parce que je sais que B Magrez ses vins souffrent parfois un peu du boisé exageré, et je n'aime surtout pas le caractère fumé ( par exemple comme j' ai appercu avec
La Tour carnet 2002 ).
Quand je déguste un vin, je le fait la plupart des cas avec un autre bouteille, a fin de comparer, d' avoir un reference. ( Les bouteilles ne sont jamais vide le soir même
smiley16
, j' use le vacuvin et je peux alors voir comment ils évoluent en 3 jours !!! )
Le vin pour accompagnier le Fombrauge, c' était
Guibot La Fourvieille 2001, un des plus beau vins de Puisseguin. Il était très bien, beaucoup de fruits noirs, réglisse, jolie longueur, petit amertume en fin du bouche ( mais pas déranguant, j' aime même ce coté des 2001 ). Un vin de qualité, qui a besoin d' encore 1 ou 2 années pour atteindre son meilleur niveau. Acheté à 10 € ( aussi carrfr) c'est cependant un rapport prix qualité fantastique.
Mais la sensation après, c' était encore autre chose. Le nez du Fombrauge séduit immédiatement, du fruit très doux et mur, accompagné par les aromes du bois très marqués mais aussi...TRÈS agréables. Le fumé est la, mais ca dérange pas du tout, au contraire. Et alors la bouche...J' ai lu ici les CR du 2002 et (une) du 2003 et les mots que j' ai presque toujours rencontés, ce sont :
Velouté, douce, crèmeux.
Effectivement, quand après ce vin on prend dans la bouche un peu de l' autre ( très bon en soi, comme j' ai écrit ), c' est vraiment remarquable. La difference du texture du vin est incroyable. Ma femme, qui a dégusté à l' aveugle, disait sans douter: ' ça , c' est spéciale...c'est un GRAND vin." Et ma femme, elle a un gout extra ordinaire ( dans tous les cas
)
Un sensation d' avoir ce vin en bouche...suave, doux, silky, romig, verfijnd, comme du vélours...
Et oui, les aromes boisés sont là. Mes très rond, sans être piquant jamais je les ai aimés comme ça.
Et oui, ( je pense q') il a eu surextraction, mais j' aime les vins concentrés...quand ça devient pas lourd et quand la finesse reste sur le premier plan, comme ici.
Il est jeune, mais comme beaucoup de vins de 2003, pourquoi l' attendre quand il est déjà si bon ? Les tannins sont là, evidemment,
mais comme le boisé, ils sont si bien integrés, doux, sans la moindre aspect sèchante.

Voilà une bouteille qui nous rends énormement de plaisir, qui renforce notre passion du vin et surtoût...à 17 €, c' est top !! 
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Re: Château Fombrauge 2003

Envoyé par: vinejo (Adresse IP journalisée)

Date: samedi 6 janvier 2007 23:33:32

 

Deuxième jour : magasin de souliers d' après ma femme. Du cuire de souliers nouveaux. Ma femme aime beaucoup. (Moi aussi)
Troisième jour : Incroyable, le fruit se met de nouveau en premier plan. Framboises, myrtilles, les fruits du bois, quoi.( Entretemps, le bois est surprissement parti ! ) Structure fantastique. Longue en bouche et assez complexe. Retrolfactif on a du du café et du caramel.
J' avais tort. Ce n' est pas un grand vin.
C' est un très grand vin.

11:30 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (9)

Commentaren

Vinejo en francais Even impecable in t frans man!!!
Ben hier juist het laatste aant ledigen van een fles van Umberto Cesari ; Liano 2003; Sangiovese Cab Sauv. Ik zeg gewoon , ga hem halen in de Delhaize, geef hem wat tijd en lucht en het resultaat is zeer mooi!! En nu Witse kijken..... SKOL

Gepost door: Venne | 28-01-07

Chapeau, mon vieux Schoon geschreven! Maar één ding moet ge me toch eens uitleggen. Op vendredi 5 janvier 2007 schrijf je de impressies neer van de premier jour. En een dag later, samedi 6 janvier 2007, verblijdt ge ons al met de proefnotities van de deuxième én de troisième jour. Dat ge een straffe gast waart, wist ik al. Maar een ziener, un voyeur, neen, dat had ik nooit gedacht. Respect! (Ik denk dat nu een hele uitleg komt over data en het verschil tussen schrijven en proeven, maar ik laat mijn hele handel toch maar mooi staan. Nè.)

Gepost door: PvdW | 29-01-07

Geen hele uitleg, gewoon een copypeesteke van de eerste zin :

Date: vendredi 5 janvier 2007 12:47:30
Hier j' ai ouvert mon premier Fombrauge 2003.

En 'hier' in 't Frans is geen plaatsbepaling (zoals in 't Nederlands), maar een tijdsbepaling.
;-)

Dus neenee, ik ben geen ziener. Eerder een ruiker en een proever...

Gepost door: vinejo | 29-01-07

Blind Ik moet verblind geweest zijn (lees: scheel van jalouzie) door uw kennis van het Frans. Dat van die "hier" wist ik, maar wat de Franse eerste minister Fombrauge daar in die zin komt bij doen, ontgaat me.

Gepost door: PvdW | 29-01-07

Mijn kennis van Frans moet je nu ook weer niet overdrijven hé
Ik kom nog niet aan de hielen van Wendy van Wanten...

Gepost door: vinejo | 29-01-07

WvW Vinejo, kijk naar boven als je daar staat.
Oops, dirty mind.

Gepost door: Marc | 29-01-07

Heb ik gedaan Marc En wat zag ik daar ?
EEN BOS HAAR...!....

...van Franske !!!!


( jaja, pubers onder elkaar...)

Gepost door: vinejo | 29-01-07

Mmmm Wil ik ook best proeven!
Is de La Tour Carnet 02 té rokerig?
(Tien fouten maar?? :-) )

Gepost door: Bert | 29-01-07

La Tour carnet 2002 Naar verluidt mag hij tegenwoordig zelfs niet meer in restaurants geschonken worden.
Té rokerig.

Gepost door: vinejo | 29-01-07

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