05-01-07

Wijndejaarsvraagjes (10)


Passant
Scribant
Passionant 

pvdwzwart

P in de W

 

Waar, hoe, met welke fles of ervaring is je wijnpassie begonnen ?

Vóór we kinderen hadden, gingen we elk jaar wel een keer of vier op reis. En meestal was dat volgens het principe “Hoe verder, hoe liever”. Toen nummer één van ons nageslacht hier opdook, viel onze reislust even plat als een volgescheten pamper die van het verzorgingskussen de vloer op kletst. Plots waren de kids nét groot genoeg om toch maar weer eens twee weken weg te gaan en dus kozen we voor het voor de hand liggende zuiden van Frankrijk. Mooi weer min of meer gegarandeerd, de reis net nog doenbaar in één dag en een taal waar je hier en daar toch iets van begrijpt. Het toeval zorgde ervoor dat we in de sud-ouest terechtkwamen, vlakbij het wijngebied rond Limoux. Dàt, in combinatie met het feit dat een pint bier daar zowat even duur betaald wordt als een grand cru uit de Bourgogne, dreef me de wijn in. In de maand september daarop volgde ik een introductiecursus wijnproeven en sindsdien is de gekte eigenlijk nooit meer opgehouden.

 

Drink je elke avond wijn ?

Neen. Maar ’s morgens bij het ontwaken zal ik toch maar zelden mijn half litertje overslaan (euh, grapje!)*.

Eerlijk: neen. De kilo’s en de lever in acht genomen hou ik op zijn minst twee avonden wijnvrij.

 

*: opmerking toegevoegd tijdens een zeldzaam nuchter moment

 

Welke appellatie, streek, land draagt je voorkeur weg ?

Frankrijk, zonder twijfel, vooral ook omdat ik van de rest van de wereld niet genoeg basiskennis heb (maar ik vraag me soms af of ik dan veel mis…). Binnen Frankrijk wil ik wel een paar duizend kilometer afleggen: van de savagnins uit de Jura naar de betere pinot noirs uit de Bourgogne (die ik tot wanhoop van mijn bankrekening steeds lekkerder vind). Omdat ik op deze blog zou binnenmogen ben ik ook een groot liefhebber van Bandol geworden (en eerlijk gezegd ook wel omdat ze er waarschijnlijk de lekkerste wijn ter wereld maken). Verder durf ik wel eens te dwepen met de zwarte brigade. Vooral een goede Cahors kan me dan bekoren.

 

Waar koop je meestal je wijn ?

Overal waar ze er verkopen: de Aldi kan geen nieuwe fles aanbieden of ik heb ze mee en ook in mijn wekelijkse boodschappenwinkel Delhaize springt altijd wel een flesje in de kar. Master of Wine Jan De Clercq  houdt winkel op boogscheut van ons huis, dus daar word ik ook geregeld gesignaleerd. En aangezien Frankrijk sinds een paar jaar onze bestemming is voor minstens drie reizen per jaar zijn ook daar de domeinen (en de supermarkten!) niet veilig voor mijn spilzucht.

 

Wat is het mooiste koopje dat je ooit gedaan hebt ?
Een doos van 12 flessen Tempier 1987 (Bandol) voor nog geen 100 euro. De flessen van het topdomein bleken na bijna 20 jaar kelder bij een gepensioneerde wijnhandelaar uit Izegem nog in topvorm.

 

Wat is de duurste fles die je ooit kocht ?

Een fles Gevrey-Chambertin 1er cru Clos Saint-Jacques 2004 van het Domaine Sylvie Esmonin voor 51,50 euro. Geen enkele fles is zoveel geld waard om wat er in zit. Deze is me wel zoveel waard om wat er rond hangt: we keken in april van dit jaar een week lang uit over de Clos Saint-Jacques vanuit onze gîte in Gevrey. Bovendien mocht ik in de kelder bij Sylvie Esmonin de 2004 proeven uit het vat, net voor hij naar deze fles verhuisde.

 

Welke fles geef je cadeau aan je vervelende collega ?

Een uitstekende fles Coteaux du Layon uit de Loire, want ik heb al gemerkt dat deze wijn van de grootste eikels de meest aangename mensen maakt. Maar jammer genoeg heb ik geen enkele vervelende collega.

 

Geef je top drie van je mooiste wijnervaringen.

Drie proeverijen waarvan ik u de details zal besparen omdat trouwe lezers van deze blog ze eerder al uitgebreid beschreven kregen. Deze gingen door in:

-         Gevrey-Chambertin (zie ook hoger)

-         Bergerac

-         Le sud-ouest de Gand

 

Wat was de grootste ontgoocheling ooit ?

Dat er aan de drie bovenstaande proeverijen een einde kwam.

 

Heb je een mooie wijntip voor ons ?

Een algemene: hou de “tijdelijke aanbiedingen” van Aldi in de smiezen. Het normale assortiment heeft er weinig of niets om het lijf en ook bij de “feestwijnen” zit veel rommel met een duur etiket. Maar bij de aanbiedingen die er maar een week staan, vond ik al geregeld een pareltje voor weinig geld.

 

Een leuke wijnuitspraak, quote, gedachte ?

 

Vertrouw nooit iemand die geen wijn lust,
want die heeft pas écht een drankprobleem.
(PvdW, 2005)
 

 

16:59 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

Inderdaad beste Paul, Aldi heeft soms goede aanbiedingen maar Lidl ook! En buiten Frankrijk hebben ze ook lekkere dingen, ik verwacht veel van Spanje, gisteren Chafandin 2003 in het glas gehad, heeft pas in Londen alle groten van Frankrijk geklopt! Tempier is TOP!
Geheelonthouders hebben gelijk.... maar alleen drinkers weten waarom , dixit Torfs
Na uw antwoordjes gelezen te hebben trek ik boenk een fles Bandol open! SKOL

Gepost door: Venne | 05-01-07

Dewelke ? Dewelke ?

Gepost door: vinejo | 05-01-07

La Suffrene 03 De natten hond springt direct uit het glas:-) Gene topper maar de rest bandols ligt in de kelder.
Daarstraks heb ik vlug die magnum Cabasaou binnegekapt

Gepost door: Venne | 05-01-07

Hey Venne, Mijn vraag zal je niet verwonderen: "En? Hoe was hij, de Cabasaou?" Ik wil alles weten: zicht, neus, mond, toekomst... En ik wil het nù weten. Neen, niet morgen of over een uur. Nù, nondedomme, direct, tout de suite.
Bedankt, hé.

Gepost door: PvdW | 06-01-07

Djookske Hey Paul, was maar een grapke zonne. Fles ligt te wachten bij KK in de kelder... maar daar zullen we zeer binnenkort de kurk uitdraaien!! Ofwel hebben de drie koningen hem uitgezope

Gepost door: Venne | 06-01-07

De commentaren zijn gesloten.